AJO wint twee eerste prijzen bij Nationaal Concours

Het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) won op 12 juni opnieuw het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in de Doelen in Rotterdam. 
Concertmeester Hans Erblich, violiste Rosa Berman en dirigent Rolf Buijs tonen de eerste prijs. (Foto: Aldo Allessie)

Concertmeester Hans Erblich, violiste Rosa Berman en dirigent Rolf Buijs tonen de eerste prijs. (Foto: Aldo Allessie)


Dirigent Rolf Buijs smaakte het genoegen voor de derde keer samen met zijn jonge orkestleden de eerste prijs in ontvangst te nemen. Het AJO speelde tijdens de finale in Rotterdam ‘De middagheks’ van Dvorák, ‘Vers’ van Van Goudoever en delen uit ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski. 
Prijswinnaar zijn op het Concours voor Jeugdsymfonieorkesten is al een verdienste, maar wanneer dat voor de derde keer op rij is, mag je gerust spreken van een fantastische prestatie. ‘Energiek samenspel met een grote mate van contrast in de dynamiek. Musiceren op hoog niveau’, waren enkele kwalificaties uit het rapport van de jury. 

Dubbel in de prijzen
Plezierige primeur bij dit muziekfestijn in De Doelen was dat er nóg een eerste prijs klaar lag voor het AJO, een grote verrassing voor de aanwezige Amersfoorters.  
Deze (gedeelde) eerste prijs werd toegekend voor de beste artistieke uitvoering van één van de verplichte werken: ‘Vers’ van de Nederlandse componist Leonard van Goudoever. Deze ‘tango van de koude grond’, geïnspireerd op de eerste regels van het gedicht ‘Vers’ van Paul van Ostaijen, oogstte veel waardering bij de jury en het aanwezige publiek. 
Dans en gezang
Bij de vertolking van de compositie ‘Vers’ was het AJO niet alleen instrumentaal in de weer. Op enig moment barstte het voltallige orkest uit in gezang. Ook vocaal wist het AJO zich goed staande te houden.
Twee tangodansers, Willemijn van der Linden en Roshan Warjavand, zwierden over het podium op de klanken van de muziek. Het bijbehorende filmpje, opgenomen in de Xaveriuskerk, maakte het geheel compleet.
Burgemeester Bolsius, groot AJO-fan, zat als supporter in de zaal: ‘Je ziet de expressie, je ziet hoe de zaal wordt meegenomen door de tangomuziek en de dansers. Adembenemend mooi.’ Terecht een eerste prijs dus voor ‘Vers’!
Rotterdam, Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Enkele dames van het Amersfoorts Jeugd Orkest reageren uitbundig na het behalen van de eerste prijs. Foto: Aldo Allessie

Enkele dames van het Amersfoorts Jeugd Orkest reageren uitbundig na het behalen van de eerste prijs. Foto: Aldo Allessie

Met verve titel verdedigd
Drie keer is scheepsrecht, maar winnen in De Doelen was niet bepaald eenvoudig. ‘Het was zeker geen gelopen race’, zo vertelt Rolf Buijs na afloop stralend. ‘Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen. Het risico van wegzakken bestaat altijd; je moet mentaal sterk staan. We hebben onze titel met verve verdedigd. Ik ben trots op de inzet van de orkestleden.’ 
De circa vijfenzestig jonge musici van het AJO juichten en joelden van vreugde toen de jury de winnaar bekend maakte. De ontlading was groot na een intensieve en spannende finaledag. Concertmeester Hans Erblich toonde opgetogen de prijs aan het enthousiaste publiek. Als extra beloning voor alle muzikale inspanningen ontvingen orkest en dirigent een staande ovatie.

Eigen ziel
Wat is het geheim van het AJO? Voorzitter Hans Kattemölle:  ‘Het unieke aan het AJO is dat het orkest als het ware een eigen ziel heeft, al 53 jaar. Hoewel in de loop der jaren orkestleden komen en gaan, blijft deze kern op de een of andere manier behouden. Heel bijzonder.’
Vaststaat dat dirigent Rolf Buijs een belangrijke rol speelt in het behoud van dit eigen karakter. ‘De continuïteit, de sfeer en de kwaliteit van het orkest, komen samen in de persoon van Rolf’, aldus Kattemölle. ‘Hoe hij nieuwe orkestleden begeleidt, als het ware een nieuw orkest kneedt in een korte periode, daar heb ik groot respect voor.’ 
Burgemeester Bolsius en AJO-Voorzitter Hans Kattemölle zijn vol lof over de prestaties van het AJO onder leiding van dirigent Rolf Buijs. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Burgemeester Bolsius en AJO-Voorzitter Hans Kattemölle zijn vol lof over de prestaties van het AJO onder leiding van dirigent Rolf Buijs. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Zin in een spetterend concert van het AJO? Kom op 4 juli 20.00 uur naar het Rabobank AJO-Zomerconcert in theater De Flint. Op het programma staat onder andere de wereldberoemde ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski in de orkestratie van Maurice RavelKaarten verkrijgbaar via www.deflint.nl
Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.