Ontdek hem: topschilder Gaspare Vanvitelli

Als kritisch recensent ben ik niet gauw enthousiast, maar met de tekeningen en schilderijen van Gaspare Vanvitelli heeft de kunsthal KadE, samen met Museum Flehite, werkelijk een toptentoonstelling. De titel Maestro Van Wittel dekt de lading volledig. Vanvitelli is waarlijk een meester in het hanteren van het penseel. Driehonderd jaar voordat een kunststroming als het hyperrealisme in zwang kwam tekende en schilderde hij al met een enorme precisie. Dit geldt voor zowel de bekende en beroemde gebouwen in onder meer Rome, Venetië, Florence en Napels, als voor de vele tafereeltjes met mensen en dieren waarmee de stadsgezichten rijkelijk zijn aangekleed. Pratende en dobbelende mannen, een spelend kind, een passerende jonge vrouw, een paard voor een hooikar, een ezeltje in een steegje, een fiere ruiter, een bedelares, een beeldengroep bij een fontein, het is allemaal met liefde en levensecht geschilderd.

Voor Amersfoorters is het een extra feestje, want Gaspare Vanvitelli is een geboren Amersfoorter. In 1653 werd hij geboren als Gaspar Adriaenszoon van Wittel, in de buurt van de Hellestraat. Hij kreeg les van onder anderen Matthias Withoos, wiens schilderij Gezicht op Amersfoort deel uitmaakt van de tentoonstelling. Ook zijn er werken te zien van verschillende tijdgenoten. Leuk is dat er de tentoonstelling een waterverfschilderij van Vanvitelli toont met een gezicht op Amersfoort, met de Eem op de voorgrond en de toren in de verte. Ook op dit schilderij al volop aandacht voor mensen en beestjes. Gaspar vertrok samen met zijn vriend Jacob van Staverden rond 1673 naar Rome. Hij keerde nooit terug naar Amersfoort. Zijn schilderijen zijn nu echter wel (tijdelijk) weer thuis, zoals burgemeester Lucas Bolsius tijdens de opening opmerkte.

Op de tentoonstelling ook recente foto’s van dezelfde locaties als waar Vanvitelli schilderde. De foto’s zijn op verzoek gemaakt door de Rotterdamse fotograaf Hans Wildschut. Meer foto’s van hem zijn vanaf 7 februari te zien in Museum Flehite. De tentoonstelling omvat ruim veertig schilderijen en een dertigtal door Vanvitelli vervaardigde tekeningen. Voorts werk van zijn voorgangers en tijdgenoten. Bij de tentoonstelling hoort een catalogus. Plus een kinderboek: Caspar met de oogjes. Vanvitelli was al ‘wereldberoemd’ in landen als Italië, Spanje en Engeland. In Nederland was hij nagenoeg onbekend, behalve dan bij kunstdeskundigen. Deze tentoonstelling gaat daar ongetwijfeld verandering in brengen.

Kees Quaadgras

Kunsthal KadE, Eempein 77. Open dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur. Toegang 16 euro, met CJP, studentenkaart en pas bibliotheek Eemland 9,50 euro. Met Museumjaarkaart 3,50 euro. Tot 18 jaar gratis.


 

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.