Kunst en Cultuur 2023-2026

Afgelopen maand weer lekker veel op stap geweest in onze cultuurstad. Kunsthuis Glue, Rietveldpaviljoen, Open Mic, De WAR met De Stadbron, Pitchers, Songwritersgilde, Miles, Boothill, FLUOROostwest minimaal 1x aangedaan en weer genoten van onze oergezellige horeca, wat een genot in eigen stad! En dit veel met onze D66 Amersfoort raadslid cultuur, Lisa Overmars beleeft en wat kwamen we onze power cultuur wethouder Tyas Bijlholt met zijn smartlappenspeldspeld fijn vaak tegen bij ook juist de kleinere settings.

In 2018 ergens zat ik in een panel op uitnodiging van de wethouder, waarbij ik zo’n beetje de enige was die vroeg om ruimte, ruimte om dingen te laten gebeuren, ruimte om je/iets te kunnen ontwikkelen en ruimte om dat in beeld te brengen. Vrijwel iedereen vroeg om meer geld… is nodig maar is wat mij betreft nooit het uitgangspunt. Broedplaats De Volmolen werd o.a. een feit… waar je nu de sporen nog van ziet in het magische Oostwest wat zijn plek heeft gevonden in de stad.

In de loop van de jaren veel aan (helaas digitale) vergadertafels gezeten en altijd hiervoor blijven pleiten, maar ook voor een breder en diverser aanbod en toegang, meer ruimte voor gebeurtenissen ook in de wijken en ondersteuning van de niet gevestigde cultuurleveranciers in onze stad. Meer kansen om deel te nemen aan onze cultuurstad en gepleit voor een ander bruikbaarder podia beleid, zodat voor meer partijen dan die een podium in handen hebben een podium beschikbaar is. Daar hoort wat mij betreft ook minimaal 1 digitaal podium bij en die kwam er, Nieuwsplein33, maar hier heb ik nog vele vraagtekens bij, de tijd zal de antwoorden brengen. #HoopIk Ook een gezamenlijk cultuurhuis voor de grotere podia was mijn wens en die richting is ingeslagen. #Dank

Vorige week dinsdag was er in het stadhuis een vergadering Kunst en Cultuur 2023-2026 waarin de uitvoeringsagenda Kunst en Cultuur uitgelegd en besproken werd. Van te voren doorgespit en ik kan zeggen dat ik erg blij ben met de uitgangspunten die ik er in las. Er is extra geld en belangrijker er lijkt vanuit meer partijen extra aandacht te zijn voor cultuur en het belang er van. Iemand van een zeg “conservatieve” partij sprak mij aan tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsborrel dat zij ook bekeerd waren en het inzicht hadden gekregen dat cultuur maken en ervaren, een zielsverrijking kan zijn en bijdraagt aan het menselijk welzijn en ontwikkeling, ik zeg minimaal 1xAmen.

En deze keer minder woorden als, mits dan, wellicht, misschien, als de financiën het toelaten en mits mogelijk… lezen en horen, gewoon diverse keren “minimaal 1x van iets!” lezen en horen, daar houd ik van, ik zeg wel alvast 2xAmen!

Aandacht voor de makers, meer kunst op straat, voor kunst en artiesten uit en in de wijken, huur suppletie zodat er voor meer makers en producers een podium betaalbaar wordt, museaal aanbod combineren en vergroten, lokale media, toegankelijkere subsidieregeling, een groot nieuw cultuurhuis en kunst en cultuur voor iedereen. #Halleluja

Dat laatste daar is waar ik mij altijd hard voor gemaakt heb, het publiek neemt toch centen mee voor de organisaties en zorgen voor de kunstenaars voor het applaus waar ze zo hard voor werken. Ik zou wel een toegankelijkere en saamhorige communicatie naar het publiek willen zien en laat nu het blad Uit in Amersfoort ontstaan zijn de afgelopen maanden die ik graag zie als het culturele info magazine voor Amersfoort, maar dan graag completer.

We gaan rond dit blad met medewerking van Citymarketing een RTV programma maken de aankomende maanden. #VetZinIn

Kortom er staat nu veel best aardig in de steigers #Amen En ik pak meteen door met de hoop dat de sector inclusief de instellingen ook meer samen naar buitengericht gaan werken en een breder publiek gaan aanspreken… #Gebedje

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.