‘Beste Vrienden’ vol horror en humor heroïsche prestatie Heggelman

Herma Klein Kranenberg interviewde filmmaker Ruwan Heggelman voor Golfbreker Radio en Eempodium.nl. Het radio-interview is te beluisteren via deze link.  

Van je (Beste) Vrienden moet je het hebben. Dat zou het motto kunnen zijn van het ambitieuze project van de jonge Amersfoortse filmmaker Ruwan Heggelman, student van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Uitgaand van de droom die hij als twaalfjarige had, maakte hij met hulp van een heleboel mensen een film vol horror en humor. ‘Beste Vrienden’ beleefde op 30 april de premiere in theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Verdere vertoningen in JT-bioscopen, bij omroep BNN en op festivals staan in de planning.

Nederhorror met humor als nieuw genre

Heggelman zet een voor Nederland nieuw genre op de kaart met een hilarische film vol horror en humor. Waar in met name de VS veel films volgens deze formule verschijnen, is dit voor Nederland niet gebruikelijk. Vorig jaar vertoonde de VPRO de bejubelde televisieserie Hollands Hoop, waarin absurde humor werd gecombineerd met horrorachtige elementen. Ruwan Heggelman kent de serie uit de verhalen van anderen, maar zag de reeks tot zijn spijt nog niet. Te druk namelijk om zijn eigen absurdistische horrorproductie van de grond te krijgen.

‘Beste Vrienden’ vertelt het verhaal van twee vrienden Ferry en Robert. Na een avondje doorhalen vertrekken ze zonder nachtrust te hebben gehad, meteen door naar kantoor. Robert wordt ziek en transformeert langzaam tot een zombie. Ferry zet alles op alles om zijn collega’s te redden van een wisse dood. Tegelijkertijd wil hij ook zijn vriend Robert niet in de steek laten. Dit stelt hem voor grote dilemma’s. Kiest hij voor de vriendschap met Robert of kiest hij voor de veiligheid van de mensheid? Ruwan karakteriseert de film als een ‘epische horror buddy-zombie komedie’.

Ruwan Heggelman met Huib Smit, een van de hoofdrolspelers, op de set van Beste Vrienden. (Foto: Herma Klein Kranenberg)

Ruwan Heggelman met Huib Smit, een van de hoofdrolspelers, op de set van Beste Vrienden.
(Foto: Herma Klein Kranenberg)

Buddies zonder budget

Bijzonder is dat Ruwan de film tot stand wist te brengen zonder noemenswaardig budget. In zijn eentje, met een dosis lef en zelfvertrouwen, wist de student van de HKU een indrukwekkende cast en een grote hoeveelheid mensen met flinke staat van dienst te mobiliseren. ‘Ik deed het gewoon, omdat ik zo graag wilde. Daarbij was ik ook duidelijk in mijn vraag. Nee heb je, en verrassend vaak kreeg ik een volmondig ‘JA’ te horen.’

Steun was er in financiële zin van de gemeente Amersfoort en het Amersfoorts Cultuur Fonds. Het AFC merkte zijn talent op en raakte gecharmeerd van zijn plannen. Daarnaast was er in immateriële zin massale support voor zijn doldwaze (want schier onhaalbare) droom. Bekende acteurs als Kees Boot, Huib Smit, Martijn Crins, Brainpower en Rogier Schippers deden belangeloos mee. Ontelbare mensen werkten achter de schermen met volle inzet onder regie van Ruwan. Zelfs mensen van de Disney-animatiestudio’s, die een Oscar wonnen voor beste animatie met de film Big Hero Six, stelden hun deskundigheid gratis ter beschikking van de jonge Amersfoorter.

Goodwill en een goed gevoel

Dat dit een prestatie is, beseft de 24-jarige student als geen ander. ‘Puur op basis van goodwill heb ik veel voor elkaar gekregen. Blijkbaar heb ik mensen aangestoken met mijn enthousiasme. Overtuigingskracht is wel eh, tja, een kwaliteit van mij.’ Hij lacht voluit als hij het zegt. Zoveel mensen inspireren en aansturen is geen sinecure. Ruwan oogt relaxed als hij erover vertelt: ‘Het was veel en druk, maar ook zo te gek. Ik herinner me dat ik tijdens een draaidag een keer om me heen keek en dacht: ‘Wauw, al deze mensen zijn bezig om te helpen mijn droom te realiseren! Dat is natuurlijk super.’

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *