Vind hier uw meest complete cultuuragenda
van Amersfoortcultuurstad.
klik op het agenda-evenement voor meer informatie.
Klik in categorieën je meest fijne producties aan!
Na tienen wordt het pas echt leuk, en bij ons is het altijd After Ten!
Deze 6-koppige van-alles-wat coverband uit Twente moet je hebben voor een avond vieze deuntjes en stiekeme dansjes.
De mannen, met een flinke bak podiumervaring in diverse projecten, bouwen graag een feestje met knallende hits en rare medleys, maar nemen ook gerust een stapje terug om even lekker samen te janken of te schuifelen.
Ze spelen heus wel Bon Jovi en Kings of Leon, maar waarom zou je dat niet gewoon mixen met Hazes en Flemming? En terwijl je net dacht dat je Kane eindelijk vergeten was… After Ten: een beetje melig, maar zeker strak en lekker. Net als de muziek.
Miljoenen kinderen hebben Juf Roos en Gijs in hun hart gesloten en het programma heeft inmiddels meer dan 120 miljoen views op YouTube. Wegens het overweldigende succes van de eerste theatershow, komt Juf Roos terug naar het theater met een nieuwe voorstelling. In dit oer-Hollandse programma beleven Juf Roos en Gijs een vrolijk avontuur en zingen veel bekende kinderliedjes.
Juf Roos en Gijs maken zich op voor de landelijke Molendag. De molen moet er piekfijn bij staan maar dan….. gebeurt er iets ergs met de molen. Juf Roos en Gijs doen er alles aan om de molen op tijd weer in orde te maken. Zou het ze lukken om dit voor elkaar te krijgen? Zing, doe en beleef deze gezinsvoorstelling mee met Juf Roos en Gijs.
Maak een mooie tekening voor Juf Roos en Gijs en stop hem voorafgaand aan de voorstelling in de mand, deze wordt in de voorstelling gebruikt!
Finissage van de expositie ‘Ik zie je – Ik hoor je’ met een optreden van Boudewijn Korsmit: ‘outskirts of civilisation’.
Over de expositie:
Zes kunstenaars van De Ploegh geven samen met vijf gastkunstenaars met een migratie of vluchteling achtergrond vorm aan deze expositie.
Veel immigranten hebben moeite met hun meervoudige identiteit in hun nieuwe thuisland. In deze expositie is de deelnemende kunstenaars gevraagd om hun verhalen te vertellen, naar elkaar te luisteren, de dialoog aan te gaan om elkaar te begrijpen en de afstand tussen de verschillende culturen te overbruggen om zo dichter bij elkaar te komen.
Openingstijden Galerie De Ploegh:
Donderdag en vrijdag van 11 tot 17 uur
Zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.
De banner is een fragment uit een werk van Noreen Riepma – Zelfportret 2022.
Wishful Singing bestaat uit vijf klassiek geschoolde zangeressen met loepzuivere stemmen. Met grote passie en expressie zingen zij een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek en close harmony. Ook voeren zij graag hedendaags repertoire uit van componisten als Kate Moore, Joey Roukens en Steven Kamperman.
In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans. In samenwerking met Herman Finkers – een groot pleitbezorger van deze muziek – zong Wishful Singing de Missa en Vespers in Mysterium en bracht de cd In Mysterium uit.
Wishful Singing wil met haar muziek stem en betekenis geven aan wat haar beweegt en inspireert. Het ensemble maakt daarbij gebruik van de unieke kracht van vocale muziek, waarin poëzie en compositie een bijzondere verbintenis aangaan.
Wishful Singing treedt regelmatig op in Nederlandse zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en op festivals als November Music en de Cello Biënnale, maar ook op prestigieuze buitenlandse festivals, zoals het City of London Festival. Ook maakt het ensemble tournees, o.a. door Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Estland en Italië.
Wishful Singing
Anne-Christine Wemekamp – eerste sopraan
Maria Goetze – tweede sopraan
Marleen van Os – mezzosopraan
Stella Brüggen – eerste alt
Marjolein Stots – tweede alt
Pianist – Bert van den Brink
foto – Anne Claire de Breij
Mede mogelijk gemaakt door: Stichting De Boom
Wederom werd Eric Vloeimans door regisseur Mark Verkerk (bekend van ‘De nieuwe wildernis’) gevraagd de muziek te maken voor zijn nieuwste docu.
Eric Vloeimans werd uitgenodigd de muziek te maken voor het vervolg van Mark Verkerks documentaire ‘De nieuwe wildernis’ (2013). De nieuwe film, ‘Wild Port of Europe’, gaat over dieren die leven in de Rotterdamse haven. De opdracht om het in het kleine te zoeken, met alle aandacht gericht op de dieren, bleek Vloeimans op het lijf geschreven. In de alleskunners Jörg Brinkmann en Dirk-Peter Kölsch vond hij de perfecte kompanen om zijn muziek vorm te geven.
In dit nieuwe programma neemt de muziek u mee naar de haven van Rotterdam. In ‘Wild Port of Europe’, die voorjaar 2022 wordt uitgebracht, ondersteunt de muziek de beelden, maar mag die daarnaast ook ten volle excelleren. Sfeervolle havenbeelden en pakkende melodieën bij de dieren. Muziek met vele gezichten, zoals we die van Vloeimans kennen. Denk aan een nest baby-egeltjes, een torenvalk op zoek naar voedsel, de trek van de rugstreeppad, de bunzing op jacht naar een konijn – om slechts een paar voorbeelden te noemen.
Over de muzikanten:
Eric Vloeimans creëert originele muziek die hem al vele prijzen heeft opgeleverd, waaronder vijf Edisons, de Boy Edgar Prijs, de Bird Award, de Elly Ameling Prijs en de Gouden Notenkraker. In 2020 mocht hij de Edison Jazz Oeuvreprijs aan zijn goedgevulde prijzenkast toevoegen.
Jörg Brinkmann is als cellist een internationaal begrip in de jazzmuziek en door zijn geheel eigen stijl en gebruik van zijn instrument een geliefd muzikant in veel verschillende gezelschappen. Zo is hij onder andere bekend van het befaamde trio Oliver’s Cinema, samen met trompettist Eric Vloeimans en accordeonist Tuur Florizoone.
Jazz-drummer Dirk-Peter Kölsch was lange tijd lid van de groep Mardi Gras en werkte onder meer met Ernst Reijseger, Peter Brötzmann, Herb Robertson en Matthias Schubert samen. Tegenwoordig speelt hij bij verschillende groepen: Starvinsky Orkestar, Underkarl, Wurli Trio (met Michiel Braam en Pieter Douma), het Quartetto Pazzo, het kwartet van Jasper le Clercq en de groep Undertone.
De veelzijdige autodidact gitarist Mark Tuinstra houdt van jazz en vrije improvisatie, maar ook van Afrikaanse en Indiase muziek en pop. Hierdoor toerde hij over de hele wereld. In Nederland speelde hij op festivals als Lowlands en Musicmeeting. Mark speelt momenteel in de Nordanians en het trio FaKaTru. Daarnaast speelt hij met de Senegalese zanger Omar Ka, en met het op klassiek/elektronisch/calypso gestoelde dr. Jordan Institute.
Foto © Mark Engelen
Miljoenen kinderen hebben Juf Roos en Gijs in hun hart gesloten en het programma heeft inmiddels meer dan 120 miljoen views op YouTube. Wegens het overweldigende succes van de eerste theatershow, komt Juf Roos terug naar het theater met een nieuwe voorstelling. In dit oer-Hollandse programma beleven Juf Roos en Gijs een vrolijk avontuur en zingen veel bekende kinderliedjes.
Juf Roos en Gijs maken zich op voor de landelijke Molendag. De molen moet er piekfijn bij staan maar dan….. gebeurt er iets ergs met de molen. Juf Roos en Gijs doen er alles aan om de molen op tijd weer in orde te maken. Zou het ze lukken om dit voor elkaar te krijgen? Zing, doe en beleef deze gezinsvoorstelling mee met Juf Roos en Gijs.
Maak een mooie tekening voor Juf Roos en Gijs en stop hem voorafgaand aan de voorstelling in de mand, deze wordt in de voorstelling gebruikt!
Southern Comfort opent de middag. Het duo brengt Americana met een eigen interpretatie. Sluit je ogen en laat je mee voeren op de muziekstijl uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika.
Daarna is het tijd voor singer-songwriter Siou. Kom luisteren hoe ze haar onlangs uitgebrachte debuutalbum samen met haar band ten gehore brengt! In haar muziek kun je de invloeden terughoren uit de Laurel Canyon periode. Mix een vleugje Joni Mitchell, the McGarrigle Sisters en Jackson Browne met de blues van Bonnie Raitt.
Monday Miles, dé jamsessie op de maandagavond.
Deze vinden al jaren plaats, waarvan de afgelopen jaren onder leiding van Sebastiaan Mulder en Rob Elfrink.
Deze sessie gaat over niets anders dan met elkaar de magie en het plezier van het samen muziek maken en luisteren vieren. Die momenten waarin iemand die nog nooit met een band heeft gespeeld, dat hier voor het eerst aandurft. De momenten waar een jazzmusicus voor het eerst Rock speelt en andersom net zo goed.
Al met al: een vrijblijvende sessie waar alles kan gebeuren!
Inloop is om 20:00, we starten met spelen om 20:30. Entree is gratis en volledige backline, inclusief combo-instrumenten is aanwezig.
Brenda Kramer, senior adviseur verantwoord beleggen bij pensioenuitvoerder PGGM, spreekt over:
Goed geld: “Wat jij en jouw pensioenfonds kunnen doen voor een betere wereld”
Goed geld: “Wat jij en jouw pensioenfonds kunnen doen voor een betere wereld”
Je hoeft geen financieel expert te zijn om deze avond bij te wonen, als Brenda Kramer je meeneemt in de wereld van het grote geld. Ze is als Senior Advisor Responsible Investment werkzaam bij PGGM, de pensioenuitvoerder van de zorgsector.
PGGM beheert 231 miljard euro aan pensioenvermogen voor 4,4 miljoen deelnemers.
Wat doet een pensioenfonds met al dat geld?
Hoe kan dat bijdragen aan een duurzame wereld?
En hoe zit dat dan eigenlijk met ons eigen geld?
Brenda Kramer neemt de bezoekers van Zincafé mee door haar ‘persoonlijke reis’ door het leven: vooral de betekenis van geld daarin. Ze gelooft dat de keuzes die we maken over ons eigen geld een verschil kunnen maken voor ons eigen geluk en dat van de wereld om ons heen.
De carrière van Brenda Kramer bracht haar bij het ministerie van Financiën, de Europese Commissie, De Nederlandsche Bank en PGGM. Allemaal plekken waar besluiten over geld worden genomen. Vanwege haar rol in de ontwikkeling van een Europees afwegingskader voor duurzame financiering staat zij in de lijst van ‘Top 50 Women in Sustainable Finance 2021-2022’.
Reserveren en Toegangsprijs
We vragen een vaste toegangsprijs, gebaseerd op de kosten voor een avond. Voor de bijenkomst op 16 januari 2023 € 5,- per bezoeker
IBANnummer: NL 17 RABO 0197 9186 46 tnv. Raad van Kerken Leusden, o.v.v. ZINCAFE 1601, uw naam en het aantal bezoekers
Graag vooraf aanmelden, waarbij geldt: betalen = reserveren.
Pinnen aan de zaal bij binnenkomst blijft mogelijk. Dan loopt u wel het risico dat de zaal VOL is.
Petra groeit op in Spakenburg en wordt seksueel misbruikt door Evert, een inwoner van dit dorp. 10 jaar later spreekt Petra met hem af. Inmiddels is ze docent Filosofie en ziet ze kans om hem te bevragen. Evert wil graag vergeving vragen. ‘Deere’ is een confronterende en meeslepende roman geschreven vanuit verschillende perspectieven.
Petra groeit op in het religieuze vissersdorp Spakenburg. Een dorp met twee gezichten, want achter de kleurrijke klederdracht gaat een stevige drugsproblematiek schuil. Evert werkt in de vis en worstelt met zijn verslaving. Als de twee elkaar op een avond tegenkomen raken ze aan de praat. Wat begint als een leuk gesprek eindigt in seksueel misbruik.
Tien jaar later stuurt Petra hem een berichtje. Evert zit op dat moment in een traject om in het reine te komen met zijn zonden en gelooft dat ze door God gezonden is. Petra, inmiddels werkzaam als docent filosofie, ziet haar kans schoon om hem te bevragen. Over deze bijzondere gesprekken vertelt Petra in haar debuutroman Deere, een fictief verhaal gebaseerd op haar eigen ervaring.

Het laatste halfuurtje komen de meest intieme performances aan bod.
Bij kaarslicht worden de kleinste liedjes en meest gevoelige gedichten in een intieme setting voorgedragen.
Je bent vanaf nu welkom vanaf 18.30 voor een kom soep, en om 19.30 beginnen de acts!
Vlak na de bezetting telde Nederland circa 360.000 kinderen die behoorden tot de eerste generatie oorlogsslachtoffer van foute ouders. Dat is ongeveer 3,5% van de toenmalige bevolking. Een deel van de NSB-kinderen worstelt nog steeds met de vraag waarom hun ouders verkeerde keuzes maakten. In deze lezing vertelt Herman Schouten over drie generaties Schouten die de gevolgen van de keuze voor het nationaalsocialisme moeten ondergaan en over de manier waarop dit doorspeelt in het leven van een familie.
OVF-activiteiten zijn gratis voor leden. Niet-leden verzoeken wij 5 euro over te maken op bankrekeningnummer NL95 INGB 0003 7956 66 t.n.v. Oudheidkundige Vereniging Flehite o.v.v. de datum en titel van de activiteit. U moet zich voor activiteiten aanmelden via ovfaanmeldingen@gmail.com.
Een avond voor de muzikale fijnproever! Lars Wouters van den Oudenwijer (klarinet), Ivan Iliev (viool), Elisabeth Smalt (altviool), Heleen Hulst (altviool) en Job ter Haar (cello) hebben allen hun sporen in de klassieke muziek ruimschoots verdiend op nationale en internationale podia, als solist, bij ensembles en gerenommeerde orkesten. Hun virtuositeit smelt samen in deze oorstrelende uitvoering.
Alhoewel het aantal klarinetkwintetten niet bijzonder groot is, hoor je overwegend die van Mozart of van Brahms. Toch verdienen minder bekende werken voor deze bezetting, zoals die van Reger, Fuchs maar ook van Andreas Romberg, zeker aandacht.
Andreas Jacob Romberg (1767-1821) was naast componist ook violist en samen met zijn neef, de cellist Bernard Heinrich Romberg, gaf hij vele recitals. Ook speelden ze in het orkest van Bonn, waar ook de jonge Beethoven altviool speelde. Rond 1800 vertrok Andreas richting Hamburg om zich meer aan het componeren toe te wijden. Het klarinetkwintet schreef hij aldaar in 1818 drie jaar voor zijn dood. Nog te jong om echt beïnvloed te zijn door Beethoven, demonstreert dit werk zijn enorme inventiviteit. Opvallend is zijn gebruik van twee altviolen in het strijkkwartet. Bijzonder is dat in december van datzelfde jaar het Strijkkwintet in c Op. 104 van Ludwig van Beethoven (1770-1827) voor het eerst werd uitgevoerd. Ook hier gebruikte Beethoven twee altviolen en het werk is afgeleid van zijn eerdere Pianotrio Op. 1 no. 3. In dit programma is een bewerking te horen voor klarinetkwintet, maar dan ook met twee altviolen. De bewerking is gemaakt door de Israëlische fagottist Mordechai Rechtman.
Muzikaal, snel en heel erg grappig. In TEAM SOLO gaan Merijn en zijn alter-ego’s terug naar de basis: alleen, omdat we dat nou eenmaal zijn. Comedy met een welhaast ontembare liefde voor de medemens.
De satirische filmpjes van Merijn Scholten gingen afgelopen jaar regelmatig viral. Micha Wertheim noemde hem al eerder ‘de grappigste man op Instagram’. Daarnaast maakte hij deel uit van het duo De Partizanen, dat de jury- en publieksprijs won op het Leids Cabaretfestival en de Neerlands Hoop ontving voor het beste debuutprogramma. Voor hun laatste voorstelling, het met 5 sterren bekroonde Het Leven an Sich, schreef Merijn de tekst en muziek.
De voor een Latin Grammy genomineerde Felipe Castro is een van de meest bekende saxofonisten van zijn geboorteland Venezuela. Sinds hij in Nederland woont speelt hij met ontelbare orkesten live en op TV; onlangs was hij uitgenodigd als solist bij het Metropole Orkest. De ontmoeting van CaboCubaJazz & Felipe Castro laat de Observant deze december smelten met virtuoze latin jazz!
Het internationale ensemble CaboCubaJazz mengt op onnavolgbare wijze de melancholie van de Kaapverdische eilanden met opzwepende Cubaanse rumba, salsa en avontuurlijke jazz. De musici zijn afkomstig uit onder meer Kaapverdië, Spanje en Venezuela. Na razend enthousiaste reacties op hun albums volgden succesvolle optredens op onder meer het Havana Jazz Festival, Borneo Jazz en North Sea Jazz.
In Rebel onthult Naïma Baraka het verhaal van een vrouwelijke kickbokser en neemt ons mee langs de drijfveren en krachten van een hedendaagse vrouw. In haar energieke en emotionele spel gaat ze confrontaties aan met haar omgeving en cultuur, en met de verwachtingen van anderen.
Een verhaal over trouw zijn aan jezelf, veerkracht en vertrouwen. Kickboksen als metafoor voor een persoonlijk proces van vallen en opstaan en het vinden van je eigen kracht.
De voorstelling Bruce & Wij is een avondvullende muzikale show over Bruce Springsteen, vriendschap en verlies.
Aangevoerd door een energieke live-band met glansrollen voor Joost Marsman, Dennis Kolen en Stephanie Struijk, delen de vrienden Kluun & Leon Verdonschot het verhaal over hun band met Bruce, en met elkaar vía Bruce. Samen met tv-persoonlijkheid Art Rooijakkers reizen de vrienden de hele wereld over om hun held live te zien spelen. Tot voor kort waren de vrienden met zijn vieren, tot in februari 2020 hun vriend Erik van der Bruggen overleed. Zoals zo vaak vielen de teksten van Bruce Springsteen en het leven samen.
Bruce & Wij is een voorstelling over vriendschap, liefde en Bruce, en alles dat die drie met elkaar te maken hebben. In verhalen, en uiteraard in muziek, heel veel muziek van Springsteen, die de soundtrack van vele levens schreef. Ook die van deze mannen uit Limburg en Brabant, 6000 kilometer van New Jersey verwijderd.
Om de week kun je op donderdag als (jazz)muziekliefhebber bij ons terecht terwijl we Miles terugbrengen naar haar essentie: dé Jazzclub in de keistad.
Luister je graag naar muziek? Dan kan je deze donderdag het beste terecht ons terecht. Met gitarist Rob Elfrink en zangeres Iris Jenster, bekend van onze zondagmiddagen, ben je gegarandeerd van sfeervolle muziek. Maar het wordt nog beter, want ze worden bijgestaan door de tofste musici die de stad te bieden heeft!
Speel je zelf jazz? Het is een open sessie, dus doe vooral mee!
Om zeker te weten dat iedereen fijn met elkaar kan spelen is deelname aan deze sessie verbonden aan een paar voorwaarden:
* Er wordt van je verwacht dat je een jazz/latin realbook-schema in alle toonsoorten kan lezen.
* Van solisten wordt verwacht dat je kunt soleren op een schema dat door meerdere toonsoorten heen gaat.
* Van drummers word verwacht dat je jazz/latin grooves kan spelen.
Voldoe je (net) niet aan deze voorwaarden maar wil je graag ook eens bij Miles mee jammen? Elke maandag organiseren wij een open sessie van alle genres en niveaus!
Er worden realbooks uitgeprint in de juiste toonsoorten van wat sowieso langs kan komen.
We zien jullie allemaal graag op donderdag voor een heerlijke avond met live muziek.
Een zware boodschap verpakt in het lichtste materiaal denkbaar.
Oké, we gaan er allemaal aan. Wat nu?! We gaan de verkeerde kant op. En met steeds grotere snelheid. Alle redelijke grenzen zijn we gepasseerd en nu begint ook de motor nog eens gevaarlijk warm te worden.
‘Buiten de Lijntjes’ is een kolkende mix van keiharde feiten over onze slappe knieën, troostend liedmateriaal waarvan je zult huilen van het lachen, en lachen van het huilen, en een sprankje hoop. Misschien.
De voorstelling is gemaakt in samenwerking met journalisten, dwarsdenkers, activisten en klimaatwetenschappers als Heleen de Coninck (hoofdauteur van IPCC-rapport) en Margot Ribberink. ‘Buiten de Lijntjes’ biedt een zware boodschap verpakt in het lichtste materiaal denkbaar: Piepschuim.
Deze voorstelling is zoveel mogelijk klimaatneutraal. Om dit te realiseren;
– Worden de reisbewegingen worden gecompenseerd met CO2-certificaten.
– Spelen ze in het oude decor van Hans Sibbel, en we dragen gebruikte theaterkleding van Pieter Derks en Theo Maassen.
Ruim tien jaar na hun eerste ontmoeting aan een keukentafel in een boerderij in Gouda, maken de leden van Handsome Poets de balans op. Ze schreven hits als ‘Sky on Fire’ en ‘Dance (The War Is Over)’, speelden alle grote festivals plat, waren op radio en tv en hebben een volgepropte prijzenkast.
Maar het succes is de vier mannen niet naar het hoofd gestegen: uiteindelijk zijn en blijven de Handsome Poets gewoon die lieve schatten van die keukentafel.
Ruim een jaar geleden wilde de band het tienjarig jubileum vieren, maar corona besliste anders. Nu is het dan toch tijd om het theater in te gaan met eigen nummers en een schat aan (Nederlandstalige) liedjes van andere artiesten. Want wie jarig is, trakteert.
Foto © Peter van Velthoven
Mede mogelijk gemaakt door: Den Daas Vastgoed & Taxaties
De Nacht van de Literatuur ontvangt in het KAdECafé vier schrijvers van nieuw verschenen boeken. Het gaat om drie schrijvers uit de regio Eemland en een landelijke debutant. Van één boek wordt een korte scène op de planken gebracht door leerlingen van de Theatervooropleiding Amersfoort. Er is met elke schrijver een interview over het boek en hun schrijverschap.
Te gast zijn:
Richard Osinga – Arc
Ali Serik – Land van Weemoed
Mijke Pelgrim – Dwarsloper
Frouke Arns – De gelijktijdigheid der dingen
Van het boek Arc wordt een korte scene geschreven door Sebbe Poll, 4e jaars Writing for performance aan de HKU. Aan tafel bij Richard Osinga komt ook de scenarioschrijver aan het woord. De scene wordt vervolgens ‘op de planken gebracht’ door leerlingen van de Theatervooropleiding Amersfoort.
Van der Laan en Woe zijn terug in de theaters! De afgelopen tijd sleepten Niels en Jeroen ons door de lockdown met hun baanbrekende tv-show Even Tot Hier.
Nu komen zij met hun meest persoonlijke theatervoorstelling ooit. Althans, voor Jeroen. Wat is hij voor iemand? Wat drijft hem? Waar komt hij vandaan en waar gaat hij naar toe? Samen met Niels gaat hij op zoek naar de antwoorden op de prangende vragen van zijn bestaan. Ook in de zevende theatershow van Van der Laan en Woe wemelt het van de grappen, de scènes en de muzikale acts.
In deze dans double bill (twee voorstellingen op één avond) ruim baan voor aanstormende choreografen Mohamed Yusuf Boss & Lunatics and Poets centraal.
Club Guy & Roni vraagt dansmakers met wie het zich verwant voelt nieuw werk te maken. Dit vanuit de missie van het dansgezelschap om talent te ondersteunen, te begeleiden en hen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Je kunt genieten van ‘LABA’ van choreograaf Mohamed Yusuf Boss en van ‘Postcards from a better place’ van Lunatics and Poets (het duo Anna Jacobs en Hanna van der Meer).
In ‘LABA’ verkent choreograaf en danser Mohamed Yusuf Boss het onderwerp ‘thuis zijn’ vanuit de fundamenten van Hiphop en onder andere de Afrikaanse dansstijlen Pantsula en Jaandheer, en de Haka van de Maori. Met het sterk collectieve karakter van deze verschillende stijlen onderzoekt Yusuf Boss de relatie tussen het individu en een land of thuis dat officieel niet bestaat, zoals Somaliland.
Wat doet dat met iemand? Waar identificeer je je dan mee? In een landschap waar steeds meer individualisering en polarisatie plaatsvindt, kun je je steeds sneller ontheemd voelen. En wat echoot door wanneer je niet naar huis kunt?
Lunatics and Poets verbindt verschillende disciplines en initieert hiermee een diverse dialoog. Tot hun meest recente werken behoren ‘The Land of no Curtains’, première op Festival d’Avignon (2022) en de voorstelling ‘The People Look Like Flowers At Last’ (2021). Het duet ‘I Am a Poem, There Is No Way Out’ won de Club Guy & Roni partner award tijdens Ridcc (2018), de Golden Butterfly Award Dance Fest (2019) en de eerste prijs op Festival10Sentidos Valencia (2020).
In ‘Postcards from a better place’ belicht Lunatics and Poets de donkere kant van de mens. Van ogenschijnlijk kinderspel tot aan openlijk geweld, het is de innerlijke duisternis die ons confronteert met onomkeerbare daden, schaamte en schuld. De voorstelling is een poëtisch portret van de schaduwzijde die ons tegelijk menselijk maakt.
Foto © Diederik Winchester
Organisatie: De Lieve Flint
Gianna Tam & La Banda! Ze zijn op oorlogspad en klaar om elk festival en podium te laten exploderen met hun vernieuwende mix van Latin stromingen als Zouk, Reggeaton, New York Salsa met eigentijdse pop en hip-hop Beats.
Deze live formatie, geleid door de talentvolle percussioniste, zangeres en drumster Gianna Tam, weet hoe ze elk publiek tot een climax moet laten komen met hun vurige percussie-ritmes en grooves.
Dit is een spektakel dat je niet mag missen!
Line up:
Gianna Tam (zang/timbales) | NL/Suriname
Urvin Doornkamp (drums) | Suriname
Samuel Ruiz (bass) | Venezuela
Laura Beatriz (keys) | Cuba
Sophie Anglionin (keys) | NL/Martinique
Erik Larrea (percussion) | Spanje
Chucky Cordero (trompet) | Venezuela)
Kleurrijke Spaanse muziek door duo Nelleke Nieuwboer – zang en Dingeman Coumou – gitaar en luit. Het zuiden van Europa heeft een kleurrijk verleden achter zich, wat in de muziek goed te horen is. Nelleke en Dingeman brengen een afwisselend programma van liedjes en stukken met joodse (sefardische), arabische en christelijke invloeden. Tussendoor vertelt Nelleke iets over de oude wereld van Spanje, zodat de bezoeker mee kan reizen naar de tijd dat grenzen in de muziek verlegd werden en men elkaar inspireerde tot vrije expressie!
-uitverkocht- Beleef nu de unieke masterclass waarbij The Bach Orchestra of the Netherlands en solisten aan de hand van fragmenten u meenemen door Vivaldi’s Vierjaargetijden. Met de masterclass beleeft u een concert nog intenser. Een nieuw en uniek concept voor Nederland!
Vier jaargetijden – Vivaldi
Vivaldi’s meesterwerk! The Bach Orchestra of the Netherlands voert Vivaldi’s beroemde Vier Jaargetijden uit met als solist de Spaanse
vioolvirtuoos Enrique Gomez-Cabrero.
Stabat Mater – Boccherini
Het Stabat Mater van Luigi Boccherini (1743-1805) is geschreven voor sopraan solo en strijkkwintet. Het transparante en intieme karakter in samenhang met prachtige zanglijnen past uitstekend bij de ijle sopraanstem van Olga Zinovieva. Een onbekend juweel in de barokmuziek welke u ongetwijfeld zal raken.
Programma
18.30 uur ontvangst inclusief drankje
19.00 – 19.30 uur Masterclass
19.30 – 20.00 uur pauze inclusief drankje
20.00 – 22.10 uur Vier Jaargetijden uitvoering
Lente uit Vier Jaargetijden – A. Vivaldi
Zomer uit Vier Jaargetijden – A. Vivaldi
Stabat Mater – L. Boccherini
Herfst uit Vier Jaargetijden – A. Vivaldi
Winter uit Vier Jaargetijden – A. Vivaldi
Ostro Picta, Armata Spina – A. Vivaldi
Musici
Olga Zinovieva, sopraan
Enrique Gomez-Cabrero, viool
The Bach Orchestra of the Netherlands
“Jasper van der Veen, winnaar van de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2019, toont zich een volwassen podiumpersoonlijkheid: hij is ontwapenend en charismatisch”, schreef NRC Handelsblad over zijn debuutvoorstelling ‘Het dreigt volslagen goed te komen’.
Voor de opvolger zit de cabaretier propvol grootse plannen, sterke grappen, vage herinneringen, dubieuze argumenten, scherpe bespiegelingen, slap geouwehoer en prachtige verhalen.
Aan de ene kant wil hij zijn ongezouten mening geven, actie ondernemen en iets veranderen, maar tegelijkertijd loopt zijn brein steeds verder vol met triviale kennis en nuancerende informatie. Dus moet hij kiezen: alles kapot redeneren en tot niks komen. Of simpelweg het podium oplopen en beginnen met praten, niet gehinderd door enige kennis.
NRC Handelsblad **** over ‘Het dreigt volslagen goed te komen’: “Jasper van der Veen toont zich een volwassen podiumpersoonlijkheid: hij is ontwapenend en charismatisch en weet zijn hoge energie goed vast te houden.”
Theaterkrant: “Als een vis in het water is Jasper van der Veen op het podium. Charismatisch en ontspannen houdt hij zijn publiek makkelijk geboeid.”
In het stuk “De goede dood” stappen we binnen in de woonkamer van Bernard waar zijn familie en een goede vriend bij elkaar gekomen zijn op de avond voor zijn dood. De volgende ochtend om negen uur gaat hij sterven.
Ieder denkt er het zijne van en gaat er op zijn eigen manier mee om.
Er wordt gelachen, gedronken, en zelfs gezongen, maar ook geworsteld en gehuild, gescholden en geschreeuwd, die laatste avond van Bernards leven.
Elisabeth en Nicolaas delen na de scheiding eigenlijk alleen nog de zorg voor hun twee kinderen, en hun vakantiehuis. Met goede voornemens en met trots op hun moderne familie besluiten zij daar met nieuwe partners en stiefkinderen samen de kerstdagen door te brengen. Met het verdriet van verbroken relatie nog aan de oppervlakte luiden de stellen vol goede moed samen het nieuwe jaar in. Een weekend met oude liefde, didactische dilemma’s, ergernis en verdriet in een vreemde cocktail met familiespellen en feest; laten we het gezellig houden!
Familiespel is een heerlijke, gelaagde komedie over het samengestelde gezin. De rollen worden gespeeld door vier topacteurs (Jacqueline Blom, Mark Rietman, Annick Boer en Bas Hoeflaak) met bijzondere dubbelrollen; ze spelen naast volwassen personages ook de kinderen, die in het kielzog van de keuzes van hun ouders, hier met elkaar opgezadeld zitten.
Voor Familiespel is een gloednieuwe theatertekst geschreven door Marijke Schermer (roman- en toneelschrijver), bekend van o.a. Liefde, als dat het is.
Foto © Mark Engelen
Laura schreef een ode aan Mark. Aan liefde na scheiding. Over je hart openen. Nog een keer. En nu echt helemaal. Een ode aan haar geliefde en alle mensen die ondanks bindings- en verlatingsangst de sprong weer wagen. De Uitnodiging: een feel good voorstelling voor getekende mensen.
Elk moment in je leven is een uitnodiging om de liefde opnieuw toe te laten. Om te spreken of te zwijgen, te troosten of te breken, een hand vast te pakken of in het licht te stappen. Luister naar je leven en neem De Uitnodiging aan.
Zoals bij elk van haar voorstellingen gebruikt Laura zichzelf ook voor deze voorstelling als menselijk laboratorium. Genadeloos openhartig en nieuwsgierig onderzoekt ze de wereld via zichzelf en zichzelf via de wereld. Grote vragen maakt ze klein door ze op zichzelf te betrekken en het meest persoonlijke wordt universeel door de poëtische, herkenbare manier waarop zij het beschrijft.
Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Ze wil niet spelen maar helen, niet doen alsof, niet meer praten tegen maar met een publiek. Van Dolron opent haar hart en zegt wat we niet durven zeggen. De theaterzaal wordt een plek waar mensen samenkomen om zichzelf in de ogen te kijken: eerlijk, open en met liefde in plaats van angst. Alle maskers af.
Foto © Moon Saris
FUNKSTREET 7 is een 8-koppige funk-/discoformatie uit het midden van het land. Zij hebben hun muzikale talenten gebundeld om het publiek te trakteren op lekkere, groovende old-skool import nummers (uit Amerika) die destijds werden gedraaid op de radio in een avondshow op de donderdag (….. bij fun-kliefhebbers wel bekend). Klassiekers van o.a. The Whispers, Rick James, BB&Q band en Earth, Wind & Fire komen voorbij.
De sound van FUNKSTREET 7 is melodieus, vocaal sterk en eigenzinnig.
Onverschrokken, sensueel, krachtig en kwetsbaar bezingt een jonge vrouw haar leven en gedachten. Over mannen, ambitie, liefde, haar plek in de maatschappij en verlies. Met monologen uit Ulysses van James Joyce en tangomuziek van o.a. Astor Piazzolla.
Sopraan/actrice Isabel Pronk studeerde in 2021 af aan Codarts Muziektheater en doet momenteel een master Klassiek Zang. Ze heeft een grote passie voor het vertellen van verhalen via (klassieke) muziek. Voor Her Soliloquy werkt ze met een volledig vrouwelijk team. Musici zijn pianiste Alicia Cerrada (Spanje) en celliste Laurence Gaudreau (Canada). Samen onderzoeken ze onder andere wat het betekent om als vrouwen in de klassieke muziekwereld je plek te bemachtigen.
Als musicus moet je vlieguren maken. Niet alleen thuis op je zolderkamer om alle techniek onder de knie te krijgen, maar ook op een podium. Hoe voelt het om op een podium te staan, wat voor soort concentratie heb je nodig, hoe is de interactie met live publiek, hoe wil je je presenteren? Dit zijn allemaal aspecten die je niet alleen thuis kunt oefenen. Daar heb je een podium en publiek voor nodig. Vanuit de behoefte om jong talent en jonge professionals een podium te bieden is de concertserie Jong & Bevlogen ontstaan. Er zijn vijftien zondagochtend concerten te beluisteren in de prachtige Sint Aegtenkapel, variërend van zeer jonge strijkers in het ensemble Stringwise, een Spaans rietkwintet vol vuur tot een ontroerende korte tango opera. Deze concertserie is tot stand gekomen in samenwerking met onze gast-programmeur violiste Lonneke van Straalen van Pynarello.
Fotoclub Zone V
De Amersfoortse fotoclub Zone V werd in 2009 opgericht. Bij de club is een dertigtal amateurfotografen aangesloten, zowel beginnende fotografen als gevorderden. Zij beoefenen hun hobby op uiteenlopende terreinen, van natuur- en landschapsfotografie tot urbex en architectuur en van portretfotografie tot macrofotografie.
De leden komen elke twee weken op woensdagavond bijeen in het ontmoetingsgebouw De Dissel in Vathorst/Hooglanderveen.
Zone V is aangesloten bij de Fotobond/Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie, en neemt actief deel aan (regionale) wedstrijden en exposities. Leden van de club zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van het Rietveldpaviljoen in Amersfoort als regionaal centrum voor fotografie.
Lilian Wagt
Na vele jaren gewerkt te hebben achter de schermen van TV programma’s heb ik 7 jaar geleden besloten met mijn handen te willen werken en creatiever bezig te zijn. Na een opleiding voor meubelstoffeerder, meubelmaker en meubel restaurateur kwam ik in aanraking met het houtdraaien.
Ik laat het hout vertellen wat er uit mijn handen moet komen. Elke keer sta ik weer versteld wat er voor moois aan de binnenkant van de bomen zit. Geen object wordt daardoor het zelfde.
Hout is voor mij kunst en ik wil graag dat iedereen er van geniet. Net zoals ik geniet van het houtdraaien.
Het meeste hout dat ik voor mijn objecten gebruik komt van lokale bomen. Hoe mooi is het dat je aan je vrienden kunt vertellen dat de schaal of vaas die op tafel staat uit een boom van het Hoevelakense bos is of uit je eigen achtertuin.
Alle schalen zijn in een voedselvriendelijke olie gezet.
In het stuk “De goede dood” stappen we binnen in de woonkamer van Bernard waar zijn familie en een goede vriend bij elkaar gekomen zijn op de avond voor zijn dood. De volgende ochtend om negen uur gaat hij sterven.
Ieder denkt er het zijne van en gaat er op zijn eigen manier mee om.
Er wordt gelachen, gedronken, en zelfs gezongen, maar ook
geworsteld en gehuild, gescholden en geschreeuwd, die laatste avond van Bernards leven.
Een indrukwekkende Kennisdeler over een pijnlijk stukje geschiedenis van Amersfoort. Nicolaas van Nieuwenhuysen was voor de oorlog in Amersfoort een bekwaam en gerespecteerd chirurg en gemeenteraadslid. Hij koos na de bezetting de kant van de Duitsers en ontpopte zich als een bijzonder hardvochtige arts in Kamp Amersfoort. Over Nico van Nieuwenhuysen (1889 – 1967) en zijn gezinsleden schreven Adriaan van Es (gepensioneerd huisarts) en Arjeh Kalmann (journalist) een biografie onder de titel ‘Maar ik ben geen schooier’ die half januari uitkomt.
Met de Nederlandse Ambulance trok Van Nieuwenhuysen na zijn kampartsperiode als SS-er naar het oostfront om gewonde Duitse soldaten op te lappen. Van Nieuwenhuysen werd na de oorlog veroordeeld tot 20 jaar cel en een levenslang beroepsverbod. Zijn vrouw en hun 3 zonen werden in 1945 samen met andere als landverraders beschouwde Nederlanders langdurig in Kamp Amersfoort opgesloten en troffen daar op wraak belust bewakingspersoneel.
Over Nico van Nieuwenhuysen (1889 – 1967) en zijn gezinsleden schreven Adriaan van Es (gepensioneerd huisarts) en Arjeh Kalmann (journalist) een biografie onder de titel Maar ik ben geen schooier die half januari uitkomt. Zij konden dankzij nauwe samenwerking met de in Amerika wonende kleinzoon Nicolaas-John van Nieuwenhuysen beschikken over het omvangrijke familiearchief.
In het slothoofdstuk wordt een aantal morele en medisch-ethische kwesties aan de orde gesteld, waarbij de belangrijkste vraag is: hoe kon Van Nieuwenhuysen de Eed van Hippocrates, waarmee hij zwoer het belang van de patiënt altijd voorop te stellen, zo schenden?
Op zondagmiddag 22 januari zijn de 2 schrijvers in de bibliotheek het Eemhuis aanwezig om toe te lichten waarom zij het nodig vonden om deze pijnlijke, Amersfoortse geschiedenis aan de vergetelheid te ontrukken. Samen met Nicolaas-John van Nieuwenhuysen (kleinzoon), die dan voor een paar dagen over is uit de VS, gaan zij met het publiek in gesprek over deze en andere kwesties.
Na afloop van deze bijeenkomst is het boek te koop en kan het gesigneerd worden.
‘Zirkøes Fañtaztikå’ is een fysieke en humoristische familievoorstelling vol originele liedjes en live muziek.
Over de kleurrijke wereld van het circus waar alles mogelijk is én over het gemis van dierbaren. Wanneer Maximo de googeltrucs van zijn overleden opa gaat uitproberen, heeft dat dramatische gevolgen. Samen met zijn vriendinnetje Bibi moet hij op zoek naar een oplossing, waarbij zowel haar dierbaarste bezit als hun vriendschap op het spel staan.
Meelevend met de hoofdpersonages Bibi en Maximo, worden kinderen op een speelse manier geconfronteerd met het gevoel van iets missen, of je nou iets kwijt bent of zelfs een dierbare mist, en hoe je met dit gevoel om kan gaan.’
Credits
Spel: Rick Schellinkhout en Willemijn Hordijk
Muzikaal ontwerp: Anke Timmer
Live muziek: Anke Timmer of Dina de Vries
Regie: Maarten Wansink
Decor: De Dames van de Klusschuur
Kostuum: De Heren van de Kostuumzolder
Foto © Linde Dorenbos
Een eigentijdse versie van de wereldberoemde publiekstrekker over de temperamentvolle Carmen, die zich door niets of niemand wil laten binden. De zachtaardige soldaat Don José valt als een blok voor de vurige Carmen, maar zij wil zich niet binden aan één man. De passie en emotie spatten van het toneel!
Gustavo Ramírez Sansano begon zijn carrière als danser bij het Nederlands Dans Theater, maar is allang een veelgevraagd dansmaker. Zijn stoere en verleidelijke versie van ‘Carmen’ is al sinds 2012 een groot succes. Deze familievoorstelling vol passie is een mengeling van moderne dans, flamenco en paso doble. De choreograaf liet zich inspireren door werk van Picasso, met zwart-witte decors en kostuums, en natuurlijk door de muziek van Bizet.
Foto © Pieter Henket
Iedereen heeft roots (wortels), maar wat betekenen deze roots voor de exposerende kunstenaars? Tijdens de expositie ROOTS is er werk te zien van elf beeldend kunstenaars en fotografen van de landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh. De kunstenaars zijn op zoek naar antwoorden op vragen als: Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familiegeschiedenis invloed op wie ik nu ben?
Curatoren
Cara Louwman en Wies den Ouden zijn, naast exposerende kunstenaars, ook de curatoren van deze expositie. Zij waren eerder als curatoren betrokken bij de expositie Ne Me Quitte Pas in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Beiden hebben een fascinatie voor het thema familie en roots. Wies den Ouden is geen Ploegh-lid en als gast-curator en gast-exposant aan deze expositie verbonden.
Cara Louwman eert met haar serie Familie Iconen haar voorouders. In archieven is ze op zoek gegaan naar portretten van haar voorouders. Met de gevonden portretten heeft ze nieuwe portretten (iconen) gemaakt. Deze iconen zijn assemblages samengesteld in insectendozen en met insectennaalden in elkaar gezet. Wies den Ouden toont vier videowerken in een huiselijke setting met als titel Paradise Lost. Waarom viel haar familie uiteen? Wat is er verloren gegaan?
Kunstenaars
De expositie ROOTS toont werk van Charlotte Burgmans, Ruben Creemers, Willemijn van Dorp, Louise de Vries Lentsch, Cara Louwman, Annet Neijmeijer, Wies den Ouden, Mus Richter, Monique Schep, Liselotte Schut en Harry Tomesen.
Dat alle kunstenaars roots hebben is een overeenkomst. De expositie zal laten zien dat binnen die overeenkomst er een verscheidenheid is in verhaal en gekozen kunstvorm. Zo laat een van de kunstenaars onze gezamenlijke roots zien in een spiegelobject. Een andere kunstenaar symboliseert zijn vliegongeluk in kunst bestaande uit metalen vleugelwortels. Maar ook de invloed van een familiebedrijf op het leven wordt zichtbaar gemaakt. Een fotograaf zoomt in op de foto’s uit haar jeugd. De foto’s zijn universeel, maar ook heel persoonlijk. Een jonge kunstenaar laat zien hoe hij zich verbindt met het werk dat zijn vader hem heeft nagelaten.
Maar ook thema’s als relaties en herwaardeerdering van het verleden, een buitenbeentje zijn of de betekenis van een krachtdier worden uitgebeeld door de kunstenaars. De verhalen van de kunstenaars zijn opgetekend in een eenvoudig boekje dat bij deze expositie hoort.
De opening van expositie ROOTS vindt plaats op zondag 22 januari van 15.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om, onder het genot van een hapje en drankje, de expositie te komen bekijken. Tijdens de opening zijn de meeste kunstenaars aanwezig en zullen ze meer vertellen over hun werk.
Gypsy Jazz boordevol karakter, met een moderne twist. Geïnspireerd door de legendarische Django Reinhardt en andere grote musici, neemt Parisien je mee in een complete en unieke Gypsy Jazz experience met melodische thema’s en pakkende ritmes. Het repertoire bestaat uit Gypsy Swing klassiekers met eigen interpretaties en moderne composities uit diverse muziekgenres zoals Latin, Bossa Nova, Bebop en Rumba. Het kwartet heeft een bijzonder dynamisch samenspel en staat bekend om zijn professionele en solide optredens. Ze spelen rechtstreeks uit het hart en vertellen het verhaal. Dat hoor je en dat voel je.
Parisien is opgericht in 2001 en wordt geleid door gitaarvirtuoos Don Vink. Zijn (snelle) solo’s worden met veel finesse en gevoeligheid gebracht. Ritmegitarist Pascal Theune zorgt, met zijn eindeloze uithoudingsvermogen, voor een strak en authentiek Gypsy-ritme. De karakteristieke swing wordt gecreëerd door de scherp getimede en vloeiende baslijnen van bassist Govert Veltkamp. Alle leden van trio Parisien zijn volledig autodidact en hebben de muziek enkel op gehoor aangeleerd.
Sinds 2021 is Parisien echter een bijzondere samenwerking gestart met Jasper Lekkerkerk. Een pianist die, als volleerde maestro, alle muziekgenres eigen maakt en waarbij het muzikale talent, tot in de toppen van zijn vingers, hoorbaar is. Hij heeft op jonge leeftijd de ‘Heijmans Jazz Award’ gewonnen en aan het conservatorium gestudeerd in New York. Met deze nieuwe aanvulling op de toetsen krijg je een verrassende samensmelting van disciplines. Parisien zal je op een waanzinnige én nieuwe manier Gypsy Jazz laten ervaren!
Don Vink – Solo Gitaar
Pascal Theune – Ritme Gitaar
Govert Veltkamp – Contrabas
Jasper Lekkerkerk – Piano
Selwyn is een zanger & pianist uit Haarlem. Nadat hij zang en piano heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam begon Selwyn zijn eigen stijl te definiëren door eigen liedjes te schrijven en optredens te geven in verschillende settings.
Met catchy pop nummers met een dansbare feel tot warme ballads kan Selwyn een uniek optreden geven met een mooi gevarieerd repertoire.
Monday Miles, dé jamsessie op de maandagavond.
Deze vinden al jaren plaats, waarvan de afgelopen jaren onder leiding van Sebastiaan Mulder en Rob Elfrink.
Deze sessie gaat over niets anders dan met elkaar de magie en het plezier van het samen muziek maken en luisteren vieren. Die momenten waarin iemand die nog nooit met een band heeft gespeeld, dat hier voor het eerst aandurft. De momenten waar een jazzmusicus voor het eerst Rock speelt en andersom net zo goed.
Al met al: een vrijblijvende sessie waar alles kan gebeuren!
Inloop is om 20:00, we starten met spelen om 20:30. Entree is gratis en volledige backline, inclusief combo-instrumenten is aanwezig.