Saamhorigheid in een wankele wereld: Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul

Wanneer:
20 maart 2023 @ 20:00 – 22:00
2023-03-20T20:00:00+01:00
2023-03-20T22:00:00+01:00
Waar:
Marcuskerk
Asschatterweg 1
Leusden
Kosten:
€ 5,-

Wij mensen zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland: het Antropoceen. We gaan op een onverantwoorde manier om met de rijkdommen van onze planeet en maken veel verkeerde keuzes, terwijl er betere, meer logische oplossingen voorhanden zijn. Volgens Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul is er absoluut hoop en perspectief en kan iedereen in de samenleving bijdragen aan een rechtvaardige, inclusieve en duurzame wereld. Maar naast hoop is er allereerst kennis en bewustwording nodig, vervolgens solidariteit en actie met moreel politiek leiderschap: een nieuw gemeenschappelijk verhaal! In samenwerking met Zincafé Leusden.

De ene crisis lijkt de andere op te volgen en polariserend proberen we elkaar te overtuigen van de oorzaken. In een tijd waarin we elkaar juist zo hard nodig hebben neemt het extremisme toe. Hoe worden we niet wanhopig, hoe voorkomen we cynisme, hoe voorkomen we verdergaande verharding? Wat is er nodig? Wat kunnen we doen?
En wat kunnen wij in de Westerse wereld, met ons individualistisch denken, hierin leren van Ubuntu, het diepgeworteld mens- en wereldbesef uit Afrika: Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is? Om vanuit deze filosofie en dit waardenpatroon de verbindingen te ervaren tussen zorgethiek, verzoening, betrokken besluitvorming en betekeniseconomie.

Zincafé zoekt ieder jaar samen met de bibliotheek Leusden naar de zingevingskant van het Boekenweekthema. Dit jaar is het thema van de Boekenweek: Ik ben alles. Verontrust door deze nadruk op het individualisme van IK vroeg het Zincafé voor deze avond twee auteurs die de nadruk op het WIJ en saamhorigheid leggen: Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw. Graag gaan ze met jou persoonlijk in dialoog en zullen ze de vragen, ideëen en overwegingen ook stellen aan de Toekomst Stoel: de stoel van onze volgende generaties, onze nog niet geborenen.

Over Annette Nobuntu Mul
Annette Nobuntu Mul (1960) is opleider, trainer, auteur en spreker. Zij is de oprichter van Ubuntu Society en hoofddocent van de opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap’ aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. In 2018 verscheen haar boek Opsoek naar Ubuntu en sindsdien geeft zij lezingen om op interactieve wijze te onderzoeken wat de essentie van Ubuntu – I am because we are and we are because the planet is – concreet kan betekenen. Sinds juli 2019 is zij de levenspartner van Jan Terlouw.

Over Jan Terlouw
Jan Terlouw (1931) is natuurkundige, schrijver en politicus. Hij was voor D66 lid en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, minister van Economische zaken in twee kabinetten en van 1991-1996 commissaris van de Koningin in Gelderland. Van 1999 tot 2003 zat hij in de Eerste Kamer. Intussen is Terlouw vooral bekend als actief voorvechter van mensen- en dierenrechten en boven alles klimaatactivist.

Mede mogelijk gemaakt door De Groene Belevenis.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.