Beste bezoeker/ster van Eempodium: onze agenda is normaliter tot de nok toe gevuld met activiteiten van alle 90 podia in en om Amersfoort.
Echter, door de lockdown gaan zo ongeveer alle events tot zeker 28 april 2021 niet door. Op een (enkele) online event en de test-events na.
Daisy Correia en haar fado zijn van twee culturen, twee landen en twee talen die ze in deze theaterreeks ‘Balans in mijn fado’ tot uiting brengt. In dit programma geeft Daisy de mix van twee talen een belangrijker rol dan voorheen. Met haar stem, fantastische muzikanten, de verhalen, het gevoel, de emoties en de saudade neemt Daisy je mee naar een mooie balans tussen twee landen. Genieten dus!
De bandleden van Vatapá en zangeres Caroline Lobanov, hebben hun hart verloren en elkaar gevonden in de Braziliaanse muziek. Samen selecteerden zij 10 stukken van hun favoriete Braziliaanse componisten, waaronder Djavan, Lenine, Chico Buarque en Ivan Lins.
Geïnspireerd door de geraffineerde ritmiek, speelse vrolijkheid of juist zoete melancholie, lenige melodieën en poëtische teksten bewerkten ze de originele composities tot ze hen precies pasten.
Met een traditionele bezetting van snaren, percussie en stem vertolken Caroline Lobanov en Vatapá de rijkdom van de Braziliaanse muziek; van choro tot samba enredo en van bossanova tot maracatú.
De titel van de cd vat nog eens samen wat de Braziliaanse muziek zo onweerstaanbaar maakt: Doce com Pimenta . Geniet van deze gepeperde zoetigheid!
Caroline Lobanov – zang
Vatapá:
Ronald Veerman – bandolim, gitaar
Frans van Keep – 7 snarige gitaar
Sander – Eggen – cavaquinho, gitaar
Meiko Meissner – pandeiro, percussie
Ines van Deursen – contrabas
Adventsconcert Zarjanka o.l.v. i. Raspopova. Russische, Oekraïense, Wit Russische religieuze en volksliederen, kozakken liederen en dansen.
Irina Raspopova heeft zich vanaf haar vroegste jeugd beziggehouden met de folklore van haar streek. Ze is afgestudeerd aan het staatsconservatorium te Voronezh en het Staatsinstituut van Cultuur in Moskou. Sinds haar komst naar Nederland leidt zij enkele folkloregezelschappen. Daarnaast geeft ze les in stemtechnieken en streekstijlen van de Russische folklorezang.
Het folklore-ensemble Zarjanka is het enige in West-Europa met een repertoire van traditionele volksliederen en -dansen, religieuze zang en rituelen van verschillende bevolkingsgroepen in heel Rusland. De liederen zijn volledig authentiek, niet gearrangeerd, vaak polyfonisch en eeuwen oud.
Zandfoort aan de Eem is de perfecte locatie om de kou even te ontsnappen en op te warmen met opzwepende Arabische beats & tunes, traditionele Syrische gerechten, shisha en live muziek tijdens de Dabke Night!
Dabke combineert cirkeldansen en line-dancing en kom je op grote schaal tegen tijdens bruiloften, festivals en andere belangrijke gelegenheden. Tijdens deze Dabke Night zie je ervaren dansers die het publiek laten opzwepen, maar krijg je zelf ook de kans om deze traditionele manier van dansen te leren. Dat is niet moeilijk, wel heel verslavend. En het leukste van allemaal: je danst nooit alleen.
Arabisch pop-up restaurant (vanaf 20.30 uur)
De hele avond kan je voor een kleine prijs genieten van heerlijke huisgemaakte Arabische gerechten als Tabouleh, Humous, Kibbeh en zoetigheid om van te blijven eten.
Shisha Lounge (vanaf 20.30 uur)
Geen Arabische avond zonder shisha. Hoeft niet, mag wel; in een aparte lounge in de buitentent. Wij zorgen voor de dekentjes 🙂
Dabke workshop (21.00 uur)
De typische Dabke muziek is een echte gangmaker op Arabische feesten maar zie je mede dankzij de Dabke Nights ook steeds meer in Nederland opkomen. De dans is van oorsprong traditioneel maar veel urban dancers maken een mix met hiphop en moderne dans. We leren je de basis in enkele basisstappen, die iedereen kan meedoen. You will love it!
Nidal Karam (21.30 uur)
Nidal Karam kwam enkele jaren geleden naar Nederland en schreef een nummer over zijn geboorteland dat door veel Syrische mensen meegezongen wordt. Binnen enkele minuten waan je je met deze zanger en zijn band op een Arabische bruiloft.
DJ Prace (22.30 uur)
Prace reist van Marokko tot Irak om muziek te ontdekken en maken, feesten te organiseren en eigen muziek te produceren. in Nederland organiseert hij o.a. Safari in het Bos, draai van 013 tot EKKO en vanavond zal hij je zeker aan de Dabke krijgen. Maar verwacht van deze Arabische muziek-kenner & producer meer nieuwe muziek en een ding is zeker: stilzitten is geen optie.
Deze editie van Dabke Night wordt mogelijk gemaakt door Dreaming of Syria, Meetup Amersfoort en Zandfoort aan de Eem.
Vive La Danse neemt je mee op wereldreis! Op 12 januari ontdekken we samen de levendige hoofdstad van Cuba: Havana!
Bij Havana denk je natuurlijk meteen aan een gave oldtimer, dikke sigaren, heerlijke cocktails, dansbare muziek en een kleurrijke en vrolijke setting. En dat is precies wat je kunt verwachten! 😉
Je hoeft niet verkleed, het enige wat je moet doen is lekker komen dansen en genieten!
Muziek en dans maken mensen blij. Het zijn vormen van vrijheid, eenheid, passie, vrolijkheid, creativiteit, gelijkheid & positiviteit.. En dat is iets wat gevierd moet worden!
Sambal, een pittig Indisch feest is een traditie in Amersfoort aan het worden. Voor de derde keer presenteren wij je dit feest. Lekker gezellig samenzijn met veel muziek en heerlijk eten en.. een hoog reünie gehalte.
SamBAL wil dat “Indische” gevoel van Kumpulan en Pasar Malam in Amersfoort. Daarom organiseren we op zaterdag 3 maart een gezellig samBAL feest met muziek door; de samBAL Houseband: Mr Atjar Tjampoer Selection met o.a. Steffen de Wolff, Natahalie D’Alessandro en George Pelupessy die weer garant staan voor een heerlijk avondje swingen!!
Wat is een Idisch feest zonder Makan makan, Bung Bung Badi? Peter Badebroek zorgt ervoor dat er heerlijk gegeten kan worden deze avond. Selamat Makan!
Wie aan klezmer denkt, denkt al snel aan feesten en partijen en alhoewel Mazzeltov die kant zeker ook kent, richten zij zich toch vooral op het Jiddische lied. Dit lied kent z’n wortels in Oost-Europese volksmuziek in combinatie met Joodse muziek. Deze traditie wil Mazzeltov levend houden door bekende liederen te spelen, maar ook door zellf te componeren en Jiddische gedichten op muziek te zetten. Al tien jaar maakt Mazzeltov theater tournees in binnen- en buitenland met Rolinha Kross als leading lady. Met haar prachtige warme stem weet zij haar publiek mee te nemen naar oude straatjes in het hart van de Joodse wijk in Oost-Eropese steden én naar het heden, naar nieuw elan en hedendaagse vertalingen van een mooi oude muziektraditie.
Nadara staat bekend om de beste zigeuner-musici en de snelste roma-dansers uit Transsylvanië. Leadzangeres Alexandra zingt de sterren van de hemel in het Romanes, Hongaars, Roemeens en Russisch. Nadara brengt enerzijds Hongaarse, Roemeense en roma-volksmuziek uit Transsylvanië en daarnaast een repertoire van internationale zigeunermuziek.
Maar het meest spectaculair is de Mahala buikdansmuziek. De naam Mahala verwijst naar de krottenwijken rond Boekarest waar vooral veel roma zijn neergestreken. De muziek van deze slums is sterk Turks beïnvloed en herinnert ons aan de oriëntaalse herkomst van de zigeuners. Deze oosterse zigeunermuziek is razend populair in Roemenië en vormde de aanleiding voor talloze buikdanswedstrijden. Op veel Roemeense bruiloften is de “mahala” of “manele” de meest gewilde dans.
Deur open: 19.45 uur
Bij Nieuwe Erven kan alleen gepind worden
Ticket: € 10,- www.nieuweerven.nl/winkel óf vooraf verkrijgbaar aan de bar.
Vele mooie en interessante niet-westerse muziekculturen bevolken de wereld. Elk met hun eigen herkenbare en specifieke klankkleuren, melodieën en ritmes. Deze traditionele en ‘authentieke’ muziekculturen worden met liefde in stand gehouden door begaafde musici uit de diverse landen en regio’s. Zij zijn het die er voor zorgen dat hun muziekculturen behouden blijven, zich verder kunnen ontwikkelen en een verrijking zijn voor nu en in de toekomst.
Op de podia waar musici elkaar ontmoeten, ontstaat vaak een wisselwerking en uitwisseling van muzikaliteit. Musici gaan creatieve compromissen aan, waaruit naast hun traditionele muziekgenres ‘nieuwe’ muziekgenres kunnen ontstaan. Dit wereldwijde muziekculturele proces geldt voor zowel niet-westerse als westerse muziek en is van alle tijden.
Met muziekgroepen zoals o.a. Sarsaria (Syrië), The Voice of Kurdistan (Irak), Willy Steel Band (Antillen), Jampara and the Batalions (Burundi) en AfroMixBand (Senegal/Gambia) brengen wereldklanken naar de bezoekers van het festival.
Hoe keer je terug naar jezelf? Dat is de vraag die CHOIVA stelt. Harpiste en zangeres Wieke Garcia en pianiste en zangeres Marieke Snijders presenteren op 3 februari hun eerste EP, Guru’s Girfriend. Begin 2017 ontmoeten ze elkaar opnieuw. Beiden in de drukste periode van hun leven, verlangend naar rust om ruimte te geven aan nieuwe muzikale avonturen. Ze besloten wekelijks samen te komen om ideeën uit te wisselen, te improviseren en te wandelen in het bos.
De muziek laat zich het beste omschrijven als vocal indie world jazz. De eigen composities worden gekenmerkt door samenzang en heldere klanken. De stukken voeren je mee op een zoektocht naar de balans tussen binnenwereld en buitenwereld. De zangeressen begeleiden zichzelf en elkaar op harp en piano. Tijdens deze reis kwamen Marco van Os op bas, Frans Cornelissen op trombone en Yordi Petit op drums op hun pad. Na twee jaar werken aan dit slow-project is de EP Guru’s Girlfriend een feit!
Op deze avond zullen we de stukken van de EP als wel nieuwe stukken ten gehore brengen.
Dankzij de vrijwilligers, Stoelhouders en VriendenLoterij zijn al onze voorstellingen gratis bij te wonen. Vanaf 1 januari 2019 is het enige dat u betaalt zijn de reserverings- en verwerkingskosten à € 2,50 per persoon. Dit geldt niet voor onze stoelhouders en vrijwilligers.
In CUBA IN neemt de Portugees-Nederlandse fado zanger Lameirinhas het publiek mee om met zijn blik op Cuba te ervaren. Zijn impressies geven zowel blijk van de schoonheid als van de schaduwzijde van dit exotische eiland. Zwoelheid, zachtheid en beweeglijkheid, versus verschraling en verwaarlozing.
Cuba maakte een onuitwisbare indruk op hem. Hij raakte in de ban van dit legendarische eiland. In zijn eigen woorden: ‘Ik heb me liefdevol laten infecteren’.
Het prachtige traditionele lied Flor Pálida (Bleke Bloem) van de Cubaanse zanger Polo Montañez was zijn kennismaking met de zogenaamde plattelandspoëzie. Lameirinhas maakte direct een Portugese vertaling en schreef al tijdens zijn reis een reeks liedjes en fado’s, beïnvloed door in het bijzonder de Cubaanse Son met haar Spaanse en Afrikaanse ritmes. Hoewel ze anders klinken, zijn in de ogen van Lameirinhas de muzikale genres uit Portugal en Cuba emotioneel verwant aan elkaar. Vandaar zijn fascinatie voor de Cubaanse Son.
Sinds enkele jaren is de Colombiaanse singer/songwriter Dave Mochilero actief op de Europese podia met zijn eigen composities. Zijn passie voor Latijns-Amerikaanse muziek, dans en folklore bracht hem al gauw in contact met enkele Nederlandse musici die op hun beurt weer gepassioneerd zijn van de Cubaanse muziek. Dit resulteerde in een gevarieerd repertoire van Dave’s eigen composities afgewisseld met Cubaanse klassiekers en Cumbia-pop. Dave stond al eerder in de finale om de grote prijs van Nederland en deelde het podium in Paradiso met de Colombiaanse wereldster Juanes.
Geïnspireerd door artiesten als Compay Segundo, Manu Chao, Buena Vista Social Club, Faustino Oramas en Bob Dylan willen zij de unieke en feestelijke
sfeer van Zuid-Amerika overbrengen op hun publiek met als motto: “Dans alsof niemand het ziet, lekker los!”
Tijs Groen heeft de laatste 5 jaar in Spanje gewoond om daar de sound van zigeuner muziekstijlen flamenco en gypsyjazz te adapteren. Hij leeft in zijn bus en momenteel toert hij door Europa. Op een klassieke gitaar en via een loopstation speelt hij ook, Blues, Latin en eigen composities. Op zijn doorreis naar Engeland passeert Tijs Nederland en zal hier enkele concerten spelen.
“The Ol’ Foxes” brengen zowel bekende als minder bekende Ierse en andere muziek op hun eigen typische manier. Ze gebruiken daarvoor, naast hun stemmen, de typisch Ierse instrumenten als trekharmonica, viool, gitaar, mandoline, fluit alsmede de karakteristiek Keltische drum (“bodhrán”) en hun beroemde “1 string bass”. Met “The Ol’ Foxes” is het altijd feest!
Regelmatig houden zij een jamsessie in de foyer van ICOONtheater. Bijvoorbeeld op donderdag 27 juni, vanaf 20.00 uur. Kom gerust luisteren of meespelen…..
Van een traditionele folkband ontwikkelde Barleycord zich tot een wereldband met een eigen sound. De muzikale reis gaat van Ierland en Schotland, naar Spanje, Brazilië en Kaapverdië. De songs worden gebracht door twee zangeressen, zowel in het Engels als in het Spaans en Portugees. De muziek is een mengeling van stijlen: van klassiek tot folk, van samba tot melancholische ballades. Barleycord bestaat uit Frouke Brandsma, Wanda Marina, Ingrid Petten, Karen Snoei, Dick van Ginkel, Auke Petten, Peter Eymann, Elko Petten.
Kanopé is een groep van 4 muzikanten die op eigenzinnige wijze, o.a. gebruik van de Digeridoo, invloeden van rock, folk, reggae, ska, funk, weet te versmelten tot ‘worldmusic’ in het Frans en in het Engels.
Opgegroeid in de Zweedse bossen van Åshammar en grootgebracht met Zweedse volksmuziek, studeerde Gunnar klassiek slagwerk op het Conservatorium. Hij leerde Wereldmuziek spelen op een breed scala aan bijzondere slaginstrumenten. In de voorstelling begint u bij zijn geboortegrond Zweden en reist u vervolgens met hem mee, langs exotische plaatsen vol muziek.
Gunnar is een buitengewoon ervaren slagwerker/xylofonist die over de hele wereld heeft opgetreden op jazzfestivals en grote concerthallen in de bands van o.a. Deborah J Carter.
Op de vraag wat hem beweegt om zélf een voorstelling te maken en in Artishock te komen spelen zegt hij:
“Muziek verbindt en verwondert! Dat maak ik overal mee, waar ik ook kom. Of het nu een workshop is voor studenten tijdens een concerttour door India of tijdens concerten in Nederland of elders in Europa. Muziek lijkt wel een universele taal. Zelfs zonder woorden kun je met muziek met elkaar communiceren. Geweldig is dat!
Afgelopen jaren heb ik veel muzikale kilometers afgelegd als begeleider of gastsolist. Onderweg maakte ik van alles mee. Mocht ik boeiende mensen ontmoeten, muziek maken met geweldige muzikanten en proeven van verschillende culturen. Graag deel ik al die muzikale ervaringen met publiek in de voorstelling “Slag om de wereld”. Een voorstelling met slagwerk, zang, humor en een vleugje Zweedse nostalgie. “Slag om de wereld” is bovendien een voorstelling waarbij stilzitten voor het publiek bijna onmogelijk is!”
Reserveren kan door een mail te sturen naar podiumplusartishock@gmail.com
Roman Oro is een Amsterdams muziekensemble dat zowel zigeunermuziek als muziek uit de Balkan maakt. Geïnspireerd door de mooie verhalen, de gastvrijheid, de melancholie, de cultuur maar vooral de klanken van Oost-Europa, spelen ze al ruim tien jaar samen.
Als deze hechte, vriendelijke groep begint te spelen ontstaat er een waar zigeunerfeest, waar zowel de vreugdige als de melancholische klanken klinken.
Heb jij zin in een fantastisch kerstconcert, dan hebben wij wat voor jou!
De Ierse band Celtish onderleiding van Nigel en Julie Cameron komt opnieuw naar Nederland en geeft op 6 december om 20:00 uur een kerstconcert.
Deze Iers/Engelse formatie brengt prachtige keltische klanken ten gehore en neemt je mee naar de “sound of Emerald Island.”
We zien uit naar een avond met prachtige kerstmuziek!
Gerson Marta is een Angolese zanger uit Portugal” Lisboa “ met eigen nummers van verschillende culturen als Angola, Cabo Verde, Portugal etc. Hij wordt versterkt door onze vrolijke noot Fabrizio Quissanga, met zijn tweeën spelen zij de sterren van de hemel de hele middag lang in Pitchers.
Babel Sound presenteert: 2 bands, Shama Rahman (GB) + Couple Positive (NL).
Shama Rahman Arts
Denk aan Dead Can Dance en Björk die samenkomen in een folk club om jazz-achtige trip hop te maken… met sitar! Zo laat de muziek en sfeer van Shama Rahman zich het beste omschrijven. Zaterdag 29 Februari presenteerde de Britse zangeres en sitar speler in Londen haar derde studio album Let the Light in (NarRator Records).
Couple +
Hassie Dune en Ania Brzezinska vormen wat je noemt een magisch duo. Als je een optreden van ze bijwoont hoor je, zie je en voel je hun positive vibration, ofwel (+). Ze verwelkomen je met hun wereld aan muziekstijlen, van afrikaanse ritmes volgens funk traditie, jazzy melodieën en indiase sferen die zich mengen met elektronische beats en samples.
15:00 Shama Rahman
16:00 Couple Positive
17:00 Jam
✧ BABEL SOUND ✧
“Babel Sound presents” komt voort uit het Babel Sound Festival in Hongarije. Op het festival wordt een week lang wereldmuziek gemaakt aan de oevers van het prachtige Balaton meer. Culturen vinden elkaar er door de muziek, dans en feesten. De bijzondere momenten verspreidden zich via Babel Nights, maandelijkse muziekavonden in Barcelona en Amsterdam. Babel Sound Presents in Amersfoort, vanaf nu maandelijks in Pitchers.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten & Prins Bernhard Cultuurfonds.
Het overdekte terras van Flint is dit jaar uw mini-festivalterrein!
In de zomermaanden staat bijna iedere vrijdag- en zaterdagavond in het teken van een van de festivals, die dit jaar niet kunnen doorgaan. De organisaties van diverse festivals stelden voor u een intiem programma samen, zodat u de festivalsfeer dit jaar niet hoeft te missen.
Liefhebbers kunnen voor € 30,50 een plaats reserveren, inclusief een lunch/diner bereid op de Barbecue-Smoker (exclusief dranken) en u beleeft de unieke live optredens.
Mehmet Polat is een meester ud speler, componist, ensemble leider en solist die inmiddels vele internationale tours op zijn naam heeft staan. Van Afrika tot India, Perzië tot de Balkan, van modern tot jazz, hij combineert verschillende muziekstijlen met zijn Alevi spirituele, Anatolische volks- en Ottomaans klassieke muziekachtergrond. Via improvisatie, eigen composities en zijn blik op de verscheidenheid van muziekstijlen is Mehmet constant op zoek naar nieuwe muzikale paden en inspiratie. Na vele jaren van onderzoek, heeft hij een eigen techniek ontwikkeld om verder te kunnen kijken dan de beperkingen van zijn eens zo traditionele instrument. Met zijn nieuwe techniek voor de linkerhand speelt hij meer moderne en verder ontwikkelde muziekstukken. Ook heeft hij een eigen ud ontwikkeld met twee extra bassnaren om de reikwijdte en functie van zijn instrument te vergroten.
Musica Mundo Series is een productie van Stichting ArteGanza.
Uiteraard worden de anderhalve-meter-richtlijnen gehandhaafd. Inloop voor de ‘Flint Festival Sessies’ is tussen 17.30 en 18.30 uur. Het gezelschap per tafel dient uit één huishouden te komen. Vooraf vindt een controlegesprek plaats. Dieetwensen kan men van tevoren bij de kassa doorgeven. Tijdig reserveren wordt aangeraden, want het aantal plaatsen is beperkt.