New Records Sunday: Chi Quartet

Wanneer:
19 februari 2023 @ 16:00 – 18:00
2023-02-19T16:00:00+01:00
2023-02-19T18:00:00+01:00
Waar:
Café Miles
Hof 25-26
3811 CK Amersfoort

Deze zondagseditie van #newrecordsfriday presenteert pianiste-componist Siu Tin Chi haar debuut ‘Unspoken’. Het album kan worden getypeerd als een verzameling verhalen op muziek.
Siu Tin Chi (maar we mogen haar Chi noemen) is geboren in Macau. Zij is een uitzonderlijk talent, klassiek geschoold in het Verre Oosten en jazz gestudeerd aan het Rotterdam Conservatorium bij Rob van Bavel en Franz von Chossy. Die achtergrond en ervaring geven haar muziek een klankpalet dat kan worden gekarakteriseerd als ‘eclectisch kosmopolitisch’.

Meestal beginnen haar composities als verhalen, zegt Chi. “Over het algemeen denk ik aan een emotie of iets dat is gebeurd of kan gebeuren. Als ik bijvoorbeeld ga wandelen, komen er gedachten naar boven en begin ik me een sfeer of een geluid in mijn hoofd voor te stellen. Later ga ik aan de piano zitten om de melodieën en harmonieën daadwerkelijk te creëren.”

De verhalen komen uit het dagelijks leven, zoals ‘The Dance’. Een elegant stuk dat haar werk als balletbegeleider illustreert. Een ander voorbeeld is ‘Sky of the Flatland’, over een vroege treinreis in de winter in Nederland. Het titelnummer ‘Unspoken’ is geïnspireerd door haar leraar Franz von Chossy “die me de moed gaf om mijn muziek te schrijven en vrij te zijn wetende dat er geen beperking is in het leven en de kunst”. ‘Flying Dream’ gaat over een droom die haar als kind vaak overkwam en waarin ze droomde dat ze echt kon vliegen.

“Als ik aan mijn jeugd terugdenk, is er altijd dat gevoel van melancholie. Ik vind er echter schoonheid in en ruimte voor fantasie. Als klein meisje maakte ik al tekeningen. Ik was gezegend met een grootvader die een heel warm persoon was. Ik heb het nummer ‘Inner Child’ aan hem opgedragen”.

Chi Quartet
Siu Tin Chi – piano, vocals
Loek van den Berg – saxophone, clarinet
Ildo Nandja – bass
Martin Hafizi – drums

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.