Herma Petraeus: ‘Starende blikken’

Ongepolijst realistische, markante koppen die je recht aankijken, staat er in de aanbeveling van Galerie Absoluut over de door kunstenares Herma Petraeus geschilderde portretten. Maar dit klopt niet: de starende blikken van de geportretteerden kijken juist langs de beschouwer heen. Soms lijkt het er op alsof zij naar iets in de verte kijken, maar meestal gaat het om een nietsziende manier van kijken, een leeg staren zonder te focussen op iets concreets, dat je wel ziet bij mensen die óf diep en geconcentreerd nadenken óf in een toestand van gedachteloosheid zijn geraakt. Dit laatste komt – vermoed ik – overeen met de zenmethode van meditatie: gedachteloos staren naar een niet aan te duiden punt in de ruimte.  In enkele schilderijen zijn de blikken anders: één oog staart de beschouwer aan, het andere tuurt weg. “Ze loenzen”, aldus een bezoekster.

En dan zijn er nog twee die op het eerste gezicht wel rechtstreeks naar de beschouwer lijken te kijken, maar ook hier is dat niet zo. De geschilderde mannen kijken met hun starende, lege blik dwars door die beschouwer heen in de verte. Het ongepolijst realistische en markante, dat is wel juist, ook al is het ene portret wat ongepolijster dan het andere, en is ook het realismegehalte variabel.

De expositie, die tot 8 januari duurt, is zeker een bezoek waard. De ongeveer veertig portretten van Herma Petraeus zijn te zien in het Pieters en Bloklands Gasthuis aan de Achter Davidshof. Openingstijden: dagelijks van 9 tot 17 uur.
Overigens heeft Galerie Absoluut sinds kort ook een onderkomen aan de Weverssingel 37. Deze is elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag open van 13 tot 17 uur.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.