Waterboys: hilarisch en ontroerend pareltje

Waterboys: een verschrikkelijk grappige en ontroerende film, een pareltje. Een Nederlands pareltje wel te verstaan, maar dat doet er eigenlijk helemaal niet aan toe. André van der Velde zag de film in Theater de  Lieve Vrouw en maakte voor Eempodium een recensie.

Wie de film van regisseur Robert Jan Westdijk nog in de bioscoop wil zien, moet wat vaart maken. De komedie over een vader en zoon die beiden door hun vrouwen het huis zijn uitgezet en samen in Schotland belanden, ging al begin december in première. Ik zag de film in de kelderzaal van De lieve Vrouw en was onder de indruk. Tekenend is dat het aanvankelijke gegniffel in de kleine kelderzaal al heel snel over ging in uitbundig gelach en dat iedereen na afloop met een brede grijns naar buiten ging.

De recensies van Waterboys waren lovend en dat is helemaal terecht. Wel klinkt vaak de constatering ‘on-Nederlands goed’ door. Ongetwijfeld bedoeld als compliment, maar daarmee doe je de Nederlandse film in het algemeen te kort. Trouwens bestaat de Typisch Nederlandse Film nog überhaupt? Er zijn goede en minder goede films uit Nederland, en Waterboys behoort met vlag en wimpel  bij die eerste.

Confrontatie

Korte inhoud: Victor (Leopold Witte) is een misdaadromanschrijver en een bon vivant. Een zoveelste uitspatting van dat laatste leidt tot een koude douche als hij thuis komt: Zijn vrouw kickt hem het huis uit. Als blijkt dat zijn zoon Zack (Tim Linde) ook grote problemen op het – voor hem nog prille – liefdespad heeft, zijn de twee even tot elkaar veroordeeld. Omdat Victor naar Schotland moet om een Schotse uitgave van zijn laatste boek te promoten, neemt hij zijn zoon mee. De confrontatie tussen de extraverte Victor en de ingetogen wat zwaar op de hand zijnde, cello spelende zoon is op sommige momenten ronduit hilarisch en op andere momenten heel mooi en warm. En één keer gaat het hart tegen hart, nadat papa het softe aan-/uitspel van zijn zoon en diens (ex)-vriendin helemaal zat is.

The Waterboys

De rode draad is slim gevonden met de band The Waterboys. Hun jaren tachtig hit The Whole of the Moon speelt een belangrijke rol in het leven van zowel Victor als Zack. En die rol wordt nog groter…

Scene uit de film Waterboys.

 

In het Schotse avontuur zie je natuurlijk al een paar dingen aankomen. De zus van de uitgever (Helen Belbin) die onze misdaadschrijver in Schotland ontvangt, kent zijn reputatie en heeft zich kennelijk voorgenomen niet voor deze mislukte schrijver te vallen. Dat voornemen smelt gaandeweg de film, maar wat volgt is een mooie  – onverwachte – twist. Ook dat Zack valt voor de knappe Joanne (Julie McLellan) is geen verrassing, maar niettemin prachtig. De heerlijk subtiele wraak en het rake, allesverbindende cadeau van Viktors vrouw zijn briljant.

Kortom, een must see voor degenen die met een big smile de bioscoopzaal willen verlaten.

In Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort is de film te nog zien op donderdag 5 januari, 17.15 en 21.45 uur; zaterdag 7 januari 19.20 uur; zondag 8 januari 15.10 uur; dinsdag 10 januari 14.00 uur en op woensdag 11 januari 16.30 en 18.40 uur.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.