Steef de Jong/Toneelschuur Producties: De Dappere Soldaat

Wanneer:
21 maart 2023 @ 20:30 – 22:00
2023-03-21T20:30:00+01:00
2023-03-21T22:00:00+01:00
Waar:
De Lieve Vrouw
Lieve Vrouwestraat 13
3811 BP Amersfoort
Kosten:
€ 20,-

In deze komische operette wachten drie vrouwen op hun mannen die vechten aan het front. Wat is het waard om voor te vechten?

Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadine bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?

In deze komische operette gebaseerd op de operette van Oscar Straus combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel. Met een vrolijke, ironische toon komt De Jong tot de kern van ‘De Dappere Soldaat’: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar met een grote fascinatie voor het genre operette. Zijn voorstellingen ‘ontvouwen’ zich letterlijk als levensgrote kartonnen pop-upboeken voor de ogen van het publiek.

Steef de Jong over ‘De Dappere Soldaat’: “Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte in de enorme partij operette-elpees die ik ooit heb opgekocht, werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebruikelijke entertainmentgehalte een dieper thema, een andere blik. Centraal staat de vraag: ’Wat is dapper zijn?’. Dat thema wordt licht, vrolijk en humoristisch behandeld, maar daardoor niet minder betekenisvol. We gaan De Dappere Soldaat maken als een film op toneel. Zonder projector, maar met een magisch scherm dat dubbele bodems bevat. Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Hoe speel je orkestmuziek met maar 3 instrumenten of alleen een orgeltje. Hoe speel je als één persoon een groep soldaten. Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze, in combinatie met de verbeelding van het publiek, een wereld creëren.”

Foto © Annaleen Louwes en Esther Noyons
Organisatie: De Lieve Flint

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.