Bijzonder raam te zien in Museum Flehite

Meestal plaatsen we op Eempodium.nl geen persberichten. Soms maken we daarop een uitzondering. Als het verhaal achter een nieuwsfeit te bijzonder is om onvermeld te laten, bijvoorbeeld. Zoals bij het glas in lood raam dat vanaf 1 mei is te zien op de vaste zaal over de Tweede Wereldoorlog in museum Flehite. De familie De Smalen liet het maken omdat hun dochter Irene net na de bevrijding werd geboren, op 10 mei 1945.

Veel Amersfoorters herinneren zich fotowinkel De Smalen aan Kortegracht 6. De blijdschap over de bevrijding werd bij eigenaar Willem Smalen en zijn echtgenote Jo Venhorst nog vergroot door de geboorte van hun dochter. Daarom noemden ze haar Irene Victoria (Latijn voor vrede en overwinning).

(Foto: Ep de Ruiter)

(Foto: Ep de Ruiter)

Voldoende reden om voor de geboorte een bijzonder raam te laten maken. De glazenier was Alex Luigjes sr; hij werkte en woonde drie huizen verderop aan de Kortegracht. Op het raam ligt een dankbare vrouw op haar knieën en komen tanks aanrijden. Het raam heeft altijd het huis van de familie gesierd.

Het museum heeft voor het raam van 115×153 cm een lichtkast gemaakt, waarmee het kon worden opgehangen in de oorlogszaal. Het licht vormt een prachtige afsluiting van een donkere periode uit de plaatselijke geschiedenis.

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Één reactie op Bijzonder raam te zien in Museum Flehite

  1. Bart Beeftink zeggen:

    Leuk dat jullie een uitzondering hebben gemaakt. Hierbij nog een filmpje waarin mijn moeder het raam zelf schenkt aan Flehite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *