Eempodium beoordeelt nominaties architectuurprijs

Tot en met zondag 29 juni kan nog gestemd worden voor de Amersfoortse Architectuurprijs 2014. Een initiatief van architectuurcentrum FASadE. Er zijn zestien projecten genomineerd in drie categorieën: kleinere projecten, middelgrote projecten en grote projecten. Via www.architectuurprijsamersfoort.nl kan digitaal worden gestemd. De bekendmaking van de publieksfavorieten en de winnaars van de vakjury is op zondag 6 juli om 16.00 uur op een nog nader bekend te maken locatie. Zie daarvoor de website.

Door Gerard Chel en Guido de Wijs

Maar Eempodium zou Eempodium niet zijn als wij het bij deze aankondiging zouden laten. De redactie toog zelf op pad, bijgestaan door niemand minder dan de Amersfoortse tekstschrijver en columnist Guido de Wijs. Met hem gingen we alle zestien genomineerde projecten langs. Wie dat te veel moeite vindt, maar toch een oordeel wil vellen, kan alles zien op foto’s die in de NS-traverse hangen. De cijfers voor de objecten corresponderen met die van het stembiljet.

Architectuurprijs

Kleinere projecten

1. ’t Zand.

,,Het is wel gedurfd’’, constateert De Wijs, ,,tegelijkertijd straalt het iets uit van: kijk ons eens willen laten zien hoe we iets nieuws in kunnen passen in iets ouds. De glazen deur vind ik sowieso te groot.‘’ Chel: ,,Geen idee waarom we hier staan, zo bijzonder of knap gedaan vind ik het niet. Van dat linker, roestige deel, ben ik al helemaal niet onder de indruk.’’ De Wijs: ‘’Kom Gerard, laten we snel verder gaan, we moeten er nog 15.’’ Cijfer: 6.

2. Kerk De Bron.

De Wijs: ,,Zouden die drie dakpunten de drie-eenheid voorstellen?’’ Chel: ,,Geen idee.’’ De Wijs – tegen twee dames die uit de kerk komen: ,,Weet ú dat misschien?’’ Ook de twee moeten het antwoord schuldig blijven. Chel: ,,Guido, ik vind het 3x niks.‘’ De Wijs: ,,Gerard, ik ben het helemaal met je eens. Moet je die muren zien met die lelijke grijze stenen.’’ Chel: ,,Ze waren toch al boos op jou, toch?’’ De Wijs: ,,Oh ja, vanwege mijn stukje over die paranormale beurs. Nee, vonden ze niet leuk.’’ Chel: ,,Ben bang dat dat na het volgende zinnetje niet beter wordt.’’ Cijfer: 5.

3. De Kas.

,,De tuttigheid straalt er vanaf’’, stelt De Wijs vrijwel onmiddellijk vast. Chel: ,,Kom op Guido, niet zo kritisch, de mensen hier in Vathorst willen ook eindelijk iets leuks. Kijk eens naar de tuin.‘’ De Wijs: ,,Ja, die bloemen zijn prachtig. En ze hebben een pomp! Zullen we binnen wat drinken?’’ Chel: ,,Dat kan niet Guido, ze zijn niet zo vaak open, lees ik hier en drie euro voor een cappuccino vind ik voor zo’n wijkrestaurant niet echt goedkoop.’’ De Wijs: ,,Met de Kamers is het ook slecht afgelopen.‘’ Chel: ,,En dan hebben we het maar niet over de Icoon.‘’ De Wijs: ,,Een wethouder zei ooit dat Vathorst meer theaters heeft dan theatergroepen.’’ Chel: ,,Leuk, maar wat vinden we van De Kas, De Wijs?’’ De Wijs: ,,Weinig origineel, wat heet, hier spreekt wanhoop uit!’’ Cijfer: 6,5.

4. Van de Burgt & Strooij.

,,Wat mij direct opvalt is dat het helemaal niet oogt als een pand van een aannemer met werkplaatsen, garages en dat soort dingen’’, oordeelt Chel. De Wijs: ,,Ik vind het net een uit de hand gelopen woonboot. Mooi pand met interessante materialen. Moet je zien hoe dat water op diverse plekken op de gevel reflecteert.’’ Chel: ,,Een dubbele spiegeling want het gebouw zelf spiegelt ook in het water.’’ De Wijs: ,,Alleen als dat rimpelloos is.’’  Chel: ,,Ik kan er weinig op aanmerken, het is het perfecte visitekaartje van een aannemer.‘’ De Wijs: ,,Het is een fris en modern gebouw, met mooie verhoudingen en die witte lijsten maken het helemaal af. Jammer alleen dat het hier staat, het had meer ruimte moeten krijgen.’’ Chel: ,,Een geweldig gebouw op een verkeerde plek.’’ Cijfer: 9.

Nominatie architectuurprijs

Middelgrote projecten

5. SP Hoofdkantoor.

,,Gelukkig hangt er geen rode tomaat buiten’’, zegt Chel. ,,Daarboven zie ik anders wel iets roods’’,  wijst De Wijs. ,,Ik vind het nu mooier dan toen het nog een bankgebouw was,’’ zegt Chel. ,,Het is mooi opgeknapt, met die witte banen. Dat maakt het slank en elegant,’’ meent De Wijs. Chel: ,,Zie jij een ingang?’’ De Wijs: ,,Uh, nee nu je het zegt. Een ontoegankelijk gebouw dus. Staat dat niet haaks op waar de SP voor staat? Zou er wel een dakterras zijn?’’ Chel: ,,Guido, dat past niet bij de SP.’’ Cijfer: 7,5.

6. Rohm and Haas

De Wijs: ,,Bewonderingswaardig dat dit soort panden, ons industrieel erfgoed, behouden blijft. Hebben we dat allemaal aan Joke Sickmann te danken?’’ Chel: ,,Geen idee, maar ik vind het wel belangrijk dat zoiets behouden blijft en nieuwe functies krijgt.’’ De Wijs: ,,Rechts doet het mij aan een tempel denken, met die ramen. Helemaal links vind ik het minder en de ramen van het pand in het midden zijn te groot. Al met al wel fris en fruitig en je ziet hoe het wit zo’n gebouw helemaal op kan halen. Aanwinst voor de stad.’’ Cijfer: 7.

7. Eemplein.

Chel: ,,Wat is het? Een openbare fietsenstalling?’’ De Wijs: ,,Gerard, je hebt zeker niks met fietsen. Heerlijk, zoveel ruimte voor fietsen.’’ Chel: ,,Ze willen zelfs de Kei hiernaar toe halen.’’ De Wijs: ,,Oh nee, als ‘ie moet worden verplaatst dan terug naar de Varkensmarkt.’’ Chel: ,,Dat bedoel ik.’’ De Wijs: ,,Terug naar het Eemplein. Ik vind het jammer dat niet beter naar een aansluiting op de Eem en de kade daarlangs is gezocht. Het zijn nu allemaal losse elementen. Kom mee naar het hoogste punt, dan laat ik je de patronen in het plein zien. Die ziet niemand.’’ Chel: ,,En die toren links?’’ De Wijs: ,,Haha, ik noem dat een crematoren.’’ Chel: ,,Ik ga weg, je waait hier steeds uit je jas. Een heel duur tochtgat, dat is het!’’ Cijfer De Wijs: 7, cijfer Chel: 5.

8. Verbufa. 

De Wijs: ,,Saai, saai, saai. Oh mijn hemel, worden hier mensen levend gecremeerd?’’ Chel: ,,Kijk, de mensen binnen zwaaien zelfs naar ons. En ze lachen er nietsvermoedend bij.’’ De Wijs: ,,Bah, wat een vreselijk en mensonvriendelijk gebouw.’’ Chel: ,,Je vraagt je af wat de deskundigen heeft bezield dit te nomineren. Hoe zeg je dat ook al weer: mooi van lelijkheid?’’ Cijfer: 2 (Alleen voor de moeite).

9. Parkweelde II.

,,Waarom moeten die tuintjes toch altijd allemaal zo klein en afgeknepen zijn. En dan die muren eromheen?’’, sombert De Wijs. Chel: ,,Niet iedereen kan in een boerderij wonen, Guido, maar je hebt een beetje gelijk, waarom zijn die grasveldjes niet bij de tuinen getrokken?’’ De Wijs: ,,Hier hoef je geen architectuur voor gestudeerd te hebben. Ik vind het allemaal nogal simpel.’’ Chel: ,,Er moest zeker bezuinigd worden.’’ Cijfer: 6.

10. Prénatal. 

Chel: ,,Ik vind het wel grappig gevonden, huisjes in een gebouw, alleen snap ik het niet. Ze verkopen babyspullen, toch geen zomerhuisjes of prefabwoningen?’’ De Wijs: ,,Gerard, je snapt er geen bal van. Dit is een embryonaal gebouw, een foetus, de buik waaruit de baby komt.’’ Chel: ,,Guido, je hebt zeker een zonnesteek opgelopen.’’ De Wijs: ,,Het is mysterieus, verborgen, stiekem, geheim en daar houd ik wel van.’’ Chel: ,,En nu even serieus graag.’’ De Wijs: ,,Het is een ratjetoe, zeker aan de achterkant. ‘’ Chel: ,,Aan de A-1 kant oogt het wel mooi.’’ De Wijs: ,,Architecten vergeten altijd de achterkant.’’ Chel: ,,Maar dit is de vóórkant, kijk maar, daar zit de entree.’’ De Wijs: ,,Oeps, je hebt gelijk. Ach ach, het had zo mooi kunnen zijn.’’ Cijfer: 6.

11. Randenbroek Zuid. 

,,Leuke en rustige wijk, geslaagd nieuwbouwproject’’, straalt De Wijs. Chel: ,,Dat zeg je alleen maar omdat je zoon hier woont.’’ De Wijs: ,,Haha, ja die woont hier en hij heeft het er reuze naar zijn zin.’’ Chel: ,,Ik vind de gebruikte stenen, groter dan normaal, wel mooi en volgens mij is de voeg ook breder. Apart.’’ De Wijs: ,,Kijk dat zijraam daar, daar kun je een goal van maken.’’ Chel: ,,Daar komt snel een hekje voor, denk ik.’’ De Wijs: ,,Wel weer jammer van zo’n grote, kale parkeerruimte.’’ Chel: ,,Ach Guido, daarop kun je hele gezellige buurtbbq’s houden.’’ Cijfer: 7,5.

Grote projecten

12. Eemhuis.

,,Ik vind het een aanwinst voor de stad’’, zegt Chel. ,,Spraakmakend’’, oordeelt De Wijs. ,,De afwijkende vorm, de materialen, die noppen. Allemaal heel gedurfd. De architect heeft het waargemaakt.’’ Chel: ,,Het valt alleen niet zo op dat er bij voorbeeld een kunsthal in zit. Er staat KAdE, maar dan zie je alleen een winkel.’’ De Wijs: ,,De naam Eemhuis staat twee keer op de gevel. Waarom? Eemhuis zegt niks als je de bibliotheek zoekt.’’ Cijfer: 8,5.

13. VolkerWessels.

,,Ik vind het een beetje kathedraalachtig’’, zegt De Wijs, ,,ik zie er gotische elementen in.’’ Chel: ,,Van ver vind ik het lijken op de silo’s die in je Oostenrijk en Duitsland in het landschap ziet, van dichtbij ontdek je pas de schoonheid met die afwijkende stenen, kleuren en pilaren.’’ De Wijs: ,,Jammer van die parkeergarage, die had beter weggewerkt moeten worden.’’ Chel: ,,Hoe langer ik ernaar kijk, hoe mooier ik het vind.’’ Cijfer: 8,5.

14. Meander ziekenhuis.

,,Vanaf het viaduct lijkt het net een energiecentrale’’, zegt Chel. De Wijs: ,,Of een heel groot crematorium, kijk eens naar die schoorsteen.’’ Chel: ,,De Lichtenberg had in de loop der jaren talrijke aanbouwtjes gekregen die het oorspronkelijke ontwerp deels aan het oog onttrokken. Hier zie ik nu al allerlei bijbouwsels.’’ De Wijs: ,,Het is een rotzootje, het gebouw kleurt ook niet met de omgeving. De architect had symmetrie willen laten zien. Zie jij dat?’’ Chel: ,,Nee, en ik vind het bovendien een ontoegankelijk gebouw.’’ De Wijs: ,,Binnen is het nog erger.’’ Cijfer: 4.

15. FrieslandCampina.  ,,Waarom moet ik hier wat van vinden’’, vraagt De Wijs zich hardop af. ,,Het mag dan wel gaaf gerenoveerd zijn, maar wat is het? Een gevangenis? Zitten hier hippies opgesloten en worden ze misbruikt?’’ Chel: ,,Foei Guido, niet zo opstandig’’. De Wijs: ,,Gerard, dit gebouw is niet meer te redden.’’ Cijfer:  3.

16. DHVHaskoning. Chel: ,,Als ik mij goed herinner was DHV indertijd het eerste bedrijf in ons land dat met kantoortuinen werkte. Geen aparte kamertjes, maar grote ruimtes. Zo te zien bestaat dat nog steeds.’’ De Wijs: ,,Ik vind die zwevende verdiepingen wel mooi. Veel glas boven en beneden dat donkere en die doorkijkjes.’’. Chel: ,,Mooie kleuren. Het past ook goed in de omgeving.’’ Cijfer: 8.

EPO-winnaars

Voor wie niet heeft meegerekend: overall-winnaar én winnaar in de categorie kleinere projecten van Eempodium.nl is het kantoor en bedrijfsruimte van Van de Burgt & Strooij aan de Amsterdamseweg. Bij de middelgrote projecten gaat de virtuele EPO-trofee naar het hoofdkantoor van de SP aan de Snouckaertlaan en in de categorie grote projecten moet de digitale beker gedeeld worden door het Eemhuis aan het Eemplein en het hoofdkantoor van VolkerWessels aan het Podium (Vathorst). De EPO-bezemwagen tenslotte stopt voor de deur van Verbufa aan de Hanzeboulevard, ook in Vathorst. Vlug instappen maar en snel wegwezen!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.