CineSingle: film en ontmoeting voor singles

Annemarie Oppedijk werkt al tien jaar bij de afdeling Communicatie van theater De Lieve Vrouw in Amersfoort. Ze is single en gaat graag naar de film. “Voordat de film begint, zie je dan aan de ene kant van het theaterrestaurant iemand alleen achter een krantje en aan de andere kant zit iemand een boek te lezen. Ik krijg dan de neiging om die twee mensen aan elkaar voor te stellen.” Zo ontstond het idee voor CineSingle: een maandelijks ontmoetingsmoment voor single filmliefhebbers op zondagmiddag in De Lieve Vrouw.

door Hanneke Kiel

“Ik gebruik liever het woord single dan alleenstaand, want dat klinkt zo zielig, alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Singles zijn heel vrolijke, positieve mensen met een sociaal netwerk maar zonder vaste partner. Veel singles gaan niet graag alleen naar de film, maar vinden het lastig om een vriend, vriendin of collega mee te krijgen. De zondag is voor singles vaak een lange lege dag, omdat stellen dan dingen samen doen. Het is nadrukkelijk geen datingclub; het doel is niet een partner vinden, maar samen naar de film gaan en gezellig contact maken.”

Annemarie Oppedijk foto: Joris Oppedijk

Annemarie Oppedijk
foto: Jorik Oppedijk

 

Het bleek een gat in de markt te zijn. “De eerste keer dacht ik; als er een stuk of vijf singles zijn, ben ik al tevreden, ik had voor de zekerheid zelf wat vriendinnen uitgenodigd. Maar er kwamen wel 22 mensen op af. Bij de tweede CineSingle hadden we de hele zaal vol. Er is nu een soort kerngroep die elke maand terugkomt en ook de nieuwe mensen opvangt. Het wordt een netwerkje van mensen die buiten de film om ook contact met elkaar hebben. Ik stuur een nieuwsbrief rond, nu al aan 80 mensen op de mailinglist. CineSingle is voor alle leeftijden maar in de praktijk is het 45+ en grotendeels vrouwen. In april viel het samen met Pasen, toen hebben we dat gecombineerd met een Paaslunch. Mensen zeiden dat ze het een leuke invulling van eerste Paasdag vonden”, vertelt Annemarie.

“We doen altijd een voor- en een nazit, maar op vrijwillige basis. Na afloop praten we nog wat na. Het leuke is dat je door een film over andere onderwerpen komt te praten. Bijvoorbeeld na Twelve Years A Slave; eerst gaat het over slavernij, daarna over religie en over je eigen geloof, dan zit de hele groep daarover te discussiëren. Aan een andere tafel gaat het weer over persoonlijke zaken; kinderen, je werk, je tuin, vakantieplannen.”

Ze brengt ook wel eens mensen bij elkaar. “Laatst was er een weduwe die me vertelde; mijn man is acht jaar geleden overleden, ik kom normaal de deur niet uit op zondag. Die heb ik aan een andere weduwe voorgesteld. Na afloop zag ik ze wegwandelen met z’n tweetjes. Dat vind ik zo mooi. Ik ben heel erg bezig met het gastvrouw zijn, ik vind het sociale stuk heel belangrijk. Ik wil dat iedereen het naar z’n zin heeft. Het is nu zo druk geworden, dat ik er hulp bij heb gezocht; twee CineSingles van het eerste uur en twee mensen van De Lieve Vrouw. Dus nu heb ik een CineSingleteam en ben ik projectleider. De bedoeling is dat we het bij toerbeurt doen, hoewel ik er zelf eigenlijk altijd bij wil zijn.”

Annemarie kreeg heel veel medewerking van De Lieve Vrouw om haar initiatief uit te werken. “Dat vind ik heel fijn, er is veel betrokkenheid. De filmkeuze is in overleg met filmprogrammeur Wilko Schuringa. Hij denkt altijd heel goed mee in wat geschikt zou zijn voor de CineSingle. We proberen bij het uitkiezen van de films zoveel mogelijk variatie te krijgen. Ik wil nu ook de CineSingles inspraak geven, ze mogen aangeven wat ze wel en niet leuk vinden, maar je kan het nooit iedereen naar de zin maken.”

Er komen niet alleen mensen uit Amersfoort, ze komen uit Zeist, Wijk-bij-Duurstede, Utrecht en Hilversum. Annemarie: “Onder meer doordat het vermeld staat op de sites van Solas en SingleEvents, twee organisaties voor singles. Ik hoef niks te hebben voor de tijd die het mij kost. Dat geeft een stuk vrijheid en dat waarderen mensen. Het kost alleen het filmkaartje en je koffie of lunch moet je natuurlijk zelf betalen. Dit is geen club waar je lid van bent, er is geen verplichting. Ik hoop natuurlijk wel dat ze altijd allemaal komen.”

De Paaslunch van CineSingle foto: Cees Wouda

De Paaslunch van CineSingle
foto: Cees Wouda

 

De CineSingles zijn blij met het initiatief. Enkele reacties: “Er is praktisch niks te doen voor singles in Amersfoort, dus wat mij betreft een gat in de markt.” “Niemand hoeft zich verloren te voelen door de enthousiaste en hartelijke ontvangst.” “Ik heb twee andere weduwen leren kennen. Herkenning, samen praten en lachen.” “Ik voelde me meteen thuis.” “Annemarie en het CineSingleteam hebben een antennetje voor wat het publiek nodig heeft.” “Wat ik zo leuk vind: CineSingle is geen datingclub, maar je ontmoet gelijkgestemden en ik heb nu al nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt.”

De eerstvolgende CineSingle is op 18 mei met de film Tracks. Daarna op 29 juni, 20 juli en 24 augustus. Meer informatie via www.lievevrouw.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.