‘Banaan en Oestermes’ in Theater Lieve Vrouw: Onverschillige objecten maken het verschil

Voor de argeloze theaterbezoeker zal het even wennen zijn, een voorstelling van Hotel Modern. Om daarom gelijk maar met de deur in huis te vallen; je moet ze een keer gezien hebben. Hotel Modern, aangedreven door Herman Helle, Arlène Hoorweg en Pauline Kalker, toerde over de hele wereld en maakte voorstellingen als ‘De Grote Oorlog en Kamp’, waarin de gruwelen van de wereldoorlogen werden teruggebracht tot poppenkastformaat, en de ‘Heden Stad’, over de alledaagse belevenissen van stadsbewoners uit een miljoenenstad. In de theatervoorstelling ‘Banaan en Oestermes’ worden alledaagse objecten met de zo kenmerkende licht absurde humor van Hotel Modern, tot nieuw leven gebracht.

In ‘Banaan en Oestermes’ plaatsen en verplaatsen de acteurs een schare aan objecten op kartonnen dozen die dienst doen als sokkels. Binnen deze museale setting werkt het trio tomeloos en zwijgzaam aan hun idee van presenteren. Om beurtelings haken ze in op elkaars ideeën, zitten elkaar dwars en associëren er op los. Als kijker word je onmiddellijk meegetrokken in hun fantasie en probeer je de acteurs profetisch een stapje voor te zijn. Moet het rijmen, passen of moet er juist sprake zijn van een mismatch?

De stillevens, gevormd door een fles WC-Eend, schedels, een hertje, een pleeborstel, potten Calvé pindakaas, een bloemkool of een tennisbal, ze creëren een beeldverhaal dat je de ene keer verrast, de andere keer irriteert en dan weer doet glimlachen. Het blijft niet bij deze schaakpartij tussen de conservatoren van deze absurdistische tentoonstelling. Zonder onderbreking en in een hoog tempo meandert ‘Banaan en Oestermes’ door naar nieuwe aktes, met onder meer een monoloog door Herman Helle, een sprookje over een meisje wonend in een holle boom. Een enkele keer flauw, meestal humorvol, maar steeds verrassend zie je in hoog tempo een voorstelling voorbij komen met daarin een kleine tsunami aan voorwerpen, echter zonder ook maar één banaan of oestermes.

Voor de voorstelling in Theater Lieve Vrouw, zaterdag 9 december, 20:30 uur, kijk op https://lievevrouw.nl/producties/theater/winter-2017/banaan-en-oestermes/

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.