Blokfest: sfeervol muziekfestival met lokaal talent

Blokfest. Het festival van Per Expressie doet waar ze goed in is: Een podium geven aan jonge, regionale (en soms wat minder regionale) artiesten. Afgelopen zaterdag vond in Amersfoort de vierde editie plaats.

Het veldje achter het gemeentehuis is met zonnig weer voor veel Amersfoorters een plek om te ontspannen. Voor mij ook. Ik kom er al jaren, om lekker te liggen met een biertje of een fles wijn uit de supermarkt. Met een schuin oog op de straat, omdat daar geregeld agenten langsfietsen die boetes kunnen uitschrijven voor openbaar drinken.

Die ontspannen sfeer is er ook met Blokfest. Bezoekers zijn verspreid over het hele terrein. Ze liggen in het gras of zitten op door vrijwilligers in elkaar geknutseld meubilair. Daardoor is het in de middag vrij rustig voor de twee podia zelf. Maar goed, je kunt de muziek overal op het terrein horen.

En daarvoor ben ik gekomen!

 

(Foto: Vincent  Botman, www.botmancreatief.nl)

Ontspannen sfeer bij Blokfest. (Foto: Vincent Botman, www.botmancreatief.nl)

 

 I’m With Stupid (reggae/rock) – 1530 uur

Deze band is te vroeg ingeroosterd. Om half vier ‘s middags is het nog vrij rustig op het festival , te rustig voor de Utrechtse band als I’m With Stupid. Stuk voor stuk prima muzikanten die goed op elkaar zijn ingespeeld en volkomen ontspannen op het podium staan. De dub reggaenummers zin wat mij betreft een eerbetoon aan de Roots Reggae. Met wahwah-effecten en lange langgerekte echo’s, die het geheel een psychedelische sausje geven, ik kan er geen genoeg van krijgen. Verderop in de set dansbare punky ska. Al zou ik de enige zijn die zou gaan dansen.

 

(Foto: Vincent  Botman, www.botmancreatief.nl)

I’m With Stupid brengt tijdens Blokfest een eerbetoon aan Roots Reggae. (Foto: Vincent Botman, www.botmancreatief.nl)

 

 The Front (hiphop) – 17.30 uur

Ik meende één van de drie rappers te herkennen van een clip. Bij nader onderzoek blijkt dat te kloppen. Het is rapper Tripes. Samen met Godenzoon, ossie en beatmaker Stefan vormt hij het hiphoptrio The Front. Het eerste wat opvalt zijn de beats. De productie is echt superieur, professioneel. Ik vroeg me het halve optreden af de beats überhaupt van de groep zelf waren. Dat vermoeden bleek gegrond toen ik een stukje refrein verwerkt hoorde in een beat.

De rappers dan. Ten eerste: respect voor de manier hoe ze het publiek bij het optreden betrekken. Soms een beetje op een Frans Bauer-achtige manier (allemaal handen in de lucht!), maar goed het gaat om het effect. The Front krijgt het publiek opgejut om te dansen en uiteindelijk zelfs te springen en mee te zingen. De Amerikaanse hiphopster PackFM zei: “I fucking hate rappers, I love MC’s”, waarmee hij bedoelt  dat een goede entertainer de interactie met het publiek opzoek. Hij zou trots zijn op The Front.

De teksten zijn goed, al zijn ze grotendeels feelgood en niet al te diepgaand. Over vriendschap, de coffeeshop, niet je bed uit kunnen komen. Ik ben zelf meer van de wat agressievere variant, maar dat is een kwestie van smaak. Allemaal duidelijk met een passie voor rap en ambitie om verder te komen. Zo hebben ze een YouTube-profiel waar ze geregeld uploaden.

 

(Foto: Vincent  Botman, www.botmancreatief.nl)

De rappers van The Front in actie tijdens Blokfest. (Foto: Vincent Botman, www.botmancreatief.nl)

 

RoccoW (chiptune) – 22.30 uur

RoccoW maakt muziek met Gameboys. Even voor de leek; de Gameboy is de razend populaire handheld spelcomputer van Nintendo die begin jaren ’90 internationaal succesvol was. Het inmiddels antieke apparaat, maar heeft nog steeds een uniek geluid van bliepjes en kraakjes wat alleen een Gameboy kan maken.

RoccoW creëert via de Gameboy zijn eigen muziek met speciale software. Stel je voor, een draaitafelset met gameboys in plaats van platenspelers. Af en toe wisselt hij af met nieuwere versies van de gameboy, die weer een andere sound hebben. Supersnelle kraakpiep muziek met genoeg variatie om keer op keer verrast te worden. RoccoW geniet als een kind in een pretpark, en dat enthousiasme werkt aanstekelijk.  Er is inmiddels een goede dansparty gaande in de tent. RoccoW krijgt na afloop een ovatie die zo lang voortduurt totdat iedereen doorheeft dat geen er toegift meer komt. ,,Ik ben helemaal in verlegenheid gebracht”, zegt hij later tegen me. En het enthousiasme is terecht, RoccoW is meer dan een gimmick.

 

(Foto: Vincent  Botman, www.botmancreatief.nl)

Rocco W tijdens Blokfest achter zijn draaitafelset met gameboys. (Foto: Vincent Botman,www.botmancreatief.nl)

 

 

Toch nog wat kanttekeningen. Pas rond een uur of tien kwam Blokfest écht op gang. Toen voelde niemand zich meer bezwaard om voluit te dansen. Het was dan ook een teleurstelling om rond een uurtje of twaalf het veld af gestuurd te worden. Daar kan de organisatie verder niks aan doen, maar toch. Daarnaast waren de house- en drum ’n bass acts bij vlagen teleurstellend. De drum ’n bass van Sungazer en Espxes is dan wel redelijk, de vijf (!) jongens stonden er als zoutzakken bij en zagen er uit alsof ze er helemaal geen zin in hadden. Voor mij genoeg reden om ergens anders te gaan kijken.

Foto’s: Vincent Botman

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *