Musica Mundo Series: Noam ‘Nani’ Vazana

Wanneer:
19 maart 2023 @ 16:00 – 17:30
2023-03-19T16:00:00+01:00
2023-03-19T17:30:00+01:00
Waar:
De Lieve Vrouw
Lieve Vrouwestraat 13
3811 BP Amersfoort
Kosten:
€ 20,-

Noam ‘Nani’ Vazana is een van de weinige artiesten ter wereld die nieuwe liedjes schrijft en componeert in de bedreigde Ladino-taal. Ladino was de taal van de Sefardische joden in de diaspora, onder meer in Marokko en het zuiden van Spanje.

Vazana’s Marokkaanse grootmoeder sprak deze taal nog. ‘Nani’ was de koosnaam die zij haar kleindochter gaf.

Op haar nieuwe album ‘Ke Haber’ (What’s New) vangt ze de geest van de oude, matriarchale taal en cultuur en stuwt deze de 21e eeuw binnen met sociaal relevante teksten, waarin ze migratie, gender en empowerment van vrouwen viert. De soundscape overbrugt traditie en het moderne leven, vangt de geluiden en geuren van de markt op en versmelt ze met rauwe, flamenco-achtige zang en verrassende instrumentatie. Zachte koorachtige trombones verfraaien mariachi-gitaren en percussie met glimpen van piano- en cellotracks maken van deze plaat een magisch realistisch mozaïek. Vazana onthult een stukje geschiedenis dat zeldzaam is.

Vazana stond in de Top-20 van de World Music Charts Europe (#13 Ke Haber), vertegenwoordigde Nederland op het EU Music Festival in Vietnam en trad op in het Kennedy Center USA, BBC Radio 3, het London Jazz Festival UK en de Jodhpur RIFF feest Indië. Het Nederlandse NPO-netwerk bracht een minidocumentaire uit over haar muzikale werk en ze componeerde ook muziek voor BBC4 en NPO-documentaires.

Bezetting:
Noam ‘Nani’ Vazana – zang, trombone, piano
Jorge Bravo – gitaar
Ayoze De Alejandro – percussie

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.