Bezoekers CineSingle enthousiast over Turist

Ruim 50 CineSingle bezoekers bekeken onlangs in De Lieve Vrouw de voorpremière van Turist. De alleenstaande filmliefhebbers toonden zich na afloop enthousiast over de Zweedse film, die de komende weken te zien is in het Amersfoortse filmtheater. “De film zette me echt aan het denken. Wat zou ik zelf doen bij onverwacht bedreigende omstandigheden?”

In Turist is een jong gezin op skivakantie. Maar wat een ontspannen vakantie had moeten worden, eindigt in een rampscenario. Het begint allemaal met de lunch op een panoramisch terras in de besneeuwde Franse Alpen. Niets duidt erop dat er iets vreselijk gaat gebeuren. Totdat een lawine recht op het terras afkomt.

door Hajo Kraamer en Ria Peters

Wat er daarna gebeurt, brengt de emotionele stabiliteit van het gezin uit balans. Op de piste en in het hotel voel je vervolgens de onderhuidse spanning tussen de gezinsleden toenemen. De statische beelden en het doordachte gebruik van het rechtlijnige landschap versterken de dreiging, net als het bijna surrealistische geluid van kanonschoten dat weerkaatst tegen de bergwanden en het effectieve gebruik van Vivaldi’s ´De vier jaargetijden´ als filmmuziek.

Regisseur Ruben Ostlund legt de kijkers in zijn films confronterende dilemma’s voor. Wat doen we om te overleven in een crisissituatie? Kun je iemand zijn overlevingsinstinct verwijten? Wat zou jij doen in een gevaarlijke situatie? Is het laf om impulsief je geliefden te verraden?

In Turist observeert Ostlund haarscherp de nuances van traumaverwerking en depressie, het marchanderen en de woede. Hij houdt ons ook een spiegel voor van deze tijd, vol dreiging en ingewikkelde conflicten.

Laten bezinken
Tijdens de gemeenschappelijke lunch werd er vervolgers door de bezoekers uitgebreid nagepraat over Turist. Enkele reacties: ,,De film zette me echt aan het denken. Wat zou ik zelf doen bij onverwacht bedreigende omstandigheden?” ,,Hij begon wat traag maar ontvouwde zich als een echt Scandinavische film met achterliggende diepe gezinsproblemen.” “Juist de stille en trage momenten maakten een diepe indruk.” “Wat een mooie film. Hij laat een situatie zien zonder te oordelen. Ik vind het echt een aanrader.” “Deze film moet je even laten bezinken, er zit een dubbele bodem in.”

De volgende CineSingle is op zondag 22 maart. Dan wordt vanaf 12.00 uur ´The Second Best Exotic Marigold Hotel´ vertoond. CineSingle is een initiatief van Annemarie Oppedijk van Theater De Lieve Vrouw en bedoeld voor singles die geen zin hebben om alleen naar de film te gaan. Er is ook een eigen Facebookpagina.

Eindoordeel Turist: ****CineSingle Stars.

Turist draait de komende weken in De Lieve Vrouw. Voor vertoningsdata/tijden zie de website van het filmhuis: www.lievevrouw.nl

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *