SCENECS: Duurzaam succes als internationaal filmfestival

Negen jaar geleden startte Arya Tariverdi Scenecs, The International Debut Film Festival. Zijn doel was het opzetten van een professioneel filmfestival. Maar niet als het gebruikelijke circuit van grote jongens en meisjes in het land van film en documentaire. Een dergelijk festival miste Amersfoort nog, aldus Tariverdi: ‘Wij wilden een autonoom programma met nationale en internationale films. En dat is gelukt.’

Het Internationale Debut Film Festival vindt in 2014 plaats van dinsdag 4 november tot en met zaterdag 8 november in Amersfoort en Hilversum. In 214 is het thema  ‘British’. Dat wil niet zeggen dat er alleen Britse films te zien tijdens scenecs. Talloze landen in de wereld zijn  gerepresenteerd. Het thema heeft dan ook meer betrekking op de entourage, de vormgeving en de sfeer op het gala.

Tariverdi: ‘We richten ons op alle publieksgroepen, maar merken dat juist het jonge publiek ons weet te vinden. Dat komt ook omdat we veel aandacht besteden aan de beleving van ons programma. Daarin blijven we ons ontwikkelen. Dat betekent soms wat manoeuvreren: enerzijds wil je een groot publiek bedienen, tegelijkertijd is het van belang om onafhankelijk te kunnen opereren, zowel commercieel onafhankelijk als ook politiek onafhankelijk. We willen geen podium bieden aan activisme, eenzijdige standpunten of propaganda’.

Festivaldirecteur Arya Tariverdi - Foto Saskia Ritzema

Festivaldirecteur Arya Tariverdi – Foto Saskia Ritzema

Inmiddels heeft Scenecs als filmfestival nationale en internationale faam. Filmmakers uit de hele wereld  – Israël, Oost Rusland, Oekraïne – bieden hun films aan in de hoop in aanmerking te komen voor vertoning. Het team van programmeurs gaat daarnaast zelf proactief op zoek naar onbekend talent. Het stimuleren van filmtalent en filmproductie in binnen- en buitenland.

Highlights tijdens Scenecs 2014: de openingsfilm Night eyes op 4  november – vertoning in Hilversum –  een psychologische thriller van de jonge regisseur David Cocheret. Dezelfde film draait op zaterdag in Amersfoort; de Belgische horrorfilm Welp, die ook geschikt heet te zijn voor kinderen; Aanmodderfakker, de tragikomedie van regisseur Michiel ten Horn en, heel Amersfoorts, Raamverhalen die het leven van alledag en de bijzondere verhalen van de bewoners van het Amersfoortse Pothkwartier toont.

En wie krijgen dit jaar de Dutch golden stone awards? De internationale jury – Jos Stelling; Mohammed Chaara; Pieter Verhoeff; Hans de Wolf; André van Duren; Farhad Vilkij; Daniëlle Hielckert;  Annelotte Verhaagen; Reinout Steenhuizen – velt het oordeel dat tijdens het afsluitende Grand Gala in theater de Flint op zaterdag 8 november 2014 bekend wordt gemaakt.

Informatie, kaartverkoop en programma: www.scenecs.com

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.