‘Annie M.G. op Soestdijk’ over Juliana’s toneelclub

Er bestaat niet veel onbekend materiaal van Annie M.G. Schmidt. Maar de eenakter die zij in 1958 schreef voor toenmalig koningin Juliana is nog nooit in het openbaar op de planken gebracht, alleen en petit comité op Soestdijk. ‘Annie M.G. op Soestdijk’ van Het Toneel Speelt staat donderdag 6 november in de Flint.

We schrijven eind jaren vijftig. De Greet Hofmans-affaire heeft het voortbestaan van de Nederlandse monarchie ernstig in gevaar gebracht. Door tussenkomst van de regering heeft de gebedsgenezeres het hof verlaten. In deze moeilijke periode valt de vorstin terug op haar studievriendinnen met wie zij een toneelclub vormde. Juliana vraagt opkomend schrijfster Annie M.G. Schmidt een eenakter te schrijven die het groepje op paleis Soestdijk kan opvoeren.

In ‘Annie M.G. op Soestdijk’ zien we het repetitieproces van dat stuk. De materie die Annie schreef is aanleiding voor Juliana en haar vriendinnen om op haar huwelijk te reflecteren. Dat maakt het geen historisch drama of stuk over politiek maar een voorstelling over een stoere, enigszins gekke vrouw in een midlife crisis.

De cast van Annie M. G. op Soestdijk - Foto: Annaleen Louwes

De cast van Annie M. G. op Soestdijk – Foto: Annaleen Louwes

In de voorstelling van Het Toneel Speelt neemt Ria Eimers (Flikken Maastricht) de rol van Juliana voor haar rekening. “Iedereen weet hoe ze sprak en hoe ze eruit zag”, legt de actrice uit. “Maar ik ga niet dagenlang YouTube-filmpjes bekijken en haar proberen zo goed mogelijk na te doen.” Natuurlijk zet Eimers wel een pruik en een bril op waarmee Juliana vaak werd gefotografeerd. “Maar ik werk, zoals bij alle rollen, vanuit de tekst. En kan dan bij benadering een bepaalde mimiek aannemen die Juliana ook bezigde.”

Actrice Annet Malherbe neemt in het nieuwe stuk de rol van vriendin Fops voor haar rekening. “Fops heeft niet echt bestaan, maar het is een samenraapsel van een aantal vriendinnen uit de jeugd van Juliana”, vertelt ze. Dat geeft haar heel veel vrijheid in het spelen van de rol. “Ik hoef niet perse te voldoen aan een beeld dat het publiek van Fops heeft, zoals bij de koningin zelf natuurlijk toch wel het geval is. Fops is een loyale vriendin, maar eigenlijk niet heel Oranjegezind. Zij is degene in de groep die af en toe de situatie even op scherp weet te zetten.”

Voorstellingen in Theater De Flint en Theater de Speeldoos
Kaarten voor ‘Annie M.G. op Soestdijk’ op 6 november kunt u op www.deflint.nl bestellen. Op 19 en 20 november is de voorstelling in Theater de Speeldoos te bekijken.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.