Vind hier uw meest complete cultuuragenda
van Amersfoortcultuurstad.
klik op het agenda-evenement voor meer informatie.
Klik in categorieën je meest fijne producties aan!
Kunst Café Tertulia heeft op 12 december de Amersfoortse multi-disciplinair kunstenaar Atze Haytsma te gast. Juan Carlos Salvia bevraagt Atze Haytsma over een leven vol kunst.
In de tijd dat de kunststroming van de CoBrA-groep opkomt met kunstenaars als o.a., Lucebert (ooit zijn huisgenoot) Pierre Alechinski, Asger Jorn, Karel Appel, Constant en Corneille, maakt Atze zijn eigen keuzes. Hij is trouw aan zijn eigen stroom en ontwikkelde zijn eigen beeldtaal. Hij werkte met weinig geld en middelen maar met een onuitputtelijke bron van inspiratie. ‘De Vrouw’ staat als thema centraal in zijn werk. De rode draad is de zingeving van het menselijk bestaan.
Zijn manier van naar de wereld kijken wordt gekenmerkt door een poëtische blik. Zo werkt hij behalve als beeldhouwer ook als fotograaf, graficus én dichter. Zijn oeuvre bestaat uit talloze sculpturen, bustes, foto’s en gedichtenbundels. Er verschenen van zijn werk meerdere publicaties met zelfs een lijvige biografie. Hij is nog steeds actief in zijn atelier en heeft nog altijd een levendige stroom herinneringen, waarover hij niet snel is uitgepraat.
Kortom een intrigerend leven vol kunst… je gaat er deze avond alles over horen!
Anúna doet bij menig muziekliefhebber het hart sneller kloppen. Het internationaal befaamde koor betovert uw gehoor met engelengezang en Gregoriaanse chants van ongeëvenaarde klasse. Al jarenlang trekken de klassiek geschoolde zangers en zangeressen wereldwijd volle zalen. Vooral de kersttours waren de afgelopen jaren razend populair.
De zangers en zangeressen onder leiding van componist, arrangeur en tenor Michael McGlynn koesteren hun directe contact met het publiek. Regelmatig bewegen zij zich al zingend gracieus door de gangpaden. Zo wordt u letterlijk omringd door een klankentapijt van loepzuivere engelenzang, ritmische songs en meditatieve Gregoriaanse liederen. Anúna excelleert zowel in het traditionele als het eigentijdse klassieke genre. De zeldzaam mooie meerstemmigheid verraadt een grote geoefendheid en discipline. Het kerstprogramma bevat bekende kerstliederen zoals Silent Night en Away in a manger, maar ook meer eigentijdse songs.
Anúna creëert door de combinatie van adembenemend mooie a capellazang, prachtige kostuums en flakkerend kaarslicht een sfeer die u niet meer loslaat. Een kerstconcert van Anúna brengt u gegarandeerd in hogere sferen!
Pianist en componist Rembrandt Frerichs biedt samen met bassist Tony Overwater en drummer-percussionist Vinsent Planjer veertien kronieken aan, opgediept uit hun wereldreizen.
Na vijftien jaar van wereldreizen en toeren moesten de de drie leden van het Rembrandt trio hun omzwervingen plots pauzeren toen de wereld in 2020 tot stilstand kwam. Bekend om hun nieuwsgierigheid en hun vele samenwerkingen met musici uit alle windstreken – meest recent nog met de perzische grootmeesters Hossein Alizadeh en Kayhan Kalhor – moesten ze nu een stap terug nemen, stoppen met reizen, optreden en samenwerken.
Deze tijd van reflectie deed het Rembrandt Trio beseffen hoe al hun reizen van de afgelopen vijftien jaar hadden geleid tot een gedeeld muzikaal vocabulaire en een zich steeds verdiepend creatief vertrouwen. Ze besloten een album op te nemen met stukken waarin ze hun collectieve herinneringen konden aanwenden, een gezamenlijke verbeelding waarin ze nog steeds de wereld rondreisden. In februari 2021 trokken ze zich terug in een voormalige kerk in Amsterdam, gevuld met antieke orgels, en namen ze in twee dagen een plaat op met Just Listen Records.
Op A Wind Invisible Sweeps Us Through The World laten ze zich leiden door de melodie, en putten ze uit hun gemeenschappelijke ervaring op podia over de hele wereld. Ze kozen composities die tijdloos aanvoelen, een wereldwijd karakter hebben en culturen verbinden. Liedjes die grenzen ontstijgen – grenzen tussen landen, continenten, en historische tijdperken – als soelaas in tijden van restricties.
Kan een nieuwe manier van onderzoek doen het vertrouwen in de journalistiek herstellen? New York Times-journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar Christiaan Triebert gelooft van wel.
We spreken erover met de gasten en met jou als publiek. We kijken de uitzending terug vanaf 19.00 uur voor wie dat wilt. Om 20.00 uur begint het gesprek met de gasten en discussie.
Over Christiaan Triebert
Christiaan Triebert maakte eerder naam als een van de leden van onderzoekscollectief Bellingcat en is een specialist in OSINT: Open Source Intelligence. Een vorm van journalistiek die gebruik maakt van informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen – vaak letterlijk van het internet geplukt.
Sprekers
Alex Engbers, raadslid gemeenteraad Amersfoort (CDA), publicist, journalist
Aanmelden: >>
Gitarist en componist Michiel Stekelenburg is geen onbekende in de Nederlandse moderne jazzscene. In 2011 bracht hij zijn lovend ontvangen debuut Hypnos uit, dat enkele jaren later werd overtroffen door Layers, een album dat zelfs binnenkwam op nummer 1 van de iTunes Jazzlijst. Naast het warme geluid vallen vooral Stekelenburgs composities op. Vakblad Gitarist complimenteert hem door te schrijven over ‘Luisterrijke, doordacht opgezette stukken die prettig in het gehoor liggen en niet zouden misstaan op een album van Michael Brecker,’ en het invloedrijke Amerikaanse All About Jazz zegt: ‘An excellent, varied set of contemporary jazz. Stekelenburg shines as composer and guitarist, and his fine band never fails to deliver. We look forward to hearing more from them.’
Met organist Arno Krijger en drummer Jasper van Hulten komt Stekelenburg met een nieuwe band en nieuw album. Met de bekende bezetting Hammond-gitaar-drums zoekt het drietal het niet in de traditionele hoek. Met het specifieke Hammondgeluid in combinatie met de energieke drums en rauwe, maar warme gitaarklanken brengt het trio moderne, dynamische en sferische composities. Het zoekt naar raakvlakken met hedendaagse gecomponeerde muziek, maar is ook niet vies van een flinke dosis rauwe energie!
Line-up:
Michiel Stekelenburg – elektrische gitaar
Arno Krijger – Hammond B3 orgel
Jasper van Hulten – drums
Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Nationaal PodiumPlan.
In De Schreef speelt Freek de Jonge een roekeloze oude man die wars van wetten en conventies in een waanzinnig geworden wereld heeft gekozen voor barsten om niet te hoeven buigen. Of is hij het zelf?
Al in zijn studententijd maakte Freek de Jonge samen met Bram Vermeulen furore als het cabaretduo Neerlands Hoop, het boegbeeld van links Nederland in de jaren zeventig. Na tien jaar ging Freek alleen verder. De komiek was zijn eerste solovoorstelling en er volgden nog meer dan vijftig shows. De Jonge was een vernieuwer door in zijn voorstellingen een doorlopend verhaal te houden en daarin cabareteske zijsprongen te maken. Daarmee is hij de grondlegger voor het huidige cabaret in Nederland.
Foto © Marco Bakker
Dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat en echt iets teweegbrengt. De voorstelling Citizen K. van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz werd in 2019 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. En nu is Citizen K. terug!
Met een lijst van 254 gebeurtenissen trekt Sadettin Kirmiziyüz ons zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn huidige bestaan in Amsterdam Noord. Steeds weer wordt zijn biculturaliteit hem ingepeperd, alsof hij er nooit bij mag horen. Een hyperpersoonlijke vertelling die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken. Deze actuele voorstelling wordt ondersteund en begeleid door multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout.
Foto © Sanne Peper
Aanmelden: quiz@cafeonderdelinde.nl

Fort33 & Lariks maken vanaf 1 september het podium vrij voor een TE GEKKE wekelijkse jamsessie voor jongeren!
Speel jij een instrument? Hou je van zingen, rappen of beats maken? Wil jij je muzikaal verder ontwikkelen? Kom dan gezellig langs om lekker met elkaar te jammen onder leiding van onze twee enthousiaste hosts, Sebastiaan en Paolo.
Er is een volledige backline aanwezig en er wordt iedere sessie gezorgd voor mooi licht en geluid, zodat er iedere keer weer een kleine show kan worden gegeven.
Klinkt dit je als muziek in de oren? Kom dan gauw een keer binnenwaaien!
PS Vind je het nog iets te spannend om gelijk mee te doen? Je kan natuurlijk ook gewoon een keertje komen kijken en luisteren!
Bij dit experimentele muziektheater vloeien Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar over.
Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart – zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC schip, waar hij zijn desastreuze toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.
UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien. De muziek die men in dezelfde periode maakte, aan twee kanten van de oceaan, zijn (blijkbaar) bijzonder verenigbaar.
Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle ‘Oroonoko, the Royal Slave’ doet als tragedie niet onder voor Romeo en Julia en Othello. UMA maakt een radicale bewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is?
Organisatie: De Lieve Flint
Zwoele tonen, soepele dansmoves en zomerse vibes… Sinds 10 jaar werkt DJ Lady Caro als Latin DJ met heel veel plezier op feestjes en laat zij iedereen dansen en genieten.
Haar passie en specialiteit is vooral de latin music, salsa, bachata, zizomba, merengue etc. etc.
Ze bouwt elke donderdagavond een swingend feestje bij ons, we zien je snel!
Info & kaarten via 06 37 17 58 13
Elke donderdagavond gaat alles aan de kant en kunnen de voetjes van de vloer. Leef je helemaal uit op heerlijke tropische, Afrikaanse en Latin klanken van live DJ’s.
Houd je van salsa, bachata, kizomba, ritmo kombina of merengue?
Je hoeft geen goeie danser te zijn of ervaring te hebben. Een drankje aan de bar is ook gezellig en wie weet krijg je wel privéles 😉
De toegang is € 6,50 euro. Je kunt pinnen aan de deur.
Het Kei Stedelijk Opleidingsorkest gaat los met een gevarieerd én verrassend programma!
Het programma zal twee keer gespeeld worden, waarbij ook kerstliedjes de revue passeren. De kinderen hebben zich goed voorbereid en zijn trots om nu voor publiek te mogen spelen. Kom je luisteren wat zij al kunnen?
Het Kei Stedelijk Opleidingsorkest is een gezamenlijk initiatief van de Muziekschool van Scholen in de Kunst en de muziekverenigingen Lisiduna, Wilskracht, Juliana en het KAMV. Blaas- en slagwerkleerlingen kunnen in dit orkest leren samenspelen en zich voorbereiden op het spelen in een harmonieorkest.
In de dagen voor kerst voert dirigent Johannes Leertouwer al vele jaren met zijn koor en orkest de wereldberoemde Messiah (1742) van G.F. Händel uit in Nederland. Wat de Matthäus-Passion is voor Pasen, is Messiah, met het befaamde Hallelujah, voor Kerstmis in het Engelstalige deel van de wereld.
Leertouwer houdt wel van een uitdaging; deze keer dirigeert hij vanuit zijn positie als violist. Ook stelt hij het koor en de solisten op vóór het orkest. Dit brengt naar zijn overtuiging het verhaal van Messiah over hoop en verwachting, over het lijdensverhaal en de wederopstanding, en over de betekenis van een leven na de dood, nog dichterbij voor het publiek.
Met weergaloze soloaria’s en koordelen bieden vier solisten, een barokorkest en een koor met 12 zangers troost, kracht en inspiratie aan het begin van de winter.
Leidsch Dagblad schreef: “Leertouwer blinkt uit in originaliteit, energie en diepgang. Een Messiah die je bij de keel grijpt.”
Bezoek de inleiding
Bij deze voorstelling biedt Flint een inleiding aan. Voor € 3,00 krijgt u uitleg en achtergrondinformatie over de voorstelling die u bezoekt. Op vertoon van uw toegangskaart voor de inleiding ontvangt u bovendien gratis een kop koffie of thee.
Foto © Ard Hunnersen
De School voor Talent Muziek presenteert zich met een kerstconcert in de prachtige St. Aegtenkapel.
Alle leerlingen van de School voor Talent Muziek zijn tijdens het concert te horen. Meerdere kamermuziekensembles zullen spelen en verschillende leerlingen treden op als solist. Er worden werken gespeeld van o.a. C. Saint Saens, F. Liszt, A. Komarovski en D. Shostakovich.
Een voorstelling over de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis.
Women in Troy, as told by our mothers vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders. Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.
De geschiedschrijving wordt bekeken met een feministische blik.
De tekst is van de hand van de Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues. Voor Women in Troy, as told by our mothers laat hij zich inspireren door verschillende versies van de mythe, recente wereldgebeurtenissen en de persoonlijke verhalen van hemzelf en de theatermakers: Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki.
We leven mee met de ambities en visies, angsten en verlangens, frustraties en woedes van Helena, Hecuba, Cassandra en Andromache.
Foto © Sanne Peper
Op vrijdag 16 december 21:00 uur komt de lokale band LEA weer bij Luik spelen! André Kollen, Mike van Dijkhuizen en Mark van der Vorst spelen het dak eraf! Deze band, die er bij Luik op Koningsdag een groot feest van maakte, speelt lekkere covers – soms voorzien van een eigen sausje. Denk aan Foo Fighters, ZZ Top, Eric Clapton, Herman Brood en de Golden Earring.
Stennis
Boerenbalkan. Polderpolka. Sovjetschlager. Stennis is een dé band uit de Randstad die aanstekelijke, flirterige Oost-Europese muziek combineert met oer-Hollandse smartlappen. De band bezingt hedendaagse thema’s als het leven, de dood en Tinder. Dansbaar, authentiek en vooral heel erg lekker.
The Scurfies
Energiek, speels en met een ruw randje: Sinds 2019 zijn The Scurfies een feit. Deze zeskoppige band uit Amersfoort is bij elkaar gebracht door een gedeelde plaag van schurftmijten waarna het binnen de band begon te jeuken om de podia in Nederland plat te spelen. Met hun energieke mix van ska, rock en pop maken The Scurfies van elke show een groot feest.
De laatste vrijdag voor de Kerstdagen en daarmee een uitstekende reden voor wederom een onvergetelijke Kerstborrel met de Baron Bluesrock Band ! Zorg dat je erbij bent, de toegang is gratis !
De Baron Bluesrock Band is een 4-mans formatie bestaande uit Gert (drums/backings), Adri (bas/backings), Jeroen (slag&sologitaar/backings) en Ronald (sologitaar/zang). De Baronnen brengen een breed repertoire lekkere en onvervalste bluesrock uit de jaren ’70 en ’80. Van The Scene tot Jimi Hendrix en van Eric Clapton tot The Kinks, ze komen allemaal voorbij.
Een event dat is gestoeld op drie pijlers: een bijzondere locatie, actuele en urgente livemuziek en maatschappelijke thema’s. Dit keer is het thema ‘Connecting Spirits’. Een festival met livemuziek op twee podia van Fokko, Raven Kangee, Marathon, XILLAN, Cloudsurfers en Pink Oculus, (beeldende) kunst van een groot aantal lokale makers die verbonden zijn aan Blauwdruk en een lichtinstallatie van Victor Dissel en Silence Of The Lights. Ook kunt u tegelijkertijd genieten van de expositie Blauwdruk wat hier deze gehouden wordt.
Dit alles brengen ze samen in “OostWest”, de creatieve broedplaats die is gehuisvest in een grote loods op industrieterrein De Isselt. Door diverse kunstenaars op die plek samen te brengen en disciplines met elkaar te laten connecten (en soms zelfs versmelten), ontstaat er een Gesamtkunstwerk.


Het Lienderts Orkest en het Orkest Eemgaarde uit Amersfoort en het Orkest Huismuziek in Zeist hebben zich tijdelijk samengevoegd om onder leiding van dirigent Els Schreuder op 17 en 18 december een aantal delen uit deze prachtige balletsuite voluit tot klinken te brengen. Dat gaat zeker lukken met veertig musici die op diverse strijkinstrumenten en blaasinstrumenten de betoverende noten gaan “kraken” in deze suite.
De drie orkesten bestaan uit amateur musici van drie orkesten en met een verschillend niveau. Wat ons verbindt is het plezier van samenspelen waarbij we het niet erg vinden als er af en toe een noot een beetje “kraakt.” Kortom: kom naar ons levendige kerstconcert en geniet met ons mee. Een hoopvol vooruitzicht in deze turbulente tijden.
Het concert duurt maximaal een uur, inclusief de vertelling van het sprookje. Na afloop is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje en een versnapering voor volwassenen en kinderen.
De toegang is gratis ( Een vrijwillige bijdrage mag altijd)
Ook in Zeist:
Zondagmiddag 18 december 15.30 uur in de Stichtse Vrijeschool Socrateslaan 24 te Zeist. Vrij parkeren. Kom op tijd!
U wilt dolgraag die diepe verbondenheid voelen met uw geliefde. Elkaar écht begrijpen. Liefdevol communiceren. Gewoon plezier hebben met elkaar.
Welkom bij ‘Dichterbij’. De veelgeprezen theatershow die al tienduizenden (!) stellen én singles heeft geholpen aan die mooie relatie. Waar psychologen en theatermakers 6 jaar aan hebben gewerkt. Zodat u als nooit tevoren ervaart hoe u de liefde krijgt waarnaar u verlangt. Tijdens een prachtige avond uit in het theater.
Herkenbaar, hilarisch en ontroerend… Een frisse wind door theaterland.
Het christelijk gemengd koor Cantate Deo uit Amersfoort geeft een Kerstconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Het thema van dit concert is ‘De Morgenster’.
Aan het concert werken mee: Ds. L. Plug, spreker; Johan van der Graaf, orgel; Arjan Wouters, vleugel; Severin van Dijk, dwarsfluit en Marjo van Someren, sopraan.
Het geheel staat onder leiding van dirigent Mark Brandwijk.
Tot en met 5 december entree € 5,- daarna € 12,50
Kinderen tot en met 12 jaar gratis.
De Hohe Messe (BWV 232) is één van de bekendste ‘grote werken’ van Johann Sebastian Bach. Het is een Missa Solemnis, een plechtige Mis. De Hohe Messe is ook een volledige mis, die van oudsher bestaat uit de onderdelen Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei, welke verspreid over een misviering aan bod komen. Bach schreef ook vier andere missen (BWV 233-236), die korter zijn.
Het is opvallend dat de Luthers-protestantse componist een Rooms-Katholieke mis schreef. Het is waarschijnlijk dat Bach een eerdere ‘korte’ Mis in b-kleine terts van 1733 uitbreidde tot een volledige miscompositie, in opdracht van Boheems-Oostenrijkse graaf Johann Adam von Questenberg, die tot een besloten vereniging van muziekliefhebbende hoge adellijken aan het keizerlijke hof in Wenen behoorde.
De Hohe Messe zou op 22 november 1749 zijn eerste uitvoering in de Stephansdom in Wenen hebben beleefd, hoewel het werk pas in 1830 de naam ‘Hohe Messe’ kreeg. Het werk wordt met grote regelmaat uitgevoerd in Nederland en kan op grote belangstelling rekenen, mede omdat het minder vaak wordt uitgevoerd dan Bach’s bekendste werk: de Matthäus-Passion.
Programma:
Johann Sebastian Bach:
Hohe Messe (BWV 232)
– Kyrie
– Gloria
– Credo
– Sanctus
– Agnus Dei
Uitvoerenden:
Bach Ensemble Amsterdam
Paulien Kostense, dirigent
Michiel Meijer, koordirigent
Sopraan – Elvire Beekhuizen, sopraan
Emilie Wijers, alt
Camilo Delgado Díaz, tenor
Michiel Meijer, bas
Vanwege problemen met de verwarming van de Bergkerk kan het zijn dat het concert verplaatst wordt naar een andere locatie. Hoe de website van het Bach Ensemble Amsterdam in de gaten!
Kim Schuddeboom heeft een bliksemcarrière. Ze staat pas een paar jaar op de planken, maar vond razendsnel haar draai bij collectief Comedytrain, staat dit voorjaar in een double bill met Ronald Goedemondt en presenteert komend seizoen haar eerste avondvullende stand-up show.
De inhoud van ‘Ongeschreven’ is ongefilterd en voor sommige mensen absoluut niet herkenbaar. Dat is helemaal niet erg, uit ervaring weet Kim dat je prima kunt functioneren in een omgeving waar je de mensen niet begrijpt. En dat gunt ze iedereen; waarom zou je proberen anderen te begrijpen als je over jezelf werkelijk geen idee hebt?
Foto © Manon van der Zwaal

DIT IS HET VERPLAATSTE CONCERT VAN ZATERDAG 18 DECEMBER 2021. TICKETS BLIJVEN GEWOON GELDIG VOOR DEZE NIEUWE DATUM. KAARTKOPERS HEBBEN EEN E-MAIL ONTVANGEN MET MEER INFORMATIE.
Jazz, dance, funk, latin, salsa, afrobeat: New Cool Collective zorgt voor een dansfeest waar de vonken van af vliegen.
Het begint allemaal in 1993 in de Amsterdamse Soul Kitchen, waar Benjamin Herman en DJ Graham B samen op het podium staan. Terwijl Graham B platen draait, speelt Benjamin. Een unieke combinatie. Uiteindelijk leidt dit tot het achtkoppige New Cool Collective, waarmee de band ontelbaar vaak heeft gespeeld in de hipste clubs en op festivals over de hele wereld, in de vaste 8-koppige bezetting of als 19-koppige bigband. Daarnaast werkte NCC afgelopen jaren samen met onder meer Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Roachford, Jules Deelder, Typhoon, Guus Meeuwis, Matt Bianco, Thierno Koité en Georgie Fame.
In 2018 viert New Cool Collective zijn 25-jarig bestaan groots in een uitverkochte Melkweg met een breed scala aan gasten waarna de band opnieuw de studio in duikt om te werken aan nieuw materiaal. Tijdens de opnames neemt de band een stap in een nieuwe richting. Waar op voorganger Electric Monkey Sessions 2 het psychedelische cumbia geluid centraal staat keert de band op Dansé Dansé terug naar waar het allemaal begon, de dansvloer. Het resultaat is een dansbare mix van 80’s drumcomputers, quirky synths en Afrikaanse ritmes. Ook in het coronajaar 2020 zit de band niet stil, er verschijnt een vervolg op de samenwerking met Matt Bianco getiteld High Anxiety. In 2021 verschijnt het nieuwe album van New Cool Collective waarvoor de band op dit moment in de studio zit.
Fysieke tickets zijn te koop bij Velvet Music.
LET OP: DIT IS EEN STAAND CONCERT.
In de jubileumvoorstelling neemt Paloina u mee op reis dwars door Europa. De reis begint in Ierland waar zestien danseressen met ingewikkelde figuren een prachtig lijnenspel neerzetten. Via Nederland, Slowakije en Hongarije trekt de groep verder naar Oost-Europa om te eindigen in de Kaukasus. Deze voorstelling wordt uiteraard begeleid door de muzikanten van het Paloina-orkest.
Never change a winning team is het motto van Top 2000 Live en ze gaan dit jaar voor een extra feestelijke editie, want daar zijn we wel aan toe! Na de zegetocht van vorige seizoenen gaan de zangers, zangeres en muzikanten van Top 2000 Live de uitdaging aan, om met dezelfde ingrediënten een nog smakelijker muzikale taart te bakken.
Grote hits uit het rock-, pop-, soul, en nederbeat repertoire in een prachtig decor, kippenvel afgewisseld met spontaan meezingen én niet stil kunnen blijven staan, was het recept. Vanzelfsprekend is ook de samenstelling ongewijzigd met ‘Mister Top 2000’ William Kersten, Tjindjara (Voice of Holland finaliste), zanger/gitarist Bas de Groot en de band o.l.v. Jack van de Ven. En natuurlijk doen ze de boodschappen weer bij de Top 2000. Is er dan niets nieuws? Natuurlijk. De ruim 50 hits die ze dit jaar zullen spelen! Maak de stem vast los, de borst maar nat en bereid u voor op een heerlijke avond Top 2000 Alive and Kicking.
Dit is een staand concert.
Theaterkoor Voice Box zingt voor Serious Request
18 december 2022, van 13:30 tot 14:00 | de Bibliotheek het Eemhuis
Kosten: Gratis
Bibliotheek Eemhuis
Eemplein 71-77, 3812 EA Amersfoort
https://www.bibliotheekeemland.nl
Theaterkoor Voice Box zingt voor Serious Request in de Bibliotheek. Na het zingen kun je geld doneren. Kom genieten van het koor en doneer aan Serious Request 2022.
Theaterkoor Voice Box
Voice Box is een theaterkoor uit Amersfoort dat alles nét even anders doet. Zij maken gebruik van de ruimte waarin zij optreden en combineren hun vaak met een of meerdere vormen van kunst en theater: dans, drama, vertelkunst, film, schilderkunst, etc. Voice Box heeft ongeveer 70 enthousiaste leden die verdeeld zijn in sopranen, alten, tenoren en bassen.
Theaterkoor Voice Box geeft zondag 18 december om 13.30 uur een benefiet optreden ‘Blij dat ik je niet vergeten ben’ in de Bibliotheek het Eemhuis (vlakbij het Glazen Huis). Het publiek wordt door middel van een QR-code uitgenodigd om rechtstreeks te doneren op de eigen actiepagina van Voice Box op de site van 3FM. Na het optreden loopt het koor naar het Glazen Huis.
3FM Serious Request 2022
3FM Serious Request zamelt dit jaar samen met jou en heel Nederland geld in voor Het Vergeten Kind. Van 18 t/m 24 december draaien 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen 24 uur per dag verzoekplaten voor geld vanuit het Glazen Huis in Amersfoort. Dit zodat Het Vergeten Kind hun belangrijke werk nog beter kan doen en licht kan brengen in het leven van 100.000 vergeten kinderen.
Na een periode van schrijven, spelen, schaven en arrangeren is het nu tijd voor de release van het album ”In het paradijs”. Met een verzameling van nummers over de zonnige velden en donkere steegjes van het bestaan, stap je even uit het dagelijks leven en waan je je op een andere plaats.
Intieme liedjes met gitaar en driestemmige zang worden afgewisseld met up tempo bluegrass songs, Ierse tunes en levendige americana nummers. Alleen vandaag hoor je behalve de muziek ook de verhalen: de inspiratie, de frustratie en de motivatie waarmee het album is ontstaan.
Maarten (gitaar & zang), Marlieske (viool & zang) en Márchien (contrabas & zang) spelen deze middag live hun nieuwe album, bijgestaan door Rogier Steijaert als gastmuzikant.
Sluit je ogen en laat je meevoeren naar het paradijs. Volkstone: 3 muzikanten, 1 microfoon.
In het kader van de expositie ‘Ik zie je – Ik hoor je’: performance gastkunstenaar Joris Roosen: “I’m but a collection of silent stories trying to make anew.” Het werk onderzoekt hoe ruimte en attributen helpen onze verschillen én gelijkenissen te benadrukken.
We onderzoeken identiteit, verenigen en verhoudingen.
“A silent book can’t be read, it must be experienced”.
Over de expositie:
Zes kunstenaars van De Ploegh geven samen met vijf gastkunstenaars met een migratie of vluchteling achtergrond vorm aan deze expositie. Veel immigranten hebben moeite met hun meervoudige identiteit in hun nieuwe thuisland. In deze expositie is de deelnemende kunstenaars gevraagd om hun verhalen te vertellen, naar elkaar te luisteren, de dialoog aan te gaan om elkaar te begrijpen en de afstand tussen de verschillende culturen te overbruggen om zo dichter bij elkaar te komen.
Openingstijden Galerie De Ploegh:
Donderdag en vrijdag van 11 tot 17 uur
Zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.
De banner is een fragment uit een werk van Noreen Riepma – Zelfportret 2022.
Evensong: Amersfoortse Cantorij, o.l.v. Bas Ramselaar; Rien Donkersloot, orgel.
De evensong in de Sint-Joriskerk is een zogeheten choral evensong, de teksten worden voor het grootste deel gezongen. De liturgie is opgebouwd uit een aantal samenhangende delen:
– Aanvang
– Psalmgebed
– Schriftlezingen
– Gebeden
– Afronding
De gebeden lopen als een rode draad door deze opbouw en bepalen daardoor ook het karakter van deze diensten. Het gaat om preces – gebeden – en responses – acclamaties. Deze gebeden hebben een vaste (gezongen) tekst. Deze gebeden hebben een vaste tekst en ze worden gezongen. Preces en responses wisselen elkaar af: op het korte gebed volgt steeds een bevestigend of aanvullend ‘antwoord’. Dat ‘heen-en-weer-golven’ is een van de kenmerken van de evensong.
Dit jaar brengt Licks & Brains een wervelende Funky Kerstshow naar Leusden Jazz met de fantastische Mrs Hips (Simone Roerade) en Alexander Beets. Verwacht kerstliedjes in een hip jasje! Er is geen betere manier om de dagen voor kerst al in de feestsfeer te komen!
Kom al helemaal in de kerststemming met de Licks & Brains Christmas Special! 🎄🎺 Samen met special guests Mrs. Hips en Alexander Beets speelt deze grote 𝘀𝗼𝘂𝗹𝗷𝗮𝘇𝘇𝗴𝗿𝗼𝗼𝘃𝗲𝗳𝘂𝗻𝗸𝗯𝗮𝗻𝗱 bekende kersthits zoals ‘O Denneboom’ en ‘Driving Home for Christmas’. 🎷🎅
De 18-koppige band o.l.v. Rolf Delfos is klaar voor een onvergetelijke middag in de Four Seasons. Er is geen betere manier om de aanloop van kerst al in de feestsfeer te komen!
Voor je het weet, is het weer zover: lange, donkere winteravonden en het gevoel van Kerstmis.
SYA brengt je in ‘A Bright Starry Night’ met kristalheldere, meerstemmige harmonieën in de juiste sfeer. De drie zangeressen hebben een voorliefde voor country en folk. Naast hun eigen repertoire spelen en zingen ze de mooiste kerstnummers, zoals ‘Winter Wonderland’, ‘That’s Christmas to Me’ en ‘Silent Night’. Ook pareltjes uit de popgeschiedenis als ‘Vincent’ van Don McLean – je weet wel, ‘Starry, Starry Night’ – ‘Landslide’ van Fleetwood Mac en ‘Helplessly Hoping’ van Crosby, Stills & Nash helpen mee om je te verwarmen in koude dagen. Voorzien van nieuwe arrangementen en akoestisch gespeeld.
zang, gitaar, dwarsfluit, mandoline, bas en percussie: Amanda Muller
zang, piano, accordeon en percussie: Yvonne Leek
zang, gitaar, bas, mondharmonica en percussie: Daphne van de Bor
Foto © Richard Beukelaar
De band VANST33N is uit het goede hout gesneden met de beste metalen gesmeed en staat als in beton gegoten. Deze doorgewinterde Amersfoortse muzikanten dartelen als jonge hinde door de wei nog steeds gedreven door de passie voor muziek die als oorwurmen blijft hangen maar toch de diepgang van de ervaring met zich mee brengt. Zaandam had de Dijk, Den Helder heeft van Dik Hout, Den Haag heeft Direct en Amersfoort heeft VANST33N.
Sven Ratzke staat voor cabaret en jazzy chansons. Holland Baroque is een eigenzinnig barokorkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en lachen. Deze bijzondere combinatie reist door Nederland met de verrassende theatershow Love is Crazy, waarin barok versmelt met hedendaagse songs over de liefde tot er bijna tijdloze klanken ontstaan die als geen ander passen bij deze periode van het jaar.
Love is crazy ademt de sfeer van een rokerige nachtclub en bevat liedjes over het grote verlangen en de liefde. Muziek van songwriters van nu en helden uit de vorige eeuw smelten samen met de barokke klanken van het orkest. Van Billie Eilish, Nick Cave en David Bowie tot Leonard Cohen en Jacques Brel. Zij schreven liedjes die de tijdsgeest resoneren en in fusie met het barokorkest tijdloos lijken te worden. De rode draad? De liefde!
Dit programma kijkt met een lichtelijk recalcitrante blik naar alles rond kerst, zonder dat we er ook maar iets minder van gaan houden. Love is crazy!
Boekpresentatie BUITEN DE STAD IS NIKS over de geschiedenis van Hoogland-Zuidoost (Liendert, De Koop, Schothorst, Zielhorst, De Hoef en kruispunt Hoevelaken)
Op maandag 19 december presenteert De Historische Kring Hoogland het boek ‘Buiten de stad is niks. Het verdwenen en vergeten leven en landschap in Hoogland-Zuidoost’ geschreven door Ruud Hopster.
Over de boerderijen in Vathorst, Hooglanderveen en Hoogland-West is al meer geschreven, maar over die op Liendert, De Koop, Schothorst, Zielhorst, in De Hoef en rond kruispunt Hoevelaken nog niet. Vanaf de jaren zestig is de vroegere geschiedenis van boerderijen en bewoners in dat gebied onbeschreven verdwenen onder de nieuwbouw en het steeds groter wordende verkeersplein Hoevelaken.
Tabaksteelt, aanleg van de spoorlijnen en A1, verkeersplein Hoevelaken, het graven van het Valleikanaal, het verbranden van veel boerderijen in dat gebied vanwege de gewenste schootsveldverruiming in mei 1940: het komt allemaal aan de orde, maar het gaat vooral om de geschiedenis van de ruim zestig boerderijen en huizen en hun bewoners. Ruim tweehonderd landkaarten en foto’s van dat verdwenen landschap en van hun bewoners geven een aanvullend beeld van dat verleden.
Het boek wordt op maandag 19 december om 14.00 uur gepresenteerd in café De Plank. Burgemeester Bolsius neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Heb je interesse, dan ben je van harte welkom!
Op 19 december organiseert Stichting Tertulia een ‘Diner pensant’, onder leiding van Desiree Berendsen, met als thema levensfasen. Een mooi thema om over in gesprek te gaan in de donkere dagen voor kerst.
Goed eten, goed drinken en een goed gesprek. Dat is een diner pensant: een etentje waarbij aan het denken wordt gezet. Onder het genot van een vijfgangen menu bespreek je de vragen van het leven met je tafelgenoten.
Elke levensfase heeft zijn eigen dynamiek, waardoor het kan lijken of een mens zichzelf in elke nieuwe fase opnieuw moet uitvinden. Hoe doe je dat? Hoe neem je afscheid van de vorige fase en ga je over naar de volgende? Heeft elke levensfase zijn eigen typische karakteristieken of verschilt dat per persoon? Dit soort vragen bespreken we bij een goede maaltijd, onder de bezielende leiding van Desiree Berendsen.
Het gaat daarbij om de vragen en het gesprek, niet om antwoorden of wat juist zou zijn. Tijdens de verschillende gangen bespreken we het thema vanuit verschillende invalshoeken. Elke disgenoot is gespreksgenoot.
Het St. Joris Kamerkoor organiseert een Festival of Lessons & Carols, naar voorbeeld van de viering die in de Anglicaanse traditie vlak voor Kerstmis plaatsvindt. Aan de hand van negen korte bijbellezingen (de ‘lessons’) wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de komst van de Messias en de geboorte van Jezus verteld. Deze lessons worden afgewisseld met het zingen van kerstliederen, hymnen en andere koormuziek (de ‘carols’). Onze uitvoering heeft dit jaar ‘Maria’ als thema; zo zijn in de viering o.a. enkele ‘Mariamonologen’ en gedichten opgenomen.
De eerste liturgie voor Nine Lessons and Carols werd in 1880 samengesteld door Edward Benson, bisschop van Truro (Cornwall). Het werd gelijk een jaarlijkse traditie en al snel namen andere kerken de viering over. Tegenwoordig vinden dit soort vieringen overal ter wereld plaats.
Het St. Joris Kamerkoor staat onder leiding van dirigent Wouter Verhage. Op orgel: Rien Donkersloot.
De toegang is vrij (het is immers geen concert, maar een viering), maar aan de organisatie zijn wel aanzienlijke kosten verbonden. Daarom wordt de bezoekers bij de collecte naar draagkracht een redelijk deel gevraagd van wat voor een uitvoering in concertvorm wordt betaald.
Dit jaar viert Frommermann zijn muzikale kerstfeest met één van de meest gevierde toneelspelers van dit moment: rasverteller Porgy Franssen. De ronkende stemmen van Frommermann zingen de mooiste kerstliederen, o.a. van Gustav Holst, Wim de Bie, Hugo Wolf en Ella Fitzgerald, afgewisseld door prachtige, grappige en ontroerende teksten die reflecteren op het kerstgevoel. Frommermann had zich geen betere en leukere gast op zijn kerstfeest kunnen wensen!
Tenor: Jan-Willem Schaafsma, Erik Slik
Bariton: Fabian Egli, Jan Willem Baljet
Bas: Timotheus Maas
Gitaar: Paul van Utrecht
Piano: Maurice Lammerts van Bueren
Voordracht: Porgy Franssen