Beste bezoeker/ster van Eempodium: onze agenda is normaliter tot de nok toe gevuld met activiteiten van alle 90 podia in en om Amersfoort.
Echter, door de lockdown gaan zo ongeveer alle events tot zeker 28 april 2021 niet door. Op een (enkele) online event en de test-events na.

Bij Espressobar de Draak, op het bovenste terras van de Bibliotheek het Eemhuis, kunt u elke tweede woensdag van de maand tussen 12.30 en 13.15 uur het Boek van de maand-gesprek bijwonen! De toegang is gratis. U betaalt alleen voor uw eigen consumpties.
Elke maand spreekt een panel van vier enthousiaste lezers over hun boek van de maand. Aan het gesprek doen mee: een Eemlandse schrijver, een bibliotheekmedewerker, een lezer en (afwisselend) iemand van De Algemene Boekhandel, Boekhandel Veenendaal en tweedehandsboekwinkel ‘t Ezelsoor.
Het gesprek wordt geleid door Liesbeth Ram; oud-collega en ambassadeur van Senia leesgroepen.
Ongeveer een week van te voren wordt op deze pagina bekend gemaakt welke vier lezers het panel voor deze maand vormen en welke boeken zij bespreken.
Oproep aan enthousiaste lezers
Bent u een enthousiaste lezer? U kunt u aanmelden als gespreksdeelnemer. Stuur ons een mailtje (info@bibliotheekeemland.nl) met uw naam en beschrijf kort welk boek iedereen volgens u zou moeten lezen!
Vier jaar geleden besloten Jessie en Nicky Kroon als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.
In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Van verpakkingen in de keuken, via zelfgemaakte deodorant tot afvalvrije feestjes en van plasticvrije kleding tot een low impact vakantie – de zero waste lifestyle omvat álles. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!
Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom om langs te komen!

Woensdag 17 oktober organiseert De Algemene Boekhandel een interview met Arjen van Veelen. Rasboekenvakker Ivan Borghstijn zal Van Veelen interviewen over zijn succesvolle boek ‘Amerikanen lopen niet’.
Geen land ter wereld dat zoveel in het nieuws is als Amerika. We volgen de politiek en de media daar op de voet, en kennen Hollywood en New York uit de vele films. Maar als Arjen van Veelen naar de vergeten stad St. Louis verhuist, schrikt hij: dit is een steenrijk derdewereldland. Om het Amerika van nu te begrijpen, moet je in St. Louis zijn. Nergens is de kloof tussen arm en rijk, zwart en wit, stad en platteland zo groot als daar. In Amerikanen lopen niet toont meesterobservator Van Veelen Amerika zoals je dat zelden ziet – en brengt het verrassend dichtbij.
‘Een van de heerlijkste pennen van Nederland schrijft een van de schrijnendste boeken over de VS die ik ken.’ – David Van Reybrouck
‘Met een open blik en een scherpe maar ook lichte pen laat hij zien waarom iedereen St. Louis zou moeten kennen.’ **** – NRC Handelsblad
Ex-stadsdichter Gerhard te Winkel en Amy de la Haye presenteren 28 oktober hun dichtbundel “Zomerzotjes”. Een dichtbundel met een erg herkenbaar thema: gedoe in de liefde. Het wordt een vrolijke, verrassende en grappige middag, met zang van Alexander Franken. Te gast zijn de dichters Jolanda Oudijk en Mattie Goedegebuur.
Amy de Haye en Gerhard te Winkel schreven de gedichtbundel “Zomerzotjes” samen. ‘We hebben spontaan op elkaars gedichten gereageerd,’ zegt Amy. ‘Dat was soms best een uitdaging,’ vindt Gerhard. ‘Ik wist bijvoorbeeld niets van zomerzotjes.’ Door deze werkwijze is een mooie bundel ontstaan over het thema liefde.
“Zomerzotjes” is een spontane, vrolijke, verdrietige en bittere dichtbundel, waarin de dichters verrassende invalshoeken kiezen. De onderwerpen gaan over lust en liefde, verdriet en verliefdheid. Er zijn momenten dat het geluk op krukken gaat en gedichten waarin je van geluk boven de aarde zweeft.
Deze zaterdag is het weer Bookstore Day, de dag dat we in heel Nederland de boekhandel vieren.
Speciaal op deze dag hebben wij exclusieve uitgaven, gesigneerde boeken en eenmalige aanbiedingen. In het bijzonder het schitterende ‘Zeldzame aarden’ van Sandro Veronesi voor maar € 7,95.
Maar er is vooral heel veel aandacht voor Amersfoortse schrijvers en hun boeken!
Voor de derde keer vieren wij Bookstore Day met een live marathonuitzending van Golfbreker Radio vanaf de bovenverdieping van de winkel. De uitzending is vrij toegankelijk en terwijl wij koffie en thee schenken, interviewen onze favoriete radiomannen, Erik van Venetië en Roelof Meijer, tal van Amersfoortse auteurs:
Programma:
9.00 uur: Aftrap Bookstore Day bij boekhandel Veenendaal
9.20 uur: Dichter Ali Serik over De stem die baart
9.40 uur: Rik Bronkhorst over De buurt was veilig
10.00 uur: Dirk van den Hoek over Gevangen zonlicht: met passie Nederlandse wijn maken
10.20 uur: Wilco Kruijswijk over het Geertje Arendspad: op zoek naar thuisgevoel
10.40 uur: Jan Niessen over Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619), Vormgever van de Republiek
10.50 uur: Gaston Dorren over Babel: de twintig reuzentalen van de wereld
11.20 uur: Michelle van Roost en Manon van Eijsden over Wegwijs in de voedingsjungle
11.40 uur: Evelien Otto over Ik vind papa veel liever dan jou
12.00 uur: Marita Coppes over De laatste verhalenweefster
12.20 uur: Nicky Kroon over Het Zero Waste Project
12.40 uur: Diggy Dex over Taalkunstenaars
13.00 uur: Gerard Pedroli over Hoe mijn hoofd een nachtclub werd
13.20 uur: Willem Wernsen over 101 tips voor Straatfotografie
13.30 uur-14.00 uur: Roelof Meijer interviewt Atze Haytsma

Op zondag 26 mei houdt Peter van den Akker in Galerie De Ploegh een boekpresentatie (“Zoektocht Day in Day out” met oeuvrecatalogus, crowdfunding en ontwikkeling van zijn werk vanaf 1978) waarna hij en zijn toehoorders naar de Sint Joriskerk wandelen om zijn werk en dat van collega kunstenaars te bewonderen is (expositie Orde & Chaos). De start van de boekpresentatie is 14:00 uur en de wandeling naar de kerk begint om 15:00 uur. Vanzelfsprekend zal het boek van Peter na de presentatie te koop zijn.
Van 20 t/m 29 september vindt op verschillende locaties in Nederland en Vlaanderen de vierde Week van de Afrikaanse roman plaats. Hun laatste avond samen vieren de schrijvers en artiesten van “dé Week” in De Kapschuur. Laat u meevoeren door de Afrikaanse taal, luister naar de verhalen van de schrijvers en maak kennis met de traditionele muziek van de Khoi, de eerste bewoners van de Kaap.
Frazer Barry, zanger, kletsrymer en multi-instrumentalist, is de frontman van de klipkoprock-formatie Tribal Echo. In het najaar van 2018 toerde hij door Nederland met de voorstelling Krotoa. Samen met zijn vrouw Deniel Barry (percussie) brengt hij daarnaast een programma met getoonzette gedichten van Adam Small, een van de eerste Kaapse stemmen in de Afrikaanse literatuur.
Karin Brynard is een journaliste die getuige was van de vrijlating van Nelson Mandela en de geboorte van een nieuw Zuid-Afrika. Brynard publiceerde tot nu toe drie literaire thrillers – Plaasmoord, Onse vaders en Tuisland – die behalve spannend ook opvallend humoristisch zijn. Haar meest recente roman, Tuisland (2017), overstijgt het thrillergenre. Hierin schrijft zij met grote deernis over het armoedige leven van de laatste San aan de rand van de Kalahariwoestijn.
Valda Jansen is geboren in Aliwal-Noord, maar groeide op in het kustplaatsje Strand. Ze studeerde Duits aan de Universiteit van Wes-Kaapland en werkte als lerares Duits in Mitchells Plain en Paarl. Daarna werkte ze als journalist bij Die Burger en Beeld, als tekstschrijver bij het tv-journaal en als redacteur bij diverse radioprogramma’s. In 2016 verscheen haar debuutroman Hy kom met die skoenlappers.
Riana Scheepers werd geboren in Vryheid in KwaZoeloe-Natal. Scheepers studeerde Afrikaans en Nederlands aan de Universiteit van die Vrystaat in Bloemfontein en werkte als docent aan de universiteiten van Zoeloeland en Kaapstad, als redacteur bij een uitgeverij en als schrijfdocent aan een jongensschool in Stellenbosch. In haar romans en korte verhalen verwerkt Scheepers thema’s en motieven uit inheemse verteltradities. Ook hebben haar verhalen een feministisch karakter.
Eben Venter is de auteur van zeven veelgeprezen romans, waaronder Foxtrot van die vleiseters, Ek stamel, ek sterwe en Wolf, Wolf. Hij is ook de auteur van twee verhalenbundels en een verzameling columns. Verwerking van het verleden, de migrantenervaring, homoseksualiteit en de natuur zijn belangrijke thema’s
Join het BOEKenFEEST, gewoon omdat dit mooie boek echt wel een toast waard is en we het feestje ook nog inhoud geven.
Programma
15.30 boekverkoop & signeersessie
16.30 inschrijving BOEKenFEEST
17.00 opening & pleidooi
17.30 uitreiking, sprekers & voordragers
18.00 loterij & naborrelen
18.30 laatste kans op persoonlijke noot in je boek
In het kader van De Week van het Nederlands komt Mariska Reijmerink naar Het Beauforthuis. Blijf met elkaar praten. En zingen! Juist in deze tijden, we zitten nog middenin de Coronacrisis, is de boodschap van haar onlangs verschenen boek “Niet je Moerstaal” urgenter en actueler dan ooit:
Taaldocent én zangeres Mariska is haar hele leven al gefascineerd door taal. Taal is een zeer wezenlijk onderdeel van je identiteit. Maar hoe is het om hier te wonen en een andere moedertaal te hebben? Ze vroeg het aan anderstaligen uit haar eigen omgeving en zo is haar boek ontstaan. Mensen uit Engeland, de VS, Estland, Israël, Ethiopië, Duitsland, België, Saudi-Arabië, Iran, Marokko en Syrië openden hun hart en vertellen in het boek hun levensverhaal en hoe het anderstalig-zijn hun leven heeft beïnvloed. Het levert een brede en boeiende kijk op Nederland en zijn inwoners op. Leerzaam voor iedere Nederlander. Want er staan verrassende observaties in over onze cultuur, taal en gewoontes.
De vraag of zingen helpt bij het leren van een taal, komt uiteraard ook ter sprake. Mariska Reijmerink heeft al vaak als zangeres in het Beauforthuis opgetreden, meestal aan de zijde van haar man Vincent Bijlo. Op deze avond die ze speciaal voor het Beauforthuis heeft gemaakt, leest ze passages uit haar boek voor en vertelt zij over haar ervaringen met anderstaligen. Zowel als taaldocent als in haar rol als schrijver. Daarnaast brengt ze met het publiek de liedjes uit het boek ten gehore. Want dat zingen helpt bij het leren van een nieuwe taal, weet zij als geen ander. Na afloop is het boek te koop en signeert Mariska Reijmerink via de sjoelbak: zo kun je op een veilige afstand een handtekening in je boek laten zetten. Met medewerking van oa Vincent Bijlo en Afief Aldoubosh.
Presentatie van het boek ‘Willem Pijper, Halewijn en Zeist’. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Marcel Fluitman, wethouder cultuur van de gemeente Zeist. Deze presentatie is alleen online te zien. Klik hier om mee te kijken op ons youtube-kanaal
Op het programma staan 2 korte lezingen over Willem Pijpers jeugd in Zeist en over De geschiedenis van Pijpers geboortehuis, 1891-1997. Lucie Spreij (sopraan) en Brian Lamb (piano) vertolken liederen van Willem Pijper en wethouder Fluitman ontvangt het eerste exemplaar.
Het boek wordt uitgegeven door de Vereniging van Eigenaars ‘Appartementenvilla Halewijn’, het geboortehuis van Willem Pijper aan de 2e Hogeweg in Zeist . Het bevat vele, niet eerder getoonde foto’s en historische illustraties.