Le Nuove Musiche: Inluiding Monteverdi-orgel

Wanneer:
19 januari 2020 @ 15:30 – 18:00
2020-01-19T15:30:00+01:00
2020-01-19T18:00:00+01:00
Waar:
St Franciscus Xaveriuskerk
't Zand 29
3811 GB Amersfoor
Kosten:
€ 23,50

Op deze zondag zal in de St. Franciscus Xaveriuskerk (Amersfoort) het ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld voor het eerst het Monteverdi-Orgel bespelen dat in opdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) speciaal is gebouwd. Het orgel heeft open, houten pijpen die zorgen voor de delicate, ‘suave’ klank zoals de beroemde componist Claudio Monteverdi die in 1610 beschrijft.

Het orgel
Gek genoeg kwam tot op heden niemand op het idee om een orgel te maken waar Monteverdi zo liefdevol over spreekt: een orgel met houten pijpen, met die prachtige kenmerkende liefelijke klank, dat zo mooi samensmelt met stemmen en instrumenten. Daarnaast is het orgel in Italië voorzien van prachtige schilderingen.

Krijn Koetsveld kwam tijdens het opnemen van alle madrigalen met Ensemble le Nuove Musiche wel op dit idee en ging daarmee naar het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Die hoefden niet heel erg lang na te denken en omarmden het project en zie daar: het orgel is klaar. Gebouwd met open cipressen-houten pijpen, een ontwerp naar voorbeelden van instrumenten en decoraties uit Venetië in de vroege 17e eeuw. De windvoorziening kan met de hand worden gedaan, waardoor een bijzondere rustige klank kan worden gerealiseerd.

Het concert
Dat orgel wordt ingeluid. Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, 1 viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!
Dit orgel wordt voor het eerst bespeeld. Een wereldprimeur! Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, een viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.