Fietstocht Takketoer met Johan Galjaard

Wanneer:
31 oktober 2020 @ 10:00 – 12:00
2020-10-31T10:00:00+01:00
2020-10-31T12:00:00+01:00
Waar:
Gymnasiumgebouw
Groen van Prinstererlaan 33
Amersfoort
Kosten:
€ 7,50

Onder enthousiaste leiding van stedenbouwkundige Johan Galjaard fietst u langs het Amersfoortse werk van stadsarchitect C. B. van der Tak.

Vanwege de veiligheidsmaatregelen in verband met Corona is het aantal tickets beperkt. Meefietsen kan alleen als u in het bezit bent van een ticket en als u geen gezondheidsklachten heeft. Een routekaart langs het werk van Van der Tak is bij de ticketprijs inbegrepen.

Architect Van der Tak (1900-1977) heeft het aanzien van Amersfoort mede bepaald. Wie kent niet het voormalige Gymnasiumgebouw aan de Groen van Prinstererlaan? FASadE heeft een routekaart uitgebracht langs Amersfoortse gebouwen van zijn hand. In zijn stijl is Van der Tak verwant aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright, maar ook aan de Amsterdamse school. Hoe dichter hij bouwde nabij de historische Amersfoortse binnenstad, hoe traditioneler zijn ontwerpen werden. Veel gebouwen van Van der Tak zijn bewaard gebleven en van sommige is de functie gewijzigd. Wat niet is veranderd: de bijzondere ruimtelijke kwaliteit van de architectuur. Vier van zijn Amersfoortse werken zijn in 2000 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Van der Tak is 28 als hij stadsarchitect wordt van Amersfoort. Hij vervult deze functie van 1929 tot 1945. Naast publieke gebouwen ontwerpt hij ook sociale woningbouw. De ambitie en betrokkenheid van de landelijke politiek bij de volkswoningbouw stelt hem teleur. Hij mist daadkracht om de slechte woonomstandigheden voor de zwakke groepen op te lossen. Zwalkend langs verschillende politieke groeperingen sluit hij zich in de oorlogsjaren aan bij de NSB, waarvan hij verbeteringen op dit terrein verwacht. Deze keuze heeft grote gevolgen voor zijn werk. Na de bevrijding wordt Van der Tak uit zijn gemeentelijke functies ontheven. Vanwege zijn lidmaatschap van de NSB en verschillende andere organisaties die de beginselen van het nationaalsocialisme aanhingen, brengt hij enkele jaren in gevangenschap door. Als hij na de oorlog terugkeert naar Amersfoort, gaat hij verder als zelfstandig architect. In de jaren vijftig en zestig ontwerpt hij nog een groot aantal serviceflats.

Tijd: 10.00 uur, start bij het voormalige gymnasiumgebouw (Groen van Prinstererlaan 33). Duur: 1,5 – 2 uur.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.