Havikconcerten: illusTrio

Wanneer:
18 maart 2023 @ 20:00 – 22:30
2023-03-18T20:00:00+01:00
2023-03-18T22:30:00+01:00
Waar:
Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
Kosten:
€15,50

Een bijzonder en intiem concert van IllusTrio deze avond in onze Schutterzaal. illusTrio is een klarinettrio bestaande uit Maria du Toit (klarinet), Jeroen den Herder (cello) en Henry Kelder (piano). Alle drie musici hebben internationale solocarrières en wonen in Nederland. Ze spelen sinds 2021 samen als illusTrio en hebben moderne en meer bekende werken voor klarinet, piano en cello op het programma met werken van Marco Noia, Carl Frühling, Ludwig van Beethoven en Nino Rota. Dit concert is een nieuwe samenwerking met het klassieke muziekfestival Havikconcerten presenteert Observant als opmaat naar het festival midden juni in de Amersfoortse binnenstad.

Programma

Trio op.11 – Ludwig van Beethoven
Het Trio opus 11 van Ludwig van Beethoven is één van de bekendste en meest geliefde kamermuziekwerken voor de combinatie klarinet, cello en piano. Het is geschreven in 1797 en maakt deel uit van een reeks kamermuziekwerken, vele met houtblaasinstrumenten vanwege hun populariteit in die tijd.

Marco Noia – Spring Drops (2016)

Trio voor klarinet, cello en piano – Nino Rota
Het openingsdeel Allegro van Rota’s klarinettrio is staccato enchromatisch van aard. De stemming lost op in een meer lyrisch tweede thema, gepresenteerd als een pianosolo. Het tweede deel Andante is een lyrisch duet tussen klarinet encello, begeleid door rijke, soms eigenzinnige harmonieën vanaf de piano. Het derde deel Allegrissimo zit vol humor en doet denken aan de circusachtige sfeer van sommige van Kabalevsky’s werken, maar ook aan Rota’s wereldberoemde filmmuziek.

Carl Frühling (1868-1937) – Clarinet Trio, Op.40
Een prachtig trio voor klarinet, cello en piano, vergelijkbaar met Brahms die voor dezelfde combinatie instrumenten schreef. Frühling schreef aanvankelijk salonmuziek, maar schreef later serieuzere werken. Zo is dit werk groots en virtuoos in traditionele laat-romantische stijl.

IllusTrio zijn:

Maria du Toit – klarinet
Maria Du Toit wordt gezien als een van de topinstrumentalisten van haar thuisland, Zuid-Afrika. Na 13 jaar solo-klarinettist vanhet Cape Philharmonic Orchestra te zijn geweest, istegenwoordig Nederland de basis voor haar wereldwijde solo-en kamermuziek carrière. Critici beschrijven haar klarinetspel als ‘sensationeel’ en ‘verbluffend’, en complimenteren vaak haaronberispelijke intonatie, verbijsterende techniek en honingzoete toon.

Jeroen den Herder – cello
Den Herder trad in meer dan 25 landen solistisch of inkamermuziekverband op met musici als Janine Jansen, Isabelle vanKeulen en Anner Bijlsma, Tan Dun en Yo-Yo Ma (Silk Road Ensemble) enwas aanvoerder bij vele orkesten zoals het Nederlands PhilharmonischOrkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Balletorkest.

Henry Kelder – piano
Henry Kelder is werkzaam als pianist, componist, dirigent, kamermusicus, improvisator, repetitor, cultureel ondernemer en docent. Hij staat bekendom zijn veelzijdigheid qua genres en is zodoende te horen in vele samenstellingen, maar ook als solist en begeleider. Zijn breedheid vormt zijnidentiteit als musicus. Tijdens de Corona Lockdowns heeft hij elke dag een verrassend pianostuk gepost op Facebook en YouTube van onbekendecomponisten, of onbekende parels van bekende componisten en Nederlandse componisten. Het is wereldwijd zeer succesvol opgepakt met velewereldpremieres en uitnodigingen tot gevolg.

Dit programma komt tot stand i.s.m. Havikconcerten Amersfoort. Op 16 t/m 18 juni 2023 kunt u weer gratis genieten van heerlijke klassieke muziek aan mooiste gracht van Amersfoort.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.