-afgelast- Afrikaans-Amerikaanse literatuur

Wanneer:
19 maart 2020 @ 19:30 – 21:30
2020-03-19T19:30:00+01:00
2020-03-19T21:30:00+01:00
Waar:
KAdECafé
Eemplein 77
3812 AE Amersfoort
Kosten:
€ 5,-

Op deze donderdag organiseert Kunsthal KAdE in samenwerking met Schwob en de Bibliotheek Eemland een lezing over de klassiekers en hoogtepunten van de Afrikaans-Amerikaanse literatuur.

Aanleiding is de tentoonstelling Tell Me Your Story die van 8 februari t/m 17 mei 2020 te zien is in Kunsthal KAdE. Deze tentoonstelling, die gaat over 100 jaar storytelling in Afrikaans-Amerikaanse kunst, begint bij de Harlem Renaissance. Veel zwarte Amerikanen trokken vanuit de zuidelijke staten naar het Noorden. In de jaren twintig maakten Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore in Harlem. De Harlem Renaissance legde de basis voor de rijke narratieve kunst die vanaf de jaren dertig en veertig zou gaan volgen.

Er zijn meer aanleidingen. James Baldwin staat weer volop in de belangstelling door de documentairefilm I’m Not Your Negro, William Melvin Kelley krijgt hernieuwde aandacht en onbekende schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston werden ontdekt.

De Harlem Renaissance wordt gezien als de eerste bloeiperiode van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en cultuur. Maar hoe ontstond deze periode en welke invloed was er op latere schrijvers als Baldwin en Kelley in de volgende bloeiperiode van de jaren zestig? Wat waren literaire mijlpalen? Zijn er overeenkomsten of is het vooral een veelvoud aan stemmen?

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met NRC-redacteur Toef Jaeger en schrijver/journalist Dominique van Varsseveld in gesprek over literaire klassiekers uit de Afrikaans-Amerikaanse literatuur.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.