Confrontatie in Flehite: Rosita Steenbeek vs Robert Webster

Het Amersfoortse museum Flehite brengt komende zomer een tentoonstelling waarin een landelijk bekende schrijfster en een beeldend kunstenaar het tegen elkaar opnemen. De tentoonstelling Rosita Steenbeek vs Robert Webster maakt zichtbaar hoe zij vanuit hun eigen discipline onderwerpen over leven en dood en liefde en waanzin benaderen.

De in Amersfoort opgegroeide schrijfster Rosita Steenbeek en haar zwager, beeldend kunstenaar Robert Webster, delen al lange tijd dezelfde verwondering over de schoonheid en vergankelijkheid van het leven. Die overeenkomst is uitgemond in een multidisciplinaire tentoonstelling waarin schrijfster en schilder elkaar ontmoeten, confronteren en inspireren. Naast literaire teksten en beeldend werk (schilderijen, aquarellen en grafiek) zijn op de expositie foto’s en filmmateriaal te zien.

Rosita Steenbeek is bij het grote publiek bekend geworden door haar in  2009 verschenen historische roman Ander licht, over de Amersfoortse zeventiende eeuwse schilderes Alida Withoos, die verliefd wordt  op Caspar van Wittel, de schildersleerling van haar vader Matthias. Juist om van binnenuit over de personages en hun vak te kunnen schrijven heeft zij enkele jaren schilderlessen gevolgd bij haar zwager, een internationaal vermaard tekenaar, graficus en schilder. Zo werden ze zich bewust van de verwantschap in hun werk.

Wat zij zelf een sprekend voorbeeld vinden van hun verwantschap  zijn de raakvlakken tussen de roman Ballets Russes en de schilderijenserie La Danse, un peu Macabre, un peu Carnavalesque. (Het schilderij staat afgebeeld op de hompepage, Het doek behoort tot de Collectie SNS REAAL N.V.)

In de roman Ballets Russes (2002) toont Steenbeek een caleidoscopisch beeld van de langzaam wegzinkende stad Venetië. Zoals in veel van haar boeken wordt ook in deze roman de verwevenheid van liefde en dood in vele nuances geschetst. De sfeer en het decor van deze roman hebben duidelijk overeenkomsten met de sfeer en thematiek van de kleurrijke, intense schilderijen uit de serie La Danse, un peu Macabre, un peu Carnavalesque van Webster.

Rond de tentoonstelling organiseert Museum Flehite de hele zomer een gevarieerd programma met  tal van activiteiten waarin  literatuur, beeldende kunst, film, poëzie en muziek elkaar ontmoeten en inspireren.

De tentoonstelling Rosita Steenbeek vs Robert Webster loopt van 21 juni tot en met 21 september 2014.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.