PodiumARTiest van de maand, Marjan Pennings


Impressie van een allerlaatste ielige klaproos (acryl op papier, 75 x 55 cm), einde seizoen, met de herfst in zicht…
Maar wat een levenskracht, desondanks!

 

Marjan Pennings vertelt…

“Weet je hoe ik mijn kunst maak?

Het is alsof het leven zichzelf eventjes condenseert in lijntjes en lijnen, in kleuren en vegen

in de weerkaatsing van het licht van het witte papier dat voor me ligt.

En dat die tekentjes, door zich spontaan te rangschikken al dansend verdichten, in telkens andere samenhangen. Omdat ik ze de kans geef: in die enkele momenten dat het me lukt om zelf helemaal open en spontaan te zijn. Weg, alle conventies. Voor even.

Dan tonen ze iemands gezicht, iemands lach, dan weer ons gesprek, of een paar dansers, dan weer iets heel anders – waarvoor het kennelijk het juiste moment is – om op mijn papier eventjes het jasje van een vorm aan te nemen. Zoals je zelf een vorm bent, die het leven heeft aangenomen. Voor even.

Zo mag ik soms – als een kleine magiër – zelf ook met mijn toverstokjes vol kleur, èven, hier en daar, het papier aan raken, en zo dat wonder opnieuw zien ontstaan. Verder niets – het leeft wel voort.

Het zijn maar piepkleine aanrakingen, zelfs Michelangelo’s  grote Schepper in de Sixtijnse kapel raakt de vinger van zijn Adam amper aan. Maar hoe meer lijntjes en lijnen, en kleuren en vegen er bij zouden komen, hoe meer dat – wat het leven is – bedolven raakt. Onder oordelen, en vooropgezette meningen, onder mijn ideeën. En dan sterft het af.

Zo. Dat weet je dan ook weer – een kunstenaar (-es) aan het werk. Kijk vooral bij mijn galleries op mijn site, en bij mijn blogs, die (helaas?) maar wat vaak over kunst – en cultuur gaan… sorry!”

www.marjanpennings.nl


PodiumARTiest
Elke maand zetten we hier en op onze Facebookpagina een kunstenaar met één van zijn of haar werken in het daglicht… Beeld met een kleine beschouwing van de kunstenaar zelf…

Podiumprent
Met een halve maand verschoven hebben we elke maand de Podiumprent.
Bij dit project van Het Eempodium laten wij hier en op Facebook een gedicht, muziektekst of tegelwijsheid met een illustratie en soms een GIF verrijken van Gemma Oosterhof Illustrations and Art

Podiumprent en PodiumARTist materiaal blijven eigendom van de makers, wens je dit te gebruiken dan dient daar eerst toestemming voor gevraagd te worden. Delen op facebook mag altijd… CTRL C CTRL V doen we maar even niet…

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.