Blueskoningen op Koningsdag 2015

Nederland bofte met het zonnetje op de eerste Koningsdag in de nieuwe stijl. Voor Henk Hak van Café De Noot in Hoogland betekende het traditiegetrouw een heerlijk bluesevenement buiten bij zijn café. Een grote vrachtwagen vormde het bijzondere podium voor de Leif de Leeuw Band, met als voorprogramma Ralph de Jongh. Mede dankzij het stralende weer was er op de happening veel publiek afgekomen, dat lekker in de zon kon genieten van twee jonge, zeer getalenteerde Nederlandse ‘koningen van de blues’.

Leif de Leeuw

Leif de Leeuw is nog pas 20 jaar jong en zijn populariteit en bekendheid stijgen snel. In de recente top 5 van beste blues(rock)gitaristen, samengesteld door lezers van muziekvakblad Gitarist, behaalde hij zelfs met stip een derde plek. Een heel knappe prestatie.

De Leif de Leeuw Band bestaat naast Leif uit zangeres/gitariste Britt Jansen, Eibe Gerhartl op basgitaar en Tim Koning op drums. De band won eind 2014 ook al de prestigieuze Dutch Blues Challenge. De jury was zeer lovend: “Erg origineel, fris, creatief, aangename verrassing. Klasse!!!” “De slow-blues (Once and for All): prachtig van subtiel naar heftig en weer terug … klasse!” “Mooie mix van rock met blues-invloeden”.

Eibe Gerhartl

Gevarieerd was het optreden van De Leif de Leeuw Band zeker. Naast indrukwekkend eigen werk van de nieuwe EP kwam bijvoorbeeld ook de klassieker “Have a Cigar” van het beroemde album “Wish You Were Here” van Pink Floyd voorbij. Het publiek kon deze thuiswedstrijd van ex-Amersfoorter Leif waarderen.

Leif_de_Leeuw_2

Eerder in de middag had een andere opvallende bluesgigant het publiek al opgewarmd met zijn bijzondere act: zanger/gitarist Ralph de Jongh uit Roosendaal. Ralph speelt de blues met een indrukwekkend arsenaal aan gitaren, van semi-akoestische gitaar tot 12-snarig akoestisch en zelfs basgitaar!

Zijn aanstekelijke show deed hij maandag deels solo, ritmisch begeleid met zijn houten klompen(!), en deels met gastzangeres Moon Anderson en Max Joosten op mondharmonica en zang. Spetterende blues van Ralph de Jongh, die de afgelopen jaren al vaker in Amersfoort te horen was, o.a. tijdens het Highlands Festival en in De Noot.

Ralph de Jongh

Ralph de Jongh

Ralph_de_Jongh_3

Meer foto´s:
Leif de Leeuw Band

Ralph de Jong

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *