-afgelast- Edie Brouwer: ‘Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren’

Wanneer:
19 maart 2020 @ 20:00 – 21:30
2020-03-19T20:00:00+01:00
2020-03-19T21:30:00+01:00
Waar:
Oostwende College
Plecht 1
3751 WB Bunschoten-Spakenburg
Kosten:
Gratis

Edie Brouwer, gids en vrijwilliger van Kamp Amersfoort, geeft een lezing op donderdag 19 maart over de twintig gevangenen uit Bunschoten die in Kamp Amersfoort gevangen zaten. De lezing is in Scholengemeenschap het Oostwende in Bunschoten.

Dit jaar herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. In vrijheid leven lijkt vanzelfsprekend in onze democratische rechtstaat maar hoe was dat vijfenzeventig jaar geleden? Edie Brouwer, gids en vrijwilliger van Kamp Amersfoort staat in deze lezing onder meer stil bij de ca. twintig mannen uit Bunschoten die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in Kamp Amersfoort.

Brouwer geeft een lezing met de titel “Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren”. Het is een quote uit het boek Is dit een mens (1986) van Primo Levi. Het boek wordt beschouwd als een van de klassieke getuigenissen over de jodenvervolging. Is dit een mens is een indrukwekkende en huiveringwekkende getuigenis die al zestig jaar tot de top van de wereldliteratuur behoort.

In de lezing staat Edie Brouwer stil bij de vraag ‘wat is de mens?’ En wat maakt dat onder de vaak zware omstandigheden in Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog, de ‘volslagen hel’ volgens een oud-gevangene, het beste maar soms ook het slechtste in de mens naar boven komt? In zijn meeslepende betoog laat Brouwer zijn publiek zien hoe dit kon gebeuren. Ook gaat hij in op nepnieuws, gekrenkte trots na de Eerste Wereldoorlog én zet hij uiteen hoe de economische crisis van de jaren twintig en dertig de voedingsbodem vormde voor het nazisme. Edie Brouwer bespreekt dilemma’s over alleen durven staan of meegaan in groepsdruk, over vergelding of vergeving na de oorlog en of we van de geschiedenis kunnen leren. Een inspirerende lezing dus die stemt tot nadenken.

Fotograaf: Willem van de Poll/Anefo

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.