Opening: Jan Zacharias – De Haagse School in Baarn en Soest

Wanneer:
3 oktober 2020 @ 20:00 – 21:00
2020-10-03T20:00:00+02:00
2020-10-03T21:00:00+02:00
Waar:
Artishock
Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest
Kosten:
Gratis

In de maand Oktober is het schilderwerk van de Baarnse impressionist Jan Zacharias te bezichtigen. Onder de luifel tijdens een zachte zomerregen heb ik een gesprek met deze bevlogen en getalenteerde schilder die een groot liefhebber is van De Haagse School. En met name Izaak Israëls noemt hij zijn grote voorbeeld.

Aansluitend is er JazzCLub, met een gratis jazzconcert van Job Helmers & Friends.

“Schilder je al je hele leven?”
“Van kinds af aan is het mijn grootste wens geweest schilder te worden. Ik wilde graag naar de kunstacademie maar kreeg mijn vader niet enthousiast. Die zei: ‘Ga maar een degelijke opleiding doen. Als je dan naar de kunstacademie wil ben je vrij dat te doen, maar wel op eigen kosten!’

Na mijn opleiding kwam de dienstplicht, daarna is het er nooit meer van gekomen. Ik ben ambtenaar geworden. De zorg voor het gezin vroeg om inkomstenzekerheid. Het schilderen verplaatste zich naar de achtergrond.

In de jaren ‘80 werd ik door een vriend die illustrator was weer op het spoor gezet. ik ben er toen veel serieuzer mee aan het werk gegaan. Eind jaren ‘90 ben ik met een vriend naar een schildercursus gegaan en heb mij toegelegd op het impressionistisch schilderen.

Die schildervriend kreeg een masterclass van Peter Klashorst cadeau. Klashorst heeft ook speciaal voor hem een schilderij gemaakt. Ik was hiervan zo onder de indruk dat ik eens met hem ben mee gegaan. Zodoende kwam ik met Peter in contact en zijn collectief After Nature, waartoe ook de gebroeders Donkers behoren. Ik heb zelf ook masterclasses bij hen gevolgd en een vriendschap met ze opgebouwd. Dit was een heel leerzame periode, ik heb geleerd losser te schilderen en kijk nu met een geheel nieuwe blik naar de wereld om mij heen.

En weet je? Justus Donkers heeft mij uitgenodigd om samen met hem, zijn broer en Klashorst te exposeren in het Vrijpaleis in Amsterdam! Is dat niet geweldig?”

“Waar laat jij je door inspireren?”
“Nu heb ik, na 40 jaar ambtenaar zijn en al ver voor de pensioengerechtigde leeftijd kon stoppen, veel tijd om mij op het kunstenaarschap te richten. Ik bezoek musea, lees veel over mijn favoriete schilders en volg zo’n 3 á 4 masterclasses per jaar. Ik doe daar veel inspiratie op.

Maar ook de wereld om mij heen, de natuur, is één van mijn grootste inspiratie bronnen. Ik vind het heerlijk om met mijn schilderkist de natuur in te gaan of naar het strand, maar ook in Amsterdam werk ik graag! Ik ben een liefhebber van de Haagse School dus ook van de onderwerpen die zij schilderden!

…En ik heb op de een of andere manier een zwak voor koeien.”

De komende maand zal een overzicht te zien zijn van het werk dat Jan de afgelopen jaren gemaakt heeft.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.