Amersfoort profileert zich al enkele jaren als echte fotostad. En helemaal terecht ook, althans dat zou je denken.
Stad en regio tellen een paar honderd fotografen – professionals en professionele amateurs – en het niveau is hoog. Fotokring Eemland bijvoorbeeld sleept niet voor niets de ene na de andere prestigieuze prijs binnen en het tweejaarlijkse festival 033Fotostad, Amersfoort Fotostad dus, trekt vele duizenden bezoekers en staat bij kenners hoog aangeschreven.
De gemeente koestert het lokale en regionale talent dat zich hier ontplooit en de stad in ‘the picture’ zet. Ook maakt ze zich op verschillende manieren sterk voor de verdere ontwikkeling van Amersfoort als echte fotostad. Dat is heel mooi, prachtig zelfs.
Maar hoe is het dan in vredesnaam te verklaren dat de organisatie die in Amersfoort ruim tien jaar fototentoonstellingen organiseert al een half jaar dakloos is? FOTOexpo202 zat eerst tijdelijk in een pand in de koopgoot van Amicitia en later in een gestripte winkelruimte aan de Leusderweg. Daar moesten ze eerder dit jaar weg en een andere tentoonstellingsruimte is nog niet gevonden. Het aantal georganiseerde exposities is blijven steken op 97. En als niet snel onderdak wordt gevonden, komt er een definitief einde aan deze club gepassioneerde fotoliefhebbers.
Dat zou nogal wrang zijn voor een stad die zich zo graag presenteert als fotostad. Juist FOTOexpo202 heeft een heel belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Amersfoort als fotostad door fotografietalent een podium te bieden. En wat ook niet onderbelicht mag blijven, is dat het Amersfoortse publiek door hen warm werd gemaakt voor fotografie die veel meer behelst dan de kiekjes die u en ik doorgaans op vakantie maken. FOTOexpo202 verdient daarom een vaste plek in fotostad Amersfoort, op een mooie locatie in of rond het centrum. Scherper gesteld: Amersfoort kan niet zonder een club als FOTOexpo202.
Er zijn diverse plekken waar doorlopende fototentoonstellingen perfect zouden passen. Om er een paar te noemen: de voormalige Prodentfabriek, De Observant en het vroegere onderkomen van kunsthal KAdE in het ‘glaspaleis’ van het RCE aan het Smallepad. Natuurlijk heeft het bestuur van FOTOexpo202 deze en ook andere mogelijkheden onderzocht, maar een oplossing is helaas nog niet gevonden. Het Amersfoortse gemeentebestuur moet daarom helpen.
Een helpende hand bieden kan uiteraard op veel manieren. Een vast onderkomen zou al heel wat zijn, maar als de gemeente visie en ambitie koppelt aan lef en daadkracht, kan een plek voor FOTOexpo202 het beginpunt zijn van een heel nieuw concept dat Amersfoort met hoofdletters op de (inter)nationale kaart zet. Een concept waarin fotografie, beeldende kunst en video-art samengaan en elkaar beïnvloeden en opstuwen. Een vaste plek, niet een onderkomen dat tijdelijk ‘gekaapt’ wordt, maar iets dat van blijvende waarde voor Amersfoort is. Waarom klein en bescheiden denken? Speel in op de mogelijkheden die zich nu voordoen!
En de locatie is bijna letterlijk voor de hand liggend. Juist, het ‘glazen paleis’ waarin KAdE zat. De gemeente zit als huurder nog tot 2030 aan die peperdure ruimte vast en de kans dat binnenkort een onderhuurder wordt gevonden die de complete huur betaalt, is – de kantorenmarkt in ogenschouw genomen – nihil.
Door niets te doen en FOTOexpo202 aan haar lot over te laten, mist de gemeente een prachtige kans om de stad op zijn minst stevig op de kaart te zetten als echte fotostad. En als deze bijzondere en waardevolle club toch verdwijnt, is Amersfoort de naam fotostad eenvoudigweg niet waard.
Cornelis van den Acker