Lieve vrouwekerkhof
3811 BH Amersfoort
13:30 – 16:00: Musica Mundo Orkest – NL/MA
Musica Mundo Orkest met Thijs Borsten, Tania Kross en Amsterdams Andalusisch Orkest – NL/MA | Musica Mundo Festival
Een baanbrekend project tijdens het festival is een programma met een speciaal samengesteld ensemble, het Musica Mundo Orkest. In deze samenwerking zijn verschillende artiesten verenigd die vanuit hun eigen cultuur het begrip ‘klassieke muziek’ invullen. In wisselende bezettingen dagen de artiesten elkaar uit, vullen elkaar aan en bieden elkaar ruimte om te experimenteren. Zo ontstaat een vernieuwend klassiek geluid met een wereldkarakter!
Deze keer is de Amersfoortse pianist, improviserend musicus en componist Thijs Borsten uitgenodigd om het project te leiden. Borsten is vooral bekend van de theatrale concertserie De Uitdaging. Voor het Musica Mundo Orkest schrijft hij het materiaal en gebruikt daarvoor de onderlinge raakvlakken. Hij zet de kracht van de musici in: hij geeft hen de gelegenheid om te experimenteren en te excelleren. Samen met hen worden de muziekstukken gekozen, bewerkt en in speciaal arrangement tot een geheel gesmeed. Meerstemmigheid, kwarttonen, contrapunt, improvisaties, gevoelige intermezzo’s, het zijn ingrediënten voor een smaakvolle mix. Het project laat zien dat er in de klassieke muziek van verschillende werelddelen indrukwekkend veel overeenkomsten zijn.
De basis van het Musica Mundo Orkest bestaat uit twaalf musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) uit binnen- en buitenland. Zij spelen viool, qanun, ‘ud, cello en percussie op riqq en darbuka. Het AAO is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het orkest speelt op internationaal niveau verschillende muziekvormen uit een gebied dat zich uitstrekt van Granada tot Bagdad, uit diverse tijdsperioden en stijlen. Het Musica Mundo Orkest bestaat naast AAO en Thijs Borsten uit de veelgeprezen Curaçaose operazangeres Tania Kross en een zanger uit de Arabische traditie.
Het programma bestaat uit twee delen. Vóór de pauze stellen de instrumentalisten zich voor, ieder solo en in samenspel. Het gezamenlijk geluid van het orkest staat centraal. Na de pauze is er veel ruimte voor de zangers.
Een coproductie met Amsterdams Andalusisch Orkest.
16:30 – 17:30: Samba Touré – ML
Samba Touré wordt beschouwd als een van de beste gitaristen uit Mali. Hij groeide op in de regio Timboektoe en zet de muzikale erfenis van wijlen Ali Farka Touré, de ‘koning van de woestijnblues’, voort. Meer dan 15 jaar geleden werd Samba gevraagd om toe te treden tot diens band. Hij leerde nieuwe stijlen en ritmes, die hij vervolgens in zijn eigen muziek een eigen karakter gaf. Samba Touré creëert een harmonieuze mix van Niger-rivierblues, traditionele Songhai-thema’s en westerse elementen. Soms met een heerlijk zachte swing, soms met een krachtiger bluesrockgevoel, maar altijd aanstekelijk.
Samba Touré bracht zijn eerste plaat uit in 2008. Zijn internationale doorbraak kwam in 2013 met de veelgeprezen cd Albala. Het album Wande haalde in 2018 de top van de wereldmuzieklijsten en werd gevolgd door een geweldige Europese tournee. Hierna is Samba de studio in Bamako ingedoken om een meer ‘traditioneel’ en akoestisch album op te nemen. Nadat hij eerder zijn eigen stijl mixte met westerse en Amerikaanse blues-invloeden, voelde Samba de noodzaak terug te keren naar zijn eigen originele wortels, de Noord-Malinese Songhaï-muziek. Deze muziek heeft zijn eigen kenmerken en codes, die Samba graag wil laten horen aan zijn publiek. In het concert presenteert hij niet alleen zijn akoestische muziek, maar brengt hij ook de beste elektrische nummers van zijn voorgaande platen ten gehore.
Bezetting:
Samba Touré – gitaar / zang
Djimé Sissoko – ngoni / tamani
Souleymane Kane – kalebas
18:00 – 19:00: Nkumba System – CO/CU/CM
Nkumba System combineert met verve Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes zoals bikutsi, rumba, highlife, afrobeat, cumbia en salsa met een flinke dosis psychedelica en improvisatie. Het resultaat is een oppeppende tropische mix, waarbij inventiviteit en virtuositeit gepaard worden aan een hoge dansbaarheid.
Nkumba System baseert zich op de overeenkomsten tussen Colombiaanse en Afrikaanse muziek.
Nkumba betekent ‘navel’ in de Bantú-taal en verwijst naar een mogelijke Afrikaanse oorsprong van de woorden cumbia en rumba. In 2020 verscheen het eerste album, Bailalo duro.
Nkumba System werd in 2016 in Bogotá opgericht door gitarist Guillo Cros die tot voor kort ook deel uitmaakte van Romperayo, net als bassist Jhon Socha. Begonnen als kwartet is de groep nu een quintet, door toevoeging van de Kameroenees Simba Daniel Evousa, een geweldige bikutsi-gitarist. Dat gaat ongetwijfeld muzikaal vuurwerk opleveren!
Bezetting:
Guillo Cros – gitaar / zang
Leonel Merchán – percussie / lead zang
Jhon Socha – basgitaar / zang
Simba Daniel Evousa – gitaar
Kike Narvaez – drums