Wonderlijk, dat je zomaar gewillig achterover zakt voor iemand die je niet persoonlijk kent. Alleen omdat hij de intiemste ontboezemingen verpakt in liedjes, wil je met hem mee.
Ook al weet je dat, net als je wilt wegglijden op een bed van romantische pianoklanken, hij je opeens de oren kan wassen.
Nijland rekt nu eenmaal altijd de grenzen op van wat er mogelijk is binnen een liedje. Heel slinks en irritant eigenlijk, maar je wilt het, omdat hij er inmiddels een meester in is. Dus laat je gniffelend gek maken door zijn gloedvolle, nieuwe repertoire, zijn donkerbruine stem en het klapwieken van zijn vleugel.
Met ‘En de rest is onzin’ won Nijland de Poelifinario voor de beste kleinkunstvoorstelling van 2019.
Trouw over ‘En de rest is onzin’: “Dit soort liedjes doen je beseffen dat Theo Nijland tot de beste tekstschrijvers van Nederland behoort.”
NRC Handelsblad over ‘En de rest is onzin’: Nijlands gevoel voor drama en trefzekere teksten maken dat hij je regelmatig verleidt om mee te gaan in zijn nostalgie.”
Het Parool over ‘En de rest is onzin’: “Schitterende liedjes. (…) Hij mag er uitzien als een heer, zijn teksten spuwen vuur.”
Mede mogelijk gemaakt door: Appel en Eelman
‘Boys Won’t Be Boys’ is een wervelende collage van jongens en mannen*. Ze zingen, dansen, dichten, grappen, rappen of vertellen, in wisselende samenstelling, over hun persoonlijke levens. Want het is stoer om je (als man) kwetsbaar op te stellen. Deze theaterhappening met echte mensen was vorig seizoen overal uitverkocht en opende vele ogen. “We mogen er trots op zijn dat we open zijn, lief of flamboyant. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn lang niet zo groot als we onszelf wijsmaken” aldus de ontwapenende initiator Rikkert van Huisstede.
Of je nou hetero of homo bent, a-seksueel of bi-seksueel, bouwplaats manager of musicalster, intersekse of transgender, jonge vader of dragqueen, niemand past precies in het hokje man. De spelers van ‘Boys Won’t Be Boys’ weten inmiddels hoe bevrijdend het is om je open te stellen. Door al die verschillende verhalen doorbreken we vooroordelen en stereotypen en komen we dichter bij elkaar.
Via het telefoonnummer 0642280481 kun je alvast voorproefjes beluisteren van de voorstelling.
* waar wij de termen mannen/jongens gebruiken bedoelen we een breed scala aan mensen.
Organisatie: De Lieve Flint
-uitverkocht- ‘Dichterbij’ van de Nederlandse band Joris Linssen & Caramba is een theaterconcert vol mooie muziek, ontroerende teksten en heel veel energie en lol. Haalden de vijf vrienden tot nu toe veel inspiratie uit Mexico, ditmaal zoeken ze het in hun zesde avondvullende voorstelling dichterbij. Uit heel Nederland hebben ze pareltjes van streekartiesten gevonden en omgezet in een Caramba-jasje.
Verwarring, humor en psychologische horror wisselen elkaar virtuoos af in deze voorstelling over een Joodse zakenman (René Groothof) op de vlucht voor de nazi’s. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen (Leny Breederveld).
Veel Joden verlaten halsoverkop het Duitsland van de nazi’s door gebeurtenissen als de ‘Kristallnacht’ die van 9 op 10 november 1938 door heel Duitsland raasde. Ook het leven van de Joodse zakenman Otto Silbermann (René Groothof) staat op zijn kop. In korte tijd raakt hij alles kwijt: huis, klanten en het contact met zijn vrouw, familie en vrienden. Met een koffer vol geld staat hij op straat; hij kan geen kant op. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven en neemt de ene trein na de andere. Op perrons en in restaurants ontmoet hij een bonte stoet mensen (allen gespeeld door Leny Breederveld). Silbermann maakt ons deelgenoot van zijn verbazing, ongeloof en twijfel. De wurgende angst, paniekerige overwegingen en uitzichtloze situatie grijpen je bij de strot.
‘De Reiziger’ maakt voelbaar hoe het vijanddenken onder de ‘gewone mensen’ groeit en woekert vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en wat dat voor een individu betekent. De overeenkomsten met het huidige polariserende klimaat maken deze aangrijpende voorstelling pijnlijk actueel.
Voor het eerst sinds zij elkaar 45 jaar geleden ontmoetten bij toneelgroep Caroussel, spelen René Groothof en Leny Breederveld weer samen. Zij delen een droogkomische speelstijl, mimisch talent en gevoel voor het absurde waarmee ze uitdrukking geven aan zowel het drama als de humor van hun rol. Scriptschrijver Helmert Woudenberg bewees met de bewerking van ‘De Nazi en de Kapper’ (2017) scènes te kunnen schrijven waarin verwarring, humor en psychologische horror elkaar virtuoos afwisselen.
Cast: René Groothof, Leny Breederveld (spel), Helmert Woudenberg (tekstbewerking)
Foto: Rogier Willems
In de jaren ’90 was The Pilgrims een succesvolle Nederlandse formatie, afkomstig uit Noord-Holland, die opviel door opzwepende rockmuziek en de donkere, intense en soulvolle stem van zanger en gitarist Reniet Vrieze. De band bestond verder uit drummer Leon Klaasse, gitarist Persijn Joling en Jasper Teule op bas. The Pilgrims groeide uit tot een geliefde live act, met festival-hoogtepunten als Dauwpop, Paaspop, Waterpop en Parkpop. Wanneer Persijn na ruim 10 jaar The Pilgrims getroffen wordt door een herseninfarct wordt het stil rond de band en richt Reniet zich op zijn studio, enkele kleine muzikale projecten en zijn gezin. Tot één van zijn dochters zei dat ze hem nog nooit live had zien spelen.
Na bijna 20 jaar stilte werd Reniet eindelijk genoeg ‘getriggered’ en richtte hij The Pilgrims opnieuw op. Met een volle bandbezetting van acht personen deden ze in 2017 ‘enkel voor de fun’ een kleine tour en verkochten ze daar hun nieuwe vijfde album. ‘PunkSoulRock’NRoll’ bevatte enkele nieuwe songs, maar voornamelijk bestond deze cd uit heropgenomen tracks, zowel (acoustisch) live als in de studio. Daarna speelt de band nog wat shows (Victorie Alkmaar, De Groene Engel Oss, P3 Purmerend en het Breda Barst Festival), maar is de focus voornamelijk gericht op een echt nieuw studio-album.
Net zoals tijdens de concerten willen de producers Reniet Vrieze en Henri van Bergen (tevens drummer) het complete muzikale spectrum van The Pilgrims aan bod laten komen; zowel rauwe stevige rocksongs als breekbare roots-muziek. “6IX” is opgenomen in de RAW Studio te Zaandijk en bevat 14 nieuwe songs, met twee Otis Redding-covers als bonus-tracks. Het nieuwe album, gemixed door Emile den Tex en gemastered door Peter Brussee, laat een sfeervolle en energieke mix horen van bluegrass, folk, soul en rock, overgoten met de kenmerkende strot van Reniet. De nummers zijn authentiek, puur en gaan over thema’s als internet-seks, dementie, haantjesgedrag en dankbaarheid. De titel verwijst uiteraard naar het zesde album en geeft een knipoog naar de sexy kant van het werk van The Pilgrims.
Fysieke tickets zijn ook te koop bij Velvet Music.
“Tussen Tijd en Altijd” is het nieuwe Nederlands-talige liederenprogramma van Maaike Roelofs.
Het programma bestaat zowel uit liederen van Nederlandse artiesten, zoals Jules de Corte, de Dijk, Jaap Fischer en Liselore Gerritsen als liederen van haar nieuwe cd: “Lienen aan Locht”. In juni 2017 is de cd uitgekomen bij HKM Records.
Deze is geheel gewijd aan de vader van Maaike, de Groningse dichter en jurist Lerus Roelofs. Roelofs’ poëzie is geschreven in ’t Oldambts. Verschillende componisten, waaronder Paul Prenen, hebben zijn gedichten op muziek gezet. De liederen die hieruit zijn ontstaan, worden op indringende wijze vertolkt door Maaike’s diepe, warme, stem, waarbij zij wordt begeleidt door professionele muzikanten.
Schoppenvrouw is deel van een autobiografisch drieluik, De Weg – De Grens – Schoppenvrouw.
In Schoppenvrouw vertelt Ekaterina het verhaal van haar oma, en 4 vrouwen van dezelfde generatie:
Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya.
5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen, complex en ongrijpbaar.
Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van het lot. En met succes. Maar dat succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dàt gevecht verloren.
“Het is ook veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens.” – Maria Callas
Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. En een verhaal over de angst, die steeds weer de vrijheid blokkeert. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, en om te mogen veranderen.
Ekaterina Levental vertelt dit verhaal in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde.
Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.
Die tegenstrijdigheid herkennen we, kracht en onmacht, in het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert.
In die intimiteit zal Ekaterina deze 5 vrouwen oproepen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken.
Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.
De melancholische accordeonklanken stimuleren de verbeelding: je kunt de accordeonist bijna zien, onder het raam van een Sovjet-appartement waar de buizen loshangen en rammelen als je de badkamerkraan openzet.
Ekaterina Levental – mezzosopraan en performance
Philippe Thuriot – accordeon en arrangementen
Jo Vercruysse – viool
Roman Borkovsky – altviool
Sevak Avanesyan – cello
kostuums – Amber Willemztijn
samenstelling, regie en foto – Chris Koolmees
Na het grote succes van afgelopen jaren gaat Checkpoint Theater nog een stap verder en komt terug met de grootste en meest opzienbarende show die ze ooit maakten. Een voorstelling vol ontploffingen, interactie en spectaculaire tests, die nooit eerder in een theater zijn uitgevoerd. Voor veiligheidsbrillen en gehoorbeschermers wordt gezorgd en dan gaan de remmen los. Doe mee op het toneel met verschillende experimenten, speel met jongens tegen de meiden, duik weg voor het frietschietkanon, leer hoe je met stofzuigers een muur kan beklimmen, doe mee met het superverfkanon, ontwijk laserstralen bij het ontsnappingsspel, beleef hoe een drone live uit de lucht wordt geschoten en nog meer. Veel meer.
De 9-koppige band Torello’s Jive Bugs is berucht om zijn strakke jaren-veertig pakken en doordenderende shows met de beste jive, swing en rock & roll uit de jaren veertig en vijftig.
Feestelijke, honingzoete vocalen, ondersteund door wreed scheurende saxen en een ritmesectie die aanzet tot wilde acties met het lichaam: Torello’s Jive Bugs.
Wil je een rustige middag met gelikte klanken en lichte conversatie Jammer dan… De Bugs zijn ervaren rotten in de rock ‘n’ roll, en nemen je genadeloos mee op een ongepolijste reis vol energie en dansplezier!
Tickets te bestellen via de lieflijke Jolanda op goodoldswing@outlook.com
Het begin van de 20ste eeuw is gekenmerkt door een ongekende intellectuele en creatieve opleving. Dit tijdperk heeft een hele reeks geniën voortgebracht zowel in de muziek als in de literatuur en schilderkunst. Anastasia Safonova brengt deze ochtend drie werken uit de belangrijkste periodes van Alexander Scriabin met composities van Boris Pasternak en Nicolai Medtner.
Anastasia Safonova won eerste prijzen bij de internationale Yamaha Music en Youri Egorov competities. Zij is veel gevraagd op belangrijke podia in Nederland en treedt regelmatig op door heel Europa, Turkije, China en Rusland en op diverse internationale festivals. Anastasia maakte opnamen voor Brava TV Concertzender en Radio 4 en bracht verschillende cd ’s uit. Geniet u in dit lunchconcert van haar grenzeloze virtuositeit.
Foto: Marco Borggreve
Vandaag ga ik lekker vliegen! Alle vogeltjes kunnen vliegen, zegt mamma. Dus ik kan het ook. Denk ik. Maar wat nou als ik het niét kan…? Gebaseerd op het prentenboek van het jaar 2021 ‘Coco kan het!’ geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Geniet van deze vrolijke muzikale voorstelling met poppen.
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt er in de Bibliotheek voorgelezen uit het prentenboek Coco kan het! en kunnen kinderen een eigen Coco maken tijdens de creatieve workshop. Toegang is gratis, wel graag online aanmelden (14.00-14.45 uur).
Lachen tot je tanden in de fik vliegen! Dat kan alleen in de onnavolgbare wereld van Zoutmus.
De jongens van Zoutmus speelden bij De Lieve Vrouw voor een ramvolle zaal het dak eraf met ‘Kuikens van beton’. Ze gaan precies verder waar ze gebleven zijn. WAAR DAN? HELEMAAL NERGENS! Wel breiden ze hun wereld uit en zetten ze alles in de tweede versnelling. Méér muziek, méér ‘sceyenes’ en minder ellenlange potjes monopoly. Hoe gaat het met de maffia-slak? Goed? Is er nog steeds een aap die weggehaald moet worden? WE WETEN HET NIET! We weten wel dat de sceyenes steeds zullen ontsporen, dat er een hele serieuze vergadering-scene in zit, dat de muziek de boventoon voert en dat we nog dieper het zoute universum induiken. Zoutmus blaast je benen opeens helemaal weg. Maak je op voor een avondvullende show vol spektakel, strakke live muziek en verwarring die je laat lachen tot je tanden in de fik vliegen!
Na veel succes op Festival De Parade ging Zoutmus met ‘Kuikens van beton’ de theaters in. Bij De Lieve Vrouw stonden ze dat seizoen in Serie Nieuwe Oogst, waarin wij jaarlijks nog onbekende makers presenteren. Zoutmus was het eerste gezelschap dat de zaal in de serie volledig wist uit te verkopen. En ze lieten er geen gras over groeien: het dak ging eraf!
DANSLAB on tour #1 is een wervelende voorstelling waarin korte dansstukken van een nieuwe generatie makers in de hedendaagse dans elkaar in razendsnel tempo opvolgen.
DANSLAB on tour #1 is een wervelende voorstelling waarin korte dansstukken van een nieuwe generatie makers in de hedendaagse dans elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Live performances en spectaculaire digitale beelden worden afgewisseld in een dynamische voorstelling voor een nieuwsgierig publiek!
In DANSLAB on tour #1 laten jonge makers verbonden aan SALLY Dansgezelschap Maastricht zien wat er binnen de hedendaagse dans allemaal mogelijk is. De voorstelling is voor echte dansfans een must-see en voor de beginnende dansliefhebbers een perfecte manier om kennis te maken met hedendaagse dans. DANSLAB on tour #1 bevat choreografisch werk van onder andere Jennifer Romen (bekend van het Amerikaanse tv-programma NBC World of Dance), Roshanak Morrowatian (winnares van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2020) en Justin de Jager (winnaar van de publieksprijs van Rotterdam International Duet Choreography Competition 2019 en halvefinalist van Hollands Got Talent).
SALLY’s Danslab is dé werkplaats in Zuid-Nederland voor innovatie in de dans opgezet door SALLY Dansgezelschap Maastricht. Sinds 2015 is VIA ZUID – Talentontwikkeling in de podiumkunsten ook verbonden aan het Danslab. Door te experimenteren binnen de dans en verbindingen te leggen met nieuwe technologieën, dansers en choreografen ontstaat er nieuw future-proof werk voor de dans. Jonge talenten kunnen binnen het Danslab hun eerste stappen als choreograaf zetten of hun stijl verfijnen.
Vanaf 10 jaar.
Foto: Sally Dansgezelschap Maastricht
Eindelijk mogen weer! Wat hebben we jullie gemist en het is weer tijd om ons te verenigen. Eindelijk weer pils van de tap en slap ouwehoeren aan de bar. Dat vieren we met onze VRIJMIBO samen met live-muziek van Erik van Houten. We zien jullie dan!
Grote Prijs van Leusden is een jaarlijks terugkomende wedstrijd waar muzikanten de strijd met elkaar kunnen aan gaan om de Grote Prijs in de wacht te slepen met hun eigen gemaakte werk.
In 1993 is de Grote Prijs van Leusden ontstaan om lokaal opkomend talent een podium te bieden en hun eigen gemaakte werk te promoten en podiumervaring op te doen.
Genieten van al het talent? Tickets zijn aan de deur verkrijgbaar.
De voorrondes zullen plaatsvinden op 28 januari en 4 februari
Voor meer informatie neem gerust contact op via nick@fort33.nl of bel 033-4945691
Deze avond spelen drie comedians een set uit hun nieuwe programma.
Henry van Loon geeft een preview van zijn nieuwe show ‘Jannie The Show Dog’ (try-out). Met een dochter, twee bonuskinderen en de hond Jannie is zijn burgermansbestaan een feit. Herkenbaarder dan ooit, maar grappig en onnavolgbaar als altijd.
Debuterend talent Jasper van der Veen speelt een set uit zijn eerste avondvullende programma ‘Het dreigt volslagen goed te komen’. ‘Een zeldzaam Podiumbeest’ oordeelde NRC over zijn winnende optreden in het Leids Cabaret Festival 2019.
Kim Schuddeboom dubbelde al eerder met haar Comedytrain collega’s Henry, Ronald en Theo. Dit jaar start Kim met het maken van haar eerste programma. Kom voorproeven in Flint!
Als je favoriete cabaretier niet langs komt of is uitverkocht, dan is daar ‘Plan B’! Een luchtige voorstelling waarin Victor op zoek gaat naar de humor binnen onderwerpen als het klimaat, oorlog, religie en zelfontwikkeling. In zijn tweede programma kijkt hij naar buiten en de wereld om zich heen. Wat was plan A en wat is in godsnaam plan B?
Met ‘Confetti’ presenteert Introdans een kleurrijke palet aan dans: van urban tot klassiek. Een kleurrijke voorstelling voor de hele familie!
Het gezelschap viert een seizoen lang een gouden feest, want Introdans bestaat 50 jaar. Deze voorstelling is een ‘must see’ voor iedereen vanaf 6 jaar. Twee klassieke choreografieën van Nederlands beroemdste choreograaf Hans van Manen, een spetterend ballet van Karole Armitage en nieuw werk van streetwise talent Ruben Chi laten u op het puntje van uw stoel zitten.
Nieuw Werk Ruben Chi
Streetstyle funkster Ruben Chi is een opkomend talent met een geheel eigen danstaal. Hij laat zich voor Confetti inspireren door de werken van grootmeester Hans van Manen. Chi verleidt de dansers tot coole moves op dito muziek.
Rave
Voormalig ballerina van de punk – Karole Armitage – choreografeerde ‘Rave’ na de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Het is werk waar de overlevings- en scheppingsdrift vanaf spat. Ze combineert verschillende danstechnieken: voguing, capoeira, washu en ballettechniek. 24 bodypainted dansers razen in een spectaculaire kleurenbombardement over het toneel.
Polish Pieces
Zonder twijfel is ‘Polish Pieces’ een van de bruisendste en kleurrijkste werken van Hans van Manen. Op de krachtige muziek van Górecki laat de maestro twaalf dansers in felgekleurde tunieken in steeds wisselende combinaties en in een fantastische helder lijnenspel het toneel bestormen. Strak, energiek en pulserend.
In the Future
Hoewel hij het van te voren niet zo extreem bedacht, spelen de kostuums van Keso Dekker – van voren groen, van achteren rood- een belangrijke rol in Hans van Manens ‘In the Future’. Ze benadrukken het sublieme spel van kleuren en lichamen op jazzy muziek van David Byrne. Rode en groene ensembles op magische wijze door elkaar gevlochten, groene rijen mixen ingenieus met rode, en met één simpele sprong of draai wisselt het totale beeld weer.
Foto: Hans Gerritsen
De Bluestalkers stonden al een tijdje op ons verlanglijstje voor een concert bij Artishock. Eerdere pogingen stranden om diverse redenen maar nu komt het er dan toch van.
Al zo’n 16 jaar bij elkaar, and still going strong. Een optreden van The Bluestalkers garandeert een veelvoud van stijlen. Dat gaat van Chicago-blues via Westcoast Swing tot het stampende Hammondorgel van Dr. Lonnie Smith.
De inspiratiebronnen voor the Bluestalkers zijn o.a. gitaristen als Ronnie Earl en Kid Ramos, harpspelers als Little Walter en William Clarke en Hammondorganisten als Dr. Lonnie Smith en Jimmy Smith.
The Bluestalkers zijn:
– Jorn van Hoevelaak: gitaar & zang
– Hans van Hoevelaak: gitaar, mondharmonica & zang
– Jan Soethoudt: bas
– Marcel Stuijts: Hammond
– Frans van Zundert: drums
Een heerlijke doorgewinterde 5-mans bluesband. Geweldig om naar te luisteren maar hierbij is het ook zeer goed mogelijk om op te dansen.
Don’t miss it.
Reserveren en coronapas is verplicht!
Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aard laat Floris Kortie (Podium Witteman), samen met pianiste Vera Kooper, zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, wordt één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen!
In Het jaar 250 na Beethoven vertelt presentator en klassieke-muziekfan Floris Kortie het wonderlijke levensverhaal van Ludwig van Beethoven. Dat wordt afgewisseld met de mooiste delen uit Beethovens pianosonates door Vera Kooper, zoals de Mondschein, de Pathétique en de Appassionata. Wat blijkt: na 250 jaar weet Beethoven ons nog steeds te ontroeren en te inspireren.
de Volkskrant ****
‘Het sensitieve en fraai gelaagde pianospel van Vera Kooper sluit goed aan op het verhaal van Floris Kortie over Beethoven. (…) Kortie en Kooper schetsen een vrij compleet beeld van Beethoven als gewone sterveling én als onsterfelijk kunstenaar. En zoals het hoort krijgt de muziek het laatste woord.’
NRC Handelsblad ****
‘Oprecht en doortimmerd biografisch muziektheater dat met verve wordt gebracht.’
Foto – Merlijn Doomernik
Mede mogelijk gemaakt door: BDU Media
Het is 1812, Napoleon staat op het punt Rusland binnen te vallen. Zonder enige notie van het dreigende gevaar zijn Masja, een lief meisje van zeventien, en Vladimir, een jonge vaandrig met verlof, wanhopig verliefd. Een huwelijk zit er niet in, want zij is rijk en hij is arm. Zij besluiten stiekem te trouwen en ervandoor te gaan. Een sneeuwstorm gooit roet in het eten…
Alexandr Poesjkin (1799-1837) wordt tot op de dag van vandaag massaal door alle Russen in de leeftijd van vier tot honderd op handen gedragen. Toch doet hij heel on-Russisch aan, met zijn bondige stijl. Maar uit al zijn werk spreekt een diep menselijk gevoel, zonder enige sentimentaliteit maar ook zonder enige reserve, waardoor hij van alle tijden en alle culturen is.
Oleg Lysenko is een virtuoos accordeonist (conservatoria van Kyïv en Rotterdam) en schrijft muziekarrangementen voor theaterproducties. Hans Boland is een veelgelauwerd vertaler en voordrachtskunstenaar.
Foto: Eric de Vries
Opening expositie van werken van Hettie Steenstra (grafisch werk) en Meriam Schinkel van Maarsbergen (keramiek), met muzikale omlijsting.
Hettie Steenstra (1957)
heeft van jongs af aan veel getekend en is later tijdens haar studententijd ook gaan boetseren.
Haar creativiteit heeft zij voor langere tijd moeten parkeren in verband met werk en gezin.
Sinds 1997 woont zij in Driebergen. Nu de kinderen het huis uit zijn en zij minder is gaan werken werd het tijd om zich weer op een andere manier te ontplooien.
Een aantal jaren geleden is zij lessen grafische technieken gaan volgen bij Martien op den Velde, in het Kunstenhuis te Zeist. Haar voorkeur ligt bij de zogenaamde hoogdruk techniek (linosnede, kartondruk) en het monoprinten. Sinds 2016 is zij ook lid van het Grafisch Atelier Maarssen, waar zij in 2018 voorzitter van het bestuur werd.
Haar werk is geïnspireerd op inheemse volkskunst waarbij patronen en ritme een duidelijke rol spelen.
Meriam Schinkel van Maarsbergen
Het keramische werk van mij is een samenspel van kleur en vorm. De thema’s worden realistisch weergegeven en knipogen ook vaak naar de fantasie!
Mijn handen werken ruim 30 jaar met klei waarvan 9 jaren model-boetseren.
Daarnaast heb ik mij ieder jaar een nieuwe discipline gesteld. Veel technieken geleerd. En veel geëxposeerd.
De laatste jaren ben ik aan het draaien en geniet van het maken van glazuren en het werken met porselein.
Ik heb een heerlijk beroep!
De expositie is tot zaterdag 12 maart 2022 te zien.
Een gezellige zondagmiddag aan de bar of aan een tafeltje, een lekker drankje en een lekker hapje met een spontaan gratis live optreden van Aristakes!
De eerste jamsessie in het nieuwe jaar is een feit! Wat hebben we jullie gemist! Om 16:00 start onze sessie en staat er een complete backline klaar. Het wordt weer een feestje als voor heen.
Een geldige QR code is verplicht.
Een avond lang hits van de Brothers Gibb met het karakteristieke stemgeluid! Op het programma staan de enorme Bee Gees successen uit de jaren 60 en een live uitgevoerde versie van het 45 jaar gelden verschenen album Main Course, met onder andere de megahits ‘Nights on Broadway’ en ‘Jive Talking’. Het is hun beste plaat en door het meer funky geluid, ook het muzikale keerpunt in hun carrière. Daarna mogen de heupen los tijdens de discohits uit ‘Saturday Night Fever’ én een feature van het door hen geschreven album Builty – Barbra Streisands 40-jarig jubileum album. Met John Vooijs (onze Nederlandse Tarzan), Ruben Tarmidi en Bastiaan Mulder begeleid door de LA-Live Band o.l.v. Jan-Peter Bast. Extra duetten met Patricia van Haastrecht.
Leescluborganisatie Senia houdt in de Week van de Poëzie (van 27 januari tot 2 februari) een aantal inspirerende poëziebesprekingen. Zo ook in de Bibliotheek het Eemhuis. In de bespreking op maandag 31 januari kun je vrijblijvend ervaren wat een Leesclub Poëzie kan inhouden. De bespreking gaat aan de hand van een leeswijzer, zoals dat bij Senia gebruikelijk is. We bespreken het boeiende gedicht ‘Awater’ van Martinus Nijhoff. De leeswijzer waarin het gedicht staat, achtergrondinformatie en gespreksvragen wordt vooraf aan de deelnemers toegestuurd.
De bijeenkomst vindt plaats op maandagochtend 31 januari in de Bibliotheek het Eemhuis. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Het is wel nodig minimaal een week van tevoren aan te melden, via liesbeth.ram@senia.nl.
De bijeenkomsten zijn geheel coronaveilig. Het aantal deelnemers is beperkt, en door de ruime locatie is het goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden.
De grappigste barman van Nederland over de gekste taferelen rond sluitingstijd; misschien wel het meest beladen horecawoord van de laatste tijd.
De avondklok; op de klok naar huis racen om nog net op tijd binnen te zijn, op afspraak winkelen (hoe laat ook alweer?) en kunnen we nog een biertje bestellen? Bovendien leven we in Nederland sowieso nogal op de klok. Gelukkig vergeten we tijdens een avondje stappen wel allemaal de tijd. Naarmate de avond vordert, hoe minder de klok een rol speelt. En hoe lekker is dat! Als barkeeper maakte Arjan Kleton dit regelmatig mee. Vooral tegen sluitingstijd. Na het laatste rondje is niets meer wat het lijkt.
In ‘Sluitingstijd’ neemt Arjan je mee naar de gekste taferelen, bijzondere ontmoetingen en brutale gasten aan de bar die nog net na de laatste ronde, toch nog dat laatste biertje willen bestellen. Nog ‘even’ dat ellenlange onzinnige verhaal willen afmaken of juist nadat ze de hele avond muurbloempje hebben gespeeld, dan toch net voor sluitingstijd de moed hebben gevonden om de dansvloer op te gaan. En dan vervolgens net zolang door blijven dansen tot het licht al lang weer aan is. Misschien is het dan toch tijd om naar huis te gaan? Volgens Arjan niet; er is namelijk altijd wel ergens een ‘after-party’!
Bartender/cabaretier Arjan werd na de première van zijn debuutvoorstelling ‘Met de fles grootgebracht’ in de pers ‘Nederlands grappigste barman’ genoemd. Dit succesvolle eerste programma werd meteen uitgezonden door BNNVARA. Arjan won exact een jaar na zijn eerste optreden de Publieksprijs Talent Award op het gerenommeerde International Comedy Festival Rotterdam.
Foto: Helene Wiesenhaan
Stedelijke parken noemt men met een bekend cliché ook wel de longen van de stad. Ze geven de gelegenheid te ontsnappen aan de stadse drukte en om even op adem te komen. Er waren architecten die zich specialiseerden in de aanleg ervan. De bekendste is misschien wel Jan David Zocher in wiens werk we kunnen wandelen achter Slot Zeist, langs de Utrechtse singels en in het Zocherpark in Amersfoort. Wie zich ontspant met een wandeling in een park heeft ook aandacht voor andere zaken dan de dagelijkse beslommeringen. Een park is dus een ideale plek voor standbeelden en andere cultuur-historische werken.
De lezing gaat over het ontstaan van het fenomeen, in de 19de eeuw, dat er standbeelden van bekende personen in parken worden geplaatst (en daardoor ook een beetje over het ontstaan van parken zelf). Heel interessant: je had toen natuurlijk ook epidemieën en hoewel men nog niks wist van bacteriën en virussen hadden ze wel door dat vooral in bedompte steden frisse lucht en beweging mensen gezonder hield.
Floor de Graaf is kunsthistorica. Haar betrokkenheid in 2015 bij de plaatsing van een bronzen beeltenis van de kunstenaar Leo Gestel bij stadsmuseum Woerden zorgde ervoor dat zij zich verdiepte in het fenomeen standbeelden.
Belangrijk: QR-code als vaccinatiebewijs.
Niet alleen op zondag maar nu ook weer op woensdag zijn er weer jamsessies in Pitchers. Dat breekt zo lekker de week weet je wel. Dus zorg dat je op tijd bent want we mogen helaas nog maar tot 22:00.
Vanaf 18:00 staan we startklaar! Natuurlijk stellen wij weer onze complete backline tot jullie beschikking.
Kleijn groeide op in Groningen, tijdens zijn studie sleepte hij meerdere prijzen in de wacht, waaronder de Northern European Jazz Talent Award. Dankzij het Huygens Talenten Programma kreeg hij de kans om zijn studie te vervolgen aan de prestigieuze New York University. Waar hij studeerde met onder andere Peter Bernstein en Sam Yahel. Inmiddels is Daan afgestudeerd en verdeeld hij zijn tijd tussen Nederland en New York. Hij is vaak te horen in legendarische jazzclubs zoals de Blue Note, Birdland en Smalls Jazz Club. Hij heeft getourd in de VS, Europa en Azie en is als sideman te horen op vele CD’s naast Jazz grootheden zoals Rodney Green, Billy Drummond, Rich Perry en Mike Rodriquez.
Met Jasper van Damme en Tobias Nijboer vormt hij een nieuw trio dat voornamelijk eigen composities speelt, geïnspireerd door het intieme geluid van de drummer-loze setting spelen ze emotierijke improvisatiemuziek.
Bezetting:
Daan Kleijn / Gitaar
Jasper van Damme / Sax
Tobias Nijboer / Bas
Voor dit concert betaal je aan de deur €5,- entree. De afgelopen twee jaar heeft ons er namelijk nog meer van doordrongen dat live muziek en een gezonde muziekscène van onschatbare waarde zijn. Daarom vinden wij het van groot belang dat ‘onze’ muzikanten een eerlijke beloning krijgen voor hun werk. Om hen deze te kunnen bieden, vragen wij jou om te betalen voor hun muziek.
Conny Janssen Danst brengt in seizoen 21-22 ‘HOME’ terug op de planken, een dansvoorstelling over mensen die hun plek zoeken in de wereld en bij elkaar. Met de coronapandemie op het netvlies krijgt het begrip “thuis” een nieuwe lading en is de voorstelling actueler dan ooit.
‘HOME’ draait om de vraag wat thuis betekent. Het is vaak meer dan stenen, meer dan een fysieke ruimte. Wat maakt dat je je thuis voelt, waar ben je thuis? Is het een plek, de mensen om je heen, of gaat het om een sense of belonging?
Naast een groot, avontuurlijk ensemble van dansers – jonge talenten en bekende gezichten – werkt Conny Janssen voor HOME met livemuziek en speciaal voor de voorstelling gecomponeerd werd van soundscape artist Michel Banabila en cellist Maarten Vos.
Bij deze voorstelling biedt Flint een inleiding aan. Voor € 2,50 krijgt u uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die u bezoekt. Op vertoon van uw toegangskaart voor de inleiding ontvangt u bovendien gratis een kop koffie of thee. 19.15 tot 19.45 uur.
Foto: Andreas ter Laak
Gitaarfenomeen Mart Hillen vertelt over zijn passie voor films en filmmuziek en uiteraard speelt hij zijn eigen arrangementen van muzikale filmklassiekers, zoals; ‘Titanic’ en ‘Bohemian Rapsody’.
Er zijn weinig muzikanten die één gitaar kunnen laten klinken als een héle band. Mart Hillen is er zo een: hij speelt de melodie en de baspartij en drumt tegelijkertijd op zijn gitaar. Om met de woorden van radio DJ Giel Beelen te spreken: “Je kunt het je niet voorstellen, maar dit gebeurt allemaal op één en dezelfde gitaar’.”
In dit nieuwe theaterprogramma vertelt gitaarfenomeen Mart Hillen over zijn passie voor films en de muziek die ervoor is gemaakt. Hij speelt filmmuziek uit klassiekers als ‘Titanic’ en ‘Mission Impossible’ en uit recente films als ‘Bohemian Rhapsody’ over Queen en ‘Yesterday’ op basis van de muziek van ‘The Beatles’. Uiteraard in zijn eigen arrangementen.
Mart Hillen veroverde al op zijn 21ste de theaters met zijn eerste soloprogramma ‘In Concert’. Wie hem heeft gezien en gehoord, wil meer. Met zijn virtuoze gitaarspel schept hij schilderachtige beelden die het publiek meenemen in een andere wereld.
Gitaargigant Tommy Emmanuel (die onder meer speelde met Eric Clapton, John Denver, Tina Turner en Stevie Wonder) over Mart Hillen: “Well… I guess I can retire now. I’m looking forward to buy tickets for his concert.”
Foto: Dutchfoto
Elke vrijdagmiddag begint je weekend goed met een borrel en live-muziek. Elke week treedt er een artiest op en zingen we mooie deuntjes mee in ons café. Zorg wel dat je op tijd bent want er is beperkte zitruimte, vol is vol.
Geïnspireerd door het project ontluiking.nl en met een halfvol glas blikken De Nachtparels vooruit naar de ontluiking van de wereld. Samen met initiatiefnemer Thijs Tomassen beoordelen ze of de mus daadwerkelijk dood is of herrijst deze als een feniks uit z’n as. Naast dat Thijs de kunst van het woordsmeden verstaat, heeft hij een uitstekende muzieksmaak en aan De Nachtparels de taak om deze ruwe diamant te slijpen.
Vanzelfsprekend weer gehost door het onhippe duo Sander en Ray. En het goede nieuws is, dat jij live aanwezig mag zijn tijdens de show!
Kijk je liever via livestream mee naar De Nachtparels? Dat kan ook! Schakel op vrijdagavond in op het Twitch kanaal van FLUOR.
Let op: bij deze avond mag publiek live aanwezig zijn. Je bent welkom op vertoon van een geldige QR Code. Tijdens de avond wordt je gevraagd te blijven zitten op je aangewezen zitplaats en 1,5e meter afstand te houden van ons team en andere bezoekers.
Miles gaat weer van start! Deze eerste Friday Night Session van 2022 staat in het teken van rustige luistermuziek.
Rayn Bechoe – keys, vocals
Giorgio Sitanala – bass
Simone Cesarini – guitar
Davy Andy Henket – drums
Het leven is net een zwembad. En Kees van Amstel zwemt niet. Hij staat maar een beetje bang langs de kant….Toe te kijken hoe anderen proberen het hoofd boven water te houden. Althans dat zegt zijn therapeut. Dan kun je twee dingen doen: langs de kant blijven staan of vol het leven in duiken.
Kees koos de derde optie: hij zocht een nieuwe therapeut. En hij maakte een nieuw cabaret programma. Met verhalen. En grappen. Veel grappen.
De Volkskrant: ‘Kees van Amstel is een rasverteller die van iedere situatie wel iets komisch weet te maken.’
Trouw: ‘Niet alleen is Van Amstel een goede verteller en geoefende grappenmaker, hij weet ook knap een rode draad in zijn voorstelling te verweven’
De Telegraaf: ‘Kees van Amstel is een sterke verhalenverteller die over het vermogen beschikt om tegenslag om te buigen naar gouden grappen.’
Wederom geregisseerd door zijn vaste regisseur Lebbis!
Kees van Amstel is een Nederlandse comedian / cabaretier / columnist / schrijver / acteur en daarnaast een fervent onderwijsmannetje. Je kent hem o.a. als vaste comedian bij Comedytrain, schrijver en acteur bij het satirische sketchprogramma Klikbeet, vaste columnist op NPO Radio 1, bij De Nieuws BV als Druktemaker, en schrijver voor vele comedyprogramma’s op de Nederlandse televisie o.a. Dit Was Het Nieuws.
Foto: Kirsten van Uffelen
Na een online editie in 2020 is de Grote Prijs van Leusden is terug van weggeweest!
Grote Prijs van Leusden is een jaarlijks terugkomende wedstrijd waar muzikanten de strijd met elkaar kunnen aan gaan om de Grote Prijs in de wacht te slepen met hun eigen gemaakte werk.
In 1993 is de Grote Prijs van Leusden ontstaan om lokaal opkomend talent een podium te bieden en hun eigen gemaakte werk te promoten en podiumervaring op te doen.
Genieten van al het talent? Tickets zijn aan de deur verkrijgbaar.
De voorrondes zullen plaatsvinden op 28 januari en 4 februari.
Voor meer informatie neem gerust contact op via nick@fort33.nl of bel 033-4945691
Zou jij wel eens willen terugzien hoe anderen jouw dag beleven? Die bijzondere ontmoeting die je had, of dat ´akkefietje´?
Theater Draad maakt terugspeeltheater, improvisatietheater dat gebruik maakt van verhalen uit het publiek. Acteurs en muzikanten zetten dat ter plekke om, de ene keer meer beeldend, de andere keer juist verbaal of muzikaal. Draad speelt overal waar mensen tijd en ruimte maken om elkaar te ontmoeten. Artishock is daarvoor het perfecte podium!
Terugspeeltheater van Draad gaat de diepte in; het weerspiegelt wat wij als mensen met elkaar gemeen hebben in plaats van dat het onze verschillen vergroot.
`In het individuele verhaal schuilt het universele verhaal, dat waar we ons ten diepste in kunnen herkennen. De kunst is om dit op luchtige wijze te belichten. Lachen is herkennen, ontroering ook.´
I.v.m. de Corona-maatregelen is het verplicht om te reserveren.
Met meer dan 800 voorstellingen op Broadway behoort Titanic tot de grootste musicalsuccessen van het afgelopen decennium. 25 jaar na de première van Titanic op Broadway komt de musicalhit en winnaar van Tony Awards voor Beste Musical terug naar Nederland. Een meeslepend verhaal over hoop, liefde en ambitie. Deze indrukwekkende musical met iconische muziek, een live-orkest en een 25 man sterke cast (René van Kooten, Mariska van Kolck, Dennis Willekens, Wieneke Remmers e.v.a) in Flint. Reis mee en beleef een onvergetelijke avond uit!
10 april 1912. Het grootste en meest luxe passagiersschip ter wereld vertrekt uit de haven van Southampton met bestemming New York. Aan boord 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Onwetend van het lot dat hen wacht. Wat begon als een reis vol toekomstdromen, romantiek en luxe, ontaardt in een strijd met het water.
Droom mee met de derdeklaspassagiers over een nieuw leven in Amerika en zie hoe de eersteklaspassagiers zich wentelen in grenzeloze luxe. Maak kennis met reder Ismay die geschiedenis wil schrijven maar kapitein Smith tot wanhoop drijft, en ontwerper Andrews die beseft dat hij een kapitale ontwerpfout maakte.
Foto: Roy Beusker
Altijd al even achter de schermen van een theater willen spieken? Dan is dit uw kans! Tijdens een rondleiding in Flint worden deuren geopend die normaal voor bezoekers gesloten blijven. Zo kunt u even op het toneel kijken (mogelijk inclusief decor), in de kleedkamers, artiestenfoyer en op de rollenzolder.
We gaan weer Jammen!. Neem je instrument mee en kom spelen op het mooiste podium van de omgeving!
Wij hanteren de Coronaregels.
Schaduwlopen is een spel dat kinderen spelen in het gedicht Het uur U van Martinus Nijhoff. Ze lopen achter een man aan die door de straat loopt en proberen op zijn schaduw te staan. Wie is die man? Waarom begluren de straatbewoners de man vanachter de gordijntjes? Waarom is (bijna) iedereen blij dat de man de hoek omslaat?
Nijhoffs werk wordt als één van de hoogtepunten beschouwd in de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw. Zijn gedichten roepen, ondanks hun helderheid, onbeantwoordbare vragen op die vaak te maken hebben met christelijke motieven die door Nijhoff in een alledaagse context worden geplaatst. Tijdens deze lezing zullen veel vragen waarschijnlijk onbeantwoord blijven, maar wellicht lukt het mij om mijn bewondering voor Nijhoff met u te delen.
Adriaan Plantinga heeft muziek hierbij uitgezocht van John Cage en Debussy.
-uitverkocht- Het traditionele Nieuwjaarsconcert van het AJO kon op 15 januari niet plaatsvinden, maar gelukkig kan het orkest nu spelen op zaterdagavond 5 februari in de St. Joriskerk. Het concert is de opening van het lustrumjaar 2022, waarin we het 60-jarig bestaan van het AJO vieren. Het concert kan in de enorm grote Joriskerk geheel coronaproof plaatsvinden met 250 personen publiek. Tickets zijn vanaf nu te reserveren via onze website. Kinderen t/m 14 jaar mogen het concert gratis bijwonen.
Programma
Jean Sibelius (1865 – 1957) Karelië Suite
Als je deze muziek hebt gehoord, hoef je niet meer naar Finland, want je bent er al geweest…
Max Bruch (1838 – 1920) Dubbelconcert voor klarinet & altviool
Solisten: Gijs Linn (klarinet) & Delphine Caron (altviool)
Twee heel verschillende instrumenten gaan een samenspraak aan als twee geliefden. Bruch schreef het concert o.a. voor zijn klarinet spelende zoon; het AJO voert het uit met twee solisten uit eigen gelederen!
Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908) uit Scheherazade: De Zee en Sinbads Schip & Het verhaal van Prins Kalender
Laat je betoveren door de verhalenvertelster Scheherazade die de brute Sultan uiteindelijk om haar vinger wond en daarmee haar eigen dood wist te ontlopen. Die geschiedenis inspireerde Rimski-Korsakov tot deze kleurrijke muziek.
Alexandre Guilmant (1837-1911) uit Symphony no. 2 pour orgue et orchestre
solist: Harmen Trimp, orgel
Een orgel is eigenlijk een orkest in zichzelf. Guilmant geeft je dan ook precies wat je zou verwachten van een werk voor orgel én orkest, een soort dubbelop dus! Het bevat voldoende passages waar alle registers worden opengetrokken!
De mooiste kamermuziek in een verrassende bezetting! Het Nederlands Kamermuziek Ensemble werd in 2015 opgericht door klarinettiste Marieke Vos. Sindsdien speelde het ensemble veelvuldig in binnen- en buitenland. Het Nederlands Kamermuziek Ensemble (NKE) is een flexibel musici collectief dat bekend staat om de bijzondere bezetting van viool, klarinet, cello en piano. Op 5 februari speelt het ensemble het prachtige werk van W. Rabl ‘Clarinetquartet’ Opus 1.
Uitvoerenden:
Lisanne Soeterbroek (viool)
Marieke Vos (klarinet)
Charles Watt (cello)
Bas Verheijden (piano)
Na uitstel vanwege de lockdown starten we 2022 in Artishock met de traditionele tentoonstelling van de modeltekenclub. De opening vindt plaats op 5 februari 2022, 20.00 uur in Artishock. Om 20.30 start het eerste jazz-optreden van het nieuwe jaar, met o.a. Semmy Prinsen als deelnemer aan ‘The Locals’.
Het thema is deze keer ‘sta eens even stil’. Het is altijd spannend te zien hoe dit thema vorm heeft gekregen. Dat geldt zowel voor de schilders zelf die eind december elkaars werk kunnen bewonderen, als voor de bezoekers van de tentoonstelling en voor Artishock algemeen.
Als u benieuwd bent, bent u van harte welkom om te komen kijken!
Openingstijden Artishock Galerij: woens- en vrijdagochtend van 10.00 – 12.00, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15. Verder in overleg: 0625586354 Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest
Wellicht is het je niet opgevallen, maar Dorine heeft zich de laatste tijd enorm rustig gehouden. Ze pikte en slikte van alles en beet met veel moeite op haar tong. Nu er weer vliegruimte is, ligt de lat hoog. In ‘Vlieg op!’ zingt Dorine het publiek wederom stevig toe! Scherend over hoge bomen, langs schaduwkanten en afgronden komt zij zichzelf en haar medemensen tegen.
Met meer dan 800 voorstellingen op Broadway behoort Titanic tot de grootste musicalsuccessen van het afgelopen decennium. 25 jaar na de première van Titanic op Broadway komt de musicalhit en winnaar van Tony Awards voor Beste Musical terug naar Nederland. Een meeslepend verhaal over hoop, liefde en ambitie. Deze indrukwekkende musical met iconische muziek, een live-orkest en een 25 man sterke cast (René van Kooten, Mariska van Kolck, Dennis Willekens, Wieneke Remmers e.v.a) in Flint. Reis mee en beleef een onvergetelijke avond uit!
10 april 1912. Het grootste en meest luxe passagiersschip ter wereld vertrekt uit de haven van Southampton met bestemming New York. Aan boord 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Onwetend van het lot dat hen wacht. Wat begon als een reis vol toekomstdromen, romantiek en luxe, ontaardt in een strijd met het water.
Droom mee met de derdeklaspassagiers over een nieuw leven in Amerika en zie hoe de eersteklaspassagiers zich wentelen in grenzeloze luxe. Maak kennis met reder Ismay die geschiedenis wil schrijven maar kapitein Smith tot wanhoop drijft, en ontwerper Andrews die beseft dat hij een kapitale ontwerpfout maakte.
Foto: Roy Beusker
De talentvolle Amos stopt met wedstrijdzwemmen en snel daarna valt hij van zijn studentenflat. Langzaam tekenen de contouren zich af van een jongen die niet goed weet hoe hij zich aan het leven moet verbinden.
Dit is het verhaal van een jongen die plotseling begon te zinken – en de mensen die hem zagen gaan. Van de ene op de andere dag besluit de talentvolle Amos te stoppen met wedstrijdzwemmen. Niet lang daarna valt hij van zijn studentenflat. Wat overblijft zijn de herinneringen van mensen dichtbij en ver weg. Een romantische werkvakantie in Frankrijk, twee jongens in de duinen, een zolder vol foto’s.
‘Het leven zelf’ volgt zeven mensen in wiens leven Amos een rol speelde. In hun verhalen is Amos steeds aanwezig, soms prominent, soms op de achtergrond. Steeds zien we hem vanuit een andere hoek. Langzaam tekenen de contouren zich af van een jongen die niet goed weet hoe hij zich aan het leven moet verbinden. Door het ophalen van herinneringen leren we ook zijn omgeving kennen en wordt zichtbaar hoe het ene leven het andere aanraakt.
Casper Vandeputte (winnaar Toneelschrijfprijs 2020) maakt een toneelbewerking van ‘Het leven zelf’, het boek van de jonge schrijver Roelof ten Napel (genomineerd voor de Grote Poëzieprijs en de C. Buddingh’ prijs). Over op de rand staan van het volwassen leven, het zoeken naar verbinding, vriendschap en liefde in allerlei vormen.
Loek de Bakker over heel intiem en heel groots denken:
“Bij het lezen van Het leven zelf, viel ik direct voor de precieze, poëtische stijl. De schoonheid en betekenis zit bij Ten Napel in de beschrijving van een detail, een korte gedachte of dialoog in enkele woorden. Zijn spaarzame taal roept een grote gevoelswereld op. Het inspireert om een voorstelling te maken waarin niet alleen via taal, maar juist ook via muziek, beelden en sferen verteld wordt. Alle personages zijn op hun manier bezig met het zoeken naar verbinding. Door ons deelgenoot te maken van hun zoeken is het boek een troostende uitnodiging in het verplaatsen in de ander. Tegelijk legt het een levensgevoel bloot wat kenmerkend is voor twintigers, het schemergebied tussen jong-zijn en volwassen worden. De intelligente en tedere roman van Roelof Ten Napel nodigt mij uit om heel intiem en heel groots te denken. Om existentiële vragen naast het vluchtige alledaagse te leggen.”
Foto: Loek de Bakker | Toneelschuur Producties
“The Locals” hebben hun thuisbasis in Soest, waar ze in de JazzClub van Artishock graag geziene en gehoorde gasten zijn. Ze voelen zich als een vis in het water in een Jazzcafé waar ze voor goede, swingende muziek zorgen die prima past in een gezellige ambiance.
Ze schrijven geen eigen nummers, maar putten het leeuwendeel van hun repertoire uit de naoorlogse Amerikaanse Jazz. Toegankelijke jazz dus die het publiek in een euforische stemming kan brengen. Geen “music for the millions”, maar ook geen muziek voor de elite. Aguiar is een avontuurlijke blazer en Prinsen z’n spel wordt gekenmerkt door fraaie melodische lijnen. Kom en ontdek dat “The Locals” niet misstaan op festivals en op dansfeesten. Kom en ontdek dat de spontaniteit van de vrije improvisatie van het inmiddels klassiek geworden jazzrepertoire nog onverminderd tot de verbeelding spreekt.
Bezetting:
Semmy Prinsen – tenorsax
David Aguiar – tenorsax, dwarsfluit
Arthur Rombouts – piano
Marco van Os – bas
Jasper van der Wilden – drums
Let op: u kunt deze avond alleen bezoeken met een geldig corona-bewijs (QR code + legitimatie).
De roaring twenties in Parijs waren jaren van buitengewoon artistieke innovatie. Maar hoe klonk de klassieke muziek in deze periode? Na de desillusie van de Eerste Wereldoorlog was er behoefte aan een positief nieuw begin. Zes Franse componisten – Poulenc, Milhaud, Tailleferre, Durey, Auric en Honegger – besloten een samenwerking aan te gaan. Zij staan bekend als Les Six. Pianisten Maarten Boogaard en Duco Burgers vieren met dit concert het honderdjarig bestaan van deze bijzondere groep Franse componisten.
Duco Burgers (1991) is actief in binnen- en buitenland en gaf concerten in Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Griekenland en Hongarije. In 2018 voltooide hij zijn studie klassieke piano aan het Conservatorium van Utrecht met de hoogste onderscheiding. Burgers heeft grote interesse in twintigste-eeuwse muziek en nam onder andere het pianowerk van componiste Lili Boulanger op.
Maarten Boogaard (1994) is actief improvisator en speelt als uitvoerend musicus muziek uit de periode 1880-1950. Hij heeft o.a. een expertise in Frans neo-classicisme. Boogaard is afgestudeerd bij Henry Kelder aan het Utrechts Conservatorium. Verder heeft hij onder meer les gehad van Bernd Brackman en Laurent Boullet.
Als duo organiseren Burgers en Boogaard themaconcerten waarbij duospel wordt afgewisseld met solospel.