Toni Boumans: Frieda Belinfante

Wanneer:
10 maart 2020 @ 20:00 – 21:30
2020-03-10T20:00:00+01:00
2020-03-10T21:30:00+01:00
Waar:
Bibliotheek Baarn
Hoofdstraat 1
3741 AC Baarn
Kosten:
€ 7,50 / leden € 5,-

Toni Boumans verdiepte zich in het leven van één van de eerste dirigentes van Nederland èn verzetsstrijdster Frieda Belinfante. Zij schreef er de biografie ‘Een schitterend vergeten leven; de eeuw van Frieda Belinfante’ over. Boumans komt dinsdag 10 maart, tijdens de Boekenweek, naar de Bibliotheek Baarn om over deze bijzondere vrouw te vertellen.

Frieda Belinfant was een de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar haar carrière werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse afkomst, actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943.

Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld, aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer in Nederland terug te keren. ‘Ik ben vijftig jaar te vroeg geboren,’ zou ze vlak voor haar dood verklaren. Het is een intrigerende zin. Zou de vrouw, die in haar jonge jaren door een gezaghebbend muziekrecensent werd getypeerd als ‘een dirigente die op weg is om een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden’, in deze tijd wereldwijde faam hebben verworven? Hoe het zij, de prachtige carrière die ze in de Verenigde Staten had, is in Nederland onopgemerkt gebleven.

In Een schitterend vergeten leven; de eeuw van Frieda Belinfante wordt Frieda Belinfante (1904-1995), celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre, eindelijk uit de schaduw getrokken en in het volle licht geplaatst. En terecht, want een ding staat vast: ze behoort tot de groten van Nederland.

Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla. Samen met Hendrina Praamsma schreef ze Herinneringen aan Srebrenica. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en ook over de vrouw wier biografie ze schreef, Frieda Belinfante.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.