De Rozentuin: totaaltheater in Kamp Amersfoort

Een zeer bijzondere voorstelling is op zaterdag 1 november te zien in Kamp Amersfoort. In de tweede wereldoorlog werden in dit kamp tienduizenden gevangenen van diverse herkomst onder gruwelijke omstandigheden gevangen gehouden. Tallozen vonden de dood. In het kamp heerste een wreed regime. Een beladen plek. Een bijzondere locatie voor een indrukwekkende voorstelling.

Een groep van jongeren en senioren, zowel afkomstig uit Nederland en Duitsland, voert de voorstelling op met toneelspel, dans, zang, muziek, videokunst, lichamelijke expressie en decor. Zo nu en dan verplaatst de voorstelling zich naar elders in het kamp en mag het publiek meelopen. In het stuk zijn historisch filmfragmenten en fragmenten die op andere locaties opgenomen zijn, verwerkt. Het resultaat is hedendaags totaaltheater.

Scene uit De Rozentuin bij Station Amersfoort

Scene uit De Rozentuin bij Station Amersfoort

Een van de initiatiefnemers, de Amersfoortse videokunstenaar Theo van Delft, heeft veel met het onderwerp: ‘Wat hier gebeurd is, raakt me enorm. Een belangrijke notie: dat wat er toen, 70 jaar geleden, in Kamp Amersfoort plaatsvond, gebeurt elders in de wereld nog steeds! Wij vinden het van belang om daar met deze voorstelling aandacht voor te vragen. Centrale vragen en dilemma’s spelen daarbij een belangrijke rol. ‘Wat doet onderdrukking met een mens?’, ‘Hoe kon het zover komen …’ en ‘Welke rol zou ik gespeeld hebben, die van dader, slachtoffer of omstander?’.

Het creatieve team, bestaande uit choreografe Lenna Schouten en de Duitse regisseurs Katrin Orth en Ralf Siebenandvertaald wil het publiek een veellagige beleving geven, heen- en weerspringend in tijd en in plaats. De verhaallijnen van ‘De Rozentuin’ zijn terug te voeren op ervaringen, verhalen, herinneringen en historische gebeurtenissen. Van Delft: ‘Bijzonder aan het project is dat de beide nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Dat maakt dat er ook echt dingen gebeuren tussen de spelers onderling. Het geeft een intense verbinding rond het onderwerp. Ondertussen is het ook een plezierig en optimistisch verhaal met een mooie en herkenbare romantische lijn’.

Een groepsfoto van de spelers van De Rozentuin

Een groepsfoto van de spelers van De Rozentuin

De voorstelling De Rozentuin is genoemd naar de beruchte ‘rozentuin’ in Kamp Amersfoort. Een zeer eufemistische term, want op deze met prikkeldraad afgezette plek verbleven gevangenen tijdelijk, in afwachting van hun inschrijving bij binnenkomst. Ook diende de rozentuin als strafplaats voor gevangenen, waar ze urenlang moesten stilstaan. Het is feitelijk een lugubere plek. Na de voorstellingen in Kamp Amersfoort, volgen voorstellingen in het voormalige dwangarbeiderskamp Augustaschacht en Kamp Neuengamme (Duitsland).

Voorstellingen ‘De Rozentuin’: zaterdag 1 november 2014, 14.00 en 20.00 uur

Locatie: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden.

Duur: circa 1 ½ uur. Entree € 7,50 p.p.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.