Tijdens Open Monumentendag organiseert theatergroep De luie Honden op zondag 15 september voor de derde keer het festival Rondje van de Stad. Een festival op bijzondere locaties met lokale podiumkunstenaars, met zowel nieuw talent al gevestigde namen.
Abke & Bouwe – Muzieken
Direct na het behalen van haar diploma “Musicaltheater” werd Abke gecast voor de rol van Anne Frank in de succesvolle productie Je Anne. Deze rol werd in 2011 bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol. Naast het acteren en zingen schrijft Abke samen met pianist (en tevens broer) Bouwe mooie en intieme Nederlandstalige luisterliedjes.
Abke haar manier van zingen is verhalend en zij speelt haar liedjes met haar mooie stem waardoor het als het ware een totaalverhaal wordt waarmee ze haar publiek weet te boeien. Het spel van Bouwe draagt daar ook aan bij. Zijn muziek zorgt dat je als het ware weg zweeft op het verhaal dat Abke vertelt.
Actic – Canta XL
De Canta luxe is het oude alom bekende 45km/u wagentje dat ook op het fietspad mag rijden. Voor deze installatie nemen 2 deelnemers per keer plaats in de Canta XL, de gordels gaan om en de tomtom wordt geactiveerd. Uit de tomtom klinkt de audio: ‘probeer om te draaien’. Zodra deelnemers het stuur naar rechts draaien begint de Canta XL met kermisgeluid op de achtergrond te kantelen en om zijn as te draaien. Op deze manier komen deelnemers in de Canta als een kip aan het spit ondersteboven te hangen. Op het moment wanneer de haren en oogleden omhoog hangen wordt er een foto door de voorruit gemaakt van de inzittenden (die achteraf ook verkrijgbaar is). Men draait verder aan het stuur en de Canta XL komt weer rechtop. Uit de tomtom klinkt: ‘bestemming bereikt’, waarna deelnemers weer veilig uit mogen stappen.
Anne Chris van Doesburg & Steff Geelen– Wij zijn geen meisjes
Anne Chris van Doesburg en Steff Geelen vormen een performance-duo. Zij doen onderzoek naar lichaam, intimiteit en seksualiteit. Anne Chris studeert Writing for Performance te HKU en speelt in de voorstelling BOYS WON’T BE BOYS. Steff maakt deel uit van de artiestenkring Poetry Circle Nowhere en is oprichter van Uitgesproken Queer. Ze zijn elkaars muze. De een heeft tieten, de ander is plat. ‘Wij zijn geen meisjes.’
Cortez
Cortez speelt een eigen repertoire van toegankelijke country-folk popsongs. Met een leadzanger en leadzangeres en bovenop de basisbezetting instrumenten als accordeon, banjo en mandoline is Cortez in staat om elk nummer een eigen sfeer te geven. Een dynamische ritmesectie, meerstemmige zang en een beetje twang geven het geheel een extra duwtje. Invloeden lopen uiteen van The Decemberists tot The Band, van Ryan Adams tot Wilco.
Daphne Gakes – Ik, Daphne Gakes
Het boek ‘Ik, Jan Cremer’ zette begin jaren zestig Nederland op zijn kop. Cremer kleurde buiten de lijntjes met een stoer jongensverhaal dat ging over seks, rock & roll en de wereld ontdekken. Daphne Gakes (1985) was dertien toen ze ‘Ik, Jan Cremer’ onbedoeld vond, ze las het met rode oortjes. Haar leek Jan Cremer zijn veel interessanter dan haar moeder zijn. En dat was het ook! Als vrouwelijk equivalent van Jan Cremer is Daphne ook een boek aan het schrijven. In de voorstelling neemt ze u mee in dit proces.
Na afloop is het mogelijk een interactief try-outboek te bemachtigen. Dit zijn de eerste hoofdstukken van het boek, dat in het voorjaar van 2020 in de winkels ligt. In dit unieke concept kan de toeschouwer/ lezer het plot en het succes ervan mede bepalen!
Duda Paiva Company – De Dodo (scene uit de voorstelling `Vergeten Dieren en Verloren Zaken’)
‘Vergeten Dieren en Verloren Zaken’ is de vierde jeugdvoorstelling van Duda Paiva Company en een idee van Tim Velraeds. Tim is gefascineerd door dieren die er niet meer zijn, zoals de Dodo. De magische schuimrubberen wereld van Duda Paiva Company is dé ultieme plek om die dieren en andere vergeten zaken weer even tot leven te brengen. Tijdens Rondje van de Stad ziet u een scene uit deze voorstelling.
Duda Paiva Company mixt dans met schuimrubberen poppen tot een visuele en toegankelijke vorm van theater. Met zijn jeugdvoorstellingen wil Duda Paiva de wereld die kinderen kennen uit tekenfilms en games op het podium zetten en zó dichtbij brengen dat deze bijna echt wordt.
Ellen Martje – Daarom Nu
In Daarom Nu zien we het gevecht van een jonge moeder met de wereld om haar heen, met het moederschap én met zichzelf. De frustraties, maar ook de bijzonder mooie momenten. De zoektocht naar een nieuwe balans. En de wil om, naast moeder te zijn, ook ambities waar te maken en voor zichzelf te kiezen. Iets wat een kind intuïtief doet, zonder nadenken. Het kent nog geen terughoudendheid. Een kind doet gewoon. Zonder angst. Zonder twijfel. Het heeft de drang om net zo lang door te gaan tot het lukt. Niet later. Niet op een geschikt moment. Nee.. Nu!
Door middel van tekst, beweging, muziek en zang vertelt Ellen haar verhaal. In herkenbare situaties wisselen lach en ontroering elkaar af. Daarbij wordt het publiek uitgedaagd om over hun eigen keuzes na te denken. Ga jij je ambitie waarmaken, hoe onmogelijk dat ook lijkt? Of neem je genoegen met wat veilig en vertrouwd is en schuif je je dromen door naar later?
Eva Schuurman – Gedichtenhuisje
Eva Schuurman werd in 1980 in Amersfoort opgewekt en is dat sindsdien altijd gebleven. Ze studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en won tijdens haar opleiding het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Eva is inmiddels vele gelukkige jaren naast het podium actief als creatief schrijver, prozaïsch dichter en zelfstandig trouwambtenaar. In haar gedichtenhuisje neemt ze met liefde de biecht af, vormt ze woorden tot zinnen en doet deze daarna aan de toehoorder cadeau.
Fabio a.k.a. de Monnik
Cultuurboerderij Nieuwe Erven is begonnen met Elevator. Een spannend project waarin rap, dans en theater allemaal aan bod komen. Ontdek tijdens Rondje van de Stad raptalent en muzikant Fabio a.k.a. de Monnik.
Monnik schrijft,
Voor een individueel besef van gezamenlijkheid,
en een gezamenlijk besef van individualiteit
Gevoelig, filosofisch, een simpele sportleraar,
Droevig, ironisch, en wereldbewonderaar
De aarde is zijn land, het universum is de grens
En als iedereen een draadje geeft heeft de naakte een hemd
Galerie Absoluut
Galerie Absoluut is een culturele hotspot in Amersfoort. 12 kunstenaars werken samen en hebben een gezamenlijke expo ruimte aan de Weverssingel 37. Tijdens het Rondje van de Stad exposeren Mieke Elzinga en Susan Koopman. Mieke met fotobewerkingen en schilderijen en Susan met haar prachtige beelden. Het thema van deze expositie zal zijn “puur Natuur”.
De Hof Ladies
De Hof Ladies bestaat uit drie professionele zangeressen die met elkaar verbonden zijn door de stad Amersfoort. Elke stem is anders en juist door de eigenheid en diversiteit ontstaat er een samenzang met diepte en kleur.
Abke Bruins, Kim Pendjol en Sheila van de Weerd brengen meerstemmige nummers ten gehore in verschillende stijlen.
Iris Noelle
Iris probeert altijd om de emotie van muziek over te brengen. En dat dit lukt, bleek wel uit haar blind audition bij ‘The Voice of Holland’, waar ze coach Waylon tot tranen wist te roeren met haar vertolking van ‘Piece by Piece’.
Na het succes bij The Voice of Holland richt Iris zich nu volledig op het maken van muziek. Onder begeleiding van gitarist Lucas Henry kunnen jullie genieten van mooie popliedjes, wat country, maar ook van eigen werk.
Lieke Bielderman – Kliekes
Kliekes is in 2017 ontstaan. Na een opleiding fotografie te hebben afgerond en fulltime als fotograaf te werken in een hele andere branche, was het tijd om weer eigen werk te maken, portretten van mensen. Op straat zoekend naar settings, lijnen en kleuren. In de studio, warme beelden en de echtheid van de geportretteerden.
The Mockingbirds
The Mockingbirds is een singer-songwriterduo uit Amersfoort, gevormd in 2014 door twee muzikanten die al jaren samen en apart op grote en kleine podia staan. Een vleugje blues, een beetje jazz, een snufje country en veel Amerikaanse folk. Met hun nummers vertolken ze voor iedereen herkenbare gevoelens.
Oscar van der Bergen – De Fietsende DJ
De Fietsende DJ is een unieke mobiele muziek act voor jong en oud. Een funky rood vouwfietsje is met een krachtige muziekinstallatie omgebouwd tot een vette discofiets. De DJ komt er aan en is niet te missen. Kleurrijk, vrolijk en altijd met aanstekelijk lekkere muziek. Kortom, een bijzondere verschijning waar je gegarandeerd een goed humeur van krijgt! Stilstaand wordt het publiek écht bij de act betrokken en vermaakt. Dan kunnen er ouderwetse vinyl singeltjes gedraaid worden. En vóór je het weet doe je mee met de korte, grappige discodansworkshop! Iemand al een verzoekplaatje?!
Piet & Marijke
Piet & Marijke zingen Nederlandstalige liedjes. Muzikaal bedienen ze zich van verschillende stijlen: meezingers, luisterliedjes, pop, gospel, kortom muzikaal gaat het alle kanten op. En dat is eigenlijk ook zo met de thema’s van de liedjes. Ongeremd opportunisme, de thuishulp, een fataal einde van een huwelijk, het leven met een gebrekkig gebit of het maar weer eens volledig over een andere boeg gooien. Soms zijn het liedjes om te huilen maar, meestal om te lachen. Je kunt ons kennen van de liedjes van De War en Gluren bij de Buren.
Rendez Vous
Samen met pianist Peter Mohr verzorgt Freek Pril een optreden waarin Franse chansons centraal staan. Rendez-Vous speelt graag in een huiselijke sfeer maar ook op festivals zoals Rondje van de stad. Het samen laten smelten van de klanken van zang en piano. Dat is hun doel.
Freek Pril groeide als kind van Nederlandse expats op in Tunesië waar hij met zijn jongenssopraan de sterren van de hemel zong tijdens optredens in de kerk. Dankzij zijn jeugd in Tunesië is Frans zijn tweede taal.
In Nederland kwam hij in contact met pianist Peter Mohr, samen hebben ze als duo Rendez-vous een speellijst opgebouwd met chansons die voor veel herkenning zorgen bij ons publiek. Peter Mohr is naast pianist ook dirigent en producer.
Robert van Laar – Voordeel van de twijfel
Wat hebben we? Armen, oren, ogen; zeker! Maar wat ermee te beginnen? Mijn vader at speculaas op brood met appelmoes. Ik droeg als skater Aussies en een relatie met een hockeymeisje had een destructief einde tot gevolg. Inmiddels heb ik genoeg verloren liefdes, gewichtsproblemen en uitputtingsslagen doorstaan om soms een keuze te maken die gelukzaliger stemt. In deze conference gaan we samen op zoek naar onze innerlijke TomTom.
Tejaterthuis – Open repetitie ‘De verrassing’
Wat als je bedonderd wordt door je partner. Er volgt een scheiding en je ex gaat door met zijn minnares. Als zij dan ook slachtoffer wordt van zijn volgende escapades kan de smaak van wraak niet zoet genoeg zijn. Twee vrouwen gaan in de aanval om hun gezamenlijke ex een hak te zetten… of… was de smaak van wraak nog steeds niet zoet genoeg…
Tijdens Rondje van de Stad kunt u een open repetitie van deze voorstelling bijwonen die vanaf 3 oktober te zien is in Tejaterthuis. Wellicht dé gelegenheid om eens een kijkje achter de schermen te nemen in het kleinste theater van Amersfoort.
Theater Draad – Theater van de ontmoeting
Terugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater die gebruik maakt van de spontane verhalen uit het publiek. De acteurs en muzikanten zetten dat ter plekke om in theater. Herken jezelf in het verhaal van een ander en je voelt je verbonden.
Met zo min mogelijk middelen en met optimaal improvisatietalent zetten de acteurs en muzikanten de verbeelding aan het werk; daar is alles mogelijk! Terugspeeltheater van Draad gaat de diepte in; het weerspiegelt wat wij als mensen met elkaar gemeen hebben (de inclusiviteit van de ervaring) in plaats van wat ons van elkaar onderscheidt (de exclusiviteit). In het individuele verhaal schuilt het universele verhaal, dat waar we ons ten diepste in kunnen herkennen. De kunst is om dit op luchtige wijze te belichten. Lachen is herkennen, ontroering ook.
Theater Draad is door het jaar heen een aantal keer te vinden in de Instee:
De eerstvolgende is een matinee op 27 oktober 2019.
De Stad Speelt
De Stad Speelt is een gloednieuw theatercollectief. Met Amersfoortse theaterprofessionals die zichzelf, elkaar en het publiek willen uitdagen. Die het experiment aangaan en het onbekende niet schuwen. De gespeelde verhalen zijn altijd geïnspireerd op Amersfoortse gebeurtenissen, mensen of krantenberichten.
De acteurs horen tegelijkertijd met het publiek wat het verhaal is dat ze gaan spelen. En met die bijzondere concentratie ontstaan de meest unieke, mislukte of briljante voorstellingen. Het publiek is getuige van een voorstelling die maar 1 keer te zien zal zijn en die nooit meer terug komt. De acteurs zoeken, experimenteren, struikelen en vliegen door hun eigen verhaal. Allemaal zonder repetitietijd en dus volledig geïmproviseerd. Alle makers zijn door wonen of werk verbonden aan Amersfoort en de speellocaties zijn verrassend en bijzonder.
De Stad Speelt twee keer in de WAR. 2 Verschillende verhalen, met verschillende acteurs. Op dezelfde locatie; In de KAS van de WAR.
Wil je weten wat er speelt in de stad? Wie er speelt en hoe? Kom dan langs bij het gloednieuwe theatercollectief De Stad Speelt, volg hun op Facebook om te zien waar we de volgende keer spelen en wordt fan.
Tardigrade
Tardigrade is een jonge indie-rockband band met dromerige eerlijke liedjes, zo puur dat je niet anders kan dan je moeiteloos laten meenemen door hun volle sound en herkenbare lyrics. Of je nu wilt springen of schuifelen, bij Tardigrade kan het allemaal!
Theatergroep THALIA – Sneakpreview ‘God van de Slachting’
Tulpen. Koffie. Clafoutis. In Yasmina Reza’s hilarische meesterwerk God van de Slachting treffen twee echtparen elkaar om een knokpartij tussen hun kinderen uit te praten. Vol goede bedoelingen en tot op de tanden gewapend met ‘sociaal wenselijk gedrag’ start hun samenzijn, maar al snel vallen de maskers af en laten de echtparen zien waar beschaving stopt en toont het beest in de mens haar ware gezicht.
God van de Slachting gaat in november 2019 in première in Amersfoort. Voor Rondje van de Stad gaan de deuren van de repetities van theatergroep Thalia vijf maal open. Na een kort voorwoord van de regisseur speelt Thalia steeds een ander fragment van ongeveer een kwartier uit de voorstelling. In het prachtige monumentale Gasthuys is per keer ruimte voor max 20 bezoekers.
Theatergroep Thalia verwondert zich over mensen, over eigenaardigheden en onhebbelijkheden. De groep zwemt graag buiten de lijntjes op zoek naar vorm en inhoud die prikkelt.
Thjum
Thjum is 26 jaar en woont in Utrecht. Hij weet nog steeds slechts in beperkte mate hoe hij zich moet verhouden tot de wereld. Daar heeft hij dan ook genoeg over te vertellen. In zijn moeras van gortdroge humor sluimert een enorm plezier en motivatie om te staan waar hij staat. Laat jij je meenemen door de gedachte van deze authentieke antiheld?!
Thjum won zowel de jury als de publieksprijs van het Amsterdam Studenten Cabaret Festival 2018. Ook won hij in 2017 de publieksprijs van de Comedy Talent Award en ‘Op weg naar Mallejan’.
Waardenburg & Engelhard – Chansons
Charlotte Waardenburg en Dookje Engelhard kennen elkaar van de opleiding aan het conservatorium van Arnhem. Naast hun cabaret voorstellingen met de Meiden van LOS delen ze een passie voor de ‘classics’.
Het repertoire van dit theatrale muziekprogramma bestaat uit bekende en minder bekende chansons in het Frans en in het Nederlands. Het duo durft zelfs te wedden dat er chansons in zitten die u nog
nooit heeft gehoord! Het zouden Waardenburg & Engelhard niet zijn als dit programma niet een theatraal tintje had: De twee meiden vertellen leuke, mooie, grappige en ontroerende verhalen waarin de liedjes centraal staan, en natuurlijk heeft het publiek een interactieve rol.
Waar Gebeurd
Bij Waar Gebeurd vertellen mensen over dingen die ze zelf hebben meegemaakt.
Hierdoor is het altijd dicht op de huid, met soms een lach en soms een traan.
Willem Wits – De Lezer
Als bezoeker krijg je de hoofdrol in een mini-operaatje, genaamd “De Lezer”.
De vorm is een libretto. Een klein boekje van 12 pagina’s waarin een gedicht staat.
Door dit gedicht te lezen wordt je de ster in je eigen mini-operaatje.
…er is dus geen performer, behalve jezelf!
Radio Inconsequentas – Live radio
De mens was nog maar net op aarde gekwakt en God besloot Radio Inconsequentas te scheppen. En zoals ieder beschaafd mens weet heeft elke zichzelf respecterende radio radio-dj’s nodig. God, die ditmaal niet al te autoritair wilde overkomen, verspreidde hier en daar in het paradijs posters met vacatures voor radio-dj’s. Adam zag de vacature hangen en was direct enthousiast. Alles was goed om maar even weg te zijn van die vreselijke trut van een Eva. Ze zag er leuk uit, maar ze hield nooit op met zaniken. Zo had ze op de eerste rustdag ook al
helemaal verpest omdat mevrouw perse wilde weten, waarom ze eigenlijk een navel had. De hele dag niks anders, alleen maar getetter over die navel. Navel hier, navel daar. Navel zus, navel zo. Navel dit, navel dat. Adams eerste dag als dj viel hem tegen. Er was nog geen muziek. Noch hij noch Eva waren daar aan toegekomen. En een interview, daar had hij ook geen zin in. Want dat betekende alleen maar nog meer geouwehoer over madame d’r navel. Adam hield het een week vol. Daarna was het uit met de geit. Basta. Geen muziek, geen interviews, geen files, geen nieuws. Er was helemaal niks om radio mee te maken. Zijn enige wapenfeit was het item ‘Gaan met die banaan’, waarin hij live op de radio een banaan at. Maar het begon al snel Adam en zijn luisteraars, die hij niet had, te vervelen. Adam verliet de studio om daar nooit meer terug te keren. Twee weken later ontdekte Eva de studio. Maar na een dikke week, elke minuut praten over navel, hield zelfs Eva de radio voor gezien. En zo kwam het dat Radio Inconsequentas eeuwenlang in de vergetelheid verdween.
Het was de brute farao Poumat Ped Karahanga Cools die de radiostudio uit het zand liet graven. Al snel riep hij zijn hogepriester Tantoenaleb Huntat Jagers erbij en Radio Inconsequentas was herboren. Na vele jaren trouw radio maken, liet farao Poumat Ped Karahanga Cools zichzelf en zijn hogepriester Tantoenaleb Huntat Jagers in hun piramides te ruste leggen. Hun kinderen, farao Miabtebtije Cools en zijn hogepriesteres
Hidpoemarre Jagers, namen toen het stokje over. De Radio Inconsequentas traditie werd zo voortgezet. En tot op de dag van vandaag maken de afstammelingen van farao Poumat Ped Karahanga Cools en de hogepriester Tantoenaleb Huntat Jagers radio. Radio Inconsequentas.