Henry Kelder & Winnaars Tristan Keuris Concours

Wanneer:
29 oktober 2017 @ 11:00 – 12:30
2017-10-29T11:00:00+01:00
2017-10-29T12:30:00+01:00
Waar:
Sint Aegtenkapel
Het Zand 37
3811 GB Amersfoort
Nederland
Kosten:
€ 10,00
Henry Kelder & Winnaars Tristan Keuris Concours @ Sint Aegtenkapel | Amersfoort | Utrecht | Nederland

Tijdens dit concert hoort u eerst om 11.00 uur de winnaars van het Tristan Keurs Concours en om 11.45 uur pianist Henry Kelder.

Kwartet Amersfoortse Klarinettisten
Het Kwartet Amersfoortse Klarinettisten (KAK) is opgericht in 2014 en bestaat uit Leonie van Grootel, Geert Weijkamp, Joost Volkers en Bart Hereijgers en is ontstaan vanuit het Regionaal Concert Orkest Wilskracht. Het Kwartet legt zich toe op het spelen van zowel klassieke als moderne en lichte muziek; het repertoire bestaat uit zowel originele werken als (eigen) arrangementen. Tijdens dit concert spelen ze werk van Mozart en Debussy.

aMuse
aMuse is een jong bevlogen strijktrio uit Amersfoort bestaande uit de zussen Alessandra Sordo-Sanchez (viool), Carmen Sordo-Sanchez (alt-viool) en broer Raphaël Sordo-Sanchez (cello). Het familie-ensemble treedt van jongs af aan op in binnen- en buitenland. In april van dit jaar behaalde het trio de eerste prijs van het Tristan Keuris Concours. De carrière van de drie jeugdige strijkers kwam in een stroomversnelling na hun deelname aan het bekende tv-programma Heel Holland Bakt, waarbij presentator André van Duin hen omdoopte tot het Heel Holland Bakt Ensemble. aMuse speelt deze ochtend o.a. muziek van Bach, Vivaldi, Mozart en Tchaikovsky.

Henry Kelder
Henry Kelder (1973) is werkzaam als pianist, componist, dirigent, kamermusicus, improvisator, repetitor, cultureel ondernemer en docent. In 2013 zijn drie grote werken van zijn hand in wereldpremiere gegaan: Concerto voor altsaxofoon en orkest, A Song for Saint Cecilia´s Day voor koor en orkest en muziektheater VALS. Eén van zijn leermeesters was Tristan Keuris. Dit seizoen geeft hij solo-recitals in Italië, USA, Mexico, China en Indonesië. Henry Kelder is artistiek leider van twee Amersfoortse events: Festival het Havikconcert en Keuris Componisten Concours. Daarnaast is hij hoofdvakdocent piano aan het HKU Utrechts Conservatorium.

Over De Seizoenen van Tsjaikovski
De Russische laat-romantische componist Tsjaikovski (Engels: Tchaikovsky) hield erg van het componeren voor orkest, waarvan zijn symfoniëen, balletten, Ouverture 1812 het bekendst zijn. Maar hij schreef ook beroemde solo concerten, waaronder het vioolconcert en natuurlijk het 1e Pianoconcert. Veeleisend voor de pianist en al decennia één van de beroemdste pianoconcerten ooit geschreven. Daarnaast heeft Tsjaikofski wel voor piano geschreven maar voornamelijk (naast wat ensemble stukken) voor de gevorderde amateur, die verlegen zat om mooie nieuwe muziek voor huiselijk gebruik. Het beroemdst daarvan is de suite De Seizoenen uit 1876. Eigenlijk een verkeerde titel, want de cyclus beslaat 12 stukken die allemaal de naam van een maand dragen. Tsjaikofski schreef namelijk elke maand een nieuwe compositie voor in het blad Nouvelliste, waar zijn bediende hem telkens op moest attenderen wanneer het weer zover was. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in 12 uitdagende, charmante, melodieuze meesterwerkjes van in totaal 45 minuten.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) – De Seizoenen, Op.37a
1. Januari – Aan het kampvuur
2. Februari – Carnaval
3. Maart – Lied van de Leeuwerik
4. April – Sneeuwklokjes
5. Mei – Heldere sterrennacht
6. Juni – Barcarolle
7. Juli – Lied van de maaiers
8. Augustus – De oogst
9. September – De jacht
10. Oktober – Herfstlied
11. November – Troika-rit
12. December – Kerstmis

Meer info:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Seasons_(Tchaikovsky)

Dit concert maakt deel uit van het Vier Jaargetijdenweekend, een initiatief van Amersfoort Klassiek. Kijk voor alle concerten op www.amersfoortklassiek.nl.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.