30 Jaar Kunst & Kitsch in Flehite

De hoogtepunten van 30 jaar Tussen Kunst & Kitsch zijn nu te zien in Museum Flehite. De veertien deskundigen van dit televisieprogramma, op even zo veel gebieden van de kunst en de archeologie, kozen ieder zes tot zeven voorwerpen van hun persoonlijke voorkeur. Dit levert een bonte en interessante verzameling op, van botjesrestanten van een Romein in een glazen urn tot tot dusverre onbekende schilderijen en tekeningen van beroemde kunstenaars. Wie het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch kent weet dat het vooral om de waardes in harde euro’s gaat. En het mooist is het wanneer iemand voor een habbekrats iets koopt wat later vele duizenden pecunia waard blijkt te zijn. En ja, dat gebeurt.

Zoals bijvoorbeeld bij het ronde schilderijtje van Pieter Brueghel de Jongere, begin zeventiende eeuw. De eigenaresse kocht het in 1950 voor honderd gulden. De eigentijdse waarde: ergens tussen de tachtig- en honderdduizend euro. De voorstelling: een man en een vrouw, buiten rustend bij een boom, op de achtergrond een kasteeltje.

Het ronde schilderijtje van Pieter Brueghel de Jongere.

Het ronde schilderijtje van Pieter Brueghel de Jongere.

Of de zeldzame penkandelaar die bij de eigenares als wc-rolhouder dienst deed. Het ´ding´ is tienduizend euro waard.

Van toiletrolhouder tot prijzige kaarsenstandaard.

Van toiletrolhouder tot prijzige kaarsenstandaard.

Naast gebruikelijke kunstvoorwerpen als tekeningen, schilderijen en beelden omvat de tentoonstelling klokken, meetinstrumenten, aardewerk, gebruiksvoorwerpen, sieraden en archeologische vondsten.

De grote variatie maakt de tentoonstelling mede aantrekkelijk. Daarnaast valt er volop te genieten van de schoonheid van de kunstvoorwerpen en van de soms verbazend knappe techniek van ambachtskunstenaars.

Een zijtentoonstelling in Flehite is die van de Amersfoorter Albert Fiks, autodidact, die leefde van 1908 tot 1945. Hij is een ‘vergeten’ schilder totdat iemand een schilderij van hem meeneemt naar Tussen Kunst & Kitsch. Schilderdeskundige Frank Welkenhuysen onderkent het talent. Inmiddels heeft Museum Flehite een vijftiental werken opgeduikeld.

Albert Fiks: stilleven met roos en anemoon. Foto: Ep de Ruiter.

Albert Fiks: stilleven met roos en anemoon.
Foto: Ep de Ruiter.

Fiks beweegt zich tussen kunstenaars van de Larense School zoals Charley Toorop en Dirk Koning. Hij snuffelt aan verschillende stijlen, maar ontwikkelt daar binnen een eigen, herkenbare vormgeving. Diverse schilderijen van hem tonen Amersfoortse stadsgezichten.

Bij de tentoonstelling 30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen hoort een rijk geïllustreerde catalogus waar in alle voorwerpen met foto, achtergronden en eventuele bijbehorende anekdotes staan beschreven. De prijs is 19,95 euro.

Een hanger met goud, robijnen, diamanten en email. Kunst of Kitsch?

Een hanger met goud, robijnen, diamanten en email. Kunst of Kitsch?

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag: 12.00 – 17.00 uur. Maandag gesloten. Op Koningsdag ook gesloten. Museumjaarkaart geldig. Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van 2 euro. De expositie duurt tot en met 12 juli.

Meer lezen over ´30 jaar Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen´? Op CultuurPers staat een aangepaste versie van deze recensie. Ook zeer de moeite waard. Klik hier

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *