Duo Jesse van Ruller / Maarten Hogenhuis

Wanneer:
15 januari 2022 @ 20:30 – 22:30
2022-01-15T20:30:00+01:00
2022-01-15T22:30:00+01:00
Waar:
Artishock
Steenhoffstraat 46a
3764 BM Soest
Kosten:
€ 15,- / leden € 10,-

Gitarist Jesse van Ruller en saxofonist Maarten Hogenhuis zullen geen gezworen muzikale vrienden zijn en toch hebben hun wegen elkaar gekruist wellicht door omstandigheden die met corona te maken hebben. De uitbundige testosteronjazz van BRUUT!, het gezelschap waarvan Hogenhuis deel uitmaakt, lijkt niet te rijmen met de ingetogen muziek van de flegmatieke gitarist. En toch hebben ze in september van 2021 in het BIM-huis hun album “Spirits High” gepresenteerd. Op BIM-huis TV valt hiervan te genieten. Je ziet Jesse van Ruller een Fender Telecaster bespelen. Opmerkelijk! Je zou eerder een Gibson of een Gretsch verwachten. Niet zo gek dus dat Van Ruller in dit duo het gevoel heeft zich op terra incognita te bevinden waar de gebaande paden ver te zoeken zijn. Beide muzikanten zijn dol op een funky groove, dus dat treft dan weer!

Van Ruller heeft wel eerder als rockgitarist geklonken overigens. Denk aan het album “High Places” (2011) van de Clemens van der Feen Band. Nog langer geleden (1995) won Van Ruller de Thelonious Monk Prijs. Dat was ongehoord. Hij was de eerste Nederlander die die eer te beurt viel. Hij was nog maar 23 jaar. In de jury zaten toen de gitaristen Pat Metheny, John Scofield en Jim Hall. Wat een sterrenensemble! De fine fleur der briljante fijnbesnaarden! Dat geeft het winnen van die prijs nog meer status.

Hogenhuis kennen we van BRUUT!, maar hij maakte met totaal andere muziek indruk toen hem in 2019 de North Sea Jazz Compositie Opdracht werd toevertrouwd. Hogenhuis bleek een begenadigd componist te zijn die ook belangstelling had voor popmuziek en minimal music. In de meditatieve hoek voelde hij zich dus ook thuis. Als muzikale invloeden noemen de muzikanten van het duo: Sufjan Stevens, Grizzly Bear, Andrew Bird en Blake Mills. Een opmerkelijk kwartet! Mills staat bekend om de slidegitaar die hij inzet. Hij speelde samen met bassist Pino Palladino en gitarist Bill Frisell. Het concert bij Artishock zal toch eerder meditatief dan explosief worden. De samenwerking van Van Ruller en Hogenhuis is geen verstandshuwelijk. Misschien is onvoorspelbaarheid en onwennigheid wel een goede basis voor een prachtig concert. Op hun instrument kunnen de muzikanten tot grote hoogte stijgen maar met deze twee virtuozen krijgen we waarschijnlijk meer dan de som der delen.

Reserveren en coronapas is verplicht!

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.