Evensong: St. Joris Kamerkoor

Wanneer:
1 maart 2020 @ 15:30 – 16:30
2020-03-01T15:30:00+01:00
2020-03-01T16:30:00+01:00
Waar:
Sint Joriskerk
Hof 1
3811 CJ Amersfoort
Kosten:
collecte na afloop

Op deze zondag zingt het St. Joris Kamerkoor onder leiding van Wouter Verhage in een evensong in de Amersfoortse Sint-Joriskerk. Het is de eerste evensong in een serie die de Raad van Kerken organiseert in voorafgaand aan Pasen. De evensongs, met muziek in de Engelse traditie, genieten in ons land grote populariteit, zowel bij geregelde kerkgangers als bij mensen die daar niet zo vertrouwd mee zijn.

Het dagelijks zingen van de Evensong behoort tot de vaste taken van ieder Engels koor, verbonden aan kerk, kathedraal of college. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele Engelse componisten zich hebben toegelegd op het schrijven van muziek voor de Choral Evensong. De liturgie is al eeuwenlang dezelfde en staat als een huis met haar psalmen en twee schriftlezingen (‘lessons’), gevolgd door de ‘canticles’, bestaande uit het Magnificat (de lofzang van Maria) en het Nunc dimittis (de lofzang van Simeon) uit het evangelie volgens Lukas.

De Evensongs hebben anno 2020 meer een culturele dan kerkelijke status. Met andere woorden: je hoeft geen lid van een kerk te zijn om te komen genieten van de prachtige Engelse koormuziek, afgewisseld met momenten van rust en bezinning. Een Evensong geeft de dag een muzikale ‘break’.

Op het programma o.a. het ‘Magnificat & Nunc dimittis in D’ van Georg Dyson, de anthem ‘Wash me throughly’ van Samuel Wesley, de Preces & Responses van Richard Ayleward en ‘Hear my prayer’, O Lord van Henry Purcell.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.