A Life in Hungary / Ragazze Quartet

Wanneer:
1 november 2019 @ 13:00 – 18:00
2019-11-01T13:00:00+01:00
2019-11-01T18:00:00+01:00
Waar:
ICOONtheater
Leeghwater 1
3825 MA Amersfoort
Kosten:
€ 27,50 / € 15,- cjp

Wist u dat in Hongarije voor het eerst het IJzeren Gordijn letterlijk doorgeknipt is? En dat het IJzeren Gordijn voor het eerst openging aan de Hongaarse grens?
In november vieren we dat 30 jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Dit jaar is het ook 100 jaar geleden dat met het Verdrag van Versailles de Eerste Wereldoorlog formeel werd beëindigd.

De documentaire ‘A Life in Hungary’ laat zien hoe Klári, een Hongaarse vrouw die in 1922 geboren is, de woelige gebeurtenissen in Hongarije overleeft. Zij vertelt soms dramatische, soms hele grappige anekdotes uit haar leven waardoor je je kan inleven in de geschiedenis van Hongarije vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot en met de val van de Berlijnse Muur.

Op deze middag worden delen van deze documentaire afgewisseld met muziek van Béla Bartók, live gespeeld door het Ragazze Quartet. De vrouwen van het Ragazze Quartet kregen vijf sterren in de Volkskrant voor hun CD met werk van Bartók. Zie, hoor en voel de Hongaarse ziel. Zie en doorleef de ontwikkelingen in Hongarije sinds de Eerste Wereldoorlog en hoe deze uiteindelijk leiden tot de val van de Muur.

Vooraf heeft documentairemaker Frank Ottenhoff een gesprek met Casper Thomas en Dzsingisz Gabor. Casper Thomas is redacteur van de Groene Amsterdammer en heeft het boek ‘De Autoritaire Verleiding’ geschreven. Hiervoor is hij naar Rusland, Turkije, India, de Verenigde Staten en Hongarije afgereisd om te onderzoeken wat mensen drijft om op autoritaire leiders te stemmen. Dzsingisz Gabor is oud-staatssecretaris van het CDA en Hongaar van geboorte. Hij geeft een ander perspectief op het huidige Hongarije dan doorgaans in de Westerse media wordt gegeven. De centrale vraag in het gesprek: wat heeft geleid tot de huidige maatschappelijke situatie? En welke rol heeft de geschiedenis zoals verbeeld in A Life in Hungary hierbij gespeeld?

Tijdens de borrel na afloop worden Hongaarse wijnen en hapjes gepresenteerd. Kortom: een gevarieerde middag waarin op verschillende manieren de historie en de situatie van Hongarije tot leven wordt gebracht. De missie van documentairemaker Frank Ottenhoff: “Door begrip van en voor elkaars situatie beter samenleven in ons mooie Europa”.
Vanuit de gedachte: eerst begrijpen alvorens te oordelen.

Bladwijzer de permalink.

Over Bernard van Gellekom

Gmail: eempodium@gmail.com ww: Warrel$002

Reacties zijn gesloten.