Lieve vrouwekerkhof
3811 BH Amersfoort
13:30 – 14:30: FaKruTu Dakar Edition – NL/WA
FaKruTu Dakar Edition is een muzikale ervaring die zich uitstrekt van Dakar tot Amsterdam, met gevestigde muzikanten uit Senegal, Nederland en de VS.
Fakrutu is een geestig gitaartrio. Geïnspireerd door de hoekigheid van Thelonious Monk, de harmonieën van Igor Stravinsky, het geluid van hedendaagse elektronische muziek en Afrikaanse beats gaan ze op ontdekkingsreis in een nieuw sonisch universum. Jazz met prok en twang, zoals ze het zelf graag noemen.
In de Dakar Edition gaat het trio het experiment aan met de Senegalese gitaarmuziek, percussie en zang van topmuzikanten Omar Ka, Bao Sissoko en Oke Sene. Dit samenwerkingsverband heeft inmiddels een enorme reputatie opgebouwd met energieke, warme, soulvolle shows die het publiek overeind brengen.
Bezetting:
Sean Fasciani – basgitaar
Stefan Kruger – drums
Mark Tuinstra – gitaar
Omar Ka – zang / gitaar
Bao Sissoko – kora
Oke Sene – percussie
15:00 – 16:00: Moonlight Benjamin – HT/FR
Voodoo-trance in een nieuwe en explosieve stijl, dat brengt Moonlight Benjamin. Het is een originele fusie tussen de Caribische voodoo-melodieën en ritmes, en de jaren ‘70 Amerikaanse bluesrock. Haar rebelse stem en de spanning van verzadigde gitaren brengen bij het publiek een aangename schok teweeg.
Na opgegroeid te zijn onder moeilijke omstandigheden in Haïti vertrok ze naar Frankrijk. In 2018, twaalf jaar nadat ze haar carrière als artiest begon en parallel aan jazz- en wereldmuzieksamenwerkingen met Omar Sosa en Jacques Schwarz-Bart, bracht Moonlight Benjamin een derde album uit, Siltane. Hier legde ze meer focus op elektrische muziek, ondersteund door jazz-rockgitarist en arrangeur Matthis Pascaud. De keuze van teksten en muziek op dit album putte zij uit het feit dat Haïti, ondanks zijn moeilijkheden, een land van ongelooflijke kracht is. Zo roept het nummer Moso Moso de liefde op die Moonlight Benjamin nog altijd voor Haïti heeft. Het is voor haar een ongrijpbaar land dat aantrekt en afstoot tegelijkertijd. Ze zingt: “Het is mijn hoop en mijn wanhoop, het is de dolk die mijn keel beetje bij beetje doorsnijdt.” Haar doel is om desondanks te blijven creëren, delen en liefhebben, waar ook ter wereld. Een half jaar geleden bracht ze haar vierde album uit, Simido.
Bezetting:
Moonlight Benjamin – leadzang
Begeleiding op drums, gitaren en keyboard
16:30 – 18:00: Bab L’Bluz – MA/FR
Bab L’Bluz werd in 2018 in Marrakech gecreëerd door Brice Bottin en Yousra Mansour. Het is een Frans-Marokkaans kwartet, dat Marokkaanse muziektradities als gnawa en chaabi mixt met hedendaagse stijlen als rock, blues en funk. Naast drums en gitaren bevat de line-up ook traditionele gnawa-instrumenten zoals de qraqebs (metalen castagnetten), guembri (basluit, bedekt met kamelenvel) en awisha (een kleinere, hogere versie van de guembri). Bab L’Bluz benadrukt graag dat de guembri aan de oorsprong van de blues staat. Hun muziek is een eerbetoon aan de onuitputtelijke wortels van de gnawa-cultuur.
De groep haalt haar inspiratie tevens uit de Hasanniya muziek: traditionele Moorse muziek uit Mauretanië en omliggende gebieden, met name uit Zuid-Marokko. Kenmerkend is de hieraan verbonden poëzie, tebraa genoemd, waarbij vrouwen liefdesgedichten voor hun geliefden zingen. Goed beschouwd niets minder dan Mauretaanse blues.
Hoewel gnawa altijd door mannen is gedomineerd, laten vrouwen zich tegenwoordig meer en meer gelden. Als frontvrouw van de band is Yousra Mansour niet alleen de hoofdvocalist maar speelt ook de awisha. Nayda, de titel van het eerste album van Bab L’Bluz, verwijst expliciet naar de identieke naam van de Marokkaanse jeugdbeweging, die de traditionele structuren probeert te veranderen en meer vrijheden bevecht. Zowel traditioneel als hedendaags, funky en ritmisch, met Arabische teksten, psychedelische klanken en vette basgrooves, pulseert de muziek van Bab L’Bluz vanuit het hart van de Maghreb.
Bezetting:
Yousra Mansour – lead vocals / awisha / percussion
Brice Bottin – guembri / backing vocals / percussion
Hafid Zouaoui – drums / backing vocals
Jerôme Bartolome – flute / percussion / backing vocals
18:45 – 20:15: Sona Jobarteh – GM
Sona Jobarteh is niet alleen een fantastische zangeres, maar ook de eerste vrouwelijke virtuoos op de kora, het traditionele West-Afrikaanse snaarinstrument met het kenmerkende sprankelende geluid. Dat maakt haar tot een pionier in een traditie die de afgelopen zeven eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. In deze traditie van griots, troubadours, vormt zij een levend archief van het Gambiaanse volk. Met één oor op de historische reputatie van de familie, één op de toekomstige erfenis en haar hart op beide plaatsen, bereidt ze vandaag een plek voor voor de volgende generatie.
Jobarteh studeerde aan het conservatorium in Londen en keerde vervolgens terug naar Afrika. Zo ontstond haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek.
Haar toewijding aan het verspreiden van krachtige humanitaire boodschappen via haar liedjes en haar vele optredens over de hele wereld maakt haar veel meer dan een muzikant; ze is actief in sociale verandering en geeft het goede voorbeeld. Zo richtte ze The Gambia Academy op, de eerste in zijn soort die een regulier academisch curriculum dat geworteld is in de Gambiaanse cultuur, tradities en geschiedenis biedt op een hoog niveau.
Jobarteh geeft ook lezingen en presentaties. In 2010 schreef ze haar eerste compositie voor film; ook kreeg ze de opdracht van de BBC voor een werk met westerse klassieke muziek en Afrikaanse instrumenten.
Live wordt Jobarteh begeleid door vier fantastische muzikanten.
Bezetting:
Sona Jobarteh – kora / leadzang
Andi Mclean – basgitaar
Mouhamadou Sarr – percussie
Eric Appapoulay – gitaar
Westley Joseph – drums
21:00 – 22:30: Bombino – NI
Gitarist en zanger Omara ‘Bombino’ Moctar is geboren en getogen in Niger, in de noordelijke stad Agadez. Zijn oogverblindende live optreden en virtuositeit op de gitaar hebben ertoe geleid dat muziekcritici hem vergelijken met Jimi Hendrix, Carlos Santana en Neil Young. Hij behoort tot de Toeareg Ifoghas-stam, een nomadisch volk dat onderdeel is van de Imazighen, de ‘vrije mensen’ van Noord-Afrika. Zij vochten eeuwenlang tegen het kolonialisme en het opleggen van een streng islamitisch bestuur. Dit leidde ertoe dat Bombino en zijn familieleden diverse keren hebben moeten vluchten. Tijdens zo’n ballingschap lieten familieleden die uit de frontlinies van de opstand kwamen, een gitaar achter en Bombino begon zichzelf te leren spelen. Uiteindelijk studeerde hij bij de beroemde Toeareg-gitarist Haja Bebe, die hem vroeg om lid te worden van zijn band. Daar kreeg hij de bijnaam Bombino – een variatie op het Italiaanse woord voor ‘klein kind’. Nadat de Toeareg de wapens hadden neergelegd keerde Bombino terug naar Agadez en organiseerde een concert om de hernieuwde vrede te vieren, hetgeen hem tot held van het Toeareg-volk maakte.
Hij maakte verschillende albums, vaak samen met Europese of Amerikaanse producers. Op Azel introduceerde hij een nieuw genre dat hij ‘Toeareggae’ doopte, een blend van Toeareg-gitaar met reggae ritmes. Zijn album Deran werd genomineerd in de categorie Best World Music Album op de 61e jaarlijkse Grammy Awards in 2018; daarmee is hij de eerste Nigerese artiest die voor deze award is genomineerd.
Zijn jongste album Live in Amsterdam is op gedragen aan zijn vriend en bandlid Illias Mohamed die enkele weken voor de release kwam te overlijden. Ondanks alle uitdagingen die het leven hem voorlegt, gaat Bombino voort op zijn missie om via muziek liefde, begrip en de schoonheid van de Toearegcultuur over de wereld te verspreiden.
Bezetting:
Omara Moctar aka Bombino – zang / gitaar
Corey Wilhelm – drums / djembé
Illias Mohamed Alhassane – gitaar / kalebas / zang
Youba Dia – basgitaar
23:15 – 00:45: Mokoomba – ZW
Mokoomba is de spannendste band uit Afrika in de 21e eeuw! De bandleden brengen aanstekelijke, plezierige en extreem dansbare muziek. De band is opgericht in 2007 en bestaat uit zes zeer getalenteerde Zimbabwaanse musici met een onstuitbare energie op het podium. Mokoomba brengt het publiek een opwindende mix van Afro-fusion en verleidelijke traditionele Tonga-ritmes, afkomstig van de omgeving van de machtige Victoriawatervallen.
Zij putten inspiratie uit diverse Afrikaanse muziekstijlen. Ritmes en melodieën van de bevolkingsgroep Tonga worden gemengd met Zuid-Afrikaanse soul en gospel, Nigeriaanse afrobeat en Congolese soukous en aangelengd met een vleugje reggae. Het resulteert in broeierige pan-Afrikaanse dansmuziek. De bandnaam betekent ‘diep respect voor de rivier’, een ode aan de Zambezi.
In 2008 won Mokoomba de Music Crossroads Inter-regional Festival Competition in Malawi. Dit betekende hun doorbraak. Sindsdien won de band vele andere prijzen en toerde door meer dan veertig landen in Afrika, Europa, Azië en Oceanië. Ze hebben zich bewezen op de grootste podia, van Roskilde en New Orleans Jazz Festival tot Sziget. Na hun laatste album in 2016 Luyando, een meer uitgeklede, voornamelijk akoestische plaat, komt Mokoomba terug met een nieuw en krachtig afro-fusion album in het najaar van 2022.
Bezetting:
Abundance Mutori – basgitaar
Coster Nsaba Moyo – drums
Mathias Muzaza – zang
Miti Mugande – percussie
Pathisani Moyo – keyboard
Trustworth Samende – gitaar