Carmen was te ondeugend voor Parijse operapubliek

De inmiddels meest geliefde opera van het hele repertoire, ‘Carmen’ van Bizet, vond men in de negentiende eeuw te frivool en te ordinair. De componist kreeg het dringende verzoek de losbandige Carmen minder aandacht te geven en zijn mooiste aria’s te besteden aan de ingetogener Michaela, het lieftallige plattelandsmeisje. Bizet trok zich er niets van aan. Zondagmiddag 2 november in Theater de Speeldoos Baarn een vertoning van de opvoering vanuit New York.

door Leo Boudewijns

De opera is gebaseerd op een roman van Prosper Mérimée, die nog veel ruwer en brutaler van toon is. De zigeunerin Carmen werkt in de plaatselijke sigarettenfabriek en zorgt voor onrust en jaloezie. Soldaat Don José valt volledig voor haar. Ze is mooi, verleidelijk, sexy, hij gaat snel voor de bijl. Als Carmen kort daarna de stierenvechter Escamillo toch boeiender vindt, ontsteekt Don José in blinde woede. Eerst smeekt hij Carmen nog bij hem terug te komen maar wanneer ze hem dan zijn ring in het gezicht gooit steekt hij haar dood.

Dat alles verteld en bezongen in de hartveroverende muziek van de jonge Bizet.

Het beroemde toreador lied, de habanera L’amour est un oiseau rebelle van Carmen en de liefdesverdrietige aria van José La fleur que tu m’avais jetée zijn maar enkele van de hoogtepunten.

Carmen wordt gezongen door de mezzosopraan Anita Rachvelishvilli, zij is stellig de vurigste Carmen van onze tijd. De Figaro van enkele weken geleden, Ildar Abdrázakov is nu de ijdele Escamillo. Dirigent Pablo Heras-Cassado leidt dit muzikale feest van uitsluitend bekende melodieën.

'mezzosopraan Anita Rachvelishvilli, stellig de vurigste Carmen van onze tijd.'

‘mezzosopraan Anita Rachvelishvilli, stellig de vurigste Carmen van onze tijd.’

In De Speeldoos Baarn verzorgt Chazia Mourali rond 13.45 uur een korte inleiding. Ze is vooral bekend geworden als presentatrice van het tv programma’s De Zwakste Schakel. Tegenwoordig werkt ze als freelance journaliste en schrijft ze columns voor Odeon, het magazine voor De Nederlandse Opera.

Speeldoos Baarn: zondag 2 november, aanvang 14.00 uur. De inleiding start rond 13.45 u. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl voor € 35,00. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 36,00. Prijzen zijn inclusief bruisend welkomstdrankje en een uitgebreid pauzearrangement.

De voorstelling vanuit de Met in New York is ook bij Pathe Amersfoort te zien: zaterdagavond 1 november om 18.00 uur. Dit betreft een rechtstreekse uitzending. Bij de Speeldoos Baarn is er sprake van ‘opera recorded’. Voor meer informatie over de livestream bij Pathe, zie de website van de bioscoopketen.


Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.