‘Breed verzameld’ in Museum Flehite

Gevarieerd en van aanzienlijke kwaliteit is de tentoonstelling Breed verzameld, in Museum Flehite in Amersfoort. De expositie toont schilderijen, grafiek, tekeningen en beelden uit de ruime collectie van het echtpaar Van Schaik uit Groenekan.

Wim en Hella van Schaik verzamelden in ruim zestig jaar meer dan duizend kunstwerken van vele tientallen kunstenaars. De titel Breed verzameld verwijst naar het ‘brede’ karakter van de verzameling, maar ook naar de schilder Dirk Breed (1920 – 2004) van wie de Van Schaiks veel werken aankochten. Een dozijn werken zijn van hem. Daar onder een naar surrealisme neigend landschap met grote klok.

IMG_9052

Polderlandschap met grote klok – Dirk Breed

De econoom Wim van Schaik kocht in 1952 van zijn eerste salaris zijn eerste kunstwerk, waarna er vele volgden. Het echtpaar (hij 90 en zij 75) gaat daar tot op de huidige dag mee door.

Van Aat Veldhoen is er een zelfportret met Kabul en Venus op het strand van Petten. Co Westerik is vertegenwoordigd met Paar in een landschap. Veel schilderijen, zoals die van Dirk Breed, hebben de polder als onderwerp. Dit is gekoppeld aan de voorliefde van Wim van Schaik voor het polderlandschap, waar hij werd geboren.

Er hangt verder tweedimensionaal werk van Armando, Peter Bes, Dirk Breed, Engelbert L’hoëst, Jan Sluijters en Jaap Hillenius, plus vele beelden, vooral van dieren, van onder anderen Pieter d’Hont, Arie Teeuwisse en Hetty Heyster. De dierfiguren zijn gecombineerd met foto’s van dieren uit Dierenpark Amersfoort, gemaakt door Ep de Ruiter.

Bij de tentoonstelling, die tot en met 6 april duurt, hoort de publicatie Breed verzameld, met een overzicht van de collectie van Van Schaik. Het boek kost € 14,90. Voor de tentoonstelling geldt een toeslag van 2 euro.

Op de tentoonstelling is ook veel klein beeldhouwwerk te zien.

Op de tentoonstelling is ook veel klein beeldhouwwerk te zien.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *