Tegenlicht Meet Up 033 – Samen vergroenen

Wanneer:
8 maart 2023 @ 19:30 – 21:30
2023-03-08T19:30:00+01:00
2023-03-08T21:30:00+01:00
Waar:
Bibliotheek Eemhuis
Eemplein 71-77
3812 EA Amersfoort
Kosten:
Gratis

De energiecrisis opent onverwacht nieuwe deuren. Vanuit alle hoeken in de samenleving duiken initiatieven op van burgers, ondernemers en collectieven die samen huizen, winkels en zelfs hele buurten helpen te verduurzamen. Wat voorheen maar mondjesmaat lukte, is dankzij de hoge energieprijzen een omslagpunt in ons collectieve handelen. Hoe kunnen we dat gedrag vasthouden, ook nu de prijzen langzaam weer aan het dalen zijn??

In Tegenlicht verkennen we de toekomst van ons duurzame gedrag. Waarom komen al die initiatieven nu ineens wel van de grond [en wie zijn de koplopers?] Wie zijn de inspirerende mensen die van onderop nieuwe sociale innovaties bedenken? En hoe kan de overheid ons hierin gaan faciliteren?

Een maand lang duikt Tegenlicht in de toekomst van ons duurzame gedrag. We hebben veel programma’s gemaakt over technologische innovaties om te vergroenen, zoals de ‘doorbraak van duurzaam’, ‘deltaplan waterstof’ en in 2008 ‘here comes the sun’. Maar nu focussen we op ons gedrag dat geprikkeld wordt door de hoge energieprijzen. Ineens is er meer mogelijk dan we ooit gedacht hadden en zoeken we elkaar ook meer dan ooit op in de vorm van nieuwe collectieven, coöperaties en burgerinitiatieven. En dat maakt nieuwsgierig. De overheid heeft zich de afgelopen decennia steeds verder teruggetrokken en de verantwoordelijkheid om te verduurzamen bij de burger gelegd. Is dit het moment om ruim baan te geven aan nieuwe collectieven? Welke rol spelen sociale innovaties hierin? En hoe wordt de nieuwe relatie tussen consument, producent en burger vormgegeven?

Sprekers
Peter van Doorn, Goedlandt circulair landgoedbeheer
Edgar van Groningen, initiatiefnemer en ambassadeur van verschillende projecten en initiatieven in Amersfoort zoals: Strategische advisering Wethouder en programmateam Duurzame Ontwikkeling, Tuinmakelaar, Groenmakelaar CNME, Compost Experience Officer Stadswormerij

Aanmelden: >>

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.