Ekaterina Levental: Schoppenvrouw

Wanneer:
5 februari 2023 @ 15:30 – 17:30
2023-02-05T15:30:00+01:00
2023-02-05T17:30:00+01:00
Waar:
Theater De Tuin
Smidse 1B
3831 NT Leusden
Kosten:
€ 18,-

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert, zegt zangeres, harpiste en theatermaakster Ekaterina Levental. Schoppenvrouw is het derde deel van een trilogie, waarin Levental eerder De Weg en De Grens produceerde.

Bekende namen als Anne Frank en Maria Callas – van haar is het citaat: “Het is veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens” – komen voor in het verhaal.
Ekaterina Levental vertelt het verhaal van die legendarische vrouwen in een raamvertelling, gebaseerd op haar eigen jeugd. Dora Gorohovskaya is de oma van Levental, met wie ze in haar jeugd in Tasjkent haar slaapkamer deelde. De grootmoeder was een oorlogsheldin die op handen werd gedragen. “In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen, maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.”

Levental wil de vijf vrouwen “oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken”. Net als voor de vorige delen werkte Ekaterina Levental samen met regisseur en samensteller Chris Koolmees. De twee vormen samen de LEKS compagnie, die ook de andere voorstellingen van Levental produceerde.

Voor het script van Schoppenvrouw werd geput uit teksten van onder anderen Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Hannah Arendt. De muziek in de voorstelling komt van onder anderen Bellini, Strauss en Raskatov.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.