Het Nationale Theater: Coriolanus

Wanneer:
22 februari 2023 @ 20:15 – 21:45
2023-02-22T20:15:00+01:00
2023-02-22T21:45:00+01:00
Waar:
Flint
Coninckstraat 60
3811 WK Amersfoort
Kosten:
€ 22,50 tot € 32,-

Wanneer generaal Coriolanus (Yela de Koning) als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Gesteund door machtige vrienden stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand: zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde alsnog vernietigen.

Regisseur Nina Spijkers (Laura H., The Nether) brengt een hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen, over de altijd gespannen verhouding tussen het volk en zijn politieke leiders. “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit moeten we spelen, dit is NU! Het zijn de boeren die in hun tractoren optrokken naar het Binnenhof en de bestormers van het Capitool, maar óók de burgers in Groningen.”

Bezoek de inleiding
Bij deze voorstelling biedt Flint een inleiding aan. Voor € 3,00 krijgt u uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die u bezoekt. Op vertoon van uw toegangskaart voor de inleiding ontvangt u bovendien gratis een kop koffie of thee.

Tijdens deze inleiding praten we over de verhouding tussen politiek en burger en wordt de betekenis van democratie onderzocht. Hoe ging het er vroeger schreeuwend op het marktplein aan toe? Hoe staat de politicus anno nu in verbinding met de kiezer en heeft dat de betekenis van democratie veranderd? Hoe kun je als politicus eerlijk en integer blijven, terwijl je tegelijkertijd bent overgeleverd aan de wispelturigheid van het volk? We bespreken hoe deze thema’s in Shakespeares werk en specifiek in Coriolanus naar voren komen.

Foto © Gordon Meuleman

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.