Beste bezoeker/ster van Eempodium: onze agenda is normaliter tot de nok toe gevuld met activiteiten van alle 90 podia in en om Amersfoort.
Echter, door de lockdown gaan zo ongeveer alle events tot zeker 28 april 2021 niet door. Op een (enkele) online event en de test-events na.
Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar, 4 januari 2019, is de openbare Nieuwjaarsreceptie van cultureel podium Artishock. Dezelfde avond wordt de jaarlijkse expositie van Tekenclub Artishock geopend. Er komen 22 werken van 80 bij 80 centimeter te hangen, allemaal persoonlijke variaties op het thema ‘Alegría.’ De live muziek is van Trio Kai von Rosenberg.
Een gure doordeweekse dinsdagavond in december. Leden van de Tekenclub Artishock zitten in de warme soosruimte aan de koffie, het model in badjas. Met coördinator Ineke Talen en deelnemers aan de expositie praten we over het thema van dit jaar en proberen een beeld te krijgen van wat we te zien krijgen.
Ineke Talen vertelt: “Eigenlijk zijn we een modeltekenclub. Met de jaarlijkse tentoonstelling laten we altijd een andere kant van ons zien. De keuze voor het thema is de uitkomst van een enquête. Iedereen mocht wat insturen. Daaruit kwam het thema Alegría. Met één L en een accent op de í. Dat is Spaans voor vreugde, blijdschap, opgetogenheid. Begin november werden de panelen uitgedeeld. Die maakt Dirk Bouman altijd, dat mag ook wel eens gezegd worden.”
Iedereen werkt op hetzelfde formaat, op een paneel van 80 bij 80 centimeter. Nadat het thema is gekozen maakt elke deelnemer thuis zijn eigen schilderij. Dit jaar begint niet alleen een nieuw jaar maar starten ook de jaren 20. Dat lijkt geen invloed te hebben gehad op de mensen die we spreken. Ineke zegt: ”Maar je weet nooit wat mensen ervan maken. Alleen het formaat staat vast. Het hoeft ook niet per se met verf te zijn gemaakt. Vorig jaar had iemand een vilten schilderij. Dit jaar doet in ieder geval één iemand iets met foto’s.”
Eén van de deelnemers, schilderes Dita Valkenet, zegt: “Toen ik het thema hoorde dacht ik Ojee, wat moet ik daar nu mee? Maar ik heb het schilderij al af en ik heb er een leuk verhaal bij.” Dat verhaal wil ze niet vertellen, ook niet als ze hoort dat dit stukje pas kort voor de expositie zal verschijnen. “Nou, ik werk altijd met olieverf, zoals Ineke altijd met acryl schildert. Maar verder zeg ik niets… Nee, echt niet.”
Een andere deelnemer verklapt een digitaal werk te hebben gemaakt, en weer een ander zegt dat ze een zwart schilderij inlevert, maar het is de vraag of die informatie betrouwbaar is. Ineke besluit: “Het is altijd weer een sprong in het duister, in ieder geval in het onbekende.”
De expositie is te zien tot eind januari tijdens activiteiten. Daarnaast is Artishock – Steenhoffstraat 46a – open op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur, maan- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.
Foto: Ineke Talen en Dirk Boiuman
Kunstenares Marit Otto is een van de deelnemers aan tentoonstelling 25 x 25 x 25 in het Mondriaanhuis. Op 9 februari gaat ze in een lezing op zoek naar de Mondriaan in zichzelf. Is deze aanwezig en waar uit zich dat in?
M Stands 4 is de titel van het ingebrachte werk van Marit Otto voor de tentoonstelling 25 x 25 x 25 maar tevens de titel van haar lezing op 9 februari in het museum. De titel verwijst onder andere naar de M van de maakster Marit en de M van inspirator en onderwerp Mondriaan. De lezing geeft een kijkje in de keuken van de kunstenares, haar gedachtegang, haar zoektocht en hoe zij te werk gaat.
In de lezing neemt Marit je eerst mee naar het beginpunt, haar eerste atelier in een oude ambachtsschool. Een school die onderricht in een aan De Stijl verwante architectuur; De Nieuwe Zakelijkheid. Vervolgens ga je mee op haar weg naar autonomie in autonome kunst. Marit onderzoekt hierin de vraag waarom ze maakt wat ze maakt en welke stijlelementen een vast bestanddeel vormen van haar werk. Zijn er raakvlakken, misschien in werkwijze? Misschien in de grafische strakke ondertoon, de liefde voor Jazz/muziek? Of is er mogelijk iets anders dat hen bindt?
De lezing is voor iedereen die meer wil weten over Marit Otto en haar werk M Stands 4. Hoe groot de invloed van Mondriaan op een kunstenares is die op het eerste gezicht ver van hem af staat?
Na afloop is er ruim gelegenheid om met Marit in gesprek te gaan en vragen aan haar te stellen.
Aanmelden: stuur een mail naar educatie@mondriaanhuis.nl
Kosten: de lezing is gratis bij museumbezoek
De Leusdense kunstenaars Imy Baron en Wicky Nobels maken speciaal voor de Amersfoortse Zwaan een opstelling waarin beelden en grafisch werk samenkomen. In hun werk roepen zij vragen op over mensen die ‘op drift’ zijn. Over hun angst, maar ook over hun hoop. Over de identiteit van de groep en van het individu. Wat het precies wordt weten wij nu nog niet. De kunstenaars stuurden ons enkele beelden uit hun atelier. Laat je verrassen door dit kunstwerk en kom met elkaar en met de makers in gesprek over deze thema’s op 11 januari 2020.
Op de 37e Grafiekmanifestatie tonen 41 Ploegh-leden en 10 gastgrafici hun werk. Een verrassend nieuwe expositie met een veelzijdigheid aan kunst in kleine oplage. Naast grafiek en fotografie worden er onder meer multiples in keramiek, glas en steen aangeboden, met per kunstenaar één kunstwerk voor € 133,-. Maak van deze gelegenheid gebruik om een verzameling te beginnen of uit te breiden.
Welkomstwoord door Jacqueline Bohlmeijer, bestuur LKG de Ploegh
Opening door Fronique Oosterhof, direkteur GRID Grafisch Museum Groningen
De kunstenaars zijn aanwezig – u bent van harte welkom.
DEELNEMENDE KUNSTENAARS:
Gerard Akerboom, Hanneke Barendregt, Barbara Bläsing, Jacqueline Bohlmeijer, Carolien Brusse, Henriëtte Coppes. Michiel Deylius, Jan van Dijk, Marie-Louise Dooijes, Willemijn van Dorp, Harry Dukker, Willy van der Duyn, Annette Fienig, Lucia Fransen, Dorette Giling, Bernadette Goossens, Famke Hajonides, Birgitte Janssen, Marjan Jaspers, Wim Jonkman, Gea Karhof, Davitha van de Kuilen, Wilma Luigjes, Nan Mulder, Heleen van Nieuwland, Frits Nolte, Rian Peeperkorn, Margharita Pianarosa, Sari Piek, Mark van Praagh, Helmi Schellinger, Cécile van Spronsen, Maartje Strik, Joke Struik, Peter van Tilburg, Lies Verdenius, Linda Verkaaik, louise de Vries Lentsch, Rolf Weijburg, Erica Welling, Philip Wiesman
Onder de exposanten zijn 10 gastkunstenaars: Jan Baas, Elsbeth Cochius, Hannah Kockx, Madeleine Leddy, Carola Rombouts, Mary Schermer, Anton Staartjes, Ad Stijnman, Henk Tichelaar, Wendela de Vries
In het verlengde van de expositie One Way Ticket to Mars in Kunsthal KAdE presenteert Scholen in de Kunst de mega-expo Reizen in de Ruimte.
Alle volwassen cursisten beeldend lieten zich inspireren door hun bezoek aan de expositie in KAdE. Met de opgedane inspiratie zijn ze aan de slag gegaan en hebben ze de meest uiteenlopende kunstwerken gemaakt. In Reizen naar de Ruimte is dan ook van alles te zien: sieraden, schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto’s, keramiek, aquarellen, etc. Van beginnende tot gevorderde cursist, van uitbundig tot ingetogen.
Het is interessant te zien hoe cursisten techniek, materiaal en fantasie inzetten om tot de meest wonderlijke, verrassende, buitenaardse en ruimtelijke werken te komen! De samenhang van alle werken is een grote ruimte-ervaring op zich en maakt de expositie zo bijzonder.
Van maanvaartuigen tot ruimte-ervaring. Van Marslandschappen tot buitenaardse wezens. Van planeten tot oerknallen. En van oude dames, die dromen van een enkele reis naar Mars…
Al het werk bij elkaar geeft een bijzondere, buitenaardse ervaring! Of is het juist bestemd voor de hardnekkige thuisblijver!? Komt dat zien!
Op vrijdag 17 januari vindt om 19.00 uur de opening plaats.
Datum expositie: 18 januari t/m 2 maart 2020
Plaats: Kunstplein, Café Bruis en gangen 4e verdieping Eemhuis
Toegang: gratis toegang
Tijden: maandag t/m vrijdag, 9.00-21.00 uur en zaterdag, 10.00-15.00 uur
Benno Spijker geeft een lezing over het symbolisme, een kunststroming waarbinnen gekoketteerd werd met irrationaliteit, angst, verleiding en verboden vruchten.Hoogstaande kunstwerken vormden een excuus om naar naakt te kijken.
Het hoogstaande karakter van onze cultuur heeft te maken met de literaire bronnen waarop onze beschaving stoelt. Kunstenaars hadden de plicht en het talent om literatuur, religie en historie realistisch te verbeelden. Overspelige Griekse Goden, het bijbelse Sodom en Gomorra en de mythe van martelaarschap hadden een huiveringwekkende aantrekkingskracht op de beschaafde burger. Diezelfde burger die tegenwoordig graag detectives, cowboyfilms of erotische thrillers kijkt.
Rond 1900, als de actualiteit op film wordt vastgelegd, bloeit het symbolisme. Een realistische stijl die koketteert met irrationaliteit, angst, onbehagen, verboden vruchten, onmogelijke liefdes, verleiding, obscuriteit en de dood. Het symbolisme is een duidelijke uiting van de tijdgeest, die goed getypeerd werd door Nietzsche.
Grafiekmanifestatie & multiples: kunstenaarsgesprek, Frits Nolte (zelf beeldend kunstenaar) gaat in gesprek met drie collega’s.
Op de 37e Grafiekmanifestatie tonen 42 Ploegh-leden en 10 gastgrafici hun werk. Een verrassend nieuwe expositie met een veelzijdigheid aan kunst in kleine oplage. Naast grafiek en fotografie worden er onder meer multiples in keramiek, glas en steen aangeboden, met per kunstenaar één kunstwerk voor € 133,-. Maak van deze gelegenheid gebruik om een verzameling te beginnen of uit te breiden.
In 2020 bestaat De Ploegh 75 jaar. Dit vieren we met een jubileumexpositie van 26 september tot en met 8 november. In de aanloop daar naartoe worden kunstenaars ‘van toen’ geëxposeerd. Tijdens de Grafiekmanifestatie is grafiek te zien van onder anderen Jos van de Pol, Peter van Oort en Laetitia de Haas.
Een gesprek rondom een nieuw kunstwerk van de maand. Het gaat in deze serie niet om kunstgeschiedenis of om les, maar om met elkaar te kijken en te blijven kijken. En dan genieten hoe de een iets heel anders ziet, opmerkt en interpreteert dan de ander. Nico van Vliet (www.nico-vanvliet.nl) leent ons een van zijn mooie, abstracte werken. Daar zijn we blij mee! De afbeelding bij deze aankondiging is overigens willekeurig gekozen.
Nico van Vliet heeft veel geëxposeerd, ook in Amersfoort. Hij schrijft zelf over zijn werkwijze: Inspiratiebronnen zijn zowel het natuurlijke als het stedelijke landschap. Door gebruik te maken van licht en ritmische gelaagdheid wordt een ruimte gesuggereerd die uitnodigt het beeld binnen te gaan en dit op eigen wijze te ervaren. Mijn kleuren zijn over het algemeen sober. De schilderijen in gemengde techniek maak ik op een stevige geprepareerde ondergrond waar ik op kan tekenen, krassen en schilderen.
Opening expositie van werken van Marga Rabouw (schilderijen) en Ans Vedder (keramiek), met muzikale omlijsting door Marcel van der Bie, liedjes, vleugel. De werken zijn tot 21 maart te zien in de foyer van het theater.
Marga Rabouw
Ik teken al van jongs af aan, later gevolgd door aquarellessen van o.a. Coos Aardema uit Groningen.
Toen acryl populair werd, wilde ik dit medium ook proberen en ik vond het geweldig. Ik volgde lessen bij Rolina van Vliet in Hoevelaken en Maria Kemps in Schijndel.
Tegenwoordig schilder ik bijna alleen nog maar met acrylverf, alhoewel ik steeds meer zin krijg om ook olieverf uit te proberen. Ik word geïnspireerd door vele dingen. Beelden uit de natuur, uit tijdschriften, of wat er in me opkomt na het maken van mindmaps.
Doordat ik een opleiding volg aan de kunstacademie Artez in Zwolle, leer ik ook met andere materialen werken en op een andere manier denken en kijken. Nu schilder ik voornamelijk nog, maar ben van plan dit uit te breiden met andere disciplines. Ik hou van kleur maar wil in mijn toekomstige werk ook experimenteren met subtielere kleuren. Ik word gewoon heel blij van creatief doen en lesgeven aan kinderen en volwassenen.
Bij De Vrije Kwasten voel ik me al zo’n 16 jaar thuis en sinds kort ook in mijn nieuwe atelier aan de Olmenlaan 8.
Ans Vedder
Met veel liefde en passie worden in het keramiek AtelierAV verschillende werken gemaakt. Eenmaal in het atelier wordt alles vergeten. Keramiek, draaien, wordt wel het nieuwe yoga genoemd en inderdaad als ik aan het werk ben zit ik in mijn eigen wereld en ga helemaal op in waar ik mee bezig ben.
Vanuit die passie ontstaan mooie werken, servies en objecten.
Voordat het zover was, dat er een mooi servies van de draaischijf kwam, zijn er verschillende opleidingen aan vooraf gegaan bij de Nederlandse Keramiek opleiding in Gouda en verschillende kunstenaars.
Het ontwikkelen en ontwerpen van nieuw werk en het daarbij behorende glazuur is geweldig om te doen en gaat nooit vervelen. Als de oven open gaat met het nieuwe werk is dat altijd een spannend moment. Het gaat helaas niet altijd zoals je had verwacht maar dat hoort er nu eenmaal bij.
Inmiddels ben ik ook docent bij Collage Kustcentrum in Hoevelaken en hoop daar een stukje van mijn passie te kunnen overdragen aan mijn cursisten. Verder is mijn werk te koop bij twee winkels in Baarn en Hilversum maar ook via mijn site of in opdracht.
Het pottenbakken is me in het bloed gekropen ik zou niet meer zonder kunnen.
Grafiekmanifestatie & multiples: De Ploegh: lezing Michiel van Nieuwland (Forbo) over linoleum.
Op de 37e Grafiekmanifestatie tonen 42 Ploegh-leden en 10 gastgrafici hun werk. Een verrassend nieuwe expositie met een veelzijdigheid aan kunst in kleine oplage. Naast grafiek en fotografie worden er onder meer multiples in keramiek, glas en steen aangeboden, met per kunstenaar één kunstwerk voor € 133,-. Maak van deze gelegenheid gebruik om een verzameling te beginnen of uit te breiden.
In 2020 bestaat De Ploegh 75 jaar. Dit vieren we met een jubileumexpositie van 26 september tot en met 8 november. In de aanloop daar naartoe worden kunstenaars ‘van toen’ geëxposeerd. Tijdens de Grafiekmanifestatie is grafiek te zien van onder anderen Jos van de Pol, Peter van Oort en Laetitia de Haas.
Wegens groot succes presenteren ook dit jaar jongerencursisten van Scholen in de Kunst zich tijdens de MegaMix. Met de bijzondere voorstelling Vrij Spel staan zij op zaterdag 8 februari a.s. op de planken van het ICOONtheater in Vathorst. De MegaMix is een interdisciplinaire voorstelling, dus jongeren vanuit alle kunstdisciplines doen mee.
Het jaar 2020 draait om vrijheid. In dit jaar is Nederland 75 jaar bevrijd en dat willen cursisten van Scholen in de Kunst natuurlijk ook vieren. Want hoe belangrijk is onze vrijheid nou eigenlijk? En hoe vier jij je vrijheid? In deze voorstelling laten jongeren zien dat vrijheid een belangrijk deel van hun dagelijkse levens is geworden.
De jaarlijks terugkerende MegaMix is een multidisciplinaire voorstelling waarin de cursisten van dans, theater, muziek en beeldende kunst samen toewerken naar één grote voorstelling. Aan de hand van een gezamenlijk thema werken de jongeren in hun eigen cursus aan een presentatie. Op de dag van de uitvoering zelf worden deze losse onderdelen gemonteerd tot één voorstelling.
De voorstelling is niet alleen geschikt voor nieuwsgierige familieleden en vrienden, maar ook voor iedereen die kennis wil maken met het brede jongerenaanbod van Scholen in de Kunst.
Kunstenares Marit Otto is een van de deelnemers aan de tentoonstelling 25 x 25 x 25 in het Mondriaanhuis. Op 9 februari gaat ze in een lezing op zoek naar de Mondriaan in zichzelf. Is deze aanwezig en waar uit zich dat in?
Kunstenares Marit Otto is een van de deelnemers aan de tentoonstelling 25 x 25 x 25 in het Mondriaanhuis. Op 9 februari gaat ze in een lezing op zoek naar de Mondriaan in zichzelf. Is deze aanwezig en waar uit zich dat in?
M Stands 4 is de titel van het ingebrachte werk van Marit Otto voor de tentoonstelling 25 x 25 x 25 maar tevens de titel van haar lezing op 9 februari in het museum. De titel verwijst onder andere naar de M van de maakster Marit en de M van inspirator en onderwerp Mondriaan. De lezing geeft een kijkje in de keuken van de kunstenares, haar gedachtegang, haar zoektocht en hoe zij te werk gaat.
In de lezing neemt Marit je eerst mee naar het beginpunt, haar eerste atelier in een oude ambachtsschool. Een school die onderricht in een aan De Stijl verwante architectuur; De Nieuwe Zakelijkheid. Vervolgens ga je mee op haar weg naar autonomie in autonome kunst. Marit onderzoekt hierin de vraag waarom ze maakt wat ze maakt en welke stijlelementen een vast bestanddeel vormen van haar werk. Zijn er raakvlakken, misschien in werkwijze? Misschien in de grafische strakke ondertoon, de liefde voor Jazz/muziek? Of is er mogelijk iets anders dat hen bindt?
De lezing is voor iedereen die meer wil weten over Marit Otto en haar werk M Stands 4. Hoe groot de invloed van Mondriaan op een kunstenares is die op het eerste gezicht ver van hem af staat?
Na afloop is er ruim gelegenheid om met Marit in gesprek te gaan en vragen aan haar te stellen.
Aanmelden: stuur een mail naar educatie@mondriaanhuis.nl
Kosten: de lezing is gratis bij museumbezoek
Reclametekenaars zijn vaklieden die de kunst van het verleiden verstaan en met hun tekenwerk vaak een groot effect bij publiek bereiken. Terwijl een kunstenaar maar moet afwachten of iemand zijn of haar werk zal waarderen. Terwijl beiden het vak tekenen als uitgangspunt hebben…
Kunstenaars leren zich bekwamen in het vak tekenen. Eenmaal gevestigd, ontworstelen velen zich aan de dwingelandij van de lijn om alleen nog losjes te schetsen. En dan maar afwachten of iemand het resultaat aan de muur hangt.
Reclametekenaars zijn veel meer beperkt in hun vrijheid. De klant verlangt sprekende beeldtaal die aansluit bij zijn imago en die opvalt. Consumenten moeten houden van het product en zich willen identificeren met het merk. Goede reclame weet vaak feilloos een prettig gevoel bij consumenten op te roepen, door te appelleren aan behoeftebevrediging.
Die psychologische component van het reclamevak inspireert vaak weer kunstenaars. Sommige kunstenaars kopiëren letterlijk het werk van adverteerders en blazen het op tot grote kunst. Zo vloeien beeldende kunst en reclame soms naadloos in elkaar over.
Herry Behrens, illustrator en visualiser toont zijn werk en vertelt over de totstandkoming. Zijn echtgenote ( 1939 – 2016 ) was naaldkunstenares en ook zij had deel aan het creatieve proces.
Herry heeft aan de Rietveldacademie gestudeerd en heeft daarna zichzelf als illustrator en visualizer beroepsmatig zelfstandig gemaakt.
Grafiekmanifestatie & multiples: lezing Ad Stijnman over de experimentele etsen van Hercules Seghers in de 17e eeuw.
Op de 37e Grafiekmanifestatie tonen 42 Ploegh-leden en 10 gastgrafici hun werk. Een verrassend nieuwe expositie met een veelzijdigheid aan kunst in kleine oplage. Naast grafiek en fotografie worden er onder meer multiples in keramiek, glas en steen aangeboden, met per kunstenaar één kunstwerk voor € 133,-. Maak van deze gelegenheid gebruik om een verzameling te beginnen of uit te breiden.
In 2020 bestaat De Ploegh 75 jaar. Dit vieren zij met een jubileumexpositie van 26 september tot en met 8 november. In de aanloop daar naartoe worden kunstenaars ‘van toen’ geëxposeerd. Tijdens de Grafiekmanifestatie is grafiek te zien van onder anderen Jos van de Pol, Peter van Oort en Laetitia de Haas.
Opening expositie van werken van Hettie Steenstra (grafisch werk) en Stella Bisschops (keramiek), met muzikale omlijsting. De werken zijn tot 9 mei te zien in de foyer van het theater.
Hettie Steenstra (1957)
heeft van jongs af aan veel getekend en is later tijdens haar studententijd ook gaan boetseren.
Haar creativiteit heeft zij voor langere tijd moeten parkeren in verband met werk en gezin.
Sinds 1997 woont zij in Driebergen. Nu de kinderen het huis uit zijn en zij minder is gaan werken werd het tijd om zich weer op een andere manier te ontplooien.
Een aantal jaren geleden is zij lessen grafische technieken gaan volgen bij Martien op den Velde, in het Kunstenhuis te Zeist. Haar voorkeur ligt bij de zogenaamde hoogdruk techniek (linosnede, kartondruk) en het monoprinten. Sinds 2016 is zij ook lid van het Grafisch Atelier Maarssen, waar zij in 2018 voorzitter van het bestuur werd.
Haar werk is geïnspireerd op inheemse volkskunst waarbij patronen en ritme een duidelijke rol spelen.
Stella Bisschops
Ik ben 54 jaar en al mijn hele leven creatief bezig.
Tekenen/naaien/poppen maken en de laatste 5 jaar keramiek.
Ik vind het erg leuk om verschillende dingen uit te proberen.
Voor 5 jaar terug heb ik mijn eerste beeld gemaakt bij Margreet Volp.
Ongeveer 3 jaar geleden ben ik bij Maaike Visser terecht gekomen.
Daar ga ik met veel plezier heen.
Vanaf 3 maart hangt er weer nieuwe kunst aan de muur bij Stadscafé Amersfoort! Dit keer zijn het portretten van Aimee Schreurs:
Aimee (1979, geboren in Maastricht) tekent al haar hele leven; voor haar is tekenen gelijk aan vrijheid. Afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunst Maastricht heeft ze zich toegelegd op het ontwerpen en tekenen van dessins en is vanuit daar, vertrouwend op haar intuïtie, opnieuw haar gevoel gaan uitbeelden. Inmiddels tekent Aimée zowel vrij werk als in opdracht en niet alleen op papier.
Met haar serie portretten in het Stadscafé toont Aimée slechts een klein deel van haar veelzijdigheid.
De opening is voor iedereen toegankelijk en gratis. We starten om 18:00 uur met een drankje en na de opening is er natuurlijk weer een tafel gedekt voor degenen die een vorkje willen meeprikken.
Galerij Artishock presenteert komende maand een duo-expositie met abstracte zeegezichten en landschappen, iPad portretten en Ein Winterreisse.In maart staan deze thema’s centraal in de expositie van Marijke van der Made en Marjolein Tönis. Twee vrolijke en bevlogen kunstenaressen uit Amersfoort.
In het atelier van Marijke ontmoeten wij elkaar.
De dames kennen elkaar via kunstenaarscollectief Artré. Ze zijn overigens niet helemaal onbekend zijn met Artishock: Marijke heeft midden jaren 70 tekenles gehad en Marjolein 50 jaar geleden een filmcursus. Ze zijn mede-oprichtsters van Galerie Absoluut, een initiatief dat ontstond toen de kunstenaars van Artré het verzoek kregen een groot leegstaand winkelpand te vullen met kunstwerken. In het winkelpand konden ze twee jaar lang hun gang gaan.
Het was zo’n mooie uitdaging om elke maand met een nieuwe inrichting komen, dat elf kunstenaars zich verenigden in wat nu Galerie Absoluut heet. Na verschillende antikraakpanden is de galerie momenteel dakloos. Dat vinden de kunstenaars geen probleem, samen zoeken naar expositieruimte verbindt en wordt gezien als een uitdaging. Er zijn mooie initiatieven ontstaan, zoals de projecten “Boek als kunstwerk” en “Heilige Huisjes”, waarin 52 kunstenaars een kunstzinnige verbeelding gaven van een historisch Amersfoorts bedrijf of instelling en die bij 52 particulieren, die hiervoor hun vensterbank ter beschikking stelden, in een wandelroute te bekijken waren. En voor het project “Leegstand” mocht het Rietveldpaviljoen gebruikt worden.
Marijke voltooide een lerarenopleiding aan de HMN en Marjolein is grafisch geschoold. Marjolein is eigenlijk illustrator, ze maakt graag boekjes en speelt op haar iPad als de tv niks is, maar in de eerste plaats was ze docent op het VMBO.
Marijke heeft al haar energie en tijd gestoken in het kunstenaarschap, haar tekenlessen in Artishock waren directe aanzet om kunstenaar te worden.
Waar Marjolein haar inspiratie uit muziek, film en televisie haalt, laat Marijke zich vooral inspireren door de natuur, met name die uit de Auvergne en IJsland. Naast schilder is zij ook keramist.
Marijke komt met zeegezichten en landschappen naar Artishock. Wilt u haar andere werk ook bekijken dat kan tijdens de Kunstkijkroute op 18 & 19 April. In augustus is werk van haar en haar kunstcollegae te zien in de Joriskerk te Amersfoort met als thema “Vrijheid” naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. Voor één euro is deze totaalexpositie, die o.a. bestaat uit kunst, lezingen en muzikale voorstellingen, te bezoeken. In maart en mei is Artré ook de derde zondag van 13:00 tot 17:00 geopend voor bezoek.
Grafiekmanifestatie & multiples: workshop tekenen met de iPad door Marjan Jaspers (iPad Pro en Apple Pencil zelf meenemen | max. 12 deelnemers, aanmelding vooraf aanbevolen).
Op de 37e Grafiekmanifestatie tonen 42 Ploegh-leden en 10 gastgrafici hun werk. Een verrassend nieuwe expositie met een veelzijdigheid aan kunst in kleine oplage. Naast grafiek en fotografie worden er onder meer multiples in keramiek, glas en steen aangeboden, met per kunstenaar één kunstwerk voor € 133,-. Maak van deze gelegenheid gebruik om een verzameling te beginnen of uit te breiden.
In 2020 bestaat De Ploegh 75 jaar. Dit vieren zij met een jubileumexpositie van 26 september tot en met 8 november. In de aanloop daar naartoe worden kunstenaars ‘van toen’ geëxposeerd. Tijdens de Grafiekmanifestatie is grafiek te zien van onder anderen Jos van de Pol, Peter van Oort en Laetitia de Haas.
In 1879 besloot Vincent van Gogh zich te wijden aan de teken- en schilderkunst. Hij was toen 27 jaar. Met ongekende pioniersdrang, werklust en doelgerichtheid schiep hij vervolgens zijn oeuvre van zo’n 900 werken in een tijdsbestek van 10 jaar. Van Gogh zorgde voor een doorbraak van de kleur in de schilderkunst. Niet langer schreef de natuur voor welke kleuren de schilder op het doek bracht, hij bepaalde dat nu zelf.
Momenteel is Van Gogh op Leonardo da Vinci na de beroemdste schilder ter wereld. Zijn leven is tot een van de belangrijkste mythes van de moderne tijd geworden. Zijn zelfmoord is in die mythe een belangrijk onderdeel. Kunnen we door de mythe heen kijken en zien wat hem bewoog in de laatste maanden van zijn leven? Vertellers Kees Geelhoed en Arno Kaat zullen ieder een ander verhaal vertellen over zijn levenseinde en wat daaraan vooraf ging.
Voorafgaand aan de twee verhalen zal Arno een inleiding houden over de tijd waarin Van Gogh leefde en werkte, met het focus op ontwikkelingen in de schilderkunst. Na afloop van de verhalen is er een nabespreking.
Dit programma stond eerder gepland voor 2 februari 2020 maar kon toen wegens omstandigheden niet doorgaan.
20.15u. Inleiding
20.30u. Verhaal 1: Een fatale ruzie verteld door Kees Geelhoed
20.50u. Verhaal 2: Bodemloze wanhoop verteld door Arno Kaat
21.15u. Nabespreking
21.30u. Einde programma, gelegenheid iets te drinken tot 22.00u.
Meld je aan door een mail te sturen naar arno@dekunstvanhetkijken.eu o.v.v. naam en datum van de workshop/het evenement of bel Arno: 06-43176233.
Carmen Todita is geboren op 30 november 1961 in Roemenië. Zij groeide op in Transsylvanië het meest sprookjesachtig deel van Roemenië.
Zij woonde in Cluj-Napoca, waar zij later de studie economie aan de Universiteit Babes-Bolyai heeft afgerond. In 1999 emigreerde zij naar Nederland. Kunst is altijd een passie voor haar geweest. Tijdens haar jeugd heeft ze haar talent zelf ontwikkeld, door van haar passie voor tekenen en schilderen haar hobby te maken en pas op latere leeftijd heeft ze diverse gerichte cursussen gevolgd om haar teken en schildertechnieken te verbeteren.
Later heeft zij de moed verzameld om een opleiding grafiek en schildertechnieken op de Volks Universiteit in Cluj-Napoca in Roemenië te volgen en heeft deze 6 jarige studie in 2019 met goed gevolg afgerond. Ze had verschillende exposities in Nederland en in Roemenië en in beide landen geef zij cursussen en workshops.
Carmen wil graag haar inspiratie en ervaring doorgeven aan veel mensen die van de schilderkunst houden, maar zij is ook betrokken bij diverse goede doelen in Roemenië en Nederland. Door haar bezigheden kwam zij in contact met Stichting FIER.
Bij FIER worden kwetsbare kinderen en jongeren geholpen waar zij een veilige plek en de zorg krijgen die ze nodig hebben. De zorgbudgetten die FIER krijgt, mogen uitsluitend besteed worden aan de zorg. Voor alle andere activiteiten, projecten en directe praktische hulp doen zij een beroep op fondsen, bedrijven en particulieren.
Draag je FIER een warm hart toe? Wil je een bijdrage leveren aan de hulp voor slachtoffers van geweld? Steun Stichting FIER dan met een gift of koop tijdens de opening van deze expositie een van de aangeboden grafiek werken van Carmen Todita!
Naast deze kunstwerken worden ook diverse kleine giften, als geurzakjes van gedroogde bloembladen, gedroogde kruiden voor de keuken of voor thee uit Transsylvanië – Roemenië, kaarten en prints van de geëxposeerde grafische werken verkocht. Jullie aankoop is voor stichting FIER een reële hulp, dus na afloop van de expositie gaat de winst naar deze stichting.
FIER gebruikt jullie gift o.a. voor directe praktische hulp aan slachtoffers, en de strijd tegen mensenhandel.
Expositie “Zodiac” in Icoon – Scholen in de Kunst Amersfoort
Van 15 maart 2020 tot 29 maart 2020
Vernissage op 15 maart 2020.
De expositie “Aardse Schoonheid” wordt geopend door Ger de Ree, keramiekverzamelaar en eigenaar van Galerie Capriolus, contemporary ceramics.
Klei is volgens de klei-kunstenaars van het landelijk genootschap de Ploegh van een Aardse Schoonheid. Deze gezamenlijke fascinatie voor dit oeroude en ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ materiaal was voor hen de aanleiding om in het jubileumjaar van De Ploegh een expositie te organiseren waarin de veelzijdigheid van keramiek centraal staat. Iedere kunstenaar bewerkt de klei op zijn eigen manier en transformeert deze tot een uniek en bijzonder kunstwerk.
De diversiteit van klei en technieken komt in deze expositie tot uiting en ondanks de onderlinge verschillen zijn de kunstenaars speciaal voor deze tentoonstelling de uitdaging aangegaan om een gezamenlijke installatie te maken die het voorjaar van 2020 zal verwelkomen.
Deelnemende kunstenaars:
Peter van den Akker, Barbara Bläsing,
Jacqueline Bohlmeijer, Carolien Brusse, Janine Eshuis,
Lucia Fransen, Dorette Gilling, Jeannet Klement,
Annemiek van Kollenburg, Heleen van Nieuwland,
Rian Peeperkorn, Helmi Schellinger en Monique Sleegers.
Openingstijden:
donderdag/vrijdag 11.00- 17.00 uur
zaterdag/zondag 13.00-17.00 uur
De unieke collectie ‘Semana Santa’ van dichter en schilder Enno Paulusma is eenmalig en slechts één week in ons theater te zien. Reden om een extra feestelijke opening te organiseren met Spaanse tapashapjes. Deze middag is ook de start van de Spaanse week is ons theater. Om die reden geven wij een extra cachet aan deze middag, maar vragen wij bij uitzondering een entree van € 10,-
De schilderijen zijn tot 28 maart te zien in de foyer.
Enno Paulusma: Schilder en dichter
Geboren 15-04-1959 in Amersfoort, sinds 1960 woonachtig in Leusden.
De laatste jaren grotendeels woonachtig in Galicië (Spanje)
Schilder: realistisch
De voorkeur gaat uit naar het schilderen van het menselijk portret.
Daarnaast heeft hij ook portretten van vissen gemaakt en een serie betreffende: ‘La Semana Santa’, Spaans voor de goede week (de week voor Pasen)
Deze schilderijen geven een beeld van hoe de goede week in Spanje beleefd/gevierd wordt.
Exposities: zowel in Nederland als in Spanje.
2013: de tweede prijs in de wedstrijd van de KPN in samenwerking met het Rijksmuseum.
2017: de eerste prijs voor ‘La Semana Santa, Viveiro 2017’.
2018: geselecteerd voor de Nederlandse portretprijs.
Dichter: zijn werk verscheen in diverse verzamelbundels en fotoboeken.
In 2013 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Schone Was’.
In 2015 zijn tweede dichtbundel ‘nalaten/dejar/deixar’, een bundel in drie talen; Nederlands, Spaans en Galicisch.
Klei is volgens de klei-kunstenaars van de landelijke kunstenaarsvereniging LKG de Ploegh van een Aardse Schoonheid. Deze gezamenlijke fascinatie voor dit oeroude en ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ materiaal is aanleiding om in het jubileumjaar een expositie te organiseren waarin de veelzijdigheid van keramiek centraal staat. Iedere kunstenaar bewerkt de klei op zijn eigen manier en transformeert deze tot een uniek en bijzonder kunstwerk. De diversiteit van klei en technieken komt in deze expositie tot uiting en ondanks de onderlinge verschillen zijn de kunstenaars speciaal voor deze tentoonstelling de uitdaging aan gegaan om een gezamenlijke installatie te maken die het voorjaar van 2020 zal verwelkomen. Beeld Dorette Gilling->
Klei is volgens de klei-kunstenaars van de landelijke kunstenaarsvereniging LKG de Ploegh van een Aardse Schoonheid. Deze gezamenlijke fascinatie voor dit oeroude en ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ materiaal is aanleiding om in het jubileumjaar een expositie te organiseren waarin de veelzijdigheid van keramiek centraal staat. Iedere kunstenaar bewerkt de klei op zijn eigen manier en transformeert deze tot een uniek en bijzonder kunstwerk.
Muziek, kunst, samen zijn. In deze rare tijden moeten we veel dingen missen die vroeger heel normaal waren. Daarom gaan wij in samenwerking met vele Amersfoortse kunstenaars een nieuw traject in: kunst voor het goede doel! Deze keer zamelen wij geld in voor het Rode Kruis.
? In 2016 studeerde Freya Weijkamp af aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht, in de richting illustratie. Met haar afstudeerproject ‘Hiraeth’ maakte ze illustraties over thuisloosheid.
Nu ze een aantal jaar in de binnenstad van Amersfoort woont, en zich meer thuis voelt dan ooit, laat zij zich vooral inspireren door de stad, natuur en het thema vrouwelijkheid. “Ik probeer veel dingen uit, zowel qua techniek als in onderwerpen. Zo kan ik de ene dag op pad zijn om verborgen tuinen van de binnenstad te tekenen en de andere mijzelf verliezen in het precieze werken met naald en draad.”
? Wat gaan we doen?
Wij nodigen Amersfoortse kunstenaars uit om live op onze stream kunst te gaan maken. Deze kunst is aan het einde van de stream te koop via een veiling. De opbrengst doneren wij vervolgens aan de voedselbank! (Wij halen alleen een klein percentage van de opbrengst af om onkosten/materiaal te kunnen vergoeden.)
?? Waar doen we dat?
Heel simpel, gewoon via Facebook! Jij kan thuis vanaf de bank meekijken hoe Freya in actie is om kunst te maken. Reageer onder de video, deel ‘m met vrienden of familie!
? Wanneer kan ik het kunstwerk kopen?
Aan het einde van de livestream is het eindresultaat te zien. Bieden doe je heel simpel door te reageren onder de video. De eindtijd van de veiling, dus wanneer deze sluit en er niet meer geboden kan worden, maken wij in de beschrijving bekend.
? Ik heb het meest geboden, het kunstwerk is van mij! Wat nu?
Wij laten het weten in de comments als jij de hoogste bieder bent. Stuur ons daarna even een berichtje, dan zorgen wij dat het kunstwerk veilig bij jou thuis komt.
? Ik wil het kunstwerk niet, maar wil wel doneren, kan dit?
Zeker! Via deze link kan je een gift doen: https://bit.ly/donatieFLUOR
Het verhaal begon op een donkere stormachtige nacht. Jordy struikelde over de Barbiejeep van zijn broer, viel en prikte zijn hand aan een magisch blauw potlood. Wat goedkope special effects later en zijn illustratieve superkrachten waren geboren.
Dat verhaal gaat de ronde, maar is niet perse waar. Geloof wat je wilt geloven, maar het volgende is het geval:
Jordy te Braak. Illustrator, characterdesigner en toydesigner. Eigenlijk vooral creatief en beeldend met een hoog gebruik aan monsterachtige fantasierijke figuren. Veel inspiratie komt uit de popcultuur, met vooral een knipoog naar cartoons en comics.
Meer van zijn werk kan je vinden op http://www.pixelkaiju.com/ of via instagram: https://www.instagram.com/pixelkaiju
? Wat gaan we doen?
Wij nodigen Amersfoortse kunstenaars uit om live op onze stream kunst te gaan maken. Deze kunst is aan het einde van de stream te koop via een veiling. De opbrengst doneren wij vervolgens aan het goede doel. (Wij halen alleen een klein percentage van de opbrengst af om onkosten/materiaal te kunnen vergoeden.)
Jordy heeft gekozen om geld in te zamelen voor FLUOR! ??
?? Waar doen we dat?
Heel simpel, gewoon via Facebook & twitch.tv/fluor033! Jij kan thuis vanaf de bank meekijken hoe PixelKaiju in actie is om kunst te maken. Reageer onder de video, deel ‘m met vrienden of familie!
? Wanneer kan ik het kunstwerk kopen?
Aan het einde van de livestream is het eindresultaat te zien. Bieden doe je heel simpel door te reageren onder de foto. De eindtijd van de veiling, dus wanneer deze sluit en er niet meer geboden kan worden, maken wij in de beschrijving bekend.
? Ik heb het meest geboden, het kunstwerk is van mij! Wat nu?
Wij laten het weten in de comments als jij de hoogste bieder bent. Stuur ons daarna even een berichtje, dan zorgen wij dat het kunstwerk veilig bij jou thuis komt.
? Ik wil het kunstwerk niet, maar wil wel doneren, kan dit?
Zeker! Via deze link kan je een gift doen: https://bit.ly/donatieFLUOR
Muziek, kunst, samen zijn. In deze rare tijden moeten we veel dingen missen die vroeger heel normaal waren. Zo kunnen sommigen door omstandigheden geen warme maaltijd eten. Daarom gaan wij in samenwerking met vele Amersfoortse kunstenaars een nieuw traject in: Kunst voor het goede doel!
Ray Hookski, echte naam Raymond van den Hoek: grafisch vormgever, illustrator en kunstenaar. Sinds 1984 in de graffiti-game. Midden jaren ’90 heeft Raymond de overstap van de muur naar het doek gemaakt. In zijn werk combineert hij zijn liefde voor de hip-hop cultuur, pop-art en superhelden comics. Daarbij maakt hij gebruik van elk materiaal wat hij maar kan vinden.
? Wat gaan we doen?
Wij nodigen Amersfoortse kunstenaars uit om live op onze stream kunst te gaan maken. Deze kunst is aan het einde van de stream te koop via een veiling. De opbrengst doneren wij vervolgens aan het goede doel. (Wij halen alleen een klein percentage van de opbrengst af om onkosten/materiaal te kunnen vergoeden.)
Met de opbrengst van zijn kunstwerk wil Raymond graag het makersproject Secret Sauce van Kosmik ondersteunen.
?? Waar doen we dat?
Heel simpel, gewoon via Facebook & twitch.tv/fluor033! Jij kan thuis vanaf de bank meekijken hoe Hookski in actie is om kunst te maken. Reageer onder de video, deel ‘m met vrienden of familie!
? Wanneer kan ik het kunstwerk kopen?
Aan het einde van de livestream is het eindresultaat te zien. Bieden doe je heel simpel door te reageren onder de foto. De eindtijd van de veiling, dus wanneer deze sluit en er niet meer geboden kan worden, maken wij in de beschrijving bekend.
? Ik heb het meest geboden, het kunstwerk is van mij! Wat nu?
Wij laten het weten in de comments als jij de hoogste bieder bent. Stuur ons daarna even een berichtje, dan zorgen wij dat het kunstwerk veilig bij jou thuis komt.
? Ik wil het kunstwerk niet, maar wil wel doneren, kan dit?
Zeker! Via deze link kan je een gift doen: https://bit.ly/donatieFLUOR
Een kunstroute? Nu? Ja! Kleinschalig en coronaproof. In 8 tuinen exposeren 10 kunstenaars uit Soest hun werk. En wat voor kunstenaars:
Myrna van Schoonhorst (beeldend), Karina Wijnen (beeldend), Ruud Termijn (beeldend, sculpturen), Peter van Oostzanen (beeldend), Lyda Dirkse-de Heer (keramiek), Loek van Walsem (fotograaf), Nadja Willems (fotograaf), Frank Linsewski (sculpturen), Ilse Bommenstein (beeldend) en Haike Bes (beeldend).
De kunstroute heet ‘terug naar je wortels’. De initiatiefneemster, Myrna van Schoonhorst, heeft hier als kind gewoond. Maar ook omdat gebleken is dat kunst in moeilijke tijden mensen verbindt, troost en ondersteunt. Een van de deelnemers zei het zo: “in deze tijd vallen we terug op kunst, zo belangrijk. Ik ook, ik ben weer piano gaan spelen.”
En natuurlijk zijn er corona spelregels: 1,5 meter afstand van elkaar. Een suppoost let er op dat er niet teveel mensen naar binnen gaan. Het is een autoluw gedeelte. Kom liever op de fiets of lopend. Kan het niet anders, parkeer de auto op het parkeerterrein bij de sportvelden aan de Bosstraat. Aan de Wieksloterweg kan echt niet geparkeerd worden.
Bij slecht weer gaat het niet door. Dan kijken we of het de 21ste kan.
Locatie: Wieksloterweg Oostzijde nr 83 – 103 (behalve nr 85).
De opening van expositie ‘Vrijheid’ is deze zaterdag om 16:30 uur (inloop vanaf 16:15) met een korte lezing ‘Vrij zijn: dat is de kunst!’ door Felicia Dekkers, Neerlandica, met aandachtsveld voor taal, beeld en verbeelding. Aanmelding is niet nodig.
Op verzoek van de Sint.-Joriskerk in Amersfoort zijn de kunstenaars van Galerie Absoluut in dit jaar van 75 jaar Vrijheid in Nederland, ieder op eigen, unieke wijze, aan de slag gegaan met het thema Vrijheid.
Wat is vrijheid? Hier zijn vele antwoorden op. Voor de één is vrijheid de afwezigheid van oorlog. De ander denkt aan bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting of juist aan grenzen aan de vrijheid. Wil je vrijheid ten koste van alles nastreven? Of eindigt vrijheid van de één waar de vrijheid van de ander begint?
De expositie toont vele vormen waarop over vrijheid gedacht kan worden. Kom kijken en denk met de kunstenaars mee.
Vanaf vrijdag 7 augustus, iedere vrijdag om 16 uur, rondleiding door de kunstenaars zelf.
De expositie is te zien van
dinsdag 28 juli tm zaterdag 5 september 2020 bij St. Joriskerk, Hof 1, Amersfoort
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11 – 17 uur
In het laatste weekend van augustus komen jonge kunstenaars met een Amersfoortse hartslag bij elkaar in Poppodium FLUOR voor de zevende editie van Blauwdruk. De elf kunstenaars van Blauwdruk worden versterkt door de expositie van De Toekomst, drie kunstenaars die hard op weg zijn met hun werk de wereld te veroveren.
Blauwdruk is het geesteskind van Ron Jagers, Martin Honings en Adinda van Wely. Vanuit hun eigen expertise werken zij al jaren met jonge makers uit Amersfoort. Blauwdruk is bedoeld als laagdrempelige tentoonstelling waar iedereen welkom is, en waar het mogelijk is om verbluft te raken door jong talent.
Iedere editie vindt plaats op een andere locatie. De uitzondering is Kunsthal KAdE, die Blauwdruk al tweemaal heeft uitgenodigd om deel te nemen aan een tentoonstelling. Daarnaast wordt gezocht naar een bijzondere, en ongebruikelijke, locatie voor de expositie. Na edities in de Prodentfabriek, het NH Hotel, parkeergarage Soeverein en Sint Aegtenkapel is in 2020 Poppodium FLUOR de host.
De expositie vindt plaats in de grote zaal van FLUOR, het café en de backstage. Doorlopend zal er muzikale ondersteuning zijn van jonge lokale DJ’s en een Blauwdrukkunstenaar die het podium met veel bombarie zal bezetten.
Kaartjes moeten online gereserveerd worden in vaste tijdslots. Deze zijn:
Vrijdag 28 augustus 2020
20.15 – 21.45
22.00 – 23.15
Blauwdrukkunstenaars: Pim van den Heuvel, Bart Klouwen, Mitchel Lensink, Pip Passchier, Mies Raadgever, Loes van Roozendaal, Hansje Struijk, Olivia van der Weiden, Nora Welgraven, Sylvie van Wijk en Cheyenne Wolfwinkel.
De Toekomst: Victor Dissel, Paul Heusinkveld, Leonie Leeuwenberg.
In het laatste weekend van augustus komen jonge kunstenaars met een Amersfoortse hartslag bij elkaar in Poppodium FLUOR voor de zevende editie van Blauwdruk. De elf kunstenaars van Blauwdruk worden versterkt door de expositie van De Toekomst, drie kunstenaars die hard op weg zijn met hun werk de wereld te veroveren.
Blauwdruk is het geesteskind van Ron Jagers, Martin Honings en Adinda van Wely. Vanuit hun eigen expertise werken zij al jaren met jonge makers uit Amersfoort. Blauwdruk is bedoeld als laagdrempelige tentoonstelling waar iedereen welkom is, en waar het mogelijk is om verbluft te raken door jong talent.
Iedere editie vindt plaats op een andere locatie. De uitzondering is Kunsthal KAdE, die Blauwdruk al tweemaal heeft uitgenodigd om deel te nemen aan een tentoonstelling. Daarnaast wordt gezocht naar een bijzondere, en ongebruikelijke, locatie voor de expositie. Na edities in de Prodentfabriek, het NH Hotel, parkeergarage Soeverein en Sint Aegtenkapel is in 2020 Poppodium FLUOR de host.
De expositie vindt plaats in de grote zaal van FLUOR, het café en de backstage. Doorlopend zal er muzikale ondersteuning zijn van jonge lokale DJ’s en een Blauwdrukkunstenaar die het podium met veel bombarie zal bezetten.
Kaartjes moeten online gereserveerd worden in vaste tijdslots. Deze zijn:
Zaterdag 29 augustus
13.15 – 14.30
14.45 – 16.00
16.15 – 17.30
17.45 – 19.00
19.15 – 20.30
20.45 – 22.00
Blauwdrukkunstenaars: Pim van den Heuvel, Bart Klouwen, Mitchel Lensink, Pip Passchier, Mies Raadgever, Loes van Roozendaal, Hansje Struijk, Olivia van der Weiden, Nora Welgraven, Sylvie van Wijk en Cheyenne Wolfwinkel.
De Toekomst: Victor Dissel, Paul Heusinkveld, Leonie Leeuwenberg.
“Toen wij als Cultuurplatform bedachten dat we ondanks bijzondere tijden het Atelierlint van 2020 wel doorgang wilden laten vinden, kregen we veel positieve reacties van onze deelnemers. “Fijn dat er toch activiteiten zijn die door kunnen gaan!”. En dus hebben we weer met veel enthousiasme deze editie georganiseerd. De deelnemende kunstenaars en locaties houden rekening met de richtlijnen en regels van het RIVM en we gaan ervan uit dat u dat als bezoekers ook doet.
Maak een bijzondere tocht langs artistiek Soest. Pak lekker de fiets (het is altijd mooi weer het derde weekend van september!) en ga genieten van al het moois wat Soest op het gebied van beeldende kunst te bieden heeft tijdens deze negende Atelierroute.
In grote en kleine ateliers en op een paar bijzondere locaties zoals Cultureel Podium Artishock, de boerderijen het Gagelgat, het Derde Erf en de Schaapskooi, Galerie en Beeldentuin Hazart en de smederij van Rein en Pascal Tupker kunt u werk van ongeveer 40 Soester kunstenaars bewonderen. Kijk in de brochure, op de website of bij het infopunt in Idea wat de kunstenaars te bieden hebben en maak uw keuze.
Onderweg of na afloop kunt u kiezen uit de speciale aanbiedingen van de horecagelegenheden die genoemd worden achterin de brochure. Op de Schoutenkampweg 43 bij Hetty Uyland en Yolanda van Rhijn treedt het duo Blue Hotel op met songs uit de 50-er en 60-er jaren. Bij Artishock demonstreert Eline Ulaen haar bijzondere schildertechniek en treedt het duo Poort&deJongh op, dat samen met zangeres Marie-José Tiemstra een akoestisch gitaar-optreden verzorgt (van 14.00 tot 17.00 uur) terwijl u geniet van de fotografische kunst van Nadja Willems.
Bij het infopunt/cultuurpunt in Idea kunt u een overzichtstentoonstelling zien van het werk van de deelnemende kunstenaars. Dit is een goed startpunt voor één of twee mooie middagen. Het Cultuurplatform Soest wenst u gezellige en inspirerende dagen toe!”
“Toen wij als Cultuurplatform bedachten dat we ondanks bijzondere tijden het Atelierlint van 2020 wel doorgang wilden laten vinden, kregen we veel positieve reacties van onze deelnemers. “Fijn dat er toch activiteiten zijn die door kunnen gaan!”. En dus hebben we weer met veel enthousiasme deze editie georganiseerd. De deelnemende kunstenaars en locaties houden rekening met de richtlijnen en regels van het RIVM en we gaan ervan uit dat u dat als bezoekers ook doet.
Maak een bijzondere tocht langs artistiek Soest. Pak lekker de fiets (het is altijd mooi weer het derde weekend van september!) en ga genieten van al het moois wat Soest op het gebied van beeldende kunst te bieden heeft tijdens deze negende Atelierroute.
In grote en kleine ateliers en op een paar bijzondere locaties zoals Cultureel Podium Artishock, de boerderijen het Gagelgat, het Derde Erf en de Schaapskooi, Galerie en Beeldentuin Hazart en de smederij van Rein en Pascal Tupker kunt u werk van ongeveer 40 Soester kunstenaars bewonderen. Kijk in de brochure, op de website of bij het infopunt in Idea wat de kunstenaars te bieden hebben en maak uw keuze.
Onderweg of na afloop kunt u kiezen uit de speciale aanbiedingen van de horecagelegenheden die genoemd worden achterin de brochure. Op de Schoutenkampweg 43 bij Hetty Uyland en Yolanda van Rhijn treedt het duo Blue Hotel op met songs uit de 50-er en 60-er jaren. Bij Artishock demonstreert Eline Ulaen haar bijzondere schildertechniek en treedt het duo Poort&deJongh op, dat samen met zangeres Marie-José Tiemstra een akoestisch gitaar-optreden verzorgt (van 14.00 tot 17.00 uur) terwijl u geniet van de fotografische kunst van Nadja Willems.
Bij het infopunt/cultuurpunt in Idea kunt u een overzichtstentoonstelling zien van het werk van de deelnemende kunstenaars. Dit is een goed startpunt voor één of twee mooie middagen. Het Cultuurplatform Soest wenst u gezellige en inspirerende dagen toe!”
Grijp je kans om voor 100 corona* een mooi nieuw beeld, schilderij, sieraad of ander kunstwerk te kopen. We houden ons aan de anderhalvemeter-richtlijn van het RIVM.
Koffie en thee gratis 😊 ☕
* 1 coroon = 1,11 euro
“Wat een supermooi initiatief!”
Dat was de reactie van veel kunstenaars, nu ze eindelijk weer hun werk kunnen tonen tijdens de ‘frame.de.verkoopexpositie ‘100 corona* voor een kunstwerk’.
Gebaseerd op het succes van onze 100-100-100verkoopexpositie van vorig jaar.
Speciaal voor alle kunstenaars die nu al zo lang hun werk niet konden tonen én voor alle kunstliefhebbers die al zo lang tegen dezelfde kunstwerken aankijken, toont Frame.de.galerie 111 kunstwerken die te koop zijn voor 100 corona* per stuk.
Nu we al weer 75 jaar een vrije, democratische rechtstaat zijn, is het bij uitstek een moment waarop we als volk een eenheid zijn, ons met elkaar verbonden voelen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich betrokken voelt bij 75 jaar vrijheid, ook mensen die hun roots niet in Nederland hebben liggen? Wat leren we de kinderen over de Tweede Wereldoorlog en waarom?
Sint Jorislezing
Zaterdagmiddag 3 oktober 2020 vindt de Jorislezing plaats in de Sint-Joriskerk van Amersfoort. De Jorislezing is een initiatief van stichting het Capittel van Sint Joris. De bijeenkomst begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De deur is vanaf 14.30 uur open. Vanwege de coronabeperkingen is het dit jaar wel verplicht om uw komst vooraf aan te melden en is het aantal plaatsen beperkt. Wees er snel bij. (zie onderin bij Vooraf aanmelden.)
Mevr. G. (Gerdi) Verbeet
Sinds juni 2015 is Mevrouw Verbeet voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Gerdi Verbeet (64) heeft als Tweede Kamerlid en later als voorzitter van de Tweede Kamer grote persoonlijke en inhoudelijke betrokkenheid getoond bij Oorlogsgetroffenen en het Nederlandse Herinneringslandschap.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting, inhoud en vorm aan herdenken en vieren in Nederland. Ook draagt het Comité zorg voor de organisatie van de nationale activiteiten op 4 en 5 mei, inclusief de coördinatie van de Bevrijdingsfestivals.
Muziek
De lezing wordt muzikaal omlijst door Rien Donkersloot, hoofdorganist van de St.-Joriskerk.
Tentoonstelling
033fotostad exposeert in het kader van 75 jaar Vrijheid een tentoonstelling met het thema “Naar huis?” Na afloop van de lezing is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en de tentoonstelling te bezichtigen.
Maatregelen
Alles is op veilige afstand georganiseerd en we attenderen u op het volgen van de regels van het RIVM, kom niet als u klachten heeft.
Vooraf aanmelden en toegang
Aanmelden doet u door een e-mail te sturen met vermelding van het aantal personen. E-mail naar: info@capittelsintjoris.nl. U krijgt via e-mail bericht of er plek is voor uw komst. Neem deze e-mail met bevestiging mee, als toegangsbewijs. Bij de deur wordt hier naar gevraagd. Wij hopen u 3 oktober te zien.
In de maand Oktober is het schilderwerk van de Baarnse impressionist Jan Zacharias te bezichtigen. Onder de luifel tijdens een zachte zomerregen heb ik een gesprek met deze bevlogen en getalenteerde schilder die een groot liefhebber is van De Haagse School. En met name Izaak Israëls noemt hij zijn grote voorbeeld.
Aansluitend is er JazzCLub, met een gratis jazzconcert van Job Helmers & Friends.
“Schilder je al je hele leven?”
“Van kinds af aan is het mijn grootste wens geweest schilder te worden. Ik wilde graag naar de kunstacademie maar kreeg mijn vader niet enthousiast. Die zei: ‘Ga maar een degelijke opleiding doen. Als je dan naar de kunstacademie wil ben je vrij dat te doen, maar wel op eigen kosten!’
Na mijn opleiding kwam de dienstplicht, daarna is het er nooit meer van gekomen. Ik ben ambtenaar geworden. De zorg voor het gezin vroeg om inkomstenzekerheid. Het schilderen verplaatste zich naar de achtergrond.
In de jaren ‘80 werd ik door een vriend die illustrator was weer op het spoor gezet. ik ben er toen veel serieuzer mee aan het werk gegaan. Eind jaren ‘90 ben ik met een vriend naar een schildercursus gegaan en heb mij toegelegd op het impressionistisch schilderen.
Die schildervriend kreeg een masterclass van Peter Klashorst cadeau. Klashorst heeft ook speciaal voor hem een schilderij gemaakt. Ik was hiervan zo onder de indruk dat ik eens met hem ben mee gegaan. Zodoende kwam ik met Peter in contact en zijn collectief After Nature, waartoe ook de gebroeders Donkers behoren. Ik heb zelf ook masterclasses bij hen gevolgd en een vriendschap met ze opgebouwd. Dit was een heel leerzame periode, ik heb geleerd losser te schilderen en kijk nu met een geheel nieuwe blik naar de wereld om mij heen.
En weet je? Justus Donkers heeft mij uitgenodigd om samen met hem, zijn broer en Klashorst te exposeren in het Vrijpaleis in Amsterdam! Is dat niet geweldig?”
“Waar laat jij je door inspireren?”
“Nu heb ik, na 40 jaar ambtenaar zijn en al ver voor de pensioengerechtigde leeftijd kon stoppen, veel tijd om mij op het kunstenaarschap te richten. Ik bezoek musea, lees veel over mijn favoriete schilders en volg zo’n 3 á 4 masterclasses per jaar. Ik doe daar veel inspiratie op.
Maar ook de wereld om mij heen, de natuur, is één van mijn grootste inspiratie bronnen. Ik vind het heerlijk om met mijn schilderkist de natuur in te gaan of naar het strand, maar ook in Amsterdam werk ik graag! Ik ben een liefhebber van de Haagse School dus ook van de onderwerpen die zij schilderden!
…En ik heb op de een of andere manier een zwak voor koeien.”
De komende maand zal een overzicht te zien zijn van het werk dat Jan de afgelopen jaren gemaakt heeft.
Grijp je kans om voor 100 corona* een mooi nieuw beeld, schilderij, sieraad of ander kunstwerk te kopen. We houden ons aan de anderhalvemeter-richtlijn van het RIVM.
Koffie en thee gratis 😊 ☕
* 1 coroon = 1,11 euro
“Wat een supermooi initiatief!”
Dat was de reactie van veel kunstenaars, nu ze eindelijk weer hun werk kunnen tonen tijdens de ‘frame.de.verkoopexpositie ‘100 corona* voor een kunstwerk’.
Gebaseerd op het succes van onze 100-100-100verkoopexpositie van vorig jaar.
Speciaal voor alle kunstenaars die nu al zo lang hun werk niet konden tonen én voor alle kunstliefhebbers die al zo lang tegen dezelfde kunstwerken aankijken, toont Frame.de.galerie 111 kunstwerken die te koop zijn voor 100 corona* per stuk.
Grijp je kans om voor 100 corona* een mooi nieuw beeld, schilderij, sieraad of ander kunstwerk te kopen. We houden ons aan de anderhalvemeter-richtlijn van het RIVM.
Koffie en thee gratis 😊 ☕
* 1 coroon = 1,11 euro
“Wat een supermooi initiatief!”
Dat was de reactie van veel kunstenaars, nu ze eindelijk weer hun werk kunnen tonen tijdens de ‘frame.de.verkoopexpositie ‘100 corona* voor een kunstwerk’.
Gebaseerd op het succes van onze 100-100-100verkoopexpositie van vorig jaar.
Speciaal voor alle kunstenaars die nu al zo lang hun werk niet konden tonen én voor alle kunstliefhebbers die al zo lang tegen dezelfde kunstwerken aankijken, toont Frame.de.galerie 111 kunstwerken die te koop zijn voor 100 corona* per stuk.
Grijp je kans om voor 100 corona* een mooi nieuw beeld, schilderij, sieraad of ander kunstwerk te kopen. We houden ons aan de anderhalvemeter-richtlijn van het RIVM.
Koffie en thee gratis 😊 ☕
* 1 coroon = 1,11 euro
“Wat een supermooi initiatief!”
Dat was de reactie van veel kunstenaars, nu ze eindelijk weer hun werk kunnen tonen tijdens de ‘frame.de.verkoopexpositie ‘100 corona* voor een kunstwerk’.
Gebaseerd op het succes van onze 100-100-100verkoopexpositie van vorig jaar.
Speciaal voor alle kunstenaars die nu al zo lang hun werk niet konden tonen én voor alle kunstliefhebbers die al zo lang tegen dezelfde kunstwerken aankijken, toont Frame.de.galerie 111 kunstwerken die te koop zijn voor 100 corona* per stuk.
75 jaar de Ploegh, met:
11.00 – 13.00 uur Kunstenaarsgesprek Frits Nolte met Marit Otto, Rian Peeperkorn en Jelle van Houten
13.00 – 15.00 uur Meet & greet kunstenaars
15-17 uur Meet & greet kunstenaars + muziek
De activiteiten zijn gratis, aanmelden verplicht: https://www.033fotostad.com/evenementen/
Lezing door Wichard Maassen over de levensloop van de drie Ploegh oprichters.
De activiteit is gratis, aanmelden verplicht: https://www.033fotostad.com/evenementen/
Hilda schildert figuratief. Alhoewel ze graag landschappen en portretten maakt, krijgen twee onderwerpen duidelijk voorrang: flamenco danseressen en taferelen in een classicistische rococo stijl.
“Ik ben nu bezig met een 18e eeuws tafereel, heel klassiek, in olieverf. Ik doe er erg lang over en het nu het enige waar ik mee bezig ben. Als kind heb ik al eens een kostuum voor een pop gemaakt in die stijl. Ik ben me er meer in gaan interesseren in de jaren ’70. Alle interieurs waren oranje en toen kwam ik bij iemand die meubelen in Louis Seize stijl had. Dat vond ik zo mooi dat ik me er in ben gaan verdiepen. Interessant is ook dat er in de 18e eeuw veel vrouwelijke schilders waren. Er zijn zoveel vrouwelijke kunstenaars die onterecht onbekend zijn gebleven.”
“Die flamenco danseressen schilder ik veel sneller, in korte verfstreken met acrylverf. Het gaat er niet om dat het heel mooi is, als het maar van het doek afspat. Die muziek vond ik altijd al geweldig. Het is niet gepolijst zoals klassieke gitaarmuziek – meer passie, energie. Ik heb ook zelf flamenco gedanst. De jurk en de schoenen heb ik nog in huis, maar ik kreeg last van mijn schouders en ben toen maar gestopt. In de dans zijn man en vrouw gelijkwaardig. Voor flamenco hoef je ook helemaal niet mooi te zijn, als het maar expressief is.”
Vervolgens is het Jazz Club met zangeres Rosamint Faas & Friends.
(Wegens Corona is het feestje beperkt tot 30 personen.)
De expositie is te zien tot de kerstdagen tijdens activiteiten in Artishock. Daarnaast is Artishock – Steenhoffstraat 46a – open op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur, maan- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.
Jubileumexpositie ‘25 jaar KunstKijkRoute Amersfoort’ is een expositie met 40 kunstenaars uit Amersfoort. In het Rietveldpaviljoen exposeren zij hun beste werk in diverse disciplines. Daarnaast heeft elke kunstenaar 1 kunstwerk waar op geboden kan worden. Gratis te bekijken.
De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat al 25 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland. In het voorjaar en najaar openen kunstenaars en galeries hun deuren. Daarnaast bieden diverse plekken zoals kerken en café’s in de binnenstad en daarbuiten plaats aan gastexposanten. Met de KunstKijkRoute biedt Amersfoort een aantrekkelijk programma in de historische en toch al levendige stad.
In het jubileum jaar heeft de KunstKijkRoute haar plannen moeten omgooien om een corona-veilig evenement te kunnen organiseren.
De KunstKijkRoute wordt jaarlijks georganiseerd door een werkgroep en is onderdeel van de Stichting Kunst in Amersfoort. De werkgroepleden die nu zitting hebben zijn: Dennis Spelt, Wilma Luigjes, Riejanne Boeschoten, Willem van Roozendaal, Trudi Willenborg en Foktjen Koning.
Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met tijdslot te reserveren: >>
Jubileumexpositie ‘25 jaar KunstKijkRoute Amersfoort’ is een expositie met 40 kunstenaars uit Amersfoort. In het Rietveldpaviljoen exposeren zij hun beste werk in diverse disciplines. Daarnaast heeft elke kunstenaar 1 kunstwerk waar op geboden kan worden. Gratis te bekijken.
De KunstKijkRoute in Amersfoort bestaat al 25 jaar en is daarmee een van de oudste open atelierroutes van Nederland. In het voorjaar en najaar openen kunstenaars en galeries hun deuren. Daarnaast bieden diverse plekken zoals kerken en café’s in de binnenstad en daarbuiten plaats aan gastexposanten. Met de KunstKijkRoute biedt Amersfoort een aantrekkelijk programma in de historische en toch al levendige stad.
In het jubileum jaar heeft de KunstKijkRoute haar plannen moeten omgooien om een corona-veilig evenement te kunnen organiseren.
De KunstKijkRoute wordt jaarlijks georganiseerd door een werkgroep en is onderdeel van de Stichting Kunst in Amersfoort. De werkgroepleden die nu zitting hebben zijn: Dennis Spelt, Wilma Luigjes, Riejanne Boeschoten, Willem van Roozendaal, Trudi Willenborg en Foktjen Koning.
Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met tijdslot te reserveren: >>
De Expositie van Amersfoortse Fotoclubs toont een selectie van foto’s van leden van Fotokring Eemland, ZoneV, Fotogroep deeez! en Fotoclub Keistad. Curator Diana Bokje heeft de expositie samengesteld. Deze zaterdag een meet & greet met Annemiek van der Kuil [Fotokring Eemland] en Julia Sondermeijer [Fotogroep Deeez!]
https://www.033fotostad.com/evenementen/amersfoortse-fotoclubs-meet-greet-annemiek-van-der-kuil-en-julia-sondermeijer/
Performance door de voorzitter van het Genootschap van en voor kleurloze mensen.
Middelmaat, een begrip dat niet op veel sympathie hoeft te rekenen. Maar is dat terecht? Het statistisch begrip ‘gemiddelde’ is het totaal van de gemeten waarden gedeeld door het aantal waarden. Niet meer en niet minder. Een tweedimensionale werkelijkheid.
Het begrip middelmaat is in het domein van het gezonde verstand terechtgekomen. Met als direct gevolg, dat het begrip gekoppeld is aan een waarde-oordeel. En dat is niet direct een positief waarde-oordeel.
In de kunsten heeft middelmaat eenzelfde slechte naam gekregen. Middelmatige kunst, daar is er al zoveel van. Kunst moet klaarblijkelijk excelleren. Maar ten opzichte van wat? Auto’s kan je onderling vergelijken. Met een vergelijkbare motor kan je testen welke auto harder rijdt, of sneller. Maar een auto van Panamarenko? Waarmee moet je die vergelijken? Het zou al een teleurstelling zijn als de auto überhaupt zou rijden. Hoe moet je vaststellen of de auto van Panamarenko middelmaat is of excelleert? Je kan de auto alleen met zichzelf vergelijken. De auto van Panamarenko is én middelmaat én buitengewoon. De auto is alles ineen, omdat er maar één is. In de kunst is er maar één perspectief, dat van het kunstwerk zelf. Leve de middelmaat in de kunst!
Deelnemende kunstenaars:
Maarten van der Laag, Theo Naessens, Robert van Laar, Lente Brugge, Leo van der Veen
Om kwart voor twaalf gaan de deuren van het Rietveldpaviljoen open. Om 00:00 uur op 25 12 start de performance.
Een kind kan de was doen. Ga in de kalender naar 25 december, de dag waarop de performance plaatsvindt. Klik de datum aan en u ziet onder de kalender het tijdsblok waarop u kunt reserveren. Maak uw keuze voor het enige, aanwezige tijdslot. U ziet bij het tijdslot de hoeveelheid personen die nog kunnen reserveren. U kunt maar voor 1 persoon tegelijk reserveren.
U komt nu in een nieuw scherm. Controleer uw reservering door naar de winkelmand te gaan en klik op doorgaan naar afrekenen. Met een prijs van € 0,- rond u uw reservering af. In verband met Corona dient u ook uw naam, adres, telefoon en e-mailadres op te geven. Deze gegevens worden na twee weken gewist en worden niet voor andere doeleinden dan Corona gebruikt.