Bram Jonkheer: Spoedcursus mensenkennis

Wanneer:
26 maart 2023 @ 15:00 – 16:00
2023-03-26T15:00:00+02:00
2023-03-26T16:00:00+02:00
Waar:
De Lieve Vrouw
Lieve Vrouwestraat 13
3811 BP Amersfoort
Kosten:
€ 14,50
Op een systematische wijze, en met een vette knipoog, worden wij als mens in deze cursus op de ontleedtafel gelegd. Soms hilarisch, soms pijnlijk, maar altijd verwonderlijk.
Als marktonderzoeker heeft Bram Jonkheer 25 jaar lang het gedrag van mensen bestudeerd. Na honderden interviews en duizenden enquêtes, moet je toch wel iets snappen van hoe de mens in elkaar zit. Zou je zeggen… Op een systematische wijze, en met een vette knipoog, worden wij als mens in deze cursus op de ontleedtafel gelegd. Soms hilarisch, soms pijnlijk, maar altijd verwonderlijk.
“Als onderzoeker naar menselijk gedrag deelt Bram Jonkheer zijn ervaringen en analyses op een zeer onderhoudende wijze. Hij deelt rake kwinkslagen uit en als dichter en zanger weet hij de aandacht goed vast te houden. Een cursus die past bij een gezonde kritische houding en de lach als cadeau mee geeft.”
Recensie
Als onderzoeker naar menselijk gedrag deelt hij zijn ervaringen en analyses op een zeer onderhoudende wijze. Hij deelt rake kwinkslagen uit en als dichter en zanger weet hij de aandacht goed vast te houden. Een cursus die past bij een gezonde kritische houding en de lach als cadeau mee geeft.
Op de plank
Al jarenlang zit het in m’n achterhoofd: ik wil een theaterstuk te maken. Tijdens een sabbatical heb ik die geschreven. Twee jaar lang lag het op de plank. En nu staat het op de planken.
Eind januari mocht ik mijn voorstelling houden in theater De Breede Beek te Nijkerk. Voor een bijna volle zaal. Met natuurlijk vooral familie, vrienden en bekenden.
Dat was de première. Nu volgt de dernière.  In theater de Lieve Vrouw te Amersfoort. Bij mij is het glas altijd half vol. Ik hoop de zaal dan ook.
Ik ben 25 jaar marktonderzoeker geweest. Me dus veel verdiept in het menselijk gedrag. Na 25 jaar dacht ik dus dat ik wel wist hoe het zat. En toch, ik schrok ervan hoeveel ik tijdens Corona nog heb bijgeleerd over de menselijke rariteiten, de systeemfoutjes die in ons allemaal zitten.
En dat is soms pijnlijk, soms hilarisch, maar altijd verwonderlijk. En dat heb ik samengeperst in een spoedcursus mensenkennis. Je kunt er dus wat van opsteken. Maar het kan ook zomaar zijn dat je er om moet lachen. Daar doe ik mijn best voor althans.
Persoonlijke nood
Als partner bij Blauw Research heb ik een prachtige tijd gehad. Voor veel grote bedrijven mogen werken. Maar na 25 jaar wilde ik de commerciële wereld uit. Niet dat ik er op wil afgeven. Maar als midlifer kreeg ik steeds meer het verlangen om voor missie-gedreven organisaties te gaan werken. Om een ander soort impact te maken.
Daarom heb ik twee jaar terug Neerlandshoop opgericht. Niet helemaal toevallig vernoemd naar een vermaard duo dat in de jaren 70 furore maakte met maatschappij kritisch cabaret. Ik heet Bram en mijn vrouw heet Freek, dus heel veel creativiteit was daar niet voor nodig. (Neerlandshoop was de naam van het duo Bram Vermeulen en Freek de Jonge).
Mijn missie met Neerlandshoop is ‘meer harmonie in Nederland’. Ik steun initiatieven van mensen die daar mee bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld de Hardverzachters die de online dialoog weer gezond wil maken. Ik werk voor organisaties als het Leger des Heils en Tony’s Chocolonely met strategische vraagstukken. En ik neem soms zelf initiatieven die de missie steunen. Zo ook deze cabaret voorstelling.
Ik ben niet grof, niet plat, niet spottend, niet beledigend. Wil ik niet zijn. En toch wil ik wel dat er gelachen wordt. Best een uitdaging. Maar ik wilde het per se wel op die manier doen. Anders zou ik mezelf verloochenen.
Daarom was ik heel blij met de recensie. Want dat is precies hoe ik het heb bedoeld. Maar goed, het is aan het publiek om dat te beoordelen. Ieder zijn smaak. En dat is maar goed ook. Want harmonie bestaat bij de gratie van verschillen.
Zondagmiddag 26 Maart 15u
Ach, en waarom ook niet?! Er is die zondag toch geen Eredivisie programma, geen Formule 1, geen schaatsen op tv. Bovendien, het is een voorstelling met een boodschap, dus je kunt ook een keer uitslapen op zondag. Of, mocht je nog een goed excuus nodig hebben om die ene verjaardag een keer over te slaan, …. van harte welkom!
Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.